Beugel vergoed? Het gaat je geld kosten. Lezersvraag!

beugel vergoed

Mimsemans vroeg: ‘Hoe werkt het met beugels en verzekeringen? Wordt een beugel vergoed?’

Een goede vraag Mimsemans! Want ongeveer 4 op de 10 kinderen moet een beugel.

Ik ging op zoek naar het antwoord.

Wordt een beugel vergoed? Het valt onder orthodontie

Stel je kind heeft scheefstaande tanden, en de tandarts adviseert een beugel om ze recht te zetten. Of om scheefgroei te voorkomen. Hoe zit dat dan met de kosten? De tarieven van orthodontisten worden bepaald door de overheid. Je vindt de tarieven voor 2020 hier. Maar toch verschillen de prijzen van een beugel vaak per orthodontist.

Volgens Independer kost een beugel gemiddeld tussen de €2.000 en €3.000. En dan hebben ze het over een behandelingsduur van 2 tot 3 jaar.

Dat is een flink bedrag.

Dus, wordt een beugel vergoed? Op de site van De Consumentenbond staat te lezen dat een beugel valt onder de noemer orthodontie. Dat is:

‘Een specialisme in de tandheelkunde dat zich bezighoudt met het optimaliseren van de stand van tanden in de kaken door middel van beugels. De term orthodontie komt van de Oudgriekse woorden orthos (recht) en odous (tand). (Wikipedia)’

Kortom als het gaat om de vraag wordt een beugel vergoed, dan moet je kijken bij vergoedingen voor orthodontie.

Wordt een beugel oftewel orthodontie vergoed?

Hm, het nieuws is niet geweldig.

Volgens De Consumentenbond wordt orthodontie tot 18 jaar ‘alleen in uitzonderlijke gevallen vergoed vanuit de basisverzekering.’ Als voorbeeld noemen ze een hazenlip. Dat is wel even wat anders dan scheefstaande tanden.

Dit kan twee dingen betekenen:

 • Je moet de beugel zelf betalen.
 • Je hebt een aanvullende zorgverzekering, en daarmee wordt de beugel vergoed.

Pas op de kleine lettertjes van de aanvullende verzekering!

 1. Het allerbelangrijkste aandachtspunt bij de aanvullende zorgverzekering en de vergoeding van beugels is deze: bij sommige verzekeraars moet je eerst minstens 12 maanden aanvullend verzekerd zijn voordat de beugel vergoed wordt! Dit heet ‘wachttijd’.
 2. Niet alle zorgverzekeraars vergoeden een beugel met een aanvullende verzekering.
 3. Er is meestal verschil in de vergoeding van een beugel tot 18 jaar, en vanaf 18 jaar.
 4. Een maximale vergoeding voor ‘de totale verzekeringsduur’ is meestal gunstiger dan een verzekering met een maximum vergoeding per jaar. Volgens Business Insider loop je anders het risico dat je het ene jaar onder het maximum blijft, maar het andere jaar moet bijbetalen.
 5. Sommige verzekeraars vergoeden een beugel tot een bepaald bedrag. Kom je daarboven, dan moet je zelf betalen.
 6. Bij sommige verzekeraars moet je vragen beantwoorden. Denk aan: ‘Heeft uw kind een beugel?’ En soms weigeren ze je dan…

Beugel vergoed? Samenvattend

Als je kind een beugel moet, dan wordt dat hoogstwaarschijnlijk een duur grapje. Een beugel wordt namelijk niet vergoed vanuit de basis zorgverzekering.

Onderstaand fragment vat het goed samen: ‘You’re fucked’.

Je moet dus sowieso geld uitgeven aan een aanvullende verzekering.

De goedkoopste premie die ik kon vinden op zorgwijzer.nl was 9,95 per maand. Die is van Ditzo. Maar daarmee wordt maar 75% van de beugel vergoed, en maximaal 500,- Dat schiet dus niet op, als de gemiddelde kosten van een beugel rond de twee tot drieduizend euro zijn.

De prijzen van de premie voor de aanvullende verzekering variëren van 10 tot 60 euro per maand.

Reken goed na, of het lonend is om een aanvullende zorgverzekering te nemen. Soms ben je misschien wel goedkoper uit als je de beugel zelf betaalt.

Help mijn kind moet een beugel! Stappenplan

Stel jouw kind moet een beugel, of je vermoedt dat dit eraan gaat komen. Wat is dan je volgende stap?

 1. Begin als het even kan een jaar van te voren met je aanvullend te verzekeren voor orthodontie. Een kind kan zich nog niet verzekeren, dus jij moet dat als ouder doen. Als jij aanvullend verzekerd bent voor een beugel, is je kind dat automatisch ook. De reden dat slim is om dit een jaar voordat je kind de beugel ook echt krijgt te doen, is vanwege die ‘wachttijd’. Dat wil zeggen dat je zorgverzekering de beugel vergoed, maar pas als je 12 maanden bij hen verzekerd bent…N.B. Bij sommige verzekeraars valt orthodontie onder de tandartsverzekering. Bij andere verzekeraars valt het onder een gewone aanvullende verzekering.
 2. Vraag in je omgeving of aan je tandarts welke orthodontist ze aanraden.
 3. Maak een afspraak bij de orthodontist van je keuze, en vraag vervolgens een offerte/ prijsopgave op bij de orthodontist van je keuze. Orthodontisten zijn verplicht om een offerte af te geven voor behandelingen die duurder zijn dan 250 euro. Voor een eerste consult betaal je meestal zo’n 21,-.
 4. Ga met die informatie op zoek naar een aanvullende zorgverzekering. Op de site van Independer vind je het fijnste overzicht van prijzen voor beugels en orthodontie, vind ik. Reken met de prijsopgave van de orthodontist erbij uit wat het voordeligst is voor jullie. Voor welk wordt de beugel vergoed, en loont dat als je kijkt naar de maandpremie?

Mijn ervaringen met een beugel vergoeding

Ik ben er met mijn kinderen genadig afgekomen! Geen van de vijf kinderen had een beugel nodig. Maar zelf heb ik als kind wel het hele scala aan beugels in mijn mond gehad. Het begon met zo’n  buitenboord beugel in groep 8, daarna kreeg ik van die blokjes op mijn tanden, en ik heb ook nog een soort plaatje gehad.

Ik vroeg mijn ouders naar de kosten. Ze waren in totaal zo’n 6.000,- gulden kwijt destijds. Volgens omrekenen.nl komt dit nu neer op zo’n 2722,68 euro. Heel gemiddeld dus eigenlijk.

Zie ook mijn post Bang voor de tandarts.

Leestip: Gevonden Geld Annemarie van Gaal.

Wat zijn jouw ervaringen met beugels? Heb je aanvullende tips en informatie? Laat het vooral weten in de comments : )

Heb jij een lezersvraag? Stel hem met onderstaand formulier:

Gebruikte bronnen: De Consumentenbond, Independer, Ditzo, VGZ, AD, Radar, Ouders van Nu, Mamaplaats, Nederlandse Vereniging van Orthodontisten, Overheid.nl, Wikipedia, Zorgwijzer, Moeders.nu, Kek Mama, Alles over Kinderen, Business Insider, Omrekenen.nl

Similar Posts

18 Comments

 1. Vier op de tien kinderen? Dat valt me echt mee. In mijn beleving zijn het er minstens negen op de tien die een beugel krijgen. Beugels zijn inderdaad dure grapjes. Ik heb wel het idee dat kinderen er tegenwoordig korter mee lopen dan ‘vroeger’.

 2. Mijn beide kinderen hebben een beugel gehad. Volens mij werd dat destijds wel helemaal vergoed vanuit de ziektekostenverzekering. Daarentegen heb ik zelf op latere leeftijd ook een beugel gehad (drie jaar lang) en de ziektekostenverzekering besliste dat die niet werd vergoed want volgens hen alleen was het puur esthetisch. Was ik het niet mee eens want hij werd aangeraden door de tandarts vanwege de scheefstand van mijn tanden en eventueel toekomstige kronen (die ik nu dus heb). Die beugel heeft mijn zeker € 3500,- gekost. En dat is al ruim 17 jaar geleden.

 3. Mijn beide kinderen beugelen nu. De jongste is bijna klaar hij heeft nu alleen nog maar een nachtbeugel. Zijn kosten vallen nog binnen de verzekering. De oudste loopt nu al 2,5 jaar en inmiddels hebben wij de maximale vergoeding van 2500,- bereikt en mogen wij de kosten zelf betalen en die zijn pittig. De rekening van het verwijderen van de slotjesbeugel is betaald. Wacht nu op de rekening van het aanmeten en maken van de nachtbeugel boven en onder. De nachtbeugel heeft hij gister opgehaald dus na nog 1 hoge rekening zullen we dan alleen de controle kosten krijgen. Hij heeft er wel een prachtig mooi gebit voor teruggekregen. Hoop dat het zo blijft. Ik heb zelf ook een beugel gehad in mijn jeugd maar inmiddels staat alles weer schots en scheef ondanks de draadjes die ze hadden geplaatst. Heb er ook naar laten kijken maar de kosten voor mij zouden ruim 3.000,- zijn. Dat geld heb ik niet en als ik het had stop ik het liever in het studiepotje van de kinderen.
  Ingrid

  1. Dat zijn pittige bedragen Ingrid. Ik herken wat je zegt dat de tanden soms alsnog weer scheef gaan zitten. Dat is bij mijn ondertanden helaas ook gebeurd. Hoewel ze bij mij wel het draadje hadden weggehaald. Maar ik begrijp dus van jou dat het soms ook met draadje misgaat.

 4. Gelukkig hebben we dat allemaal achter de rug. Ik heb het idee dat die verzekeringen er hoe dan ook geld aan verdienen, en dat kan toch niet de bedoeling zijn. Ik vind dat er veel te weinig in de basisverzekering zit.

 5. Je hoort het de politiek nog zeggen hé.

  neeeeee, het zal zeker niet duurder worden… “peperduur is het”
  onbetaalbaar voor sommigen..

  schandalig

 6. Mijn dochter (nu 27) had als puber een beugel. Dat kostte wel aardig wat, ja. Maar het resultaat was het wel waard. Alleen blijkt nu dat haar tanden toch weer scheef gaan staan. Terwijl ze wel zo’n spalkje achter haar tanden heeft. En da’s balen want orthodontie bij volwassen moet je gewoon zelf betalen. Volgens mijn dochter heeft ze te vroeg gebeugeld. Maar ik heb geen idee of dat echt zo is.

 7. Elk jaar merken we weer dat mensen met jonge kinderen willen bezuinigen op hun ziektekostenverzekering en de dekking omlaag willen brengen, maar dan vergeten dat hun kind waarschijnlijk een beugel moet en dat ze dan een heel stuk duurder uit zijn.

  pa: per abuis mijn reactie als lezersvraag ingediend, kun je dus als niet verzonden beschouwen.

 8. Ik heb geen ervaring met een beugel. Maar merk wel dat bij veel dingen wat zorgverzekeringen betreft je inderdaad even goed de kleine lettertjes moet lezen.
  Ik heb ook eens zitten rekenen wat goedkoper zou zijn, extra verzekeren (drie sterren) en meer betalen per maand, zodat ik mijn steunzolen vergoed kan krijgen, of gewoon zelf betalen. Bleek het laatste goedkoper te zijn uieindelijk :)

  1. Ja, zo werkt het vaak ook met de aanvullende tandartsverzekering. Soms ben je goedkoper uit als je het zelf betaalt in plaats van betaalt voor de verzekering.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.