Reacties

Bang voor de tandarts: tips en tricks en mijn aanpak — 47 reacties

 1. Wat een goed idee, om juist wat vaker naar de tandarts te gaan. Ik kan me wel voorstellen dat dat 'rust' geeft. Ik ben ook zéker geen fan van de tandarts, maar sinds ik bij een andere praktijk ben, heb ik er iets minder last van. Bij de oude praktijk was er een keer een forse fout gemaakt (lees anderhalf jaar dusdanig kiespijn dat ik bijna niet kon eten). Ook was ik daar twee keer, in al m'n angst, even alleen gelaten met zeven van die slangen en apparaten in m'n mond. De tandarts moest even naar de postbode. Eh, ja, doei. Ik heb dus een andere tandarts gezocht en ik heb in deze stukken meer vertrouwen. En toch ligt er een drempel zo hoog als de deur ongeveer...

 2. Ja, die schooltandarts.....ook ik heb daar nog angstvisioenen van...nu gelukkig al bijna 20 jaar een fijne tandarts (maar de angst blijft). Helaas sinds de overgang heel veel klachten m.n. tandvlees waardoor ik echt 3 x per jaar naar de mondhygiëniste moet.

 3. Ik denk dat dat destijds bij mij ontstaan is door de schooltandarts. Met 17 jaar zijn al mijn tanden getrokken (na een ongeval). Daarna al 50 jaar een prothese...

 4. Ik ben mijn hele leven al heel bang geweest voor de tandarts. Ik denk dat het komt omdat mijn ouders nooit meegingen. Vanaf een jaar of 8 werd ik samen met mijn broertje naar de tandarts gestuurd.
  We waren helemaal aan die man overgeleverd en communicatie was onmogelijk met die man.
  Destijds kon en mocht je niet praten over je angst; ook niet in de jaren daarna (puberteit) en jong-volwassenheid.
  Pas toen ik kinderen kreeg heb ik, na 12 jaar niet naar een tandarts te zijn geweest, een tandarts gevonden waaraan ik mijn angst kon vertellen en die daar heel goed rekening mee houdt.
  Hij heeft me supergoed begeleid en doet dat nog steeds. Want ik was en blijf een angsthaas op dit gebied.
  Maar hij vindt het fantastisch dat ik trouw elk jaar kom voor controle en eventuele behandelingen.
  Ik vrees de dag dat hij met pensioen gaat; ik ben bang dat dat over niet al te lange tijd gaat gebeuren. Hij is van dezelfde leeftijd als ik (64).
  Hopelijk kan ik met zijn opvolger ook goed door 1 deur.
  Het scheelt volgens mij wel enorm dat je tegenwoordig makkelijker over je angst kan en mag praten. Dat geeft mij al heel veel lucht.

  • Wat naar voor je Mia. Fijn dat je zo'n prettige tandarts hebt gevonden, maar inderdaad wel balen dat die er mee gaat stoppen binnenkort.

 5. Hoi Nicole,

  wat lief van je dat je zoveel aandacht besteedt aan de angst voor de tandarts...
  Ik heb er gelukkig geen last van (als kind overigens wel...)
  En ik moest dan ook smakelijk lachen om die gekke Steve Martin als dentist... Hahaha... wat doet-ie het goed!!

  Groetjes van Marlou

 6. Brrr ik vind de tandarts ook vreselijk! Dus ik begrijp het heel goed. Ik ben laatst voor het eerst sinds laaaange tijd weer geweest en het viel me eigenlijk wel 100% mee. :) Ik vindt aangeven dat je het spannend vindt altijd een goed idee, ook bij andere artsen en controles. Vaak gaan ze dan ook echt wat voorzichtiger te werk. :)

 7. Hier ook angst voor de tandarts! Het is wel beter geworden toen we een speciale kindertandarts kregen, die letterlijk alles aan de kinderen uitlegde wat ze ging doen, in kindertermen (borstelen ipv boren, kiezenklei ipv vullingen). Ik luisterde met gespitste oren! Maar een zekere spanning is altijd aanwezig, al weet ik dat er alleen maar controle plaatsvindt, en geen langdurige behandeling...

 8. Ik heb een tante die zo bang was voor de tandarts dat ze niet meer ging. Haar gebit is altijd mijn motivatie geweest om te blijven gaan ;) Maar een pretje vind ik het absoluut niet... De vorige keer kreeg ik ook spontaan een onbekende tandarts. Ik ga voor de volgende keer aangeven dat ik dat absoluut niet meer wil.

 9. Die foto bovenaan. Haha. Daar word ik ook bang van ;-)
  Ik kan me best goed voorstellen dat je hier angstig van kan worden. Als het even kan laat ik ze ook altijd verdoven.

 10. Van kindsbeen af altijd netjes ter tandarts gegaan. Angst heb ik er niet voor ook niet voor de mondhygiëniste. Beide zeggen dat ik sterke tanden heb, dat scheelt denk ik wel.
  De tandkasontsteking na het verwijderen van verstandskiezen was minder aangenaam, de spoeling zonder verdoving op de mondheelkunde heugt me nog. Later heb ik gehoord dat dat niet had mogen gebeuren zonder verdoving. Desondanks heb ik ook toen geen angst voor de tandarts ontwikkeld.

 11. Ook dit gaat voorbij. Dat is een goede voor bij dit artikel. Ik heb een collega gehad die inderdaad extreem bang was voor de tandarts. Via de ACTA is ze er beetje bij beetje vanaf gekomen. In die zin dat ze nog steeds niet met heel veel plezier gaat. Maar ze doet het wel. Ieder huisje heeft zijn kruisje en iedereen heeft zijn eigen angsten. Ik vind dat dat ook moet kunnen. Belemmert het je echt in je leven (en let's face it. De gezondheid van je gebit trekt ook door naar essentiële delen in je lichaam) dan denk ik dat het goed is om er - al dan niet samen met anderen - er iets aan te doen.

 12. Zo jeetje, hier staan echt zoveel tips tussen. Daar moet zeker iets mee te doen zijn. Gelukkig heb ik geen angst meer voor de tandarts. Sinds het moment dat ik aan kon geven dat eea met verdoving moest gaan werkte dat voor beide een heel stuk prettiger. En mijn tandarts is tot nu toe erg top. Legt alles uit, doet niets overhaast en neemt dus zijn tijd voor zijn patiënten.

 13. Ik ben ook aardig verziekt door de voorganger van mijn huidige tandarts. Was er van de week nog en had het er met hem over. Hij beaamde dat de helft van de mensen die bang zijn vand e tandarts hun tanden niet goed verzorger. Als in amper poetsen laat staan flossen. En ook de kinderen hebben vaak problemen.

  Ik ben gezegend met een goed gebit en een hele fijne tandarts (Schijndel Janssen).

 14. Ik was nooit bang voor de tandarts. Tot de kindertandarts zei dat ik op een dracula leek (?? Waarom) en later moest ik naar de tandarts in het ziekenhuis vanwege rolstoel. Daar hebben ze kamers zonder stoelen.

  Dat was nog erger. Nare ervaringen.

 15. Ik was altijd mega bang voor de tandarts. Toen belande ik bij een noodtandarts met een ontstoken en afgebroken kies. Zij haalde deze er vakkundig en snel uit en ik besloot me in te schrijven bij haar praktijk. 2 jaar later met veel geduld van haar kant kon ik weer rustig in de stoel liggen en ga ik sindsdien netjes naar de tandarts. De grootste beproeving kwam 2 jaar geleden met het verwijderen van mijn verstandkies maar ook dat ging helemaal prima

  • Ik heb mijn verstandskiezen een paar jaar geleden ook sidderend van angst laten trekken, en dat viel me toch een potje mee. Het was eigenlijk een eitje, en ik had niet eens pijnstillers nodig daarna

 16. Toen ik in mijn land woonde, ging ik nooit naar de tandarts, gelukkig geen gaatje(s). Hier ben ik juist blij want tja ik ben zelf benieuwd naar met ijn tanden en graag schoongemaakt. Maar sinds de nieuwe tandarts ben ik niet meer blij want als wij komen, niet gelijk schoongemaakt, alleen controleren en moet een paar weken terug voor schoonmaken. Irritant!
  Vroeger gelijk schoonmaken en als echt nodig voor lange behandeling dan wel moet terug komen maar natuurlijk eerst ook even schoonmaken.

 17. Goede tips! Maar denk dat geen 1 gaat helpen helaas haha! Ik haat de tandarts, mijne is ook gewoon niet aardig. Ik moest een keer verdoving toen ik jonger was maar automatisch trok ik steeds mn hoofd weg als hij met die spuit in de buurt was en toen trok hij me gewoon aan mn haren zodat ik stil bleef liggen. Freak

 18. Zo herkenbaar en ik heb echt een hekel aan de tandarts. Aan iets anders denken, helpt niet want je wordt iedere keer afgeleid door die verschrikkelijke geluidjes ;)

  • Ja, 'ergens anders aan denken' is makkelijker gezegd dan gedaan. Het is typisch van dat advies dat mensen die niet bang zijn geven. Want zelf weet je dat allemaal ook wel, alleen het is niet zo eenvoudig toe te passen.

 19. Eigenlijk heb ik nooit problemen gehad met een tandartsbezoek. Ik denk dat dit ook komt, omdat ik een vaste kindvriendelijke tandarts had vanaf dat ik klein was. Tegenwoordig heb je ook speciale kinder klinieken, die gespecialiseerd zijn in de omgang met kinderen. Maar ik kan me wel voorstellen, dat als de tandarts je echt een keer goed pijn heeft gedaan je niet zo'n zin hebt in een volgend bezoek, of zelfs bang bent...

 20. helaas herken ik dit helemaal. Sinds een paar jaar extreme angst, onder behandeling geweest bij ACTA maar inmiddels weer terug bij af. Nu verder kijken met De Lieve Tandarts, hopelijk kunnen zij mij bijstaan.

 21. Lijken me goede tips...
  Ikzelf heb totaal geeb angst voor de tandarts, gelukkig maar. Ben ik echt wek blij om, al vind het niet aangenaam.
  Maar ik heb ook nog maar een keer een gaatje gehad in mijn leven...

  Daarnaast vond ik als kind naar de tandarts gaan altijd leuk en mijn moeder ging met ons van kleins af aan ook al naar de tandarts voor de jaarlijkse controle, want dan kreeg je een cadeautje omdat je "flink" was geweest. Ik denk dat dat nog de beste remedie is tegen angst voor de tandarts! ;)

 22. Ik geloof dat een beetje spanning voor de tandarts normaal is. Ik heb er in het verleden overigens wel meer last gehad dan tegenwoordig. Nu ik regelmatig voor controle een bezoek breng, weet ik dat mijn gebit goed onderhouden wordt en er waarschijnlijk geen grote complicaties zijn. Twee controles per jaar raad ik dan ook echt aan.

 23. Kiki Hasselton, bestaan er nog tandartsen waarbij je mag zitten? Bij mij is dát nl het grootste probleem. Ik krijg paniek en móet dan ff zitten, natuurlijk precies als dat niet kan, onder het drogen vd vulling...

 24. Ik kwam hier toen ik zocht "bang voor de tandarts". Ehm...ik had het misschien beter niet kunnen lezen. Ik moet over een paar dagen en ben al sinds de afspraak gemaakt is allerlei redenen aan het verzinnen om te afspraak af te kunnen zeggen. Maar ik moet. Een deel van mijn gebit is vernaggeld door het stuk verdriet wat de reden is voor mijn angst en binnen niet afzienbare tijd moet er waarschijnlijk het een en ander getrokken worden, omdat het niet meer te repareren valt (paar noodbehandelingen gehad). De enige oplossing dan, een implantaat, krijg je alleen als je gebit goed onderhouden en vrij van andere problemen is. Dus ik moet. Denk dat ik meteen na de afspraak instort, want al in geen twee weken meer slaap gehad dan die van een Angsthaasje.

  • Ik voel helemaal met je mee Angsthaasje! Maar wat supergoed van je dat je de afspraak hebt gemaakt! En ook dat je echt wilt gaan.

   Het is zo enorm belangrijk om ondanks de angst wel naar de tandarts te gaan.

   Dat is zelfs de reden dat ik elke 4 maanden ga: zo houd ik de angst onder controle, en weet ik dat mijn gebit goed in orde is.

   Ik wens je heel veel succes bij de tandarts, en over een week heb je de afspraak al achter de rug denk ik!

   Je bezoek aan de tandarts is een investering in jezelf, je gezondheid en je gemoedsrust.

   Je kunt het!

   meelevende groet van een ander tandartshaasje.

 25. Sorry voor de late reactie.

  Allereerst bedankt voor het hart onder de riem!

  Ik ben braaf mijn afspraak nagekomen en wat denk je??

  Ondanks 25 jaar (ja erg weet ik, stond als kind al stampvoetend te eisen dat we naar een andere tandarts zouden gaan) niet te zijn geweest behalve de bekende zorgenkindjes, niets aan de hand! Alleen hoognodig naar de mondhygienist, maar dat had ik wel verwacht, aangezien ik daar uberhaupt nog nooit ben geweest.

  Verder alleen een paar vreemde plekken onder vullingen die in de gaten gehouden gaan worden, maar daar kan ik helemaal niets aan doen. Heeft waarschijnlijk nog te maken met het waardeloos excuus voor een tandarts die ik vroeger heb gehad.

  Pas over een jaar weer terugkomen voor controle. Over 2 maanden mondhygienist. Fingers crossed dat dat ook meevalt.

  Angsthaasje

  • Wat heerlijk dat het zo meeviel Angsthaasje! En ook pas over een jaar terug voor controle. Dan ziet het er echt goed uit denk ik. En heel goed gedaan, collega-angsthaasje dat je bent gegaan! Complimenten voor jou. Dat heb je toch maar mooi gedaan!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>