Headspace: 10 minuten per dag is al genoeg
Last updated on February 8th, 2024 at 01:25 pm
- Wat is Headspace?
- Het uitgangspunt van de methode van Andy Puddicombe
- Voor wie is de methode bedoeld?
- Headspace kosten
- Headspace kosten opties
- Headspace Nederlands
- Headspace interface
- Headspace boek
- 11 favorieten stukken uit het Headspace boek
- Headspace korting
- Waarom willen mensen mediteren?!
- Hieronder Andy Puddicombe’s Ted Talk
- Headspace ervaringen
- Headspace aanbod: eerste 10 lessen gratis
- Praktische informatie en handige links
- Headspace samengevat
Headspace is een begrip geworden voor menigeen. Het is de naam van de populaire meditatie app van voormalig Boeddhistische monnik Andy Puddicombe. Hij gaf het monnikschap op, om mensen te helpen mediteren onderdeel van hun dagelijks leven te maken. Het is een eenvoudige vorm van mentale hygiëne.
Wat is Headspace?
Wat de Headspace app zo bijzonder maakt is dat Andy Puddicombe mediteren laagdrempelig maakt. Mediteren was nog nooit zo makkelijk! En dan ook écht. Niet dat je alsnog een uur lang in de lotushouding moet zitten mediteren. Bij Andy Puddicombe is in het begin 3 minuten mediteren al genoeg, en dat is ook de reden dat ik Headspace nu blijvend gebruik. Ik had, zoals vele anderen, al wel eens eerder geprobeerd om te mediteren maar haakte altijd af op de lange duur, dat het te moeilijk was, dat mijn gedachten alle kanten uitvlogen en dat ik er voor mij gevoel gewoon niets van kon.
Headspace maakt mediteren makkelijk.
Het uitgangspunt van de methode van Andy Puddicombe
Uitgangspunt van Headspace is dat je gedachten zullen komen en gaan, en dat het geen zin heeft om ze te proberen controleren. Dat gaat je toch niet lukken.
Wat je leert met Headspace is vanaf een afstandje naar je gedachten kijken.
Andy Puddicombe legt dit mooi uit aan de hand van een voorbeeld. Stel je voor dat je langs de snelweg zit in een fijne tuinstoel en je ziet alle auto’s langsrijden. Die auto’s zijn je gedachten. Wat we vaak doen is opspringen uit onze tuinstoel en proberen de gedachten/auto’s te regelen. Of we rennen er achteraan. Met Headspace leer je blijven zitten. Je staat niet op, je rent nergens achteraan, maar je observeert het gewoon vanaf een afstandje. En daardoor ontstaat er ruimte in je hoofd, oftewel Headspace.
Voor wie is de methode bedoeld?
Headspace lijkt bedoeld voor mensen die nog geen of weinig ervaring hebben met mediteren, en als ze dat wel hebben, het erg moeilijk vinden. Headspace maakt mediteren heel concreet en praktisch. Sommigen omschrijven het als ‘light Boeddhisme’. Voor mensen die al regelmatig mediteren en er aan gewend zijn zal de Headspace app misschien te oppervlakkig zijn.
In onderstaand filmpje wordt kort uitgelegd wat Headspace wil bieden
Headspace kosten
De eerste tien meditatielessen van de Headspace app zijn gratis. Als je wilt kun je die meerdere keren opnieuw doen. Wil je meer lessen dan moet je betalen. Hoewel Headspace niet supergoedkoop is, is het eigenlijk ook niet duur. Zeker niet als je het vergelijkt met bijvoorbeeld yogalessen of een meditatiecursus. Dat is ook waarom ik de app toch heb gekocht.
Headspace kosten opties
- Je kunt per maand betalen en dan zijn de Headspace kosten: 9,90 per maand.
- Betaal je per jaar, dan ben je goedkoper uit met 5,99. Deze optie heb ik gekozen.
- Je kunt ook nog kiezen voor een gezinsplan en dan betaal je 14,99 per maand.
Headspace opzeggen kun je op elk moment doen staat er op de website. Ik heb hier zelf geen ervaring mee, omdat ik de app niet kwijt wil.
Headspace Nederlands
De Headspace app is in het Engels. Alle meditaties zijn in het Engels. Ik geloof wel dat ze bezig zijn met het aanbieden van meerdere talen. Zo kun je nu ook kiezen voor de Duitse taal. Of er een Headspace Nederlands komt weet ik niet… Ergens vraag ik het me af, omdat we natuurlijk niet zo’n groot gebied zijn. Op dit moment is de meditatie app beschikbaar in de volgende talen:
- Engels
- Spaans
- Frans
- Duits
- Portugees
Maar helaas dus niet in het Nederlands.
Headspace interface
Ik houd niet van ingewikkelde websites. Ik wil meteen zien hoe het werkt, en wat ik waar kan vinden. De Headspace interface is wat dat betreft uitstekend. Hij is rustig en duidelijk, en tegelijkertijd heel aantrekkelijk. De afbeeldingen zijn eenvoudig zonder dat ze kinderlijk zijn en illustreren uitstekend de teksten. Als je een stuk tekst leest, dan wordt dit vaak ook nog eens in een afbeelding weergegeven op een manier die heel helder is.
Headspace boek
In de bibliotheek kwam ik tot mijn verrassing een heus Headspace boek tegen! Geschreven door Andy Puddicombe in 2011. Op de achterkant staat nog een oude url: getsomeheadspace.com en inmiddels is het boek enigszins ingehaald door de Headspace app maar dat geeft niet. Ik vond het Headspace boek nog steeds erg de moeite waard. De dingen die Andy Puddicombe zegt zijn vrij universeel en tijdloos dus het maakt eigenlijk niet uit dat het boek 8 jaar geleden geschreven is. Het boek is een mooie aanvulling op de Headspace app.
Maar als ik moest kiezen tussen of het boek of de app, dan zou ik de app adviseren. Dankzij de uitleg op de app en website, en de handige filmpjes krijg je daarmee ook alle informatie die je nodig hebt. Maar dat neemt niet weg dat het boek een soort prettige extra is.
11 favorieten stukken uit het Headspace boek
- Mediteren gaat over veel meer dan iedere dag gewoon een tijdje zitten.
- Je kunt mediteren vergelijken met fietsen. Als je het eenmaal onder de knie hebt kun je het voor verschillende dingen gebruiken. Net zoals je naar verschillende plekken kunt fietsen als je kunt fietsen.
- Mediteren gaat over oefenen in gewaarzijn, over begrijpen hoe je denkt en voelt en waarom je zo denkt en voelt.
- Headspace laat je zien hoe je mediteren kunt integreren in je gewone leven.
- Je kunt je gedachten vergelijken met het temmen van een wild paard. Daarbij werkt het ook niet als je op het wilde paard afstuift en het onmiddellijk een halster om doet. Je moet het wilde paard/gedachten rustig benaderen zodat ze niet op de loop gaan. Geef het wilde paard de ruimte, zodat het rustig blijft.
- Pieker je veel? Pieker dan eens over iemand anders’ problemen! Door je te focussen op iemand anders, krijg je zelf meer rust.
- Gedachten komen vanzelf. Je kunt je gedachten niet beheersen en bepalen wat je denkt. Het is de kunst om er op de juiste manier mee om te gaan.
- Headspace wil niet zeggen dat je vrij bent van emoties, maar dat je ze kunt laten zijn zonder er iets mee te doen.
- Gewaarzijn hoef je niet te creëren, het is er altijd.
- Als je een marathon wilt lopen ga je eerst trainen. Hetzelfde geldt voor de geest.
- Je kunt meditatie gebruiken als aspirine wanneer je je niet prettig voelt, en dan zal het ook helpen. Maar nog beter is het als je meditatie door je leven verweeft. Dus niet alleen gebruiken als aspirine maar als leefstijl.
Headspace korting
Als je googlet op Headspace discount dan vind je diverse resultaten, maar het is helaas altijd maar de vraag of ze ook echt korting opleveren. Niettemin is het altijd wel de moeite waar om het even te proberen vind ik. Je weet tenslotte maar nooit. Je kunt ook even kijken op het Twitter account van Headspace voor actuele kortingen en aanbiedingen.
Waarom willen mensen mediteren?!
In zijn boek Headspace geeft Andy Puddicombe onder andere deze verklaring waarom mensen willen mediteren:
‘Ze wilden gewoon weten waar in je geest de ‘uit-knop’ zit.
Ik denk dat deze mij vooral zo trof, omdat dit ook mijn motivatie is. Ik word soms echt gek van dat stomme hoofd van mij, en al die gedachten die erin rondrennen.
Hieronder Andy Puddicombe’s Ted Talk
Headspace ervaringen
Inmiddels heb ik ruim twee jaar Headspace ervaring en sinds januari 2019 mediteer ik vrijwel dagelijks met de app. Ik doe dat 10 minuten in de ochtend, want dat werkt op dit moment het beste voor mij. Ik ben dan net terug van het hardlopen en voel dan de rust wel om te mediteren. Tijdens het mediteren hoelahoep ik trouwens. De eerste 10 gratis meditatie sessies deed ik destijds ‘s avonds in bed, voor het slapen gaan. Dat werkte ook prima, want ik had in bed toch niets anders te doen : )
De truc is dus om een vast moment in de dag te vinden dat goed werkt voor jou. Anders vergeet je het al snel, of komt het je niet uit. En de kunst van succesvol mediteren is toch wel dat je je geest traint.
Een van mijn belangrijkste, en ook wel irritantste Headspace ervaringen is, dat als Andy Puddicombe je gedachten toestemming geeft om rond te rennen, ze spontaan stil worden! Dat vind ik echt een bizar verschijnsel. Zo gauw ze ‘mogen,’ hoef het ineens niet meer.
Headspace aanbod: eerste 10 lessen gratis
Je kunt prima beginnen met de gratis 10 lessen en van daaruit de volgende 20 lessen volgen. Zo leg je een goede basis, en wordt mediteren bekend terrein. Daarna kun je kiezen uit verschillende onderwerpen uit het Headspace aanbod. Ik heb ondertussen 2 keer de hele basiscursus van 30 lessen gedaan. Daarnaast heb ik de cursus Managing Anxiety van 30 lessen gedaan. Op dit moment doe ik de cursus Balance die uit 10 lessen bestaat.
Er zijn ook hele korte, losse meditatieoefeningen die je kunt doen. Zoals een bodyscan van 1 minuut of ene oefening van 1 minuten om de ademen.
Praktische informatie en handige links
Wil je meer informatie over de Headspace abonnementen? Klik dan op de link en dan ga je naar de officiële Headspace site. Wil je de app downloaden? Dat kan hier:
- Headspace app via iTunes voor iPhones en iPods.
- Headspace via de Google Playstore voor android smartphones
Headspace boek
Headspace samengevat
Headspace maakt mediteren makkelijk. Vind je mediteren maar vaag, of lastig? Met Headspace lukt het waarschijnlijk wel. Zeker bij de begincursus kun je zelfs kiezen voor meditaties van 3 minuten. Dus ik bedoel maar: dat is te doen, toch? Voor mij heeft Headspace in ieder geval een groot verschil gemaakt. Ondanks diverse pogingen vond ik mediteren eerlijk gezegd vooral vervelend en een gedoe. Maar sinds januari van dit jaar mediteer ik nu dagelijks, dankzij de Headspace app. En ik merk dat ik daar inderdaad rustiger van wordt.
Lees ook mijn post over een eenvoudiger leven!
Inmiddels gebruik ik ook Meditation Moments een Nederlandse meditatie app. Zie hier voor een vergelijking tussen deze twee meditatie apps.
Wat vind jij van mediteren? En wat zijn jouw ervaringen met Headspace?
Discover more from Huisvlijt
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Hm, ik ben dus zo iemand die inderdaad bij elke gedachte opspringt en er aandacht aan wil besteden. En over de uit-knop schreef ik van de week al een artikel. Ik zeg altijd dat mediteren (daarom) niets voor mij is, want ja, al die gedachten moeten aandacht. Maar nu ik dit lees, klinkt het alsof ik er juist aan zou moeten beginnen. Weer een gedachte erbij;).
LOL. Ik moet glimlachen om je laatste zin. Ik heb net als jij een vol en druk hoofd, en ik vond mediteren daarom niet te doen. Maar Headspace helpt werkelijk!
Het enige nadeel is dat iedereen ergens aan wil verdienen. Mediteren is prima, moet iedereen zelf weten, ik neem na het eten een powernap en vind dat prima werken voor mij. Daarna is mijn werkdag weg…
De eerste tien lessen van Headspace zijn gratis Sjoerd, en je kunt ze eindeloos herhalen natuurlijk. Het hoeft dus geen geld te kosten als je niet wilt. En het boek kun je gratis halen uit de bieb.
Leuk geschreven, met mooie treffende metaforen.
Ik heb nog nooit gemediteerd maar sta er na het lezen van dit stuk wel open voor. Deze app kan dan zeker helpen. Is er ook een meditatie app met een Nederlandse stem?
Nee helaas Victor, nog niet. Wel in het Duits, maar ik weet niet of je dat fijner vindt.
Mediteren kan zeer goed werken maar ik doe het dan weer op mijn eigen manier. Vanmorgen na het ontwaken bijvoorbeeld. Soms doe ik het voor het slapen gaan.
Dat zijn allebei mooie momenten ervoor John. Toen ik begon met Headspace deed ik dat ook ‘s avonds in bed. Dan had ik toch niets beters te doen ; )
Ik ben ooi fan van headspace en gebruik het elke dag. Ik gebruik het standaard voor het slapengaan en als ik een mindful momentje nodig heb. Het is precies zoals je zegt: laagdrempelig en daardoor makkelijk vol te houden.
Leuk dat jij het ook succesvol gebruikt! Het kan echt helpen is mijn ervaring. Juist omdat er niet ingewikkeld wordt gedaan over mediteren en het kort kan.
Owh ik ben hele benieuwd! Het lijkt me heerlijk om te kunnen mediteren, maar ik heb er op de ene of andere manier de rust niet voor… De radartjes in mijn hoofd blijven maar dromen ;)
Dan is Headspace juist iets voor jou Nadia. En dan doe je gewoon de 3 minuten versie!
Juist een prima reden om ermee te beginnen :-)
Ik gebruik niet Headspace, maar de ‘Sleep’-app om te mediteren. Die werkt vooral op ademhaling en dient uiteraard om te ontstressen voor het slapen. Maar ik leg ‘m vaak op in de auto, zodat ik ook even een twintigtal minuutjes enkel met m’n ademhaling (en de weg ook uiteraard) bezig ben.
Grappig ik had er nog nooit van gehoord, maar wel leuk om eens te proberen.
Lijkt me handig! Ik ga zeker even die 10 x kijken maar denk eerlijk gezegd niet dat ik hier voor ga betalen.
Dat is ook niet perse nodig Mandy. Je kunt die 10 telkens opnieuw doen.
klinkt als een mooi alternatief, voor mensen die zelf niet kunnen mediteren. Zeker als je hier gebaat bij bent. Ik hou het lekker bij mediteren. Dit kost niks en kan ik doen wanneer ik er zin in heb.
Hoi Nicole,
wat een mooi pleit voor mediteren!
Ik denk, dat het best belangrijk is om (in deze drukke, snelle tijd) elke dag te mediteren.
Dus… ik ga de app downloaden en in ieder geval 10 lessen doen.
Dank je wel voor de tip!
Groetjes van Marlou
Oh leuk Marlou! Ik ben heel benieuwd wat je ervan vindt. De eerste stap is een moment vinden om het ook echt te gaan doen. Bij mij werkte het goed als ik naar bed ging. Als ik daar toch lag, kon ik prima even Headspace doen.
Het is mooi dat er zulke hulpmiddelen zijn om mensen op weg te helpen… ik ben zelf wat sceptisch met al die zelfhulpgroepen/apps en wat al niet meer zij…
Mediteren doe ik niet meer, ik heb een andere methode om mijn hoofd tot rust te brengen…
Waar het om gaat, denk ik, is dat mensen meer zouden moeten leren hoe ze zich zelf ‘goed’ kunnen doen zonder daarbij anderen te kort te doen / schaden. En hoe dat ingevuld moet worden moet ieder voor zichzelf uitvinden…
Helemaal waar Melody. En mag ik vragen welke methode voor jou werkt?
Ik ben boeddhist en mediteer al een jaar of 20. Ik gebruik headspace niet maar als ik het zo lees dan worden er boeddhistische meditatietechnieken gebruikt. Logisch ook omdat het van een ex-monnik komt :-)
Meditatie is een deel van mijn leven geworden dat ik niet meer zou willen missen.
Ja, dat klopt inderdaad Jo, dat het gebaseerd is op Boeddhistische technieken : )
Ik ben al een paar jaar fan, en dat bevalt me uitstekend.
de beste manier om te relaxen is asmr filmpjes kijken op youtube,niet alle mensen die de filmpjes maken zijn even goed maar je moet even zoeken wie je goed vind. het is heel relaxend en rustgevend en werkt prima als je rust in je hoofd wilt.
ik denk altijd dat het niks voor me is. maar misschien dit toch eens proberen
Nee, is echt niets voor mij.
Ik wandel mijn hoofd wel leeg.
Ik denk dat het idee erachter wel goed is, want in deze tijd lijkt het wel of we continu aan staan, dat merk ik ook aan mezelf. Ik ben alleen niet een type voor dit soort dingen, ik ga liever een stuk wandelen om op die manier mijn gedachten de vrije loop te laten.
Dat kan natuurlijk ook. Zo heeft iedereen zijn eigen manier.
Ik heb ook al van een vriendin deze tip gekeken. Een duidelijke en interessante app lijkt me. Dankjewel dat je me er weer op gewezen hebt
Het is echt een aanrader Cynthia. Je vriendinnen hebben gelijk : )
Ik kende het helemaal nog niet, leuk om er zo meer over te weten te komen!
Headspace kende ik nog niet. Heb er geen ervaring mee. Goede blog heb je erover geschreven.