Meditatie apps: Headspace versus Meditation moments

Meditatie apps

Er zijn verschillende meditatie apps op de markt.

In januari van 2018 begon ik met Headspace. Destijds had ik een afspraak voor de tandarts in mijn agenda staan, en daarvan raakte ik dermate in de stress dat ik besloot in vredesnaam dan maar de Headspace app te proberen.

Mijn ervaringen met de Headspace heb ik uitgebreid beschreven in het artikel '12 maanden Headspace: ben ik nu helemaal Zen?'

Helaas is het antwoord op die vraag: 'Nee.' Maar dat wil niet zeggen dat de Headspace app helemaal niet helpt. Op z'n minst zorgt deze meditatie app ervoor dat je de dag goed begint. En ik heb wel het idee dat ik er iets rustiger van word.

Om die reden heb ik de Headspace app bijna twee jaar lang, 6 dagen per week elke ochtend 10 minuten gebruikt. Maar de afgelopen maand probeerde ik één van de vele andere meditatie apps, namelijk Meditation moments.

Dat kwam zo.

Meditatie apps: Headspace en Meditation moments

Voor mijn leesclubje moest ik het boek Het geheim van levenskracht van Rajshree Patel lezen. Hoewel ik eraan begon met het idee: 'Dit is een stom boek!' las ik een aantal dingen die ik een eye-opener vond. Ook met betrekking tot meditatie apps en de Headspace app!

Een andere kijk op meditatie apps

Veel meditatie apps werken op basis van mindfulness. Bij de Headspace app focus je op je ademhaling en probeer je 'in het moment' te blijven. Elke keer dat je gedachten afdwalen, en dat gebeurt nogal eens, ga je weer meer met je aandacht naar je ademhaling. Dat doe je zonder te oordelen. 'Maar,' zegt Rajshree Patel, 'focussen is nou juist zo moeilijk, en vaak de reden dat mensen willen mediteren en kiezen voor meditatie apps!'

Voor veel meditatie apps moet je al een beetje rustig zijn

Het is de kwestie van de kip en het ei:

Mensen beginnen met mediteren en mindfulness om beter te kunnen focussen. Maar om te kunnen mediteren moet je kunnen focussen.

Of zoals Rajshree Patel het formuleert:

'At some level focus is a prerequisite for the practice of mindfulness and it's also the result you're looking for.'

Zie je het probleem van meditatie apps die uitgaan van mindfulness?

meditatie apps

Vervolgens zijn er al die gedachten die voorbij komen. Met behulp van meditatie apps leer je die te observeren en te laten gaan. Maar daarbij doe je dus weer een beroep op je hoofd. Het is een intellectuele activiteit.  En wilden we nu niet juist ons hoofd rustig en leeg maken?!

Mediteren kan makkelijker met de juiste meditatie apps!

Rajshree zegt dat het makkelijker en effectiever kan dan met meditatie apps als Headspace. Zij zegt dat mediteren met de zogenoemde 'Vedic tradition' veel eenvoudiger is.

Omdat ik na bijna twee jaar Headspace app nog steeds blij mag zijn als ik 4 seconden mijn aandacht bij mijn ademhaling kan houden, vond ik haar boodschap erg aantrekkelijk.

En dat is waarom ik één van de vele andere meditatie apps probeerde: Meditation moments.

Meditation moments app van Michael Pilarczyk

Ik probeerde de Meditation moments app in de hoop dat ik met die app makkelijker zou kunnen mediteren én met meer effect. Bovendien hoopte ik dat deze meditatie app minder een beroep zou doen op mijn hoofd.

Meditation moments review

Hieronder mijn observaties op een rijtje:

 1. De meditation moments app is gratis, en een aantal van de meditaties zijn dat ook. Je hoeft dus niet meteen een abonnement te nemen, en kunt eerst in alle rust kijken of het wat voor je is.
 2. In eerste instantie heb ik twee van de gratis meditaties telkens opnieuw gedaan. Dat waren: Begin je dag vanuit rust en stilte en Stilte in jezelf. Ik houd van meditatie apps die je eerst kunt proberen.
 3. Eén van de grote voordelen van de Meditation moments app vond ik dat er muziek bij zit. Dat heeft de Headspace app niet, en dat heb ik vaak jammer gevonden. Ik heb een voorkeur voor meditatie apps met muziek.
 4. De opbouw van de meditaties in de Headspace app vind ik veel beter. Bij Headspace krijg je vaker feedback en instructies over wat je moet doen. Zeker als beginner is dat prettiger vind ik. Nu gebruikte ik soms de dingen die ik bij Headspace had geleerd, en gebruikte die tijdens Meditation moments.
 5. In de Meditation moments app zegt Michael: 'Laat alle adem uit je wegstromen.' Ik kon er niets aan doen, maar dat vond ik een beetje een maffe instructie. Het deed me denken aan doodgaan. De instructies in de Headspace app spreken mij meer aan.
 6. Eén van de dingen die je tegen jezelf moet zeggen in de Meditation moments app is: 'Ik ben gelukkig.' Hoewel ik heus niet diep ongelukkig ben, vond ik 'Ik ben gelukkig,' teveel gezegd. Sowieso vond ik dat er niet zoveel ruimte was voor minder leuke dingen. Het is allemaal wel erg verplicht Positief. Dat sprak mij niet aan. Het leven is immers niet altijd makkelijk. Laten we dat gewoon erkennen. Ook in meditatie apps!
 7. Nadat ik een aantal weken de gratis meditaties had gedaan besloot ik de sprong te wagen: ik nam een abonnement op de Meditation moments app. Zo kreeg ik toegang tot veel meer meditaties! Maar de meditaties die ik als premium lid probeerde vielen mij erg tegen. Bij de meditaties die ik deed miste ik enorm de begeleiding. Om die reden heb ik mijn abonnement 3 dagen alweer geannuleerd. Dat ging overigens heel eenvoudig. Ik mailde ze met het probleem, en kreeg een vriendelijke reactie terug.

Impressie van de Meditation moments app

Hieronder een filmpje met een meditatie van Meditation moments.

Meditatie apps gratis

Veel meditatie apps zijn gratis te proberen voordat je ervoor moet betalen. Bij de Headspace app krijg je bijvoorbeeld 10 lessen gratis. Die geven bovendien een goede indruk wat je van de rest van de meditaties kunt verwachten. Bij Meditation moments krijg je ook een aantal meditaties gratis.

Binnenkort meer meditatie apps gratis!

Mijn conclusie over de Headspace app versus de Meditation moments app

Tsja... wat zal ik er eens van zeggen. Van alle meditatie apps is Headspace denk ik één van de bekendste.

Ik vind de Headspace app heel erg geschikt voor beginners omdat je aan de hand wordt genomen en door een meditatie wordt geleid. De Meditation moments app laat je meer aan je lot over, en is daarom geschikter voor mensen met meer ervaring.

Het grote nadeel aan Headspace, en veel andere meditatie apps, vind ik nog steeds het grote beroep op je hoofd. Dat is bij Meditation moments echt veel minder. Ik denk dat ik de Headspace app en de twee gratis meditaties op Meditation moments app dagelijks ga afwisselen. Headspace vind ik erg handig als dagelijkse vorm van mentale hygiëne.

In de praktijk gebruik ik momenteel de Meditation moments app

N.B. In de praktijk blijkt dat ik momenteel toch vaker voor Meditation moments kies. Ik doe doorgaans 'Start je dag' en 'Ontspanning' van 10 minuten terwijl ik ondertussen hoelahoep.

Meditation moments app

Praktische informatie

Hieronder de links van de twee besproken meditatie apps in deze post:

Weet jij nog goede meditatie apps? Deel het dan alsjeblieft hieronder in de comments!

Lees ook mijn post over Geld verdienen met apps.

Similar Posts

22 Comments

  1. Ik volg op dit moment " the meaning of life experiment" van Ashok Gupta. Het is een (gratis) 30 dagen programma met video en meditatie. Gratis te downloaden. Fantastische man, fijne stem en mooie filosofie. Ik kan het iedereen aanraden.

 1. Mijn meditatie is over de duinen heen staren. Dat werkt heel erg goed. Met die apps heb ik niets, die vind ik nep. Dan luister ik liever naar mijn eigen muziek.

 2. Ik doe daar niet zo aan, en zo wel via youtube eigenlijk, de zee opzoeken. Verder ben ik jaren geleden al eens gestart aan de Daily Meditations van Oprah Winfrey en Deepak Chopra, gericht op 1 thema en dat 21 dagen lang. Dat is gratis, maar niet het hele jaar door, zo nu en dan.

  X

 3. Dat vind ik dus knap hè, dat je dat kunt combineren met hoelahoepen. Sowieso vind ik het al knap als mensen zo'n hoepel op hun heupen kunnen houden;). Zo'n app met meditatie is niks voor mij. Ik kan beter gewoon een rustig muziekje opzetten dan.

  1. Dat komt omdat ik het hoelahoepen goed onder de knie heb Naomi. Ik kan het ook maar 1 kant op. Als ik de andere kant uit zwiep dan kan ik er niet bij mediteren. Dan ben ik ook te druk bij die hoepel omhoog houden.

 4. Fijne post. Pas begonnen met Headspace. Daar mis ik de muziek en het is zo belerend. Ik ben fan van de Honest Guys op youtube.

  1. "Mediteer elke dag een haf uur, behalve wanneer je geen tijd hebt. mediteer in dat geval een uur" :D

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.