Mentale hygiëne: simpele life hack van 5 stappen

mentale hygiene

Mediteren als vorm van mentale hygiëne:

Wanneer heb jij voor het laatst je hoofd opgeruimd en de boel daarbinnen afgestoft?

Het is een vraag die mij trof in het boek Het geheim van levenskracht Rajshree Patel. Want inderdaad: is het eigenlijk niet wonderlijk dat we vaak meer doen aan lichamelijke hygiëne dan aan emotionele en geestelijke hygiëne?

Je poetst toch ook je tanden? Waarom dan niet je geest?

Waarschijnlijk poets je twee keer per dag je tanden, trek je schoon ondergoed aan, en neem je een douche. Maar hoe zit het met je mentale hygiëne? Wanneer heb je voor het laatst opgeruimd in je hoofd, en de boel daar afgestoft?

Rajshree Patel schrijft in haar boek dat het belangrijk voor een gezond innerlijk leven is om elke dag even de tijd te nemen om je geest af te stoffen. Al is het maar 5 minuten! Zo zorg je voor je mentale hygiëne.

Rajshree:

Als je dagelijks een korte time-out voor ademhalingsoefeningen en meditatie neemt, dan doe je een belangrijke, huishoudelijke taak voor je geest.

Ze vergelijkt onze geest met een computer waarbij allerlei bestanden tegelijkertijd open staan. Zo heb ik in mijn Google Chrome browser waarmee ik op internet dingen opzoek, vaak wel 8 vensters tegelijkertijd open staan...

Volgens Rajshree staan er in de menselijke geest vaak ook heel veel dingen tegelijkertijd open.

Door te mediteren kun je de vensters die je niet meer nodig hebt afsluiten. Zo wordt het rustiger in je hoofd. Mediteren is een vorm van mentale hygiëne.

Mediteren als vorm van mentale hygiëne: hoe dan?

Volgens Rajshree is het eigenlijk heel simpel: je hoeft niet mindful te doen. Dat is namelijk best heel moeilijk. Het kan veel makkelijker! Je hoeft alleen maar bewust, langzamer te ademen. Op die manier 'hack' je als het ware je lichaam en geest.

Door langzamer en rustiger te ademen, denken je lichaam en geest:

'Oh blijkbaar is het veilig en rustig,' en komen daardoor tot rust.

Het doet me een beetje denken aan lachtherapie. Daar moeten mensen gaan lachen, en vervolgens voelen ze zich beter. Volgens Rajshree geldt dit ook voor je ademhaling.

Dus niks geen moeilijk gedoe van mindful zijn, en proberen je gedachten te observeren.

Wel nee!

Het kan veel makkelijker.

Gewoon heel praktisch aan de slag gaan met je ademhaling.

Actieve acceptatie ademhaling ademhaling: life hack!

Elke ochtend na het hardlopen ga ik 10 minuten mediteren met Headspace. Omdat zelfs na 3 jaar dagelijks mediteren mijn gedachten nog altijd overal elkaar buitelen, pas ik dan graag Rajshree's theorie toe.

Ik adem gewoon extra rustig en langzaam.

Volgens Rajshree sluit ik op die manier allerlei nog openstaande bestanden af, en krijg ik nieuwe energie voor de dag.

Mind-shift ademhaling

Bovenal doe ik graag de zogenoemde mind-shift ademhaling. Die gaat als volgt:

 1. Ga even met je aandacht naar hoe je je voelt en wat er allemaal wel weer niet aan de hand is! Want o,o,o, waar moet dat met de wereld naartoe!
 2. Vervolgens adem je heel diep in.
 3. Houd de adem even vast.
 4. Adem diep uit terwijl je het geluid 'Hummmm' maakt. Laat alles los. Waarom 'Hummm'?! Volgens Rajshree is dit heel natuurlijk. Ga maar voor jezelf na hoe vaak je 'Uhm....' zegt.
 5. Doe dit 3 keer.

Net zoals je je computer soms moet herstarten, herstart je met deze oefening ook je lichaam en geest. Rajshree belooft:

'Je hele fysiologie zal zichzelf resetten.'

Ik doe dit nu elke ochtend.

Het geeft me het gevoel dat ik alle bagage en zooi van de vorige dag opruim, en daarnaast ruimte maak voor de nieuwe dag.

Mentale hygiëne: ja, maar hoe dan?

Hieronder een korte meditatie van Headspace van 1 minuut.

Mentale hygiëne leestips

Hoe is jouw mentale hygiëne denk je? Is het iets waarvan je je bewust bent? 

Similar Posts

19 Comments

 1. Elke ochtend en avond ben ik even stil.Voor het slapen gaan een ademhalingsoefening en dan vallen de ogen me al bijna dicht. Ik vermoed,dat jij juist nu baat hebt bij je mentale schoonmaak

  1. Wat een mooi begin en einde van je dag Izerina. In deze nare tijd is zo'n mentale schoonmaak inderdaad fijn om te doen voor mij... Het is een soort van even alle spinnenwebben en muizenissen wegblazen.

 2. Ik doe eigenlijk niks aan. Gewoon lekker naar bed gaan. Dan ochtend gewoon weer de bed eruit. Dan achter pc zitten tikken. Leuk voor je om te doen.

 3. Ik vermoed dat mijn mentale hygiëne niet best is. Maar ik ga hyperventileren van ademhalingsoefeningen, dus die sla ik graag over. Wel heel interessant om dit te lezen.

 4. Ik heb dit geprobeerd. Elke dag 5 minuten even bewust ademhalen. Was eigenlijk m'n enige echte goede voornemen voor dit jaar. En het lukte niet. 5minuten per dag (ik zette een timer op m'n horloge, zodat ik niet elke 20 seconde ging checken of de 5 minuten al om waren) en het lukte niet. Vind ik eigenlijk heel slecht van mezelf.

  Wat ik wel regelmatig doe is even 3x diep ademhalen en (vooral) m'n schouders ontspannen.

  1. 3 x ademhalen is ook al heel mooi. En als het niet bij je past, dan is het ook erg lastig. Ik vind het wel herkenbaar dat je telkens wilde kijken of de tijd al om was ; )

 5. Dit is wel een goede tip voor mij. Ik sla mijn gevoelens nogal eens onopgemerkt op in mijn lichaam. En ik kalmeer me zelf door soms te veel te eten (iets lekkers word je blij van en kauwen maakt rustig). Rustig ademhalen moet te doen zijn. Misschien met rustige, prachtige muziek op de achtergrond...

 6. Ik vind vooral dat het helpt om niet alleen te mediteren. Ik mediteer samen met anderen in een sangha. In een nabijgelegen stad, en ook wekelijks meerdere keren in een online groep. Die groepen brengen me veel meer dan in mijn eentje mediteren (wat ik ook doe). Daar is ook gelegenheid om dingen te delen. Ik mediteer via "Leven In Aandacht" en via "Ehipassiko". Apps doen niks voor mij...
  Mensen denken vaak dat mediteren zweverig is, maar het is net het tegendeel: aanwezig zijn in het hier en nu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.