Somber? Je bent niet alleen! Hier zijn wat tips!

SomberVoel je je somber?

Ben je somber gestemd?

Lees dan onderstaande blogpost.

Ook als je niet somber bent trouwens ; )

Eerste hulp bij somberheid

Als kind wist ik: 'Laat mama het niet zien dat ik zit te sippen, want dan laat ze me klusjes in huis doen.

Maar zoals zo vaak in het leven, had mijn moeder een goed punt. Want als je je somber voelt, dan is het huishouden doen een geweldige vorm van therapie. Het is goedkoop, altijd voorhanden en het geeft je letterlijk en figuurlijk een opgeruimd gevoel. Zelfs als je daarna nog niet geniet van het leven, is de kans groot dat je ietsje minder somber bent. Al is het maar vanwege de voldoening van een 'job well done'.

Twaalf jaar geleden alweer, schreef ik onderstaande blogpost over onze thuiskomst na een kampeervakantie. Hoewel ik blij was weer thuis te zijn, had ik destijds wat moeite om mijn draai weer te vinden en was ik wat somber.

En weet je wat hielp?

Het huishouden doen!

Somber? Ga het huishouden doen!

Hoewel ik dolblij was weer thuis te zijn na onze kampeervakantie, voelde ik me wat onwennig en somber. Besluiteloos drentelde ik door het huis, en kon mijn draai niet vinden. Ik was dan wel thuis, maar tegelijkertijd lag een deel van me nog smartelijk te huilen in die veel te kleine caravan in Tuitjenhorn.

Wie had gedacht dat het huishouden me te hulp zou komen?!

Plotseling viel mijn blik op de overvolle wasmanden, de was die ik nog moest opbergen, de troep in de woonkamer en de jassen op de grond in de gang. Een gevoel van doelgerichtheid maakte zich van me meester: ik had een missie!

In plaats van te dralen en pruilen begon ik het huishouden te fatsoeneren, en ons huis weer eigen te maken.

En met elke was die ik draaide en opruimde kwam ik een beetje meer thuis.

Toen het werk af was, zette ik een grote pot thee, en ging daarmee in ons opgeruimde huis, op onze dierbare, gebutste Chesterfield zitten.

Ik keek om me heen, en ik slaakte een zucht van welbehagen: ik was weer thuis.

En somber was ik niet meer.

Somber anno 2020

Als je op dit moment somber bent, dan ben je in goed gezelschap. Veel Nederlanders hebben het moeilijk door de coronacrisis en alles wat dat met zich meebrengt.

Ik zie het bijvoorbeeld mijn jongste zoon. Die heeft op het moment liefdesverdriet. Normaliter had hij dagelijks naar school gemoeten, en had hij afleiding gehad. Maar nu krijgt hij steeds les via de computer en zit veel in zijn eentje op zijn kamer. Dat betekent een verlies van structuur en afleiding.

Door het coronavirus vallen allerlei dagelijkse routines, structuren en gewoontes weg en daarmee vaak ook menselijke contacten. Geen wonder dat menigeen zo nu en dan even flink moet slikken en zich wel eens somber voelt.

Want natuurlijk hebben we het hier in Nederland verder hartstikke goed, maar dat betekent niet dat je niet somber kunt zijn soms.

Somber betekenis

Hieronder de Van Dale somber betekenis:

duister, donker, droevig, treurig

Dat is nogal summier, vind je ook niet? De Nederlandse Encyclopedie geeft maar liefst 25 betekenissen van somber. Hieronder de 10 betekenissen die mij het meest aanspreken:

bedroefd, bedrukt, donker, droefgeestig, droevig, duister, gemelijk,  kniezerig, mismoedig, mistroostig.

N.B. Het is wonderlijk, maar van al die sombere woorden krijg ik gewoon een somber gevoel!

Wat ik doe als ik somber ben

Wat ik zelf doe als ik me somber voel is dit:

 1. Ik laat het sombere gevoel soms ook gewoon even toe. Mijn ervaring is namelijk dat als je dingen te hard ontkent of onderdrukt je ze later in drievoud terug krijgt. Daar zit ik niet op te wachten!
 2. Elke ochtend ga ik hardlopen, want lichamelijke activiteit is goed voor lichaam en geest. Bovendien ben ik dan buiten, en dat is ook weer goed tegen somberheid.
 3. Ik hanteer een duidelijk dagritme. Als ik me somber voel en geen zin meer heb, dan zeg ik tegen mezelf: 'Volg dan maar gewoon het ritme van de dag!
 4. Doe iets voor een ander. Ook al staat je hoofd er helemaal niet naar, en heb je geen zin. Je eigen sores even aan de kant zetten, om een ander te helpen, zal ook jou helpen. Zo heb ik me opgegegeven als vrijwilliger bij de bibliotheek om mensen die zelf niet naar de bibliotheek kunnen, boeken te brengen. Op onder andere de website NL Voor Elkaar kun je je opgeven als hulp!
 5. En last but not least, en met dank aan mijn moeder: ik doe het huishouden. Terwijl ik het aanrecht opruim en schoon veeg , veeg ik tegelijkertijd de spinnenwebben en zorgen uit mijn hoofd : )
 6. Tijdens het huishoudelijk werk luister ik naar muziek en zing ik mee. Zoals deze van Brad Paisley getiteld Behind the clouds the sun is shihiiiining!

Achter de wolken schijnt de zon ; )

Bij ernstige somberheid kan het goed zijn om hulp te zoeken. Eventueel via online therapie.

4 Boeken die kunnen helpen

Er zijn vele zelfhulpboeken op de markt. Zoveel dat ze op een gegeven moment allemaal op elkaar gaan lijken. Het is één van de redenen dat ik het een beetje gehad heb met het hele genre. Maar dat wil niet zeggen dat ze niet kunnen helpen.

Hieronder een aantal boeken die ik wel degelijk zinnig vind.

De kracht van het nu van Eckhart Tolle

Hoewel De kracht van het nu niet altijd even makkelijk leest, ben ik dol op het stukje waarin Eckhart Tolle bij zichzelf denkt: 'Ik kan zo niet langer leven.' En ineens vraagt hij zich dan af: 'Ben ik één of twee? Als ik niet met mezelf kan leven, dan moeten er twee van mij zijn: 'Ik' en het 'zelf' waarmee 'ik' niet kan leven. En hij concludeert: 'Misschien is maar één van deze twee echt.'

Somber

De boekenapotheek

In het boek De boekenapotheek vind je boeken als medicijnen tegen allerlei kwalen! Dus ook een somber gevoel.
Screen Shot 2020 10 15 at 13.35.04

Filosofie voor het leven en andere gevaarlijke situaties

En tenslotte het boek Filosofie voor het leven en andere gevaarlijke situaties. Dit is typisch zo'n boek dat ik uit mezelf nooit zou lezen, maar dat ik noodgedwongen las voor mijn filosofiegroepje en vervolgens een zegen bleek te zijn! Het is de moeite waard om te proberen als je je somber voelt.

Screen Shot 2020 10 15 at 13.41.57

Dat zal mij leren om mijn neus op te halen voor boeken!

Het geheim van levenskracht

Desondanks haalde ik opnieuw mijn neus op voor een ander boek: Het geheim van levenskracht. 'Weer zo'n stom zelfhulpboek,' dacht ik bij mezelf. Maar ja, leesgroep hè, dus ik moest wel. En ook dit boek bleek tot mijn verbijstering waardevol! Zeker als je je somber voelt.

Wat mij in dit boek zo aanspreekt is dat de boodschap van Rajshree Patel lekker simpel is: je hoeft eigenlijk niets te doen, want alles wat je nodig hebt zit al in je. Kijk, daar houd ik van!

Screen Shot 2020 10 15 at 13.47.00

Hoe voel jij je tijdens de coronacrisis?

Leestips: Online therapie met Mindler en The Work van Byron Katie.

Similar Posts

53 Comments

 1. Er heerst denk ik op dit moment nogal wat somberheid en ik vermoed dat het daar ook wel iets mee te maken heeft dat het het afgelopen jaar zo druk is geweest in de bouwmarkten en bij de vuilstort. Zelf heb ik als ik somber ben vaak geen puf om het huishouden te doen, maar als ik er dan een creatief project bij pak, helpt dat vaak wel.

 2. Somber ben ik niet, het is jammer dat we bepaalde dingen niet kunnen doen en ik had me mijn ouwe dag iets anders voorgesteld. Ik vind het dan wel vervelend, maar dat is iets anders dan somber.

 3. Er zijn op dit moment inderdaad veel mensen die het mentaal zwaar hebben. Het belangrijkste is om af en toe uit die negatieve spiraal te stappen, hoe lastig dat ook is. Goed dat je een aantal tips deelt!

 4. Als ik wel eens somber ben, dan laat ik het maar even, ik weet dat ik het heb het overvalt me af en toe en aanlaat ik het maar even, dan ben ik maar even somber. Nu in deze tijd ben ik niet meer somber, ik ben wel angstig en verdrietig.

  1. Dat sombere niet hoor, dat heb k mijn hele leven al. Vroeger had ik er meer last van, tegenwoordig, kan ik me er snel van afsluiten en denken aan alles wat ik goed heb in het leven. Die angst en verdriet is wel echt van nu, omdat het allemaal zo onzeker is.

 5. Nou, dat is wel even geleden dat ik mij zo eventueel voelde. Gelukkig heb ik genoeg te doen, is er altijd wel iets van humor in de dag, en zorg ik voor... Liefste, zijn natje, en droogje, en hij is weer lekker bezig in huis nu de evenementen weer stil liggen. Kortom, elk nadeel kent een voordeel, en andersom.

  Ik hou van knus, en ik probeer hem al dagen eens in zijn stoel te krijgen overdag, en dan lekker te gaan netflixen samen met die pot thee bijv. maar nee, hahaha hij kan niet zolang stil zitten als ik dat kan, maar ja, ik heb wel een haakwerkje in mijn handen eventueel ;-)

  Knap trouwens, dat jij dit soort boeken allemaal achter elkaar voor jouw leesgroepje kunt lezen. Ik lees er ook weleens eentje, maar soms heb ik ze gehad dat ik al snel dacht laat maar... het moet bij mij altjd bezinken, en eigenlijk sinds Louise L. Hay in mijn leven is gekomen, en Rhonda Byrne, zijn dat mijn twee goeroe's en wel doe ik eventueel mee met de meditatie ronden van Oprah en hoe heet ie ook alweer .... die vaak 21 dagen duren en gratis zijn. Deepak Chopra... kortom eigenlijk 4, dat vind ik wel genoeg. Wel zou ik nog graag de Tao van Pooh willen lezen/hebben ;-)

  X

 6. We leven momenteel in een sombere samenleving waar alles om afstand en social dinstance draait. Niet fijn, maar als introvert heb ik er persoonlijk geen last van en heeft het geen invloed op mijn humeur. Ik vind het wel treurig hoe hard ondernemers moeten knokken om niet kopje onder te gaan en hoe hard het ziekenhuis personeel moet knokken om de toestroom van patiënten te kunnen bolwerken.

 7. Wat mij helpt is iedere dag Morning pages schrijven. Gewoon alle narigheid van je af schrijven. Meestal kom ik dan vanzelf iets meer in de actie-stand: hup, schouders eronder.
  En een leeg aanrecht of lege wasbox geeft inderdaad het gevoel dat je in ieder geval een prestatie hebt geleverd.

  De maatregelen vind ik nu zwaarder, waarschijnlijk omdat in maart de zon scheen en nu werkelijk alles somber lijkt.

  1. Wat fijn dat die morning pages echt helpen Maria. Ik heb het ook wel eens gedaan, en het heeft inderdaad wel iets bevrijdends. Maar ik heb het niet volgehouden, omdat ik ook nog wilde hardlopen...

 8. Het gevoel toelaten is zeker niet slecht. Je mag af en toe lekker balen. Daarna weer met goede moed verder. Meestal ziet het er een dag later allemaal een stuk beter uit! (Dan heb ik het over gewoe somberheid en baaldagen natuurlijk, niet over extremere vormen... :))

 9. Wat een fijne tips, ik merk dat ik deze periode echt een stuk minder lekker in mijn vel zit. En juist als ik somber ben laat ik het huishouden wat versloffen. Terwijl ik heel goed weet dat het juist heel prettig is als alles schoon is ;)

  Zal zo dan toch nog maar eens die kattenbrokjes die ik gisteren op de grond heb laten vallen maar even opzuigen ;)

 10. Nou je kent me, ben niet bepaald het zonnetje in huis en aan de andere kant weer wel. Bewegen en buiten zijn zo belangrijk, tuinieren, iets voor een ander doen, heel gek hoe dat helpt. Ben je niet bezig met jezelf maar toch ook weer wel, iets doen wat "geen" nut heeft zoals heerlijk op de bank met een blad, kopje thee, kat of hond op schoot, kaarsje aan. Kijken wat je/we wel hebt. Dat is zoveel meer dan je denkt en wat je wel kan ipv van niet meer kan. Zo beperkt vind ik onszelf echt niet in NL. Je kan nog bij elkaar op visite, de winkels zijn open, de bossen ook of het strand. Verzin eens iets om je man of andere huisgenoten te verrassen met een lekker maaltijd of taart en warme choco. Gun jezelf ook tijd .

 11. Ik denk dat vooral mensen die alleen wonen best eens somber kunnen zijn vooral door de maatregelen. Ik probeer nu vaker mijn oma eens te bellen/appen

 12. reuriger dan van corona, word ik van de mensen. Ik ga daarom een tijdje op mediaretraite en ga ook bewuster kiezen welke blogs wel, en niet te lezen. Deze blogpost komt door de ballotage! Fijne tips, ik ga een aantal titels bestellen.
  Ik heb me in maart aangemeld bij een gratis cursus via Yale, The science of wellbeing. Het is kort en goed een cursus om je geluksspier te trainen (wetenschappelijk onderbouwd). Ik doe hem in laag tempo, maar pak hem er zo nu en dan weer bij. Er zitten (voor mij) geen opzienbarende inzichten bij. Maar het is echt een training want van weten hoe je gelukkiger kan worden, word je het nog niet. Net zo min als je slanker wordt, wanneer je weet wat je moet doen om af te vallen. Wat ik ook mooi vind aan de training, is dat hij is ontwikkeld voor jonge mensen in een cultuur, waar veel de nadruk wordt gelegd op de maakbaarheid van geluk door ambities na te streven. Misschien is het ook wat voor je zoon. Maar het is wel werk, ik zeg het er even bij. Niet een kwestie van filmpje kijken en dan verlicht worden, zeg maar.
  Dank voor dit onderwerp, komt voor mij op goed tijdstip!

  1. Wat fijn dat je er wat aan had Anoniem. Ik ben heel benieuwd hoe je de training ervaart als je hem af hebt. Goed dat je aangeeft dat het wel inspanning vraagt.

 13. ontkennen van sombere gevoelens heeft inderdaad geen zin, dus ik mag van mezelf zo af en toe wat zitten sippen. Daarma ga ik weer snel wat doen! want doen werkt het beste tegen somberheid ( en inderdad kost niks en is altijd voorhanden)

 14. Wat een goede tips. Sinds het overlijden van mijn ouders voel ik me vaker somber. Daarvoor kende ik die gevoelens eigenlijk niet. Bij helpt er aan toegeven dat ik me even k*t voel, een dagje bankhangen met chocola en thee is dan erg fijn. Als ik moet werken gaat er een masker op en ga ik gewoon door, de “klap” komt dan als ik weer thuis ben.

 15. Moet eerlijk zeggen dat het me niet zo veel doet. Mijn dingen gaan redelijk op dezelfde manier door. Het enige is dat de sociale contacten nog iets minder zijn dan eerst.

 16. Het huishouden doen als ik somber ben, dat is nu niet het eerste wat ik mijn opkomt, haha. Maar inderdaad, je hebt wel lekker afleiding en een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd zeggen ze. Zelf heb ik gelukkig niet heel veel last van de coronacrisis. Ik ben gewoon aan het werk dus genoeg sociaal contact. Ik denk dat als dat weg zou vallen ik het ook wel wat lastiger zou hebben inderdaad.

 17. Gisteren had ik een heel erg sombere dag. Tot niets in staat. Vandaag was ik boos op mezelf en heb de schuur zoals ik de garage noem grotendeels uitgemest en naar het containerpark gereden. Dat lucht inderdaad op.

 18. Ik heb vorig jaar twee blogposts rondom dit onderwerp geschreven (boeken als therapie en thee als therapie). Huishouden heb ik, net als Naomi, niet altijd puf voor. maar een kleurplaat kleuren of iets dergelijks helpt vaak wel. Of lekker lezen, liefst in een niet-somber boek ;-)

 19. Voor mij is somber niet het goede woord, dat zit niet zo in mijn aard.
  Heus wel eens een dag de pest in en dat laat ik toe, gaat het de volgende dag een stuk beter. Komt overeen met jou tip 1. Tip 4. Deed ik al voor Corona uitbrak.

  Huishouden een repeterende verplichting, die ik doe maar waar ik de lol niet van inzie.

 20. Ik ben gelukkig niet zo vaak somber en zie meestal wel een lichtpuntje. Huishouden doen en opruimen helpt wel, hoe zeggen ze dat ook alweer? Een opgeruimd huis is een opgeruimde mind? Heerlijk in de natuur wandelen helpt me nog beter, ongeacht het weer. Even de wind door mijn haar en door mijn hoofd.

 21. Wat een goeie tips allemaal, dankjewel. Ik was vanmorgen gestressed omdat het op het werk momenteel zo’n spastisch gedoe is met mondkapjes en strenge regels waardoor bij elk leuk spontaan idee tot in den treure overlegd miet worden... Ik kon me niet goed meer concentreren op computerwerk, dus wat ging ik doen? Schoonmaken! Alle excursiekoffers, slootbakjes en loeppotjes. En daarna voelde ik me inderdaad beter. En elke dag iets geven, dat is ook een goeie. Ik heb al vaak getraind tijdens de Geefmaand, en probeer dat nu ook weer te doen.

  Wie maakt trouwens elke keer die leuke illustratie met citaat? Doe jij dat zelf?

  1. Wat fijn dat je de stress van het gedoe op je werk zo goed kwijt kon raken! En nog een opgeruimd huis op de koop toe : )

   De illustraties maak ik met het gratis programma Canva.

 22. Hier heeft het gebrek aan sociale contacten redelijk veel invloed.
  Al de rest vind ik oké, maar in België leven we tegenwoordig in "bubbels", verschrikkelijk is het

 23. Ik heb af en toe weleens zo'n sombere dag en dan laat ik dat maar gewoon gebeuren, omdat ik weet dat ik er beter aan kan toegeven zodat het na een dagje somberen weer een stuk beter gaat. Bij mij helpt een wandeling in de natuur dan ook wel vaak, mits ik mezelf daar op zo'n moment toe kan zetten natuurlijk.

 24. Ik werk al sinds half maart thuis en moet zeggen dat ik mij nog niet echt somber gevoeld heb. Heb hier ook een zoontje van 3.5 die veel leven in de brouwerij brengt

 25. Lekker fysiek bezig zijn, brengt het hoofd zeker tot rust. Mij helpt dat zeker. Ook in het huishouden. En dan het liefst met lekkere motown muziek op

 26. Ik heb nergens last van. Ik durf het bijna niet te zeggen maar ik vind die corona regels heerlijk! Lekker veel afstand houden van andere mensen. Thuiswerken of alleen op kantoor. Zalig! Ik heb de eerste week mijn collega’s gemist maar het wende snel. Het enige wat ik nu nog mis, zijn de knuffels met mijn moeder en mijn dochter.

 27. Er zijn inderdaad veel mensen die momenteel erg somber zijn. Ik ben van nature een positief ingesteld persoontje. Uit iets negatiefs wel weer wat positiefs weten te halen. Dus heb er niet veel last van zelf

 28. Voor iedereen is de wereld nu verandert... persoonlijk heb ik wel sociale contacten, werk in de zorg. maar tegelijkertijd is het nu hard werken en wordt je direct geconfronteerd met corona. Voor mensen die alleen zijn is het best eenzaam . Ik heb thuiswonende studerende kinderen en die hebben nu overwegend online les. Ik moet eerlijk zeggen dat ik dat ook wel lastig vind. Weinig het huis even voor mezelf en vaak moet het dan ook stil in huis zijn zodat ze zich kunnen concentreren. het huishouden met lekker muziek op kan nu vaak niet. Maar ik wil niet klagen en voel me niet vaak somber. Maak het gezellig zoals nu even blogs lezen, koffie erbij en een kaarsje aan, het zijn de kleine dingen waar ik dan ook weer van kan genieten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.