Reacties

Somber? Je bent niet alleen! Hier zijn wat tips! — 53 reacties

 1. Er heerst denk ik op dit moment nogal wat somberheid en ik vermoed dat het daar ook wel iets mee te maken heeft dat het het afgelopen jaar zo druk is geweest in de bouwmarkten en bij de vuilstort. Zelf heb ik als ik somber ben vaak geen puf om het huishouden te doen, maar als ik er dan een creatief project bij pak, helpt dat vaak wel.

 2. Somber ben ik niet, het is jammer dat we bepaalde dingen niet kunnen doen en ik had me mijn ouwe dag iets anders voorgesteld. Ik vind het dan wel vervelend, maar dat is iets anders dan somber.

 3. Er zijn op dit moment inderdaad veel mensen die het mentaal zwaar hebben. Het belangrijkste is om af en toe uit die negatieve spiraal te stappen, hoe lastig dat ook is. Goed dat je een aantal tips deelt!

 4. Als ik wel eens somber ben, dan laat ik het maar even, ik weet dat ik het heb het overvalt me af en toe en aanlaat ik het maar even, dan ben ik maar even somber. Nu in deze tijd ben ik niet meer somber, ik ben wel angstig en verdrietig.

  • Dat sombere niet hoor, dat heb k mijn hele leven al. Vroeger had ik er meer last van, tegenwoordig, kan ik me er snel van afsluiten en denken aan alles wat ik goed heb in het leven. Die angst en verdriet is wel echt van nu, omdat het allemaal zo onzeker is.

 5. Nou, dat is wel even geleden dat ik mij zo eventueel voelde. Gelukkig heb ik genoeg te doen, is er altijd wel iets van humor in de dag, en zorg ik voor... Liefste, zijn natje, en droogje, en hij is weer lekker bezig in huis nu de evenementen weer stil liggen. Kortom, elk nadeel kent een voordeel, en andersom.

  Ik hou van knus, en ik probeer hem al dagen eens in zijn stoel te krijgen overdag, en dan lekker te gaan netflixen samen met die pot thee bijv. maar nee, hahaha hij kan niet zolang stil zitten als ik dat kan, maar ja, ik heb wel een haakwerkje in mijn handen eventueel ;-)

  Knap trouwens, dat jij dit soort boeken allemaal achter elkaar voor jouw leesgroepje kunt lezen. Ik lees er ook weleens eentje, maar soms heb ik ze gehad dat ik al snel dacht laat maar... het moet bij mij altjd bezinken, en eigenlijk sinds Louise L. Hay in mijn leven is gekomen, en Rhonda Byrne, zijn dat mijn twee goeroe's en wel doe ik eventueel mee met de meditatie ronden van Oprah en hoe heet ie ook alweer .... die vaak 21 dagen duren en gratis zijn. Deepak Chopra... kortom eigenlijk 4, dat vind ik wel genoeg. Wel zou ik nog graag de Tao van Pooh willen lezen/hebben ;-)

  X

 6. We leven momenteel in een sombere samenleving waar alles om afstand en social dinstance draait. Niet fijn, maar als introvert heb ik er persoonlijk geen last van en heeft het geen invloed op mijn humeur. Ik vind het wel treurig hoe hard ondernemers moeten knokken om niet kopje onder te gaan en hoe hard het ziekenhuis personeel moet knokken om de toestroom van patiënten te kunnen bolwerken.

 7. Wat mij helpt is iedere dag Morning pages schrijven. Gewoon alle narigheid van je af schrijven. Meestal kom ik dan vanzelf iets meer in de actie-stand: hup, schouders eronder.
  En een leeg aanrecht of lege wasbox geeft inderdaad het gevoel dat je in ieder geval een prestatie hebt geleverd.

  De maatregelen vind ik nu zwaarder, waarschijnlijk omdat in maart de zon scheen en nu werkelijk alles somber lijkt.

  • Wat fijn dat die morning pages echt helpen Maria. Ik heb het ook wel eens gedaan, en het heeft inderdaad wel iets bevrijdends. Maar ik heb het niet volgehouden, omdat ik ook nog wilde hardlopen...

 8. Het gevoel toelaten is zeker niet slecht. Je mag af en toe lekker balen. Daarna weer met goede moed verder. Meestal ziet het er een dag later allemaal een stuk beter uit! (Dan heb ik het over gewoe somberheid en baaldagen natuurlijk, niet over extremere vormen... :))

 9. Wat een fijne tips, ik merk dat ik deze periode echt een stuk minder lekker in mijn vel zit. En juist als ik somber ben laat ik het huishouden wat versloffen. Terwijl ik heel goed weet dat het juist heel prettig is als alles schoon is ;)

  Zal zo dan toch nog maar eens die kattenbrokjes die ik gisteren op de grond heb laten vallen maar even opzuigen ;)

 10. Nou je kent me, ben niet bepaald het zonnetje in huis en aan de andere kant weer wel. Bewegen en buiten zijn zo belangrijk, tuinieren, iets voor een ander doen, heel gek hoe dat helpt. Ben je niet bezig met jezelf maar toch ook weer wel, iets doen wat "geen" nut heeft zoals heerlijk op de bank met een blad, kopje thee, kat of hond op schoot, kaarsje aan. Kijken wat je/we wel hebt. Dat is zoveel meer dan je denkt en wat je wel kan ipv van niet meer kan. Zo beperkt vind ik onszelf echt niet in NL. Je kan nog bij elkaar op visite, de winkels zijn open, de bossen ook of het strand. Verzin eens iets om je man of andere huisgenoten te verrassen met een lekker maaltijd of taart en warme choco. Gun jezelf ook tijd .

 11. Ik denk dat vooral mensen die alleen wonen best eens somber kunnen zijn vooral door de maatregelen. Ik probeer nu vaker mijn oma eens te bellen/appen

 12. reuriger dan van corona, word ik van de mensen. Ik ga daarom een tijdje op mediaretraite en ga ook bewuster kiezen welke blogs wel, en niet te lezen. Deze blogpost komt door de ballotage! Fijne tips, ik ga een aantal titels bestellen.
  Ik heb me in maart aangemeld bij een gratis cursus via Yale, The science of wellbeing. Het is kort en goed een cursus om je geluksspier te trainen (wetenschappelijk onderbouwd). Ik doe hem in laag tempo, maar pak hem er zo nu en dan weer bij. Er zitten (voor mij) geen opzienbarende inzichten bij. Maar het is echt een training want van weten hoe je gelukkiger kan worden, word je het nog niet. Net zo min als je slanker wordt, wanneer je weet wat je moet doen om af te vallen. Wat ik ook mooi vind aan de training, is dat hij is ontwikkeld voor jonge mensen in een cultuur, waar veel de nadruk wordt gelegd op de maakbaarheid van geluk door ambities na te streven. Misschien is het ook wat voor je zoon. Maar het is wel werk, ik zeg het er even bij. Niet een kwestie van filmpje kijken en dan verlicht worden, zeg maar.
  Dank voor dit onderwerp, komt voor mij op goed tijdstip!

  • Wat fijn dat je er wat aan had Anoniem. Ik ben heel benieuwd hoe je de training ervaart als je hem af hebt. Goed dat je aangeeft dat het wel inspanning vraagt.

 13. ontkennen van sombere gevoelens heeft inderdaad geen zin, dus ik mag van mezelf zo af en toe wat zitten sippen. Daarma ga ik weer snel wat doen! want doen werkt het beste tegen somberheid ( en inderdad kost niks en is altijd voorhanden)

 14. Wat een goede tips. Sinds het overlijden van mijn ouders voel ik me vaker somber. Daarvoor kende ik die gevoelens eigenlijk niet. Bij helpt er aan toegeven dat ik me even k*t voel, een dagje bankhangen met chocola en thee is dan erg fijn. Als ik moet werken gaat er een masker op en ga ik gewoon door, de “klap” komt dan als ik weer thuis ben.

 15. Moet eerlijk zeggen dat het me niet zo veel doet. Mijn dingen gaan redelijk op dezelfde manier door. Het enige is dat de sociale contacten nog iets minder zijn dan eerst.

 16. Het huishouden doen als ik somber ben, dat is nu niet het eerste wat ik mijn opkomt, haha. Maar inderdaad, je hebt wel lekker afleiding en een opgeruimd huis is een opgeruimd hoofd zeggen ze. Zelf heb ik gelukkig niet heel veel last van de coronacrisis. Ik ben gewoon aan het werk dus genoeg sociaal contact. Ik denk dat als dat weg zou vallen ik het ook wel wat lastiger zou hebben inderdaad.

 17. Gisteren had ik een heel erg sombere dag. Tot niets in staat. Vandaag was ik boos op mezelf en heb de schuur zoals ik de garage noem grotendeels uitgemest en naar het containerpark gereden. Dat lucht inderdaad op.

 18. Ik heb vorig jaar twee blogposts rondom dit onderwerp geschreven (boeken als therapie en thee als therapie). Huishouden heb ik, net als Naomi, niet altijd puf voor. maar een kleurplaat kleuren of iets dergelijks helpt vaak wel. Of lekker lezen, liefst in een niet-somber boek ;-)

 19. Voor mij is somber niet het goede woord, dat zit niet zo in mijn aard.
  Heus wel eens een dag de pest in en dat laat ik toe, gaat het de volgende dag een stuk beter. Komt overeen met jou tip 1. Tip 4. Deed ik al voor Corona uitbrak.

  Huishouden een repeterende verplichting, die ik doe maar waar ik de lol niet van inzie.

 20. Ik ben gelukkig niet zo vaak somber en zie meestal wel een lichtpuntje. Huishouden doen en opruimen helpt wel, hoe zeggen ze dat ook alweer? Een opgeruimd huis is een opgeruimde mind? Heerlijk in de natuur wandelen helpt me nog beter, ongeacht het weer. Even de wind door mijn haar en door mijn hoofd.

 21. Wat een goeie tips allemaal, dankjewel. Ik was vanmorgen gestressed omdat het op het werk momenteel zo’n spastisch gedoe is met mondkapjes en strenge regels waardoor bij elk leuk spontaan idee tot in den treure overlegd miet worden... Ik kon me niet goed meer concentreren op computerwerk, dus wat ging ik doen? Schoonmaken! Alle excursiekoffers, slootbakjes en loeppotjes. En daarna voelde ik me inderdaad beter. En elke dag iets geven, dat is ook een goeie. Ik heb al vaak getraind tijdens de Geefmaand, en probeer dat nu ook weer te doen.

  Wie maakt trouwens elke keer die leuke illustratie met citaat? Doe jij dat zelf?

  • Wat fijn dat je de stress van het gedoe op je werk zo goed kwijt kon raken! En nog een opgeruimd huis op de koop toe : )

   De illustraties maak ik met het gratis programma Canva.

 22. Ik heb af en toe weleens zo'n sombere dag en dan laat ik dat maar gewoon gebeuren, omdat ik weet dat ik er beter aan kan toegeven zodat het na een dagje somberen weer een stuk beter gaat. Bij mij helpt een wandeling in de natuur dan ook wel vaak, mits ik mezelf daar op zo'n moment toe kan zetten natuurlijk.

 23. Ik werk al sinds half maart thuis en moet zeggen dat ik mij nog niet echt somber gevoeld heb. Heb hier ook een zoontje van 3.5 die veel leven in de brouwerij brengt

 24. Ik heb nergens last van. Ik durf het bijna niet te zeggen maar ik vind die corona regels heerlijk! Lekker veel afstand houden van andere mensen. Thuiswerken of alleen op kantoor. Zalig! Ik heb de eerste week mijn collega’s gemist maar het wende snel. Het enige wat ik nu nog mis, zijn de knuffels met mijn moeder en mijn dochter.

 25. Voor iedereen is de wereld nu verandert... persoonlijk heb ik wel sociale contacten, werk in de zorg. maar tegelijkertijd is het nu hard werken en wordt je direct geconfronteerd met corona. Voor mensen die alleen zijn is het best eenzaam . Ik heb thuiswonende studerende kinderen en die hebben nu overwegend online les. Ik moet eerlijk zeggen dat ik dat ook wel lastig vind. Weinig het huis even voor mezelf en vaak moet het dan ook stil in huis zijn zodat ze zich kunnen concentreren. het huishouden met lekker muziek op kan nu vaak niet. Maar ik wil niet klagen en voel me niet vaak somber. Maak het gezellig zoals nu even blogs lezen, koffie erbij en een kaarsje aan, het zijn de kleine dingen waar ik dan ook weer van kan genieten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder