Ik heb geen zin meer + 8 oorzaken

geen zin meer

We hebben er allemaal wel eens last van denk ik: Geen zin meer.

Geen zin meer om je best te doen.

Geen zin meer in je werk.

Geen zin meer in je relatie

En soms zelfs geen zin meer in het leven.

In 2013 had ik als moeder ook even zo'n moment.

Geen zin meer

En nóg een week te gaan… Terwijl ik in Blogland overal vrolijke vakantieverhalen en foto's zie verschijnen, moeten we hier in de Achterhoek nóg een week.

En ik heb geen zin meer!!!!!! Ik heb het even helemaal gehad. Al weken ontbreekt de structuur en rust omdat de oudste drie kinderen wel voortdurend vrij hebben. Met één been sta ik in de vakantie, maar dan zonder de bevrijding van het keurslijf van de schooltijden. Ik ondervind alle nadelen, zonder de voordelen.

Zou ik last hebben van de maandagmorgen blues?

Geen zin meer: is dat erg?

Is het erg als je even geen puf meer hebt? Als je je lusteloos voelt, en het allemaal gewoon hélémáál zat bent?! Nee, gelukkig niet. Sterker nog, dat is heel normaal. Het zou wat zijn als we altijd de hele tijd overal zin in hadden en nooit last hadden van lusteloosheid. Nee, een tijdje geen puf hebben is niet erg.

Een probleem wordt het pas als het niet over gaat. Als je echt langdurig last hebt van een gevoel van lusteloosheid.

Lusteloosheid versus vermoeidheid

Wat is het verschil tussen lusteloosheid en vermoeidheid? Volgens PsyNed de site van psychologen in Nederland heb je bij vermoeidheid op zich nog wel zin om dingen te doen. Je bent er alleen te moe voor. Bij lusteloosheid ben je én moe, én je hebt nergens meer zin in.

11 mogelijke Oorzaken

Er zijn heel veel verschillende oorzaken voor lusteloosheid en geen zin meer hebben.

 1. Een baan waarop je bent uitgekeken.
 2. Werk dat teveel van je vraagt.
 3. Werk dat te weinig van je vraagt, want ja, dat kan ook! Dat heet dan een bore-out. Soms worden lusteloosheid en een bore-out ook wel eens met elkaar verward.
 4. Gebrek aan rust en stilte. Dat is de oorzaak bij mij in 2013!
 5. Lichamelijke klachten
 6. Hormonen! Veel vrouwen krijgen onder invloed van hun hormonen tijdens de overgang minder zin om voor anderen te zorgen.
 7. Stress, het zou eens niet.
 8. Gebeurtenissen in je leven. Zo heb ik na het plotselinge overlijden van mijn dochter Lucy regelmatig nergens meer zin in van verdriet en rouw.
 9. Een ongezond voedingspatroon.
 10. Gebrek aan beweging.
 11. Slaapproblemen

Wat kun je eraan doen?

Op basis van bovenstaande oorzaken kun je al een boel dingen bedenken om te doen tegen het gevoel van Ik heb geen zin meer. Een andere baan waar je wel plezier in hebt, gezonder eten, zorgen rust, reinheid en regelmaat voor een betere nachtrust etc.

Professionele hulp

Als je heel langdurig last hebt van het Geen zin meer gevoel kan het fijn zijn om professionele hulp te zoeken. Dat kan bijvoorbeeld in de vorm van gesprekken met de praktijkondersteuner van je huisarts of bij een psycholoog. Voor een psycholoog heb je een verwijsbrief van je huisarts nodig om in aanmerking te komen voor vergoeding via je zorgverzekering.

Geen zin meer samenvattend

Geen zin meer hebben in dingen is heel normaal. Iedereen heeft dat wel eens een keertje. Maar als het heel lang duurt of erg vaak terugkomt, kan dit gevoel een teken zijn dat er iets in je leven niet optimaal loopt. In dat geval is het goed om de oorzaak van je gevoel te onderzoeken, en op basis daarvan dingen te veranderen! In ernstige gevallen kan geen zin meer een symptoom zijn van een klinische depressie. In dat geval is het zeker van belang hulp te zoeken.

Een soort eerste hulp bij geen zin meer hebben die voor mij goed werkt is naar buiten gaan. Al is het maar voor een wandeling van 15 minuten. Daarna wil je weer naar huis, en zo kom je automatisch op een wandeling van 30 minuten. Daar knapt een mens van op! Bij mij helpt gaan hardlopen ook altijd.

Wat ook veel mensen helpt is een planner, zoals de populaire Purpuz planner of de Happy planner!

Leestips

Herken jij het gevoel van Ik heb geen zin meer? Wanneer heb je dat bijvoorbeeld? Ik heb het soms ook heel simpel wel eens bij een lange wandeling. Dan zijn we bijna thuis en dan denk ik ineens: 'Ik heb geen zin meer!' 

Similar Posts

15 Comments

 1. Omdenken is tegenwoordig erg in dus iets negatiefs omzetten in iets positiefs.
  Niet: wat vervelend dat er nog 2 naar school moeten
  Wel: wat fijn dat er al 3 vrij zijn
  Zelf ben ik er niet zo goed in maar misschien is het voor jou het proberen waard.
  Succes!

 2. Wat herkenbaar. Ik ben zo blij dat het de laatste week is. Je vaste dingen gaan wel door maar er hangt wel steeds een puber om je heen of niet zodat je niet kan wassen vanwege het lawaai...pfff.

  Nog even.....

  Nelly

 3. Ook herkenbaar,midden op de dag gaat hij eieren bakken en zo,wordt wel netjes opgeruimd maar toch...

  Ik probeer zoveel mogelijk m'm eigen gang te gaan,heb zo vroeg mogelijk de boel aan kant en daarna lekker de tuin in.

  Wat wel scheelt is dat hij verkering en een druk sociaal leven heeft dus ik hoef hem niet te vermaken ;)

  Wat bij jouw wel meespeelt is (misschien)dat de laatste weken op de basisschool zo druk zijn,net of alles op het nippertje nog gedaan moet worden?

  En anders ga je lekker hardlopen en zet ze aan het werk,de tuin omspitten of zo en gelukkig wordt het mooi weer,kunnen ze gaan zwemmen toch?

 4. Hier nog geen schoolvakantie, begint pas volgende week. Daar ben ik ook wel aan toe.
  Helaas begint mijn eigen vakantie pas over drie weken. En daar ben ik ook heeeeeel erg aan toe!
  Ik leef met je mee! ;)

 5. Onze vakantie is alweer achter de rug! Sander moet nu tot ergens in september (geloof ik) door zonder vakantie, en omdat ie sinds kort geen 40 maar 36 uur werkt is het nog maar de vraag of ie dat nog vrij kan nemen, want als je midner gaat werken krijg je ook minder vakantie-uren natuurlijk :(

 6. Ik ken het gevoel wel, maar wij zijn dit jaar de vroege vakantiegangers. De laatste twee weken. De oudste heb je om je heen hangen en de jongste zit nog in het schoolritme. Ik wens jou en je gezin alvast een hele fijne vakantie toe.

 7. Lijkt me lastig als drie kinderen al vrij hebben en twee nog niet. Voor de twee ook niet leuk lijkt me. Misschien een idee om alvast voorpret te hebben over wat jullie gaan doen. Tijd gaat snel, voor je het weet is het zaterdag.

 8. Ik heb ook geen zin meer, moet ook nog alleen deze week, eigenlijk nog maar twee diensten, alleen donderdag en vrijdag. Maar dan wel van 15.00 tot 23.00 uur... Vandaag over een week gaan wij op vakantie, kijk er zooooo naar uit...
  Ik wens je een heel fijne nieuwe week,
  Lieve groet,
  Mirjam

 9. Oef!
  Strekte met de laatste loodjes. Het spreekwoord zegt niet voor niets dat die het zwaarst wegen.

  1. 11 augustus klinkt ook heel vroeg inderdaad. Wij beginnen pas weer in september. En bij middelbare scholen komt dat uiteindelijk neer op half september. En dan drie weken later Herfstvakantie…

   Dus dat schiet lekker op.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.