Reacties

De Overgang in 8 stappen — 41 reacties

 1. Ik zit er nu al een poosje middenin en ik moet zeggen het valt me mee. Ik heb alle verhalen en ervaringen aangehoord en vervolgens mijn eigen plan getrokken. En wat betreft het nachtelijk zweten: raam wijd op en en partner mag het hele dekbed alleen hebben.

  Grt Annemarie

 2. Heb het al 10 jaar achter de rug en ging naar de arts voor het zweten overdag en de prikkelbare buien,het leek de puberteit wel!Toevallig zat onze dochter daar ook in dus dat ging lekker met ons tweetjes!

  Enfin,ik kon hormonen gaan slikken maar dat leek me niks dus een watertje van Vogel geprobeerd,dat hielp terwijl ik helemaal niet in die kwakzalverij geloof...vreemd.

  De opvliegers werden veel minder en ik werd weer m'n gewone ik,al met al is het meegevallen dus.

 3. Zoals je het boek omschrijft krijg ik gelijk een beeld voor me, van de schrijfster ;)
  Iets met lang, henna-rood haar, rimpels alsof ze 90 is in plaats van pakweg 50, mager en veel te veel sieraden. Ach, en zo zal ze er vast niet uit zien...

  Ik denk dat het inderdaad handig kan zijn om te kijken wat je kan gebruiken als het zover is, maar mijn ding zou het ook niet zijn. En dat kalmeren met alcohol... dat doet mijn schoonmoeder ook, we zijn nu al aan het bedenken hoe we netjes kunnen zorgen dat, als we kinderen hebben, die niet bij haar in de auto komen... dus ja, ik vind dat ook een beetje vreemd om aan te raden in een boek.

  • Het beeld dat je schetst klopt vast! Zo stel ik me haar ook voor.

   Ik kan me voorstelen dat je je kinderen liever niet bij haar in de auto hebt, als ze drinkt...

 4. Ik heb niet echt een beeld van overgang - ik zit er middenin, en velen met mij! Ik ken vrouwen die nergens last van hadden - menstruatie stopt, en dat is het dan. Ik heb zelf niet echt opvliegers 's nachts, wel overdag als ik me inspan (denk aan: stukje fietsen, zingen, een lastig gesprek voeren). Waar ik het meeste last van heb is de onrust soms in mijn lijf, en het slechte slapen. Dat is slopend - na een nacht van vaak maar 2 uur slaap weer fris en fit op je werk verschijnen! Ik weet niet of ik depressief ben door de overgang - ik heb mijn hele leven al last van sombere periodes - er lijkt juist nu wat meer stabiliteit te komen.

  En verder: maar gewoon goed voor mezelf zorgen, zo af en toe mopperen met vriendinnen en kennissen, en vaak een goede grap - zo kom je er wel door! Wat ik een erg leuke site over overgang vind is http://www.overgangstergirls.nl.

 5. Wanneer zit je ook alweer in de overgang en wanneer ben je er doorheen? Nou ja, om maar eens een moderne term te gebruiken , boeie. Mijn laatste menstruatie was 2 of 3 jaar geleden, ik weet het niet eens meer. Tot nu toe af en toe eens 1 per nacht 5 min te warm voor een dekbed (even zonder dekbed liggen, een slokje water en weer slapen). Er is best wel eens een nacht dat ik slecht slaap en dat is altijd zo geweest. Wie piekert er nooit over dingen in je leven/ gezin.
  Henriette

  • Ik geloof dat als je 1 jaar niet gemenstrueerd hebt je 'in de overgang' bent. Ik vind het ook duidelijk, want ik zou juist denken dat de overgang de periode is waarin je minder gaat menstrueren!

 6. Het overkwam mij 'zomaar'. Heb weinig last gehad, behalve een periode overmatig vloeien. Dat was wel eens behoorlijk lastig, gebruikte een periode heel veel kraamverband :(Hiervoor ben ik wel even bij de huisarts geweest. Ga maar aan de pil was zijn advies, maar dat wilde ik niet. Heb toen zo'n strookje in 1 week opgesnoept, als alternatief, om de baarmoeder schoon te krijgen. Daarna heb ik dat nog 1 keer gehad.).
  En een half jaartje behoorlijk liggen transpireren in bed. Al met al heb ik het niet als erg of lastig ervaren en heb verders geen drankjes of pilletjes gebruikt.

  • Die pil is ook best fijn vind ik. Niet zo vaak ongesteld als je meerder strips achter elkaar slikt, een mooiere huid, nog even niet zoveel achteruitgang van de botten.
   Maar sommige vrouwen kunnen zich heel vervelend van de pil gaan voelen en gelukkig hoor ik daar niet bij.
   Dat extreme bloedverlies in de overgang had een kennis van mij ook. Zij is daarvoor in het ziekenhuis behandeld. Ze hebben het baarmoederslijmvlies weggebrand. Klinkt heel eng, het was haar 100% meegevallen en ze is blij dat ze niet meer ongesteld wordt.

   Dat van die extra kilo's heb ik ook vaker gelezen. Misschien dat de natuur het daarom wel zo geregeld heeft dat je vanaf je 40e makkelijker gewicht erbij krijgt.

 7. Tja, overgang dat sluipt het is geen 'ding' dat je opeens hebt als je 's morgens wakker wordt.
  Mijn moeder was met haar 54ste overal van af..... (zucht) nog 5-6 jaar te gaan dan. Ach het zal wel geen drama zijn/worden er zijn zoveel vrouwen die het 'dealen'

 8. Ik dacht het afgelopen halfjaar dat ik in de overgang was. Nou, het was geen pretje. Voortdurende stemmingswisselingen, sjagerijnig (ken ik niet van mezelf), onrustig, voortdurend een gevoel van angst en dreiging, hartkloppingen.
  Totdat bleek dat deze 'verschijnselen' niet van de overgang kwamen maar bijwerkingen bleken van de astmamedicatie.
  Ik heb die troep al drie weken niet meer gebruikt en ik voel me stukken beter, rustiger, geen hartkloppingen. Ik sta nu wel te hijgen als ik van de fiets stap of bovenaan de trap. Dus dan wel even op adem komen voordat ik wat doe. Ok, ik heb dus inspanningsastma maar van die extreem gevoelige longen (ik reageerde dus overal op) ben ik vanaf. Bij sommige mensen wordt astma slechter door medicatie.
  Ik gebruik trouwens de pil en vond het al raar dat ik al die verschijnselen had. Mogelijk ben ik echt in de overgang, maar ik blijf de pil zo lang mogelijk slikken tot ik daarover eens in gesprek ga met de huisarts.

  Dat boek lijkt me niks. Maar ben wellicht ook 'allergisch' om iets wat ik fysiek vervelend vind te vieren. Ik vier het als het goed weer is en ik merk dat ik kan lopen zonder daar voor te hoeven werken.

  Ik heb ook het idee dat er meer aandacht is voor de overgang. Het kan ook zijn dat ik er meer aan denk. Net als wanneer je zwanger bent en alleen maar zwangere vrouwen en babietjes ziet :-)

  • Herkenbaar dat opgejaagde gevoel. Ik werd er zelfs angstig van. Had steeds t idee dat er iemand achter me aan liep te jagen. Weet nog dat er een keer een buurman achter me stond en hoi zei en dat ik zo ongeveer tegen t plafond aan sprong. Hart in de keel zitten.

 9. ik hoor denk ik bij een van de gelukkigen voor wat betreft de overgang , mijn menstruatie is een jaar geleden gestopt en verder heb ik geen verschijnselen zoals opvliegers, had wel last van depressieve gevoelens en stemmingswisselingen ,maar die kwamen naar 2 maanden geleden bleek doordat ik overspannen was

 10. Ik ben er nog al plotseling ingekomen maar na 6 weken alle klachten heel heftig te hebben gehad leek er een soort balans te ontstaan. Ik slik allemaal supplementen, die mij heel goed bevallen, heb mijn voeding aangepast en eigenlijk voel ik mij best wel goed, beter zelfs als ik eerlijk ben (maar dat schijnt not done te zijn volgens de boeken ;-). Nu heb ik volgens de gynaecoloog eindelijk een voordeeltje van mijn overgewicht. Ik heb meer oestrogeen opgeslagen , en die mis je in de overgang en die onttrekt mijn lichaam nu uit de vetcellen..een win-win situatie!

  • Maar obese is toch weer heel iets anders dan een beetje meer vet op de heupen en bovenbenen. Veel overgewicht is nooit gezond.

  • maar daar gaat het toch helemaal niet over.
   het ging over meer of minder last van de overgang hebben als je dik bent.

   voor de goede orde ik ben obese, heb genoeg gedaan om er vanaf te komen en heb geen zin in kortzichtige pijnlijke opmerkingen daarover.

 11. Ik was 36 toen ik de overgang achter de rug had. Als ik eerlijk ben wordt ik stapelgek van het gezeur van al die vrouwen, neem het gewoon zo als het is. Als ik zo'n vrouw in gezelschap hoor zeuren over het feit dat het water overal staat van de opvliegers.....ik WIL het niet weten.

  Houd wel de conditie van je botten in de gaten, en dat je voldoende vitaminen binnenkrijgt.

 12. het is niet waar dat de overgang begint als je menstruatie stopt.
  als ie stopt dan ben je in de menopauze

  de overgang begint ongemerkt al rond je 40ste.
  Bij mij begonnen het duidelijker te worden op mijn 47.
  Twee dagen per maand de deur niet uit kunnen omdat je letterlijk leegbloed is echt geen pretje.
  en de volgende keer 4 weken ongesteld zijn ook niet.

  Ik heb het vermoeden dat ik in de menopauze zit, want sinds maart gebeurt er niets meer op dat vlak.
  Dat weet ik over een maand of 8 pas zeker.
  Maar ik voel gewoon dat er iets echt veranderd is.

  Het slechte slapen speelt mij ook al enige tijd parte, maar ik kan niet goed duiden of dat van de overgang of van andere momenteel spelende zaken is.

  Pas sinds vorige week heb ik last van opvliegers en nachtelijk zweten.
  Ik dacht dus dat ik een van de gelukkige was die er verschoont van bleven.
  Het is geen ramp, ik had al mijn halve leven extreme zweet aanvallen zodra ik een winkel met luchtcirculatiesysteem binnenkwam of als het zomers erg heet was, maar dit is toch wel een heel andere ervaring.
  Zo van niets naar 20x op een ochtend is best heftig.

  Ik ben op zoek naar een volledig katoenen dekbed.
  Dat schijnt toch een stuk aangenamer te zijn dan de katoene met kunststofvulling die ik nu heb.

  En voor de rest: tja het hoort er gewoon bij en het heeft geen zin om er een drama van te maken.
  Handdoekje mee en laagjes katoen dragen.

 13. Hormonen, alles te maken met hormonen, sommige vrouwen hebben, net als tijdens zwangerschappen, last van psychoases.

  Een liefdesrelatie met ' hoogtepunten'. Vermindert het aantal opvliegers, en ook de melancholische stemmingen.

  Heb je man lief, geniet er van en het aantal opvliegers vermindert enorm.

 14. Ik heb sinds september vorige jaar geen menstruatie meer gehad, na eerst wel een tijd onregelmatige en hevige bloedingen gehad te hebben, wat bepaald geen pretje was. Vlak daarna kreeg ik ineens opvliegers, best vaak zowel overdag als 's nachts.... Na 3 weken stopten ze weer zo plotseling als dat ze begonnen waren en daarna zo goed als geen last meer gehad.
  Als het dus hierbij blijft mag ik niet klagen, wel een neiging tot gewichtstoename maar dat houd ik streng in de gaten...

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>