Mijn ervaring met Mindler de online therapie app

Online therapieOnline therapie.

Werkt dat net zo goed als gewone therapie? En hoe werkt het? Wat heb je eraan? En kun je niet net zo goed (weer) een zelfhulpboek uit de bibliotheek halen?

In deze post vind je antwoorden op deze vragen en waarom Mindler, de app voor online therapie, volgens wetenschappelijk onderzoek verrassend effectief is.

Heb je het moeilijk?

Stel je hebt het moeilijk. Je voelt je somber. s’ Ochtends word je wakker en je eerste gedachte is: ‘Getver, ik heb echt geen zin vandaag!’ Het liefst wil je de dekens weer over je hoofd trekken. Misschien heb je ook wel last van angstklachten.

Kan online therapie dan helpen?

Of je maakt je zorgen waar het toch met de wereld naartoe moet. Je piekert over de berichten over eenzame ouderen. Je voelt je naar omdat om je heen mensen ziek worden of zelfs overlijden.

nicole

Online therapie: wat is het?

Online therapie is therapie via internet. Op Wikipedia noemen ze het E-therapie en vind je de volgende definitie:

‘E-therapie, ook wel internettherapie of internetbehandeling genoemd, is een behandelingsmethode voor psychologische problemen waarbij het contact tussen de e-therapeut en cliënt verloopt via een website, e-mail of chatprogramma. Schrijfopdrachten maken vaak deel uit van de behandelmethode. E-therapie wordt in toenemende mate en steeds breder toegepast voor psychologische problemen als depressie, rouw, eetstoornis, paniekaanvallen, verwerking van schokkende ervaringen en burn-out.’

Dankzij allerlei nieuwe ontwikkelingen is er veel mogelijk op het gebied van online therapie.

Een voorbeeld van therapie via internet

Voordelen van online therapie

Online therapie heeft een aantal voordelen: er is meestal geen wachtlijst, of maar een hele korte. Je krijgt dus veel sneller hulp. Daarnaast is een afspraak vaak makkelijker in te plannen, omdat je geen rekening hoeft te houden met reistijd. Ook voelen sommige mensen zich beter op hun gemak in hun eigen vertrouwde omgeving.

Een voordeel van online therapie tijdens de coronacrisis, was natuurlijk dat je thuis kon blijven.

Een groot voordeel dat ik zelf zie van online therapie waarbij je ook schriftelijke feedback krijgt, is dat je alles nog eens rustig kunt nalezen of nakijken. Het valt niet altijd mee om alles goed te onthouden. Zeker niet als je emotioneel wordt tijdens een gesprek.

En last but not least, heb je veel meer keuze uit therapeuten! Afstand is immers niet relevant.

Online therapie: van module tot programma op maat

Dankzij internet en informatietechnologie, zijn er allerlei nieuwe mogelijkheden op het gebied van online therapie. Ooit was online therapie niet veel meer dan je inschrijven voor een aantal modules die je dan thuis kon doorwerken. Als je geluk had, kreeg je schriftelijke feedback op je antwoorden. Het verschil met thuis een zelfhulpboek doorwerken, was niet zo groot.

Maar dankzij internet biedt online therapie nu wel degelijk meer dan thuis een zelfhulpboek doorwerken. Tegenwoordig kun je echt een behandeling op maat krijgen. Dus niet kant-en-klare modules doorwerken, maar een programma doen dat een professionele psycholoog voor jou samenstelt.

Vormen van online therapie

Dankzij de moderne technologie is één van de grootste bezwaren tegen online therapie opgelost. Namelijk dat de hulpverlener de cliënt niet zag. Als er geen face-to-face contact is met je hulpverlener, dan mist die een belangrijk stuk informatie, namelijk je lichaamstaal.

Dankzij de mogelijkheid van videobellen is non verbale communicatie nu ook mogelijk bij online therapie!

Hieronder een overzicht van de verschillende vormen van online therapie

 1. Een kant-en-klaar hulpprogramma doorlopen, en dat thuis maken.
 2. Thuis opdrachten maken, die vervolgens worden gelezen door een professional, die je vervolgens feedback geeft.
 3. Via je smartphone en een speciale app. Bijvoorbeeld die van Mindler.
 4. Via een chat.
 5. Via videobellen. Dit lijkt nog het meest op therapie ‘in real life’. Je ziet je psycholoog voor je. Het grote verschil is dat jullie niet in dezelfde ruimte zitten.
 6. Een combinatie van thuis opdrachten maken en videobellen. Videobellen kan bijvoorbeeld via Facetime, Skype etc.
 7. Therapie krijgen via videocontact.
 8. Telefonisch contact met je hulpverlener.
 9. Virtual reality. Hierbij wordt met een speciale bril een andere werkelijkheid gesimuleerd. Door virtual reality kun je oefenen met uitdagende situaties. Stel je bent bijvoorbeeld bang om op de autobaan te rijden. Dan kun je met behulp van virtual reality doen alsof je op de autobaan rijdt en op die manier oefenen!

Hoe weet je of een aanbieder betrouwbaar is?

Net als bij ‘gewone’ therapie is het belangrijk dat je hulpverlener betrouwbaar is, en weet wat hij of zij doet! Een goede manier om de kwaliteit van een organisatie te controleren is kijken of ze lid zijn van een officieel erkende beroepsvereniging. Heb je te maken met een psycholoog? Dan kun je controleren op de site van het Nederlands Instituut voor Psychologen of hij of zij daar inderdaad geregistreerd staat.

Wat mij bij het schrijven van dit artikel opviel, is dat de meeste aanbieders van online therapie gz-psychologen in dienst hebben. Dat betekent dat ze minimaal een universitaire opleiding psychologie hebben gevolgd.

Op de site van aanbieder Mindler zie je een handig overzicht met foto’s van de gz-psychologen die via hen werken! Zo kun je ook al meteen zien, met wie je te maken kunt krijgen.

Mindler app: ik probeer het uit!

Ik heb de app van aanbieder van online therapie Mindler gedownload, om eens te kijken hoe het proces verloopt. Na het downloaden, moest ik me registreren, en mijn account verifiëren. Vervolgens kon ik direct een afspraak maken.

Online therapie

Mindler psychologen

Nadat ik op ‘Intake plannen’ had geklikt, kreeg ik de keuze uit twee psychologen:

Online therapie

Ik koos voor de psychotherapeut, want die vind ik altijd net iets extra’s hebben boven ‘gewone’ gz-psychologen : )

Je krijgt te zien wat de specialisaties van de hulpverlener zijn, en zelfs de taal wordt aangegeven:

internet therapy

Vervolgens kun je een datum en tijd kiezen voor een afspraak:

internet therapie

Online therapie vergoed?

Als je een verwijzing van je huisarts hebt voor een online ggz behandeling, valt internettherapie onder je zorgverzekering. Wel betaal je natuurlijk je eigen risico.

Online therapie gratis

Online therapie is in principe niet gratis. Wel is bij sommige aanbieders het intakegesprek gratis. Je betaalt dan pas als je na de intake besluit om verder te gaan met die hulpverlener.

Verder zou ik hierbij willen benadrukken dat je waarschijnlijk ook niet verwacht dat het brood bij de bakker gratis is. Of de bloemkool bij de groenteboer. Online therapie gratis krijgen, is niet logisch. Je betaalt immers voor een dienst van een deskundige. Maar zoals gezegd:

Als je voor een aanbieder kiest die een erkende GGZ instelling is, en je hebt een verwijsbrief van je huisarts, dan worden de kosten vergoed.

Is therapie via internet iets voor jou?

Of therapie via internet iets voor jou is, hangt van een aantal dingen af. In de eerste plaats of het je prettig lijkt om via internet hulp te krijgen. Niet iedereen vindt het internet een fijne plek om persoonlijke dingen te bespreken. Sommige mensen voelen veel wantrouwen, en maken zich zorgen over hun privacy. Een andere factor is: hoe handig ben jij met Facetimen en Skype? Kun je makkelijk een app downloaden? Mijn vader zou dit bijvoorbeeld niet kunnen.

Deze klachten komen in aanmerking voor internettherapie

Last but not least, spelen je klachten nog een rol. Hieronder een overzicht van de klachten die diverse aanbieders van online therapie noemen, die ze kunnen behandelen.

 • Angststoornis
 • Burn-out
 • Depressie
 • Trauma- of verslavingsproblematiek
 • Stress
 • Slaapproblemen
 • Rouw- en verliesverwerking
 • Relatie problemen
 • Seksuele problemen
 • Piekeren
 • ADD
 • Autisme Spectrum Stoornissen
 • Dwangstoornis
 • Niet aangeboren hersenletsel
 • Onverklaarde lichamelijke klachten

Mindler psychologen: zijn ze vakkundig?

Alles goed en wel, maar hoe weet je of de Mindler psychologen vakkundig zijn en goed opgeleid? Mindler schrijft hierover het volgende:

 • Alle Mindler psychologen moeten een kopie van hun relevantie diploma’s en certificaten laten zien.
 • Mindler gaat 2 referenties na om hun bekwaamheid te controleren.
 • Mindler houdt regelmatig functionerings gesprekken met de Mindler psychologen.
 • Mindler psychologen moeten hun kennis up to date houden om te mogen blijven werken.

Mindler kosten tussen de 62 en 125 euro

Wat zijn de Mindler kosten voor online therapie? Mindler declareert het landelijk bepaalde tarief per consult, het NZA tarief.

Op hun website lees je dat de kosten voor een Mindler consult van 30 minuten, liggen tussen €62,00 en €125,00.

Ter vergelijking: een lokale psycholoog die ik ken hier in de Achterhoek, vraagt een tarief van € 117,33 per consult van 45 minuten contacttijd.

Online therapie samenvattend

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat online therapie net zo effectief kan zijn als ‘gewone’ therapie. Dus als je snel hulp wilt, en je vindt het prima om dat vanuit huis te doen, dan is online therapie een goede optie voor jou.

Persoonlijk zie ik veel voordelen. Het is veel makkelijker, omdat je niet ergens naar toe hoeft, en je hebt meer op schrift waardoor je dingen makkelijker kunt nalezen.

Leestips

Hoe denk jij over online therapie?

Gebruikte bronnen voor dit artikel: ScienceDirect, Eleos, Aeffectivity, Psious, Therapieland, Psychologen Nederland, NIP, De Psycholoog, Thuisarts, Psycholoog Amsterdam, Interapy, Zorg van Nu, Zilveren Kruis, Mindler Nederland, ICT&Health, De Online Psycholoog, Online Therapie

49 Comments

 1. Bernadette
 2. ilse
 3. Felice Veenman
 4. Linda de Bode
 5. Beauty By Bibi
 6. Bas
 7. Frederique
 8. Caroline
 9. Mieke | Miek's Mind

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh