Mijn ervaring met Mindler de online therapie app

Online therapieOnline therapie.

Werkt dat net zo goed als gewone therapie? En hoe werkt het? Wat heb je eraan? En kun je niet net zo goed (weer) een zelfhulpboek uit de bibliotheek halen?

In deze post vind je antwoorden op deze vragen en waarom Mindler, de app voor online therapie, volgens wetenschappelijk onderzoek verrassend effectief is.

Heb je het moeilijk?

Stel je hebt het moeilijk. Je voelt je somber. s' Ochtends word je wakker en je eerste gedachte is: 'Getver, ik heb echt geen zin vandaag!' Het liefst wil je de dekens weer over je hoofd trekken. Misschien heb je ook wel last van angstklachten.

Kan online therapie dan helpen?

Of je maakt je zorgen waar het toch met de wereld naartoe moet. Je piekert over de berichten over eenzame ouderen. Je voelt je naar omdat om je heen mensen ziek worden of zelfs overlijden.

nicole

Online therapie: wat is het?

Online therapie is therapie via internet. Op Wikipedia noemen ze het E-therapie en vind je de volgende definitie:

'E-therapie, ook wel internettherapie of internetbehandeling genoemd, is een behandelingsmethode voor psychologische problemen waarbij het contact tussen de e-therapeut en cliënt verloopt via een website, e-mail of chatprogramma. Schrijfopdrachten maken vaak deel uit van de behandelmethode. E-therapie wordt in toenemende mate en steeds breder toegepast voor psychologische problemen als depressie, rouw, eetstoornis, paniekaanvallen, verwerking van schokkende ervaringen en burn-out.'

Dankzij allerlei nieuwe ontwikkelingen is er veel mogelijk op het gebied van online therapie.

Een voorbeeld van therapie via internet

Voordelen van online therapie

Online therapie heeft een aantal voordelen: er is meestal geen wachtlijst, of maar een hele korte. Je krijgt dus veel sneller hulp. Daarnaast is een afspraak vaak makkelijker in te plannen, omdat je geen rekening hoeft te houden met reistijd. Ook voelen sommige mensen zich beter op hun gemak in hun eigen vertrouwde omgeving.

Een voordeel van online therapie tijdens de coronacrisis, was natuurlijk dat je thuis kon blijven.

Een groot voordeel dat ik zelf zie van online therapie waarbij je ook schriftelijke feedback krijgt, is dat je alles nog eens rustig kunt nalezen of nakijken. Het valt niet altijd mee om alles goed te onthouden. Zeker niet als je emotioneel wordt tijdens een gesprek.

En last but not least, heb je veel meer keuze uit therapeuten! Afstand is immers niet relevant.

Online therapie: van module tot programma op maat

Dankzij internet en informatietechnologie, zijn er allerlei nieuwe mogelijkheden op het gebied van online therapie. Ooit was online therapie niet veel meer dan je inschrijven voor een aantal modules die je dan thuis kon doorwerken. Als je geluk had, kreeg je schriftelijke feedback op je antwoorden. Het verschil met thuis een zelfhulpboek doorwerken, was niet zo groot.

Maar dankzij internet biedt online therapie nu wel degelijk meer dan thuis een zelfhulpboek doorwerken. Tegenwoordig kun je echt een behandeling op maat krijgen. Dus niet kant-en-klare modules doorwerken, maar een programma doen dat een professionele psycholoog voor jou samenstelt.

Vormen van online therapie

Dankzij de moderne technologie is één van de grootste bezwaren tegen online therapie opgelost. Namelijk dat de hulpverlener de cliënt niet zag. Als er geen face-to-face contact is met je hulpverlener, dan mist die een belangrijk stuk informatie, namelijk je lichaamstaal.

Dankzij de mogelijkheid van videobellen is non verbale communicatie nu ook mogelijk bij online therapie!

Hieronder een overzicht van de verschillende vormen van online therapie

 1. Een kant-en-klaar hulpprogramma doorlopen, en dat thuis maken.
 2. Thuis opdrachten maken, die vervolgens worden gelezen door een professional, die je vervolgens feedback geeft.
 3. Via je smartphone en een speciale app. Bijvoorbeeld die van Mindler.
 4. Via een chat.
 5. Via videobellen. Dit lijkt nog het meest op therapie 'in real life'. Je ziet je psycholoog voor je. Het grote verschil is dat jullie niet in dezelfde ruimte zitten.
 6. Een combinatie van thuis opdrachten maken en videobellen. Videobellen kan bijvoorbeeld via Facetime, Skype etc.
 7. Therapie krijgen via videocontact.
 8. Telefonisch contact met je hulpverlener.
 9. Virtual reality. Hierbij wordt met een speciale bril een andere werkelijkheid gesimuleerd. Door virtual reality kun je oefenen met uitdagende situaties. Stel je bent bijvoorbeeld bang om op de autobaan te rijden. Dan kun je met behulp van virtual reality doen alsof je op de autobaan rijdt en op die manier oefenen!

Hoe weet je of een aanbieder betrouwbaar is?

Net als bij 'gewone' therapie is het belangrijk dat je hulpverlener betrouwbaar is, en weet wat hij of zij doet! Een goede manier om de kwaliteit van een organisatie te controleren is kijken of ze lid zijn van een officieel erkende beroepsvereniging. Heb je te maken met een psycholoog? Dan kun je controleren op de site van het Nederlands Instituut voor Psychologen of hij of zij daar inderdaad geregistreerd staat.

Wat mij bij het schrijven van dit artikel opviel, is dat de meeste aanbieders van online therapie gz-psychologen in dienst hebben. Dat betekent dat ze minimaal een universitaire opleiding psychologie hebben gevolgd.

Op de site van aanbieder Mindler zie je een handig overzicht met foto's van de gz-psychologen die via hen werken! Zo kun je ook al meteen zien, met wie je te maken kunt krijgen.

Mindler app: ik probeer het uit!

Ik heb de app van aanbieder van online therapie Mindler gedownload, om eens te kijken hoe het proces verloopt. Na het downloaden, moest ik me registreren, en mijn account verifiëren. Vervolgens kon ik direct een afspraak maken.

Online therapie

Mindler psychologen

Nadat ik op 'Intake plannen' had geklikt, kreeg ik de keuze uit twee psychologen:

Online therapie

Ik koos voor de psychotherapeut, want die vind ik altijd net iets extra's hebben boven 'gewone' gz-psychologen : )

Je krijgt te zien wat de specialisaties van de hulpverlener zijn, en zelfs de taal wordt aangegeven:

internet therapy

Vervolgens kun je een datum en tijd kiezen voor een afspraak:

internet therapie

Online therapie vergoed?

Als je een verwijzing van je huisarts hebt voor een online ggz behandeling, valt internettherapie onder je zorgverzekering. Wel betaal je natuurlijk je eigen risico.

Online therapie gratis

Online therapie is in principe niet gratis. Wel is bij sommige aanbieders het intakegesprek gratis. Je betaalt dan pas als je na de intake besluit om verder te gaan met die hulpverlener.

Verder zou ik hierbij willen benadrukken dat je waarschijnlijk ook niet verwacht dat het brood bij de bakker gratis is. Of de bloemkool bij de groenteboer. Online therapie gratis krijgen, is niet logisch. Je betaalt immers voor een dienst van een deskundige. Maar zoals gezegd:

Als je voor een aanbieder kiest die een erkende GGZ instelling is, en je hebt een verwijsbrief van je huisarts, dan worden de kosten vergoed.

Is therapie via internet iets voor jou?

Of therapie via internet iets voor jou is, hangt van een aantal dingen af. In de eerste plaats of het je prettig lijkt om via internet hulp te krijgen. Niet iedereen vindt het internet een fijne plek om persoonlijke dingen te bespreken. Sommige mensen voelen veel wantrouwen, en maken zich zorgen over hun privacy. Een andere factor is: hoe handig ben jij met Facetimen en Skype? Kun je makkelijk een app downloaden? Mijn vader zou dit bijvoorbeeld niet kunnen.

Deze klachten komen in aanmerking voor internettherapie

Last but not least, spelen je klachten nog een rol. Hieronder een overzicht van de klachten die diverse aanbieders van online therapie noemen, die ze kunnen behandelen.

 • Angststoornis
 • Burn-out
 • Depressie
 • Trauma- of verslavingsproblematiek
 • Stress
 • Slaapproblemen
 • Rouw- en verliesverwerking
 • Relatie problemen
 • Seksuele problemen
 • Piekeren
 • ADD
 • Autisme Spectrum Stoornissen
 • Dwangstoornis
 • Niet aangeboren hersenletsel
 • Onverklaarde lichamelijke klachten

Mindler psychologen: zijn ze vakkundig?

Alles goed en wel, maar hoe weet je of de Mindler psychologen vakkundig zijn en goed opgeleid? Mindler schrijft hierover het volgende:

 • Alle Mindler psychologen moeten een kopie van hun relevantie diploma's en certificaten laten zien.
 • Mindler gaat 2 referenties na om hun bekwaamheid te controleren.
 • Mindler houdt regelmatig functionerings gesprekken met de Mindler psychologen.
 • Mindler psychologen moeten hun kennis up to date houden om te mogen blijven werken.

Mindler kosten tussen de 62 en 125 euro

Wat zijn de Mindler kosten voor online therapie? Mindler declareert het landelijk bepaalde tarief per consult, het NZA tarief.

Op hun website lees je dat de kosten voor een Mindler consult van 30 minuten, liggen tussen €62,00 en €125,00.

Ter vergelijking: een lokale psycholoog die ik ken hier in de Achterhoek, vraagt een tarief van € 117,33 per consult van 45 minuten contacttijd.

Online therapie samenvattend

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat online therapie net zo effectief kan zijn als 'gewone' therapie. Dus als je snel hulp wilt, en je vindt het prima om dat vanuit huis te doen, dan is online therapie een goede optie voor jou.

Persoonlijk zie ik veel voordelen. Het is veel makkelijker, omdat je niet ergens naar toe hoeft, en je hebt meer op schrift waardoor je dingen makkelijker kunt nalezen.

Wat is verschil tussen een praktijkondersteuner en een psycholoog?

Als je bij de huisarts komt voor psychische hulp, dan kan het soms zijn dat je wordt doorverwezen naar de praktijkondersteuner in plaats van naar een psycholoog.

Praktijkondersteuner is voor lichtere mentale klachten

Een doorverwijzing naar een praktijkonderteuner krijg je meestal bij wat lichtere klachten. De huisarts denkt dan dat een psycholoog niet persé nodig is, en dat de praktijkondersteuner voldoende is.

Het grote voordeel hiervan is dat je gewoon in de huisartspraktijk terecht kunt. Het is simpeler en sneller.

Maar voor zwaardere psychische problemen is een psycholoog geschikter.

De verschillen tussen een praktijkondersteuner en psycholoog op een rijtje:

verschil praktijkondersteuner psycholoog

Praktijkondersteuner

Een praktijkondersteuner heeft doorgaans een achtergrond in de verpleegkunde of een vergelijkbare medische opleiding. Ze kunnen bijvoorbeeld een diploma in verpleegkunde hebben.

Wat doet een praktijkondersteuner?

Praktijkondersteuners werken meestal in de eerstelijnsgezondheidszorg, zoals huisartspraktijken. Ze ondersteunen huisartsen en andere zorgverleners bij het beheren van de zorg voor patiënten, voornamelijk bij chronische aandoeningen zoals diabetes, astma en hoge bloeddruk. Ze voeren routinetaken uit, zoals gezondheidscontroles, medicatiebeheer en voorlichting aan patiënten.

Geen psychotherapie

Praktijkondersteuners zijn doorgaans niet opgeleid om psychotherapie te bieden. Ze richten zich voornamelijk op medische zorg en het ondersteunen van patiënten bij het beheer van hun fysieke gezondheid.

Psycholoog

Een psycholoog heeft meestal een universitaire opleiding in de psychologie afgerond, gevolgd door aanvullende training in psychotherapie of counseling. Ze kunnen een masterdiploma (MSc) of doctoraatsdiploma (Ph.D. of Psy.D.) in de psychologie hebben.

Wat doet een psycholoog?

Psychologen zijn gespecialiseerd in de geestelijke gezondheidszorg en het begrijpen en behandelen van psychische aandoeningen. Ze bieden psychotherapie en counseling aan individuen, koppels, gezinnen en groepen om psychische problemen, emotionele moeilijkheden en gedragsproblemen aan te pakken. Ze kunnen ook psychologische evaluaties en diagnostische beoordelingen uitvoeren.

Geestelijke gezondheid

Het belangrijkste werkgebied van een psycholoog is geestelijke gezondheid. Ze helpen cliënten bij het omgaan met emotionele en psychische uitdagingen, zoals depressie, angst, trauma, verslaving en andere psychische aandoeningen.

Leestips

Hoe denk jij over online therapie?

Gebruikte bronnen voor dit artikel: ScienceDirect, Eleos, Aeffectivity, Psious, Therapieland, Psychologen Nederland, NIP, De Psycholoog, Thuisarts, Psycholoog Amsterdam, Interapy, Zorg van Nu, Zilveren Kruis, Mindler Nederland, ICT&Health, De Online Psycholoog, Online Therapie

Similar Posts

49 Comments

 1. Interessant stuk! Nu net de Corona gaan sowieso veel meer dingen via schermpjes die eerst niet konden (of wat wel kon, maar wat niet zo geregeld was en wat 'men' dus niet wilde doen).

  Ik hoop dat de kennis en flexibiliteit behouden blijft. Juist ook dit soort dingen kunnen heel handig zijn om vanuit huis te kunnen doen.

  1. Ja, het heeft beslist voordelen. Het maakt het laagdrempeliger denk ik, en je hebt als cliënt ineens vele meer keus uit therapeuten omdat je niet persé aan locatie gebonden bent.

 2. Ik heb contact via videobellen met mijn psychotherapeut via een app uit de zorgverlening en dat werkt wel goed. Het is anders dan direct contact, maar we kennen elkaar al meer dan een jaar dus dat helot wel mee.

  1. Ik kan me voorstellen dat het een voordeel kan als je elkaar in eerste instantie wel 'in real life' gezien hebt. Je therapeut kent je dan al, en kent je lichaamstaal en dergelijke.

 3. Het zou een oplossing kunnen zijn voor als je snel hulp nodig hebt. Ik weet niet hoe het in Nederland is maar hier in België zijn er soms wachttijden van 3 maanden. Dat is trouwens niet alleen bij de psychologen zo maar ook bij de oogartsen, dermatologen enz....

  1. Het wisselt hier heel erg Bernadette, maar inderdaad, ook hier zijn zeker wachttijden. Het helpt als je naar een particuliere psycholoog gaat is mijn ervaring. Daar zijn de wachtlijsten vaak korter.

 4. Misschien krijgen dit soort aanbieders nu door Corona de aandacht en clienten die ze verdienen. Want maanden wachten als je hulp nodig hebt is bijna geen doen.
  Heb er zelf geen ervaring mee.

 5. Het is voor iedereen heel persoonlijk of dit werkt. Voor mij is het geen optie, maar ik kan me wél heel goed voorstellen dat het voor anderen heel prettig kan werken.

 6. Ik heb mijn eigen traject bij een coach grotendeels via internet gedaan (maar niet via deze app). Het is wel veel prettiger om echt bij elkaar te zijn. Op het scherm zie je lang niet alle lichaamstaal, maar het is beter dan aan de telefoon. Mijn coach wil wel mensen in elk geval de eerste keer zelf zien. Hoe meer je van iemand ziet, hoe beter je kunt helpen.

  En verder hangt het heel erg af van de hulpverlener zelf, de ervaring, de kennis, en bovenal in hoeverre de persoon zelf nog issues heeft (want die heeft iedereen, en vooral hulpverleners....).

 7. Ik ga me hier pas mee bezig houden als de nood aan de man is, ik vind het spijkers op laag water zoeken om me hier nu aan te wagen.

 8. Ik heb er momenteel geen nood aan, maar heb dit stuk wel met interesse gelezen. Ik wist niet dat de mogelijkheid er was. Voor mij zou het denk ik geen ideale oplossing zijn. De face to face contacten lijken me nog net iets persoonlijker en een grotere houvast. Maar ik ben zeker dat dit voor velen wél een oplossing kan zijn. Misschien verlaagt het de drempel zelfs voor sommigen om ermee te starten aangezien ze het vanuit hun eigen vertrouwde omgeving kunnen doen.

 9. Wow wat fijn dat dit er is en wat heb je een goed onderzoek er van gemaakt. Ik ben als voormalig creatief therapeut zeker voorstander hiervan!

  1. Op dit moment heb ik via videobellen gesprekken met mijn psycholoog. Dat verloopt verrassend goed. Ik ben blij dat die mogelijkheden bestaan. Zeker in deze tijden.

 10. Ik denk dat het niet eens verkeerd is om het op deze manier te doen en misschien gaan we die kan wel helemaal op. Natuurlijk zal het voor velen ook niet werken en zij hebben meer baat bij face to face contact. Toch is videobellen een oplossing in deze tijd.

 11. Wat een goed stuk en ik denk dat het altijd fijn is om je problemen met iemand te bespreken die niet zo dichtbij je staat. Dat praat soms toch een stuk makkelijker (voor mij dan, dit zal ook wel weer per persoon verschillen).

 12. Interessant. In deze tijd helemaal. En ja waarom zou dat niet kunnen achter een scherm. Ik weet het niet waarom ik dat zelf niet bedacht zou hebben.

 13. ik heb een aanvulling: een GZ-psycholoog is niet zomaar iemand die een universitaire studie heeft gedaan. Na de universitaire studie psychologie mag je je een psycholoog noemen. Daarna kan je een postdoctorale opleiding doen (hoger universitair) van ruim 2 jaar om GZ-psycholoog te worden.

 14. Wat fijn dat dit voor veel mensen een oplossing kan zijn. Zeker met die lange wachttijden in de reguliere zorg en de corona-maatregelen.

 15. ik denk dat het een fantastisch extra hulpmiddel kan zijn, maar dat therapeut en client elkaar wel ook in echt gezien moeten hebben. Een scherm heeft veel beperkingen.

 16. Ik vind het een goede ontwikkeling want er is online veel ogelijk en vaak is dit ook nog een stuk efficiënter. En voor sommigen is het ook makkelijker om het online te doen.

 17. Ik heb al jaren geen behoefte meer aan therapie. Wat ik vroeger heb gevolgd, zou online ook wel kunnen denk ik

 18. Schriftelijke feedback is inderdaad altijd fijn. Vond ik ook fijner tijdens mn studiejaren.

 19. Voor nu is het heel handig. Maar ik kan me ook indenken dat naar een fysieke afspraak gaan beter is. Omdat je dan van alles moet doen. Opstaan, douchen, de deur uit. Dat soort dingen.

 20. Ik had er al eens positiefs van gehoord maar voel niet de nood om deze zelf te gaan gebruiken. Maar verder vind ik het wel goed omdat het toch drempelverlagend werkt zo’n app...

 21. Ik ben ervan overtuigd dat naar de praktijk zelf gaan veel beter is, maar in tijden van Corona is dit een ideale oplossing om online een consult te volgen. Het kan je helpen!

 22. Ik ga al geruime tijd om de anderhalve maand naar de psychologe van de pijnkliniek - tijdens corona is dat even on hold gezet, maar nu is ze volop bezig terug :)

 23. Mijn schoonmoeder (psychologe) was een van de eersten jaren geleden die ook via een soortgelijke vorm werkte (naast de fysieke offline therapie). Destijds was het nog helemaal nieuw. Ik kan mij voorstellen dat het nu een van de meest gebruikte therapie-mogelijkheden is die ook 'safe' aanvoelt. Heel fijn dat dit er is voor mensen die nu in de problemen komen, want dat het gebeurt, dat kan ik mij heel goed voorstellen. Het is zo'n onwerkelijke situatie waar we nu met zijn allen in zitten.

  1. Ja hè? Je hebt helemaal geen referentiekader voor de coronacrisis, omdat het zo nieuw is allemaal. We tasten met z'n allen in het duister.

 24. Ik kan me best voorstellen dat dit zou kunnen werken, ik heb er geen ervaring mee, dus geen idee of het bij mij zal passen. Ik sta sowieso ietwat huiverig tegenover therapeuten, maar dat is vooral een stuk onwetendheid van mijn kant.

 25. Ik ben zelf hulpverlener én ik heb zelf ervaring als cliënt. Online therapie kan zeker, maar het is zeer afhankelijk van het soort therapie, van de cliënt en van de hulpverlener... Voor mij werkt het minder goed omdat ik dan het echte contact dat voor meer vertrouwen en veiligheid zorgt, mis

 26. Het lijkt mij prima kunnen ja. Zeker nu met corona blijkt hoeveel er best op afstand kan. Ik heb vorige week voor mijn zoontje een consult gehad met de neuroloog per telefoon. Ging prima. Het is natuurlijk niet altijd te doen, een mammo gaat wat lastig bijvoorbeeld maar een psycholoog zou juist weer prima kunnen denk ik dan.

 27. Ik sta hier zeker open voor en denk dat het een mooie aanvulling is op de klassieke manier van een therapie volgen.

 28. Ik heb hier geen ervaring mee gelukkig, dus ik kan er ook niet goed een oordeel over vellen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.