Moderne technologie: moet je verplicht meedoen? + 13 toepassingen
Last updated on September 21st, 2023 at 02:27 pm
Onderstaande post verscheen voor het eerst in 2011 en is helemaal geupdate!
Ik bezoek regelmatig een 87-jarige dame die nog erg vief is. Maar ze heeft soms wel moeite met alle moderne technologie.
Ze staat heel positief in het leven, en vindt altijd dat ze gezien haar leeftijd beslist niet mag mopperen!
Ik vind haar echt een voorbeeld van gracieus en succesvol oud worden.
Worden ouderen buitengesloten door moderne technologie?
Maar één ding vindt ze wel eens lastig: de mate waarin de moderne technologie het leven bepaald. Zo was zij gewend geld te halen bij het postkantoor, maar de meeste postkantoren zijn verdwenen. Nu moet ze geld pinnen bij een pinautomaat, en dat vindt ze erg lastig. En toen ze een keer een puzzel wilde insturen die ze had gemaakt in de krant, moest de oplossing via mail worden ingestuurd. En zij heeft geen internet.
Ze vertelde dat haar dit wel eens het gevoel geeft buiten de maatschappij te staan: ze kan simpelweg niet meer ‘meedoen’ omdat ze niet beschikt over de nieuwste snufjes. En dan heb ik het nog niet eens over zaken als DigiD. Mijn schoonvader kan bijvoorbeeld ook niet meer zelf geld pinnen. Dat maakt hem afhankelijk van zijn kinderen om hem van contant geld te voorzien.
Is géén mobieltje hebben nog wel sociaal acceptabel?
Ook vroeg ik me af: is het bijvoorbeeld nog wel sociaal acceptabel om géén mobieltje te hebben? Toen ik mijn DigiD code aanvroeg, kreeg ik de optie dat via sms te doen, maar daarvoor moest ik het nummer van mijn mobieltje invullen. En ik heb werkelijk geen flauw benul. Dat ding ligt ergens te verstoffen in een zogenaamde ‘hot spot‘ op het aanrecht.
Hoewel ik een mobieltje een geweldig instrument vindt om te weten dat mijn kinderen ergens veilig zijn aangekomen, of even te horen of alles goed is, blief ik het verder niet als communicatiemiddel.
Kun je nog functioneren zonder moderne technologie?
En kun je tegenwoordig nog wel zonder moderne technologie leven? Je kunt dan bijvoorbeeld niet internetbankieren. En onze school verstuurt de nieuwsbrief digitaal. Persoonlijk kan ik internet node missen. Internet vormt een raam naar de wereld, en biedt mij informatie, contacten met anderen, en de mogelijkheid dingen te kopen zoals Engelse boeken, die hier niet in de boekwinkel liggen.
Of ik kijk ‘s avonds even wat het KNMI voor de volgende dag voorspelt, zodat ik weet welke kleren de kinderen de volgende dag nodig hebben. Ook gebruik ik het om mijn route naar een onbekend adres te bepalen, om te kijken wat de aanbiedingen in de supermarkten zijn, en de nieuwsbrief van school te lezen.
En soms is het contrast wonderlijk: dankzij het moderne internet kan ik opzoeken hoe je ‘ouderwetse’ dingen, zoals zelf je brood bakken, aanpakt!
Internet is een integraal deel van mijn leven geworden.
Kortom: kún je je eigenlijk nog aan de moderne technologieën onttrekken, als je dat zou willen, zonder dat je buiten de maatschappij komt te staan?
Moderne technologie 2023
We schrijven 12 jaar later, en de moderne technologie is alleen maar verder opgerukt. Inmiddels heb ik een robot stofzuiger die dagelijks mijn keuken ‘doet,’ en draag ik een smartwatch om mijn pols waarmee ik bijhoudt hoeveel passen ik wel niet zet. Spoiler alert: ik wil er elke dag 10.000 zetten!
In 2011 lag mijn mobieltje nog ergens te verstoffen, maar tegenwoordig ligt hij binnen handbereik. Niet omdat ik graag gebeld word, maar omdat ik hem voor allerlei hand en spandiensten nodig heb. En wat te denken van het magister op middelbare scholen! Ik denk niet dat dit nog weg te denken is uit scholen. Ik gebruik de moderne technologie op vele manieren:
- Voor mijn belastingaangifte
- Als communicatiemiddel
- Voor whatsapp!
- Om te bankieren
- Om boeken te reserveren in de bibliotheek
- Om online kaarten te versturen, bijvoorbeeld via kaartje2go
- Voor het downloaden van gratis ebooks
- Om te bloggen!
- Om foto’s te maken
- Om contacten te hebben mensen over de hele wereld. Zo ben ik lid van een groep over grijs worden ; )
- Voor een online cursus over rouw
- Om informatie op te zoeken
- Om films en series te kijken
Van welke moderne technologie maak jij gebruik?
Discover more from Huisvlijt
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
De televisie zou ik niet missen, internet wel. Qua mobiel heb ik een simpel ding met prepaid. Twee keer per jaar gaat er 10 euro op. Verder heb ik niets met technologie, moet ook elke keer weer aan mijn man vragen wat ook alweer een i-phone is of een i-pad etc. Ik weet het allemaal niet ;) Maar goed ik draag bv ook geen horloge, mijn vriendin zegt ook altijd gekscherend dat alleen het paard en wagen bij mij nog ontbreken hihi
De opa van mijn man wordt 90 maar die gaat helemaal met zijn tijd mee. Opa doet aan internet, zit op facebook, heeft een mobiel etc etc. Ik vind het geweldig om te zien. Daarentegen is mijn moeder 60 maar die heeft nog nooit achter internet gezeten, heeft geen mobiel en was heel onzeker toen ze voor het eerst met de ov-chip ging reizen.
Groetjes kasboekvrouw
ik ben erg fan van de moderne technologie….. maar vind het gebruik ervan wel een punt. dat zou in evenwicht moeten zijn met het niet technologische gedeelte in ons leven. en ik vind het erg dat het opgedrongen wordt aan mensen die het niet willen/ kunnen. er zou toch voor alles altijd de mogelijkheid moeten zijn om dingen te doen/ te regelen zonder dat je bv een computer moet bedienen….
Het wordt alleen maar meer en meer.. dat houden we niet tegen.
Love As Always
Dimario
We kunnen niet meer zonder hier….
Weet nog dat mijn vader er moeite mee had dat ie aan een bankrekening moest. Tot circa 1975 kreeg ie elke vrijdagmiddag een loonzakje bij een loket waar ie langsfietste. (Soort MacDrive.) Mijn moeder vond het geen probleem en daardoor was mijn vader op dat gebied na haar overlijden geheel onthand. Hij was ook een radioman. TV vond ie maar nix. Zulke zaken blijven zich herhalen. Zo was er een generatie die van DOS-versie naar DOS-versie leefde en de stap naar Windows niet konden of wlden maken.
Zelf heb ik pas 3 jaar een smartphone en daarvoor nooit een GSM of dergelijke. De DigiD-code wordt om die reden nog altijd op mijn vaste telefoon voorgelezen. Vind ik prima. Bankzaken doe ik op de PC. Ik zelfscan wel bij de supermarkt. Circa 1x per jaar laat ik iets bezorgen.
Maar dat deden m’n ouders tot 1980 elke week. Dan kwam er een winkelier aan de deur spullen brengen en opschrijven wat ze over een week nodig hadden. Idem voor de slager. Termeulen ging met een postkaart. De bakker kwam dagelijks vragen of er iets nodig was. Werkte allemaal en ging niet per telefoon.
Wat mooi eigenlijk Ximaar dat in die zin dingen laten bezorgen helemaal niet nieuw is. Dat dit bij je ouders ook al was. In de boeken van Cissy van Marxveldt is dat ook.
Ik geef eerlijk toe dat ik ook niet zonder mijn telefoon en internet zou kunnen. Met stip staat hier Google Maps op 1. Ik zou nergens komen zonder. Whatsapp gebruik ik ook veel meer dan ik ooit had kunnen vermoeden. Bankieren, het weer, het nieuws volgen. Ongelooflijk eigenlijk…
Ja hè? Dat heb ik ook. Ik zou echt niet graag meer zonder de technologie van internet leven.