Reacties

FlyLady: de gratis manier om je huishouden op orde te krijgen — 97 reacties

 1. Uuuuh, ik heb wel meer dan 1 hotspot. Vanmorgen wel in de keuken 2 bakken uitgezocht. Eentje is leeg en beschikbaar om gebruikt te worden voor mijn theezakjes (die ik gebruik om kaarten mee te maken), de andere bak is voor de helft leeg zodat ik weer kan zien wat erin ligt. (keukenweegschaal, koffiepadhouder, zakje met lege batterijen.

  Mijn dressoir is één grote hotspot. Maar alles gaat in kleine stapjes met opruimen en uitzoeken. Ik probeer 3-4 keer in de week 15-20 bezig te zijn met opruimen/wegdoen. Eens komt het af.

  Ik denk dat iedereen wel ergens een rommel la of rommel bak heeft. Anders kom ik graag ene keer kijken om inspiratie op te doen.

  • Hier is het ook zo! We kunnen het alleen af en toe heel erg snel wegwerken door alle rommel van op de kast te schuiven in één van de lades.... ai!

  • Haha jeetje dat je daar een hele tool voor hebt, ik vind mijn eigen ritme toch wel fijner werken. Maar die stap voor stap is wel een goeie tip :)

 2. Vroeger had ik wel zo'n lades maar al jaren is het allemaal opgeruimd en gesorteerd , we hebben een keukenkast met laden waarvan mijn man er twee heeft en die is heel netjes ik heb er een ook in orde ,en mijn dochter had er ook een maar die hebben nu de kleinkinderen en daar verdwijnt van alles in dat ik soms in winkels krijg bij voorbeeld stikkers en voetbalplaatjes en die maken er wel een rommeltje van.

 3. Ik ben bang dat ik er meerdere heb. Salontafel dumpt iedereen van alles. Ik zelf dump op een hoekje van het aanrecht. Ik had laatjes in het schoenenkastjes als hotspot, maar die heb ik niet meer en verplaatst sommige spullen nu van links naar rechts omdat ik niet weet wat ik er mee aan moet.
  Misschien toch eens tijd voor een curusus minimalisme of opruimen ????

  • Het hoekje van het aanrecht is berucht als hot spot. In ons oude huis was de mijne daar dus ook.

   De salontafel heb ik heel netjes. Daar staat alleen een vaasje op met kleine roosjes.

 4. Waarom zou dat een petje af verdienen als je geen hotspot hebt? :S Ik ben hartstikke blij met mijn hotspot(s)! Als ik iets niet kan vinden, weet ik altijd waar het wel is!
  Op onze verzamelplek van spullen die geen vaste plek hebben! Heerlijk!

  • Ik vind het juist knap als iemand alles netjes opgeruimd heeft en dus niet nog zo'n plek heeft met allerlei zooi. Ook al weet je dan inderdaad wel waar je moet zoeken.

 5. Ha, ha. De term HOTSPOT wordt hier juist gebruikt om het meest attractieve plekje in je huis aan te tonen. Dat wordt bv vermeld bij de huizenverkoop. Kan een plekje binnen - die heerlijke erker - of buiten - bank met uitzicht - zijn.

 6. Toevallig zijn er nét 3 weggegaan! Van die rieten bakken onder de salontafel. Van eentje was het riet gaan schimmelen dus ze gingen allemaal de kliko in. En het grootste deel van de inhoud van die van manlief en dochterlief ook. Ik ben de enige georganiseerde in het huis :(

  Nu nog wel op mijn naam één la met van alles. Maar ja... van alles moet ook een plek hebben! En de studeerkamer van manlief is een grote hotspot, maar dat is echt zíjn ruimte. En hij is nou eenmaal een enorme rommelkont.

 7. De salontafel, de eettafel, het aanrecht, naast de koelkas. Die laatste vanwege het afval en ik ga niet voor elk papiertje buiten naar de papierbak.
  Ik ben aan een soort van grote schoonmaak begonnen. Ik ruim veel dingen op, doe spullen weg en maak vooral oppervlaktes leeg zodat ze sneller en makkelijker schoongemaakt kunnen worden. Dus hopelijk leer ik die hotspots ook wat af. Met die allergische typjes hier is het beter om het zo schoon mogelijk te hebben. Ik riep al uit dat het bijna lijkt alsof ik smetvrees heb ;-)

 8. Elke ruimte in huis heeft wel een hotspot. Wel een bewuste, een mandje met troepjes, deze worden leeg geruimd als ik die ruimte schoonmaak. Behalve in de keuken daar heb ik een bak en die lijkt maar nooit leeg te raken.

 9. Een rieten dienblad in de keuken. Daar ligt de post, een willekeurige pen, paperclips, sleutels, papieren die nog niet weg kunnen, typex, kabeltjes en ga zo maar door. Eens per maand ruim ik deze leeg.

 10. Oh ja zowat in elke ruimte hebben we hotspots. Wel in kadtjes of lades. De kamers van de kinderen zijn imo 1 grote hotspot haha. Als je bij ons binnenkomt lijkt het allemaal netjes, maar trek geen kast open he:)

 11. Ik vrees dat volgens mij ieder mens wel zo,n laatje,of of kastjes heeft. Wij in ieder geval wel. Vaak zijn van die schaaltje op de tafel of in een kast van die plaatsen waar het begint met een sleutelbos en waar steeds meer en meer in komt.Hier o.a 1 keukenla die ruim ik zo om de tijd even uit dan is hij heeeeeeeel netjes . maar dat duurt een week en dan groeit de la;)

 12. Wij hebben hier ook meerdere hotspots, maar ik vind dat eigenlijk helemaal niet zo erg. Eens in de tijd worden die rommelplekjes weer eens opgeruimd, maar ik vind het gewoon handig om iets waarvan je even niet zo goed weet wat je er mee moet op zo'n hotspot te leggen.

  • Ik denk dat dit ook de oorzaak is van hot spots en dat ze zo moeilijk zijn uit te roeien. Iedereen heeft wel eens iets dat hij 'even' kwijt moet. En dan leg je het in een 'hot spot' : )

 13. Míjn hotspot is het bureau in het kantoortje; de werkplek van mijn man. Zíjn hotspot is vlak voor mijn nette mappen, zodat ik er niet bij kan. We zitten elkaar dus lekker dwars....

 14. Eeeeh, hahaha, ja ik heb ook meer hotspots dus. Nu ik weet wat een hotspot is realiseer ik mij dat... Een laatje, een kastje, je kent het wel! Zelfs een heel kamertje tot voor kort, vorige week uitgemest, samen met manlief. Dat was een beetje veel zijn hotspot en een klein beetje mijn hotspot. We proberen het nu netjes te houden... ;)

 15. Wij houden geen rommel in huis. Weg moet moet dan ook weg. Wij houden regelmatig erbij.
  Wij kunnen echt niet tegen rommel in huis. Alles wat wij doet is schoon. Dan is ook netjes in huis.

 16. We hebben boven op zolder onder het schuine dak van die schotten geplaatst om daar spullen achter op te bergen. Maar dat kun je door de hoeveelheid spullen zeker een hotspot noemen 😀

 17. Dat werken met een bepaalde tijd vind ik echt fijn. Ik deed het afgelopen jaar met de grote schoonmaak. Ik zag het niet zitten om een ruimte in één keer te doen, dus besloot ik elke week een uurtje te doen. Uiteindelijk heb je dan ook alle kasten leeg gehad en weer ingeruimd. Je bent alleen niet in één dag klaar;).

 18. Ha Nicole,

  Fan-tas-tisch!
  Ik ben meteen de App op mijn I-Phone gaan installeren en heb me meteen ingeschreven voor de nieuwsbrief.
  Eén van mijn vriendinnen roept altijd dat ze het huishouden niet kan doen, omdat ze het nooit geleerd heeft en zelfs van haar moeder nooit mocht helpen...
  Nou... daarom ga ik besist een keer, volgende maand denk ik... ook een blogje schrijven over Fly Lady.
  Eigenlijk speciaal voor haar.
  Zal misschien wel steeds even spieken bij jou...
  Maar zal je naam er bij zetten!

  Dagdag... dank je wel,
  Marlou

 19. Jij een slordige huisvrouw geweest, dat geloof ik niet.
  Maar ik ben blij dat ik nu alleen ben en alles is uitgevlogen, scheelt een partij werk. Hans

 20. Dit klinkt echt als iets voor mij, ik vind het vooral lastig om bij te houden (deels vanwege het saaie karakter), maar op deze manier blijft het echt een beetje afwisselend allemaal.

 21. Tip voor mensen die met het Flylady systeem aan de slag willen: kijk eens op YouTube naar filmpjes van the secret slob. Veel overzichtelijker en to the point. En ze is enorm eerlijk. Het is niet iemand die al een keurig huis heeft, maar ze begon echt als zichzelf, met de handen in het haar zittend.

  Ik vind het systeem op zich goed, maar ik vind het voor mijzelf teveel 'momenten', aparte acties. Twee minuten hier, kwartier daar, missie hier... Dat heb ik voor mezelf dus aangepast zodat het bij mij past.

 22. graqppig, tegen mijn zoon, die wat moeite heeft zijn ritme te vinden , zeg ik regelmatig: een kwartiertje per dag ( hij heeft een 2 kamer appartement) is echt genoeg om de booel bij te houden!!

 23. In Nederland hebben we wel een soort equivalent van FlyLady: Els Jacobs van de Huishoudcoach. Zij stuurt dan wel geen dagelijkse mailtjes, maar heeft wel een boek geschreven waaruit je je eigen ideale routine kan samenstellen.
  Toch zijn er nog veel mensen die het niet voor elkaar krijgen met mailtjes of een boek alleen. Daar was ik zelf een voorbeeld van. Dan zit er een persoonlijk probleem onder al die rommel, en dan kun je proberen wat je wilt, maar het lukt toch niet. Ik ben hier zelf een voorbeeld van. Ik weet dat als ik in die tijd een professional organizer oftewel opruimcoach had gehuurd, dat dit mij wel had geholpen, en dat is ook de reden dat ik nu ik zelf eindelijk goed geholpen ben, zelf ook opruimcoach ben geworden.

  • Dat boek ken ik inderdaad wel. Het voordeel van FlyLady vind ik dat je per dag een mailtje krijgt, en die stap dan die dag kunt doen.

 24. Oh mijn huishouden is de laatste jaren ook weer aardig verstoft... ik was zo goed bezig toen ik thuis zat met een peuter. Nu zit hij in groep 3. En de app die ik gebruikte werd niet meer goed bijgewerkt, waardoor ik het overzicht langzaam weer verloor. En oké andere prioriteiten stelde. Goede reminder dit, om weer eens even met een goed schema aan de gang te gaan.

  • Het waren ook wel bijzondere tijden de afgelopen weken Marijke. Ik kan me heel goed voorstellen dat niet alles dan even optimaal verloopt.

 25. Ik heb flylady jaren geleden gevonden toen ik op zoek was naar ideeën om het huishouden beter de organiseren. Destijds had ik 2 kleine kinderen een baan en een man die veel weg was voor zijn werk.
  Tegenwoordig is mijn leven heel wat rustiger maar ik heb wel met serieuze problemen te maken gehad en juist dan is het fijn om in elk geval een goed georganiseerd huis te hebben. Ik volg diane in denmark op youtube. Zij volgt het flylady systeem maar deze Schotse vrouw die al jaren in Denemarken woont spreekt mij meer aan dan de echte Flylady dat is wel erg Amerikaans.

 26. Lol! Ik pas. Ik ben nogal neurotisch aangelegd en ruim alles meteen op. Heb een partner gezocht die net zo neurotisch is. Geen hotspots hier. Ik heb een fijn huishoudschema en mijn gootsteen blinkt. Ik zit nu op het balkon in de zon. Mijn tip: alles wat je gebruikt terug zetten/leggen waar het hoort. En bijhouden. Maar goed, wij zijn maar met z’n tweetjes dus is het niet zoveel werk.

 27. Ik wist niet dat het zo genoemd werd maar mijn kids denken dat we HEEL veel hutspots in huid hebben. Ik moet dit even weer gaan terugdringen. haha.

 28. Lijkt me zo geforceerd, maar misschien is het een stok achter de deur.

  Maar 10 jaar geleden kregen we nog geen mails op de telefoon. Ging je dan echt 10x per dag je email checken?

 29. Klinkt leuk, maar ik zou helemaal gek worden van de mailtjes en me er vervolgens niet aan houden. M'n huis is op zich redelijk netjes, dus heb het ook niet nodig :)

 30. Wat een leuk idee! Klinkt er handig die mails, en dat je 15 minuten per dag een zone moet schoonmaken. Ik vraag me af of dat voor mij werkt. Ik doe meestal een paar uur achter elkaar

 31. Voordat ik het vergeet en misschien heb ik het al een keertje gezegd: liefde voor die 'foute' plaatjes uit de jaren '50! Ik vind ze zo leuk! Vaak wel vrouwonvriendelijk maar die stijl vind ik heel mooi. Wat leuk dat een dame dit heeft opgezet en kan helpen bij het huishouden. Ik heb m'n eigen routine en die werkt gelukkig, maar doe ook niet te veel per dag om het leuk te houden. Nou ja, leuk ;-) en m'n man helpt gelukkig ook mee! Ook belangrijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder