Het huishouden organiseren en plannen: 10 valkuilen

Last updated on December 2nd, 2024 at 11:00 am

Planning huishoudelijke taken

De planning van huishouden en de huishoudelijke taken blijkt een wankel evenwicht.

Nu al een paar weken achter elkaar, regent het op zondagavond klachten:

‘Mama, ik heb geen schone onderbroeken meer!’

en mijn man die door het huis stampt en zogenaamd tegen zichzelf heel hard mompelt:

‘Waar zijn nou toch weer mijn sokken? Welke gek heeft ze niet gewassen?’

Het huishouden organiseren en plannen: waar gaat het fout bij mij?

En als ik dan naar de berg met was kijk, dan voel ik een lichte wanhoop opwellen en de vraag: ‘Waarom loopt de planning van huishoudelijke taken niet? Hoe kan er in vredesnaam alweer zo veel was liggen? Ik heb het toch net nog gedaan? Ik was me echt helemaal suf!’

Planning huishoudelijke taken: Ik kreeg steeds bezoek!

Maar gisteren viel het kwartje: in de weken waarop de cyclus van vieze was tot schone opgevouwen was, niet goed liep waren weken waarop ik op donderdagmiddag bezoek kreeg. Er was een donderdag dat mijn neef Henk die slager is kwam overleggen over hoeveel vlees ik van zijn varken wilde hebben, en afgelopen donderdag kwam er verjaardagsvisite. En door dat bezoek kon ik niet mijn normale donderdagklus, namelijk was opvouwen doen!

En dat heeft blijkbaar vergaande consequenties voor de planning van huishoudelijke taken

Hoewel ik geen officieel huishoudschema hanteer, heb ik wel vaste dagen voor specifieke huishoudelijke klussen. En het blijkt wel dat hiermee niet te sollen valt! Er is slechts een middag voor nodig, om het hele huishouden te ontregelen. (De Huishoudcoach schreef boeken om je te helpen je huishouden op orde te krijgen.)

Omdat je tegenwoordig bijna alleen maar hoort praten over het huishouden als een vervelend, dom werkje waaraan mensen zo min mogelijk tijd willen besteden, ben ik ergens ook wel aangenaam verrast. Want, zie je nou wel dat het belangrijk is dat het gedaan wordt?!

Huishouden organiseren en plannen: 1o valkuilen

huishouden tips

Hieronder nog een aantal mogelijke oorzaken waarom je huishoudelijke planning niet werkt, ondanks je goede voornemens.

  1. Je planning houdt geen rekening met de  hoeveelheid tijd en moeite die nodig is voor huishoudelijke taken. Daardoor is je huishoudelijke planning niet realistisch en gedoemd te mislukken.
  2. Onverwachte gebeurtenissen zoals ziekte, bezoek, of technische problemen kunnen de planning verstoren en taken vertragen of onmogelijk maken. Van deze had ik dus last!
  3. Je houdt je niet aan je eigen planning. Bijvoorbeeld, een taak die dagelijks moet worden uitgevoerd, doe je maar een paar keer per week. Of nog minder.
  4. Je bent niet echt gemotiveerd. Je plan was mooi, maar als puntje bij paaltje komt heb je eigenlijk geen zin. Daardoor stel je taken uit of doe je ze gewoon alsnog niet.
  5. Niet alle gezinsleden doen mee: Als andere gezinsleden niet bijdragen of zich niet aan de planning houden, kan de verantwoordelijkheid op één persoon vallen, wat vaak te veel is om bij te houden.
  6. Je hebt niet de juiste spullen of kastruimte. Zonder dit als een excuus te gebruiken om van alles te kopen, is het wel zo dat je goede schoonmaakspullen nodig hebt voor een schoon huis. En hetzelfde geldt voor een opgeruimd huis: je moet het wel netjes kunnen opbergen.
  7. Je hebt de prioriteiten en volgorde van de huishoudelijke taken niet goed.  Als de belangrijkste huishoudelihjke taken niet eerst worden aangepakt, kunnen minder belangrijke taken veel tijd innemen en blijft het huis alsnog slordig.
  8. Je planning is te ambitieus Je plant teveel in te korte tijd.
  9. Je planning is e strak en te star waardoor je niet flexibel bent als er iets tussen komt.
  10. Te veel afleidingen of proberen meerdere dingen tegelijkertijd te doen kan leiden tot inefficiëntie en onafgemaakte taken.

Leestip

Merk jij ook dat je huishouden heel snel versloft als je zelfs maar heel even verslapt?

huishouden plannen en organiseren


Discover more from Huisvlijt

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Similar Posts

24 Comments

  1. Bij was merk ik het gelijk. Ik vouw/strijk altijd op zaterdagavond (voor de tv, bij Engelse detectives :)) Ben ik eens ziek ofzo, dan blijf ik gelijk achterlopen. Ik probeer ook woensdagavonden er dan nog bij te pakken, dat scheelt (of man doet het, maar meestal ben ik het toch die de was wegwerkt). Het neigt naar hopeloos als je “schema” in de war raakt, heel herkenbaar.

  2. Jazeker! Ziek worden staat niet in mijn arbeidsovereenkomst, er is niemand die mij vervangt. Ik ben vaak jaloers op mijn man; als die ziek is, kan hij zich dagenlang in bed terugtrekken. En die enkele keer dat ik eens een nachtje bij mijn zuster of een vriend logeer, kom ik geheid thuis in een rommeltje.
    In het kort: maandag en dinsdag doe ik de voorraadboodschappen en de 60-graden was (ondergoed en doeken). Donderdagavond draai ik de kledingwas(sen) en hang ze vrijdagmorgen op. Woensdagmorgen en zaterdagmiddag berg ik dus schoon wasgoed op. Strijken doe ik nooit. De rest van de week koop ik voor het diner bij de super in de buurt groente en vlees.
    In de rest van de tijd maak ik het sanitair schoon, veeg ik, soms stofzuigen, en vooral heel veel opruimen. Dat laatste is een proces wat overal troep oplevert als je het een dagje staakt :-) Eens in de zoveel tijd ruim ik de kinderkamers op, eens per maand moeten ze zelf de vloer leeg maken zodat ik kan zuigen en dweilen. En dan zijn er natuurlijk talloze kleine ‘klusjes’ en regeldingetjes.

    Maar ik heb er gelukkig geen hekel aan. Integendeel, ik vind het, samen met de opvoeding van de kinderen en het onderhouden van ons huwelijk, één van de leukste, meest afwisselende en zinvolste taken in onze samenleving!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.