De huishoudcoach: Aan de slag met opruimen

De huishoudcoachLang voordat Marie Kondo bekend werd, hadden we in Nederland De Huishoudcoach in de vorm van Els Jacobs. Zij helpt je om je huishouden op orde te krijgen en zo een eenvoudiger leven met minder gedoe en rommel te krijgen. Met behulp van haar boek kun je De Huishoudcoach in huis halen : )

Het staat vol met opruimtips en dergelijke en helpt onder andere met opruimen.

Aan de slag met de huishoudcoach

Ik las dit boek in 2008! Dat is maar liefst 11 jaar geleden dus. En dit is wat ik destijds schreef over De Huishoudcoach:

Zelden heb ik zo’n goed onderbouwd, uitgebreid opruimboek gelezen. ‘Aan de slag met de huishoudcoach,’ van Els Jacobs is een echte aanrader. De praktische, geordende vormgeving weerspiegelt de inhoud, die even praktisch en geordend is. Els Jacobs heeft voor een duidelijke opbouw gekozen, die ze in ieder hoofdstuk herhaalt. Dat boezemt vertrouwen in: iemand die zo’n opgeruimd en goed georganiseerd boek kan schrijven móét gewoon wel heel goed zijn in opruimen en organiseren! Ook de optimistische, opgeruimde toon geeft moed!

Huishoudcoach boek

Els Jacobs is de lezer steeds een stapje voor

Els Jacobs is de lezer steeds net een stapje voor. Voor de kritische lezer, die al menig opruimboek heeft versleten, geeft de huishoudcoach bijvoorbeeld meteen in hoofdstuk 1 ‘Niet het zoveelste opruimboek’ aan waarom haar boek anders, en beter is.

Els Jacobs ken haar rommelpotten

Els Jacobs kent haar rommelpotten, en neemt je als lezer bij de hand als een echte coach. Ze kent alle smoesjes, alle valkuilen en neemt die met je door. Als je met dit boek je huis niet op orde krijgt dan weet ik het niet meer.

Het enige lastige van dit boek is dat je er zo enthousiast van wordt tijdens het lezen, dat je geneigd bent het weg te leggen, om alles onmiddellijk in de praktijk te brengen. Maar zelfs dan houdt Els Jacobs je bij de les. Zo zat ik te lezen over opruimen, en bedacht me dat ik eigenlijk even snel naar de Action moest om wat handige rieten mandjes te kopen. Maar in de volgende zinnen vermaande Els me niet meteen allerlei opruimspullen aan te schaffen! Zoals ik al zei: Els heeft als de huishoudcoach duidelijk ervaring en weet ze hoe mensen in elkaar zitten.

Als iets in 5 minuten kan, doe het dan meteen!

Een van de opruimtips die vooral bij mij is blijven hangen is: ‘Als iets in vijf minuten kan, doe het dan meteen.’

Huishoudcoach boek

De site Flylady heeft enkele jaren geleden mijn huishouden een stuk verbeterd, dus ik was aangenaam verrast te zien dat Els Jacobs de Flylady principes in haar boek toepast bij het schoonhouden van het huis. Daarmee toont ze zich up to date en goed op de hoogte van wat er speelt in huishoudland.

Wat onderscheidt dit boek van alle andere boeken over opruimen?

Ik lees geregeld opruimboeken om me te inspireren en op ideeën te brengen. Wat ‘Aan de slag met de Huishoudcoach’ onderscheidt van alle andere boeken is wat mij betreft de volledigheid. Els Jacob heeft alle mogelijke uitvluchten, smoesjes, valkuilen bij voorbaat al dichtgetimmerd. En mocht het je toch niet lukken, dan geeft ze je daarvoor een verklaring en oplossing. Andere boeken blijven vaak hangen in tips, of beschrijvingen van opruimsystemen. Els Jacobs pakt je bij de hand en gaat met je aan de slag.

Kortom: ren snel naar de boekhandel voor dit ultieme opruimboek van De Huishoudcoach Els Jacobs!

Tot zover mijn enthousiaste review in 2008. Laten we nu eens naar het boek kijken in 2019!

De Huishoudcoach anno 2019

De versie die ik destijds las was gebonden met een ringband. Dat gaf het boek het gevoel van een werkboek. De ringband maakte het praktisch in het gebruik, en het was verdeeld in zeven duidelijke hoofdstukken. De hoofdstukken waren direct herkenbaar dankzij de vrolijk gekleurde tabbladen. Elf jaar later ziet het boek van De Huishoudcoach er heel anders uit. Kijk maar:

De huishoudcoach

Wat mij vooral opvalt is dat de ringband is verdwenen, evenals de tabbladen. Maar hoewel de vormgeving flink veranderd is, is de inhoud als je kijkt naar de inhoudsopgave ongeveer hetzelfde gebleven. Het is nog steeds een prettig en praktisch boek dat je helpt om je huishouden op orde te brengen.

Hoe werkt de methode van Els Jacobs?

Het boek bestaat uit 7 hoofdstukken en Els Jacobs werkt met 4 basismethoden.

  1. De 4 O’s van opruimen.: Els helpt je om met een kritische blik naar je spullen te kijken en aan de hand van 5 criteria te beslissen welke je wilt houden en welke niet.
  2. Administreren als AMBT: niet langer overal rondzwervende papieren maar een geordende administratie.
  3. Het ABCD van agenderen: maak korte metten met alles wat je moet doen.
  4. Poetsen volgens de kruismethode

Huishoudcoach opleiding

Wist je dat er ook een heuse Huishoudcoach opleiding is? Deze opleiding wordt 5 keer per jaar gegeven, en daarna kun je zelfstandig aan de slag als huishoudcoach. De hoofdtrainer van deze opleiding is niemand minder dan Els Jacobs.

Els Jacobs bij omroep West

In onderstaand filmpje zie je Els Jacobs bij omroep West

Praktische informatie over Aan de slag met De Huishoudcoach

Aan de slag met De Huishoudcoach is voor 21,50 te koop bij bol.com. Als je het gevoel hebt dat je het in je eentje op dit moment niet red, dan kun je ook een huishoudcoach aan huis laten komen, en die helpt je dan.

Lees ook wat Els Jacobs zegt over Marie Kondo!

Handige links naar startpagina’s over opruimen

Leestips

Heb jij een systeem voor jouw huishouden? En zo ja, wat is jouw aanpak?

Similar Posts

9 Comments

  1. ik heb vorig jaar gewoon alles wat ik langer dan een bepaalde tijd niet gebruikt, even naar het containerpark gebracht en de rest gesorteerd
    Ik wens je een fijn weekend en hier is een @->- voor jou.

  2. Ik heb het boek ook, heel fijn en handig. Alleen slaag ik er maar niet in om verder te raken dan die eerste paar routines… Misschien als het grote tuinwerk dat nu allemaal samen komt, klaar is, ik weer eens een poging waag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.