Opruim methodes: Els Jacobs versus Marie Kondo

Opruim methodes

Voordat Marie Kondo populair werd, waren er ook al mensen met tips om je huis goed op te ruimen. Zo iemand was, en is nog steeds, de huishoudcoach Els Jacobs.

In haar boek Minimorfoses: de 35 beste opruimacties van de huishoudcoach helpt ze je om je huis op te ruimen. De invalshoek is dat je steeds kleine, en overzichtelijke dingen in huis aanpakt. Dus telkens een beetje. Vandaar de term minimorfoses. Het uiteindelijke doel is een beter georganiseerd huishouden en een eenvoudiger leven.

Minimorfoses: 35 opruimacties

Minimorfoses deed me denken aan het populaire Kastje Per Dag Project. Daarin maken deelnemers elke dag één kastje schoon. Een loffelijk project, hoewel ik nog steeds wacht op antwoord op mijn vraag:

‘Wie heeft er in vredesnaam 365 kastjes?!’

De aanpak van huishoudcoach Els Jacobs

Minimorfoses van huishoudcoach Els Jacobs werkt als volgt: Je slaat het boek open en kiest een minimorfose uit de inhoudsopgaven. Er zijn 4 categorieën: huishouden, administratief, persoonlijke verzamelingen en overige. Per minimorfose krijg je duidelijke instructies. Bij elke minimorfose vertelt Els wat de uitdaging is bij een klus, hoe lang het duurt, en wat je ervoor nodig hebt. Vervolgens ga je aan de slag.

  • Actie
  • Tijdsduur
  • Nodig

Door deze aanpak worden klussen waar je tegenop zag afzienbaarder en overzichtelijker. Dat geeft de moed om eraan te beginnen.

Marie Kondo's motto

Marie Kondo vindt deze aanpak waardeloos

Marie Kondo vindt de aanpak van telkens een beetje opruimen een slecht advies. Haar motto is:

Een klein beetje opruimen is een leven lang opruimen.

Met andere woorden: je moet het groots aanpakken, en in één keer goed doen. Dus niks: ‘Kastje per dag’ maar: ‘Alle kasten in 1 dag’. Als je het één keer goed doet, hoef je daarna nog maar amper op te ruimen. Marie Kondo schrijft dan ook: ‘Ik ruim mijn kamer nooit op. Waarom niet? Omdat die al netjes is.’

Mijn conclusie over Minimorfoses

Els Jacobs methode om je huishouden op orde te brengen bestaat uit telkens kleine klusjes aanpakken. Je hóéft niet alles meteen te doen. Je kiest gewoon één van de minimorfoses, en volgt de instructies. Dit staat haaks op de methode van Marie Kondo, die vindt dat je met deze aanpak nooit een echt opgeruimd huis krijgt.

Een mogelijk verbeterpunt vind ik de tijdsinschatting per minimorfose. Zo staat er voor het schoonmaken van de koelkast maar liefst anderhalf uur!!! Is dat niet rijkelijk veel? Ik ben geen keukenprinses, maar ik kan me zelfs bij míjn koelkast niet voorstellen dat er anderhalf uur schoonmaken voor nodig is. Ook voor het opruimen van de eettafel trekt Els maar liefst twee uur uit! Het enige dat ik me kan voorstellen, is dat Els dit expres doet: zo valt het altijd mee. Je bent sneller klaar dan je denkt!

Els Jacobs versus Marie Kondo

Tjsa, ik moet zeggen dat ik op dit moment de voorkeur geef aan de aanpak van Els Jacobs. Marie Kondo’s methode lijkt me ook wel goed, maar schrikt me af. Als ik nu eerst echt alle kleding uit alle kasten in het hele huis moet gaan verzamelen en allemaal op één plek moet neerleggen, dan voelt dat als een monsterklus. Ik schrik daar voor terug. Dan stel ik mezelf liever tot doel om de kledingkast in mijn kantoortje op te ruimen. Daar durf ik wel aan te beginnen.

Wat Els Jacobs zelf zegt over Marie Kondo

Op haar website De Huishoudcoach vind je een review van Els Jacobs van Marie Kondo’s methode. Els is er positief over, en vindt het op z’n minst een inspirerende aanpak. Ze adviseert om er uit te pakken wat bij jou past.

Welke opruim methode is voor jou het beste?

Simpel gezegd is de beste opruim methode voor jou de methode die werkt, en die je volhoudt. Is dat Marie Kondo? Dan is dat de beste manier voor jou. Is het Els Jacobs? Kies dan voor die methode. Zie je er erg tegenop om te gaan opruimen? Dan is de methode van Els Jacobs laagdrempeliger.

Uiteindelijk is het denk ik een kwestie van die oude Maggi reclame. Daarin maakt een mevrouw soep en zegt: ‘Een beetje van Maggi en een beetje van mezelf.’ In het geval van opruim methodes zou je kunnen zeggen:

‘Een beetje van Marie Kondo, een beetje van Els Jacobs en een beetje van mezelf.’

Praktische informatie over Els Jacobs en Marie Kondo

Hieronder een overzicht van de boeken van de dames Jacobs en Kondo:

Zie ook mijn post over boeken opruimen.

Wat doe jij liever: opruimen in fases en stukjes of in één groot opruim project?

Similar Posts

36 Comments

  1. twee uur voor de eettafel is wel nodig, als je er alle rommel op hebt gestapeld die in je huis rondzwerft.
    mijn eettafel daar heb ik nog geen 5 minuten voor nodig, er ligt namelijk niets op, ja af en toe stof!

  2. Ik heb dit boekje ook, is inderdaad een aanrader. 2 uur voor de tafel of 1,5 voor de koelkast vind ik veel, maar ik denk dat bv voor die tafel inderdaad gerekend wordt met flinke stapels papier, die uitgezocht/weggegooid/opgeruimd moeten worden. Dan tikt het wel aan. En alle mensen die sneller klaar zijn, voelen zich dan idd erg goed.

  3. Als je vijf jaar lang al je rondslingerende bankafschriften / snoeppapiertjes / kindertekeningen / reclamefolders / kunstgebitten / sleutels / breiwerkjes / enzovoort op je tafel hebt gegooid en nooit iets hebt opgeruimd ofzo?

    365 kastjes is best veel inderdaad O_o Ik hoop voor iedereen die hiermee bezig is, dat het er wat minder zijn.

  4. Eh…. 1,5 uur ben ik wel bezig als mijn kinderen de sappak met een niet aangeschroefde dop liggend hebben neergelegd in de ijskast… :-) Want dat plákt op meerdere etages, zelfs de groentela is dan niet eruit te krijgen, hahaha. Maar normaal gesproken…. Néé geen anderhalf uur. Hooguit half uurtje.

    Ik denk bij de eetafel legen aan een tafel waar je net aan gegeten hebt en dat is misschien 5 minuutjes??

    Maar heb ik hem volgestouwd met naaimachine, lapjes stof, speldenkussens etc… Tja… dan wil ik wel even bezig zijn om hem te legen, maar nog steeds geen twee uur (hoop ik).

  5. LOL, leuk stukje!
    Wij hebben wel meer dan anderhalf uur nodig voor de koelkast, mijn man heeft in zijn vrijgezellenperiode uitgevonden dat met een beetje passen en meten alle losse onderdelen in de vaatwasser passen en het duurt wel even voor de vaatwasser klaar is ;-P.
    Het verdiend niet de schoonheidsprijs wbt waterverbruik etc. maar ik vind het wel handiger dan met die glazen platen staan glibberen en dan pats! glazen plaat op de vloer.

    Twee uur om een tafel op te ruimen, ook al is ie 2 meter en ligt ie bomvol, lijkt me ook lang. Wordt er in dat boek geen techniek gebruikt om alles eerst te sorteren (een doos met “weg” – een doos met “weggeven” – een doos met “opruimen in een andere ruimte” ofzoiets?)

  6. Wij hebben een grote koelkast ( 170 ong hoog), dat zijn veel plankjes en 2 lades. Als ik die een keer echt goed wil doen, dus alle plankjes eruit en afwassen, plankjes van de deur af en die ook afwassen, enz., dan ben ik echt wel anderhalf uur bezig. Eerts moet nl alles eruit, en dan later weer alles erin ( waar had ik ook alweer de kaas/ boter enz en wat zou er eigenlijk weg moeten). Maar de normale redelijk vlugge wekelijks/maandelijkse beurt is veel sneller klaar ( wel een doek over alle plankjes ed maar niet eerst alles eruit)
    Henriette

  7. Ik ben van het team Marie Kondo, het is inderdaad even aanpakken, maar daarna ben je ook echt klaar voor jaren.

    1. Voor jaren daarna klaar zijn, is zeker heel aantrekkelijk. En dat kan ook zeker zo zijn. Zo heb ik inderdaad nog steeds veel plezier van mijn keukelade die ik gemariekondod heb : )

  8. Leuk hoor die opruimmethodes. Wij zijn eind november vorig jaar verhuisd en toen lief begin januari een weekje naar Engeland was heb ik het gehele huis “gemariekondood” althans een combinatie van Els en Marie. Zag er tiptop uit na een week……maar je moet het echt bijhouden en structureel alles weer op de vaste plek opruimen. Met een man die graag overal alles neergooit is dat best lastig. Verder ook oppassen dat je niet allerlei “rommel” en onnodige dingen je huis binnensleept. Tegenwoordig weiger ik dan ook gratis “rommel” bij supermarkten etc. Wat verder helpt: eentje erin, eentje eruit :-)

    1. Een partner die slordig is, maakt het inderdaad niet makkelijker Ilona. Ik voel met je mee! Ik vraag me af wat Marie Kondo’s advies is voor partners die veel rommel meebrengen…

    2. Ja dat wil ik ook graag weten. De tafel naast partner is opgestapeld tot 20 cm, hij is dan ook vaak iets kwijt, logische als je altijdf maar stapelt.
      Soms begint hij er wel eens aan maar omdat het zoveel is komt hij er nooit doorheen.
      Ik zou dus erg graag daar een plan van aanpak voor hebben wat voor HEM werkt. Ik weet wel hoe het moet.

    1. Je zou voor de aardigheid het boekje Opgeruimd van Marie Kondo eens kunnen lezen Klaproos. Dat geeft bij veel mensen echt de kriebels om op te gaan ruimen. Ik ben benieuwd of het op jou effect heeft : )

  9. Iets in mij wil alles in een keer doen. Maar daar heb ik de energie niet voor, dus stapje voor stapje past beter bij me op dit moment. Nu ben ik heel opgeruimd, dus veel tijd ben ik daar ook niet aan kwijt. Alleen bij de grote schoonmaak. Maar eh… Twee uur voor het opruimen van de eettafel? Ik doe in die tijd twee keer m’n hele huis :).

  10. Ik denk dat de methode van Els Jacobs ook beter bij mij past. Ik bedoel, wie heeft er nou tijd om alle kasten overhoop te halen en op te ruimen? Al moet ik wel toegeven dat het me heerlijk lijkt om dat eens te doen, haha!

    1. Je moet er dan denk ik echt een weekend voor reserveren, en dan echt flink aan de slag. De belofte dat je er de rest van je leven plezier van hebt vind ik erg aansprekend van de Marie Kondo methode.

      Maar die van Els Jacobs vind ik net als jij makkelijker om mee te beginnen.

  11. Mijn voorkeur gaat naar Marie Kondo. Het scheelt vast dat ik al veel opgeruimd heb toen we gingen verhuizen. Wat Marie mij leert is dat het juist niet alleen om weggooien gaat, maar dat je houdt waar je blij van wordt. Zo word ik nu dus veel blijer van de inhoud van mijn kasten dan voorheen :-)

    1. Fijn dat het goed voor je werkt VeggieMo. Ik struikel al snel over de vraag of ik ergens blij van wordt. Dat kan bij mijn dan zo dertig minuten duren en dan weet ik het antwoord eigenlijk nog niet.

  12. Eerlijk gezegd hanteer ik geen van beide methodes en dat bevalt me wel. Tuurlijk ruim ik kasten en lades wel op, maar nooit volgens schema. En aan de werktafel van meneer F. kom ik al helemaal niet, die ligt bezaaid met boeken, krantenknipsels en losse aantekeningen, hij heeft een eigen vertrek dus dat scheelt chaos in de woonkamer, hoewel er aan zijn kant van de tafel ook het nodige is te vinden. In mijn eigen hobbykamertje hangt het er erg van af wat ik doe. Tijdens het maken van kaarten ruim ik echt niet iedere keer op. Maar schrijven is prettiger aan een opgeruimd bureau.
    Weet je waar we altijd zorgen dat het opgeruimd is, in de caravan, die ruimte is te klein voor rommel om je heen.

    1. Wat fijn voor meneer F. dat je zijn spullen gewoon zo laat liggen : ) Ideaal dat jullie een eigen kamer hebben ook. Dan heb je altijd een plek waar je het precies kunt doen zoals jij zelf prettig vindt.

  13. Klaar voor jaren lijkt me een mythe die naar het rijk der fabelen kan. Je verzamelt altijd weer andere dingen. Dus ik hou het bij af en toe een kast. Eens per jaar uitmesten is genoeg hoor. Ik koop ook niet veel zooi. Ik ken die mensen wel die impulsaankopen doen, spullen kopen die ze allang hebben maar door de troep niet meer zien, ja, dan slibt het dicht.
    Als je de tijd dat je anders gaat winkelen besteedt aan opruimen en het geld aan een poetshulp af en toe, klaar je huis ook lekker op :-)

  14. Klaar voor jaren lijkt me voor Marie Kondo niet handig; dan verkoopt ze geen enkel adviesboek meer. Heb nog het meeste gehad aan de Flylady methode. Zet een timer bij alles wat je doet en ga dus niet door tot het perfect is. Gewoon doen wat je in die tijd kan doen. En met regelmaat.

  15. Als ware opruimfanaat weet ik dat één keer goed opruimen niet werkt. Je verwerft namelijk weer nieuwe zooi, zelfs wanneer je dat niet wilt.
    Ten tijde van mijn verhuizing meer spullen weggegooid dan meegenomen. Toch is en blijft opruimen nodig. Cadeautje hier, impulsje daar maar ook… Boeken waar ik een jaar geleden nog gen afstand van kon nemen, zijn nu weg.
    Daarbij is zo af en toe als een gek tekeer gaan gewoon lekker. Marie snapt het nie.

  16. Grappig, we hadden het er vanochtend nog over… beiden als ‘gestructureerde chaoten’ :-)…dan denk ik toch dat ik voor methode Els ga…hoewel ik net wel netflix ‘kondo’ toegevoegd heb haha…dus wie weet..

  17. Je weet, ik ben een fan van eenkastjeperdag! Leuk om te ontdekken dat initiatiefneemster Nelleke haar blog opnieuw heeft ingedeeld.
    Overigens heb ik niet letterlijk 365 kastjes in huis; je telde elk laatje, kastje, hoekje, bijzettafel, plankje, vakje, doosje. En ga zo maar door. Dan kom je wel aan 365 :-)
    Je hebt ook dat gezegde ‘een draadje per dag is een hemdsmouw in een jaar’. Dat is ook niet letterlijk.

    Het boek van Els Jacobs klinkt me goed in de oren. Heb een andere boekje van Els in huis, die vond ik erg plezierig. Marie Kondo is ook oke. Eerst dacht ik van niet, maar ze heeft wel een punt dat je aan het opruimen blijft als je het in kleine stapjes doet.
    Maar als het je allemaal al teveel is, dan is het veel behapbaarder om het in kleine stukjes op te delen. Ik weet bijvoorbeeld nog dat ik een keer op een zondag aan het uitzoeken ging van het kinderspeelgoed – allerlei kleine spullen. Op een gegeven moment was de chaos groter dan toen ik begonnen was. Ik was kapot en gefrustreerd, dus daarna hield ik het bij kleine stapjes.
    Je raakt ook nooit helemaal los van het opruimen denk ik. Er wordt tenslotte geleefd in huis.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.