Reacties

Opruim methodes: Els Jacobs versus Marie Kondo — 36 reacties

 1. twee uur voor de eettafel is wel nodig, als je er alle rommel op hebt gestapeld die in je huis rondzwerft.
  mijn eettafel daar heb ik nog geen 5 minuten voor nodig, er ligt namelijk niets op, ja af en toe stof!

 2. Ik heb dit boekje ook, is inderdaad een aanrader. 2 uur voor de tafel of 1,5 voor de koelkast vind ik veel, maar ik denk dat bv voor die tafel inderdaad gerekend wordt met flinke stapels papier, die uitgezocht/weggegooid/opgeruimd moeten worden. Dan tikt het wel aan. En alle mensen die sneller klaar zijn, voelen zich dan idd erg goed.

 3. Als je vijf jaar lang al je rondslingerende bankafschriften / snoeppapiertjes / kindertekeningen / reclamefolders / kunstgebitten / sleutels / breiwerkjes / enzovoort op je tafel hebt gegooid en nooit iets hebt opgeruimd ofzo?

  365 kastjes is best veel inderdaad O_o Ik hoop voor iedereen die hiermee bezig is, dat het er wat minder zijn.

 4. Eh.... 1,5 uur ben ik wel bezig als mijn kinderen de sappak met een niet aangeschroefde dop liggend hebben neergelegd in de ijskast... :-) Want dat plákt op meerdere etages, zelfs de groentela is dan niet eruit te krijgen, hahaha. Maar normaal gesproken.... Néé geen anderhalf uur. Hooguit half uurtje.

  Ik denk bij de eetafel legen aan een tafel waar je net aan gegeten hebt en dat is misschien 5 minuutjes??

  Maar heb ik hem volgestouwd met naaimachine, lapjes stof, speldenkussens etc... Tja... dan wil ik wel even bezig zijn om hem te legen, maar nog steeds geen twee uur (hoop ik).

 5. LOL, leuk stukje!
  Wij hebben wel meer dan anderhalf uur nodig voor de koelkast, mijn man heeft in zijn vrijgezellenperiode uitgevonden dat met een beetje passen en meten alle losse onderdelen in de vaatwasser passen en het duurt wel even voor de vaatwasser klaar is ;-P.
  Het verdiend niet de schoonheidsprijs wbt waterverbruik etc. maar ik vind het wel handiger dan met die glazen platen staan glibberen en dan pats! glazen plaat op de vloer.

  Twee uur om een tafel op te ruimen, ook al is ie 2 meter en ligt ie bomvol, lijkt me ook lang. Wordt er in dat boek geen techniek gebruikt om alles eerst te sorteren (een doos met "weg" - een doos met "weggeven" - een doos met "opruimen in een andere ruimte" ofzoiets?)

 6. Wij hebben een grote koelkast ( 170 ong hoog), dat zijn veel plankjes en 2 lades. Als ik die een keer echt goed wil doen, dus alle plankjes eruit en afwassen, plankjes van de deur af en die ook afwassen, enz., dan ben ik echt wel anderhalf uur bezig. Eerts moet nl alles eruit, en dan later weer alles erin ( waar had ik ook alweer de kaas/ boter enz en wat zou er eigenlijk weg moeten). Maar de normale redelijk vlugge wekelijks/maandelijkse beurt is veel sneller klaar ( wel een doek over alle plankjes ed maar niet eerst alles eruit)
  Henriette

  • Voor jaren daarna klaar zijn, is zeker heel aantrekkelijk. En dat kan ook zeker zo zijn. Zo heb ik inderdaad nog steeds veel plezier van mijn keukelade die ik gemariekondod heb : )

 7. Leuk hoor die opruimmethodes. Wij zijn eind november vorig jaar verhuisd en toen lief begin januari een weekje naar Engeland was heb ik het gehele huis "gemariekondood" althans een combinatie van Els en Marie. Zag er tiptop uit na een week......maar je moet het echt bijhouden en structureel alles weer op de vaste plek opruimen. Met een man die graag overal alles neergooit is dat best lastig. Verder ook oppassen dat je niet allerlei "rommel" en onnodige dingen je huis binnensleept. Tegenwoordig weiger ik dan ook gratis "rommel" bij supermarkten etc. Wat verder helpt: eentje erin, eentje eruit :-)

  • Een partner die slordig is, maakt het inderdaad niet makkelijker Ilona. Ik voel met je mee! Ik vraag me af wat Marie Kondo's advies is voor partners die veel rommel meebrengen...

  • Ja dat wil ik ook graag weten. De tafel naast partner is opgestapeld tot 20 cm, hij is dan ook vaak iets kwijt, logische als je altijdf maar stapelt.
   Soms begint hij er wel eens aan maar omdat het zoveel is komt hij er nooit doorheen.
   Ik zou dus erg graag daar een plan van aanpak voor hebben wat voor HEM werkt. Ik weet wel hoe het moet.

  • Je zou voor de aardigheid het boekje Opgeruimd van Marie Kondo eens kunnen lezen Klaproos. Dat geeft bij veel mensen echt de kriebels om op te gaan ruimen. Ik ben benieuwd of het op jou effect heeft : )

 8. Iets in mij wil alles in een keer doen. Maar daar heb ik de energie niet voor, dus stapje voor stapje past beter bij me op dit moment. Nu ben ik heel opgeruimd, dus veel tijd ben ik daar ook niet aan kwijt. Alleen bij de grote schoonmaak. Maar eh... Twee uur voor het opruimen van de eettafel? Ik doe in die tijd twee keer m'n hele huis :).

 9. Ik denk dat de methode van Els Jacobs ook beter bij mij past. Ik bedoel, wie heeft er nou tijd om alle kasten overhoop te halen en op te ruimen? Al moet ik wel toegeven dat het me heerlijk lijkt om dat eens te doen, haha!

  • Je moet er dan denk ik echt een weekend voor reserveren, en dan echt flink aan de slag. De belofte dat je er de rest van je leven plezier van hebt vind ik erg aansprekend van de Marie Kondo methode.

   Maar die van Els Jacobs vind ik net als jij makkelijker om mee te beginnen.

 10. Mijn voorkeur gaat naar Marie Kondo. Het scheelt vast dat ik al veel opgeruimd heb toen we gingen verhuizen. Wat Marie mij leert is dat het juist niet alleen om weggooien gaat, maar dat je houdt waar je blij van wordt. Zo word ik nu dus veel blijer van de inhoud van mijn kasten dan voorheen :-)

  • Fijn dat het goed voor je werkt VeggieMo. Ik struikel al snel over de vraag of ik ergens blij van wordt. Dat kan bij mijn dan zo dertig minuten duren en dan weet ik het antwoord eigenlijk nog niet.

 11. Eerlijk gezegd hanteer ik geen van beide methodes en dat bevalt me wel. Tuurlijk ruim ik kasten en lades wel op, maar nooit volgens schema. En aan de werktafel van meneer F. kom ik al helemaal niet, die ligt bezaaid met boeken, krantenknipsels en losse aantekeningen, hij heeft een eigen vertrek dus dat scheelt chaos in de woonkamer, hoewel er aan zijn kant van de tafel ook het nodige is te vinden. In mijn eigen hobbykamertje hangt het er erg van af wat ik doe. Tijdens het maken van kaarten ruim ik echt niet iedere keer op. Maar schrijven is prettiger aan een opgeruimd bureau.
  Weet je waar we altijd zorgen dat het opgeruimd is, in de caravan, die ruimte is te klein voor rommel om je heen.

  • Wat fijn voor meneer F. dat je zijn spullen gewoon zo laat liggen : ) Ideaal dat jullie een eigen kamer hebben ook. Dan heb je altijd een plek waar je het precies kunt doen zoals jij zelf prettig vindt.

 12. Klaar voor jaren lijkt me een mythe die naar het rijk der fabelen kan. Je verzamelt altijd weer andere dingen. Dus ik hou het bij af en toe een kast. Eens per jaar uitmesten is genoeg hoor. Ik koop ook niet veel zooi. Ik ken die mensen wel die impulsaankopen doen, spullen kopen die ze allang hebben maar door de troep niet meer zien, ja, dan slibt het dicht.
  Als je de tijd dat je anders gaat winkelen besteedt aan opruimen en het geld aan een poetshulp af en toe, klaar je huis ook lekker op :-)

 13. Klaar voor jaren lijkt me voor Marie Kondo niet handig; dan verkoopt ze geen enkel adviesboek meer. Heb nog het meeste gehad aan de Flylady methode. Zet een timer bij alles wat je doet en ga dus niet door tot het perfect is. Gewoon doen wat je in die tijd kan doen. En met regelmaat.

 14. Als ware opruimfanaat weet ik dat één keer goed opruimen niet werkt. Je verwerft namelijk weer nieuwe zooi, zelfs wanneer je dat niet wilt.
  Ten tijde van mijn verhuizing meer spullen weggegooid dan meegenomen. Toch is en blijft opruimen nodig. Cadeautje hier, impulsje daar maar ook... Boeken waar ik een jaar geleden nog gen afstand van kon nemen, zijn nu weg.
  Daarbij is zo af en toe als een gek tekeer gaan gewoon lekker. Marie snapt het nie.

 15. Je weet, ik ben een fan van eenkastjeperdag! Leuk om te ontdekken dat initiatiefneemster Nelleke haar blog opnieuw heeft ingedeeld.
  Overigens heb ik niet letterlijk 365 kastjes in huis; je telde elk laatje, kastje, hoekje, bijzettafel, plankje, vakje, doosje. En ga zo maar door. Dan kom je wel aan 365 :-)
  Je hebt ook dat gezegde 'een draadje per dag is een hemdsmouw in een jaar'. Dat is ook niet letterlijk.

  Het boek van Els Jacobs klinkt me goed in de oren. Heb een andere boekje van Els in huis, die vond ik erg plezierig. Marie Kondo is ook oke. Eerst dacht ik van niet, maar ze heeft wel een punt dat je aan het opruimen blijft als je het in kleine stapjes doet.
  Maar als het je allemaal al teveel is, dan is het veel behapbaarder om het in kleine stukjes op te delen. Ik weet bijvoorbeeld nog dat ik een keer op een zondag aan het uitzoeken ging van het kinderspeelgoed - allerlei kleine spullen. Op een gegeven moment was de chaos groter dan toen ik begonnen was. Ik was kapot en gefrustreerd, dus daarna hield ik het bij kleine stapjes.
  Je raakt ook nooit helemaal los van het opruimen denk ik. Er wordt tenslotte geleefd in huis.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder