Reacties

Daarom is opruimgoeroe Marie Kondo zo'n hype — 47 reacties

 1. Daar heb ik geen boek bij nodig. Ik gooi alles al weg waar ik niks meer aan heb of wat we niet gebruiken. Binnenkort is de zolder aan de beurt, want alles moet nog even worden nagelopen voordat ze hier de diftar in gaan voeren en die container aan de straat mij geld gaat kosten.

 2. Ik heb het boek nog steeds niet gelezen, misschien dat ik het ga doen als ik zelf vast loop in mijn eigen weggooi challenges. Ik snap de hype wel, maar vind het soms ook een beetje raar dat iets dat zo logisch is eerst door een boek verteld moet worden. Komt misschien omdat ik vorig jaar al die omzwaai heb gemaakt in mijn hoofd van minder spullen is minder chaos. Ik kan me dus wel helemaal vinden in haar weggooi methode. Ik pas de kondo methode dus wel toe, maar dan wel zonder dat ik het boek gelezen heb. Al ben ik nog steeds niet begonnen met sokken opvouwen ;-)
  En het scheelt inderdaad een hele hoop als je gewoon ineens alles gaat aanpakken i.p.v. elke keer een stukje.

 3. Ik heb het boek wel gelezen, ben ook we aan het opruimen en weggooien maar niet perse volgens haar methode. Ik rol geen kleding op, sokken vouw ik gewoon in elkaar en ik leg ze neer. Maar goed, je hoeft ook niet exact alles zo te doen, het is alleen best leuk om te lezen en de dingen waar je iets aan hebt die pik je er uit.

  Fijne dag Nicole!

 4. Eigenlijk denk ik dat het vet overdreven is. Maar misschien omdat ik zelf (even onbescheiden zijn) zo goed weet hoe het moet (en het soms, als ik een keer zin heb ook nog uitvoer in de praktijk)...

  Laat haar maar een boek schrijven over "hoe stop ik met snaaien", dan koop ik dat direct.

 5. Dus eigenlijk is het boek 1 groot betoog? Meteen weggooien, of vind ze wel dat je de tijd kunt nemen om het te verkopen? Ik voel wel wat voor meteen weggooien, scheelt gedoe en lucht op. Maar het kan wel zonde zijn.

  • Over verkopen heeft ze het niet. Marie Kondo is enorm van het doorpakken dus ik denk inderdaad niet dat ze het een goed idee vind als je in de vertraging komt door eerst te proberen te verkopen.

 6. Ik had er eerlijk gezegd nog niet van gehoord en ken het boek ook niet. Maar ik ben altijd wel geïnteresseerd in opruimtips van bijvoorbeeld Griep ruimt op en Stofzuigerzen en die zetten we altijd weer aan tot opruimen.
  Jouw recensie heeft mij hiertoe trouwens ook aangezet, ik heb vanochtend gelijk alle lege potten en flessen in de vaatwasser gedaan en bezin me nu op hun nieuwe bestemming (wordt dus weer een item op mijn blog)

  Lots ideas of Marion.

  • Ja, huisgenoten kunnen lastig zijn wat dit betreft! Mijn man weigert bijvoorbeeld ook om zijn kast eens goed uit te mesten. En ik mag het ook niet doen van hem.

 7. Ik heb het boek niet gelezen en ook geen intentie toe :-)
  Ik ben een van de weinigen die van een (beetje) rommel houd, strak, kaal en leeg, ik word er eng van, denk meteen waar spelen de kinderen en waarmee dan? ( in een huishouden met kids natuurlijk)
  (beetje opruimd wel hoor)

 8. Marie beschrijft ook de hele weg die ze heeft afgelegd, alle populaire methoden die ze heeft geprobeerd, en haar conclusies over waarom ze niet werken. Erg herkenbaar! De Nederlandse vertaling vind ik redelijk beroerd, daarom heb ik het boek al snel weer naar de bieb gebracht. Haar methode is al mijn methode, voordat het boek uitkwam.

  • Dat is een hele goed aanvulling Siebrie. Ze verklaart inderdaad waarom mensen meestal weer terugvallen in rommel, en geeft ook daar een oplossing voor.

 9. Ik kan ook gek van worden met opruimen, maar meestal gaat het goed. Dat Marie Kondo grote beloftes doet met een simpele, duidelijke oplossing, op andere manier. Plus wie wil er nou niet een fijner en gelukkiger leven. Daarom is het een hype waarschijnlijk.

 10. Eerlijk, ik word er recalcitrant van.
  Ik vind opruimen een van de belangrijkste onderdelen van het huishouden. En daar hoort bewaren ook bij, ter reflectie, inspiratie en omdat wegdoen maar een keer kan!

 11. je bent de 2e deze week die het over haar heeft, verder had ik er nog niet van gehoord of gelezen. Maar ik denk dat ik ongemerkt al redelijk zo leef.
  Ik heb niet veel ruimte om te bewaren en niet veel moeite om iets weg te doen / geven.. Ik ga eens kijken of ik het kan vinden bij de bieb, misschien geef ik het aan mijn vriendin haha ;)

 12. Ik heb het boek nog niet gelezen. Ben wel nieuwsgierig, maar nog niet nieuwsgierig genoeg om het te kopen. Volgens mij staat er niet veel nieuws in, maar vooral dingen die je eigenlijk al wel weet.

 13. Ach, ik hou toch van m'n dingetjes en heb dus waarschijnlijk veel te veel dingen waar "ik blij van wordt". Het irriteert me (nog)niet. 't Kan ook te steriel worden.
  Wie komt er nu niet graag in een huis waar wat te zien is?

 14. Ik heb haar boek niet gelezen, maar je hebt me wel nieuwsgierig gemaakt. Ik ben al een tijd bezig orde op zaken te stellen in huis en schuur, maar daar gaat best veel tijd in zitten vind ik, dat lukt me echt niet in een dag. Het geeft wel een heel fijn gevoel wanneer een kamer lekker opgeruimd en schoon is, alleen ligt de boel, in mijn geval vaak, dan op een andere kamer omdat ik toch niet goed weet wat ik er mee moet ;)

 15. Hmmm, stemmen horen, eh? ;)
  Marie Kondo zegt niets nieuws. Alleen zegt ze het extremer, denk ik. Had mijn moeder in de jaren 70 maar een boek geschreven, dan was ze Kondo voor geweest. Eens in de zoveel tijd ging ze mijn slaapkamer door met een legen vuilniszak, die aan het einde van een uurtje vol zat met alle troep die ik verzameld en aangemaakt had. Tekeningen, knutsels, kapot speelgoed: hup! En ik miste het nooit. Dat heeft misschien bij mij wel een immuniteit voor weggooien gezorgd. We zijn kritisch in wat we wel of niet bewaren, maar ik gooi zeker niet alles klakkeloos weg. En belangrijker: ik koop niet alles waar mijn oog op valt. Daar begint het.

 16. Ik heb geen rommel maar overal liggen ideeen ter inspiratie.????????✏️

  Boeken genoeg
  En opruimen kan iedereen zelf wel.
  Ook zonder extra boeken of leermeesters

  Alleen doen of niet doen en naar je innerlijke stem luisteren.????

 17. Veel over haar gelezen. Het boek heb ik niet gelezen.
  Ik ben zelf niet zo van het drastische. Het zit niet in mijn aard. Daarin pakt Marie mij niet, om het roer in een keer om te gooien. Maar het kan ook komen omdat ik zelf de meerwaarde van de kastjeperdag methode heb ontdekt. Zoiets als met dieten? Niet extreem een soort eten laten staan en dan snel afvallen. Om vervolgens weer evenveel aan te komen. Maar een nieuwe methode stapsgewijs integreren zodat het beklijft.

  Maar verder spreekt het me wel aan. Een opgeruimd huis geeft een opgeruimd hoofd.

  • Marie Kondo zegt juist dat je met haar methode dat jojo effect wat je bij diëten vaak ziet vermijdt.

   Ik vind inderdaad ook dat een opgeruimd huis een opgeruimd hoofd geeft.

 18. Eigenlijke ik hetzelfde als jij. Ik ben actief aan de slag gegaan, heb mijn kleuren uitgemest en daarna ontbrak me de tijd en zin. Het onderwerp 'boeken' vind ik ook een behoorlijke drempel. :)
  Maar de stem van Marie Kondo blijft ook in mijn hoofd rondzwermen, dus dat vind ik wel gemakkelijker opruimen. Het gaat nu wat eerder weg. :)

  • Boeken wegdoen trek ik ook niet Aukje!

   Maar net wat je zegt: na het lezen van haar boek zit Marie Kondo toch een beetje in je hoofd en geeft regelmatig een duwtje zodat je wat makkelijker weggooit.

 19. Ik snap de hype wel maar tegelijkertijd denk ik waarom? Hetzij zó simpel dat kunnen we toch best zelf? Misschien zegt heet meer over mij, dat weet ik niet. Zelf zou ik het boek niet kopen..Daar word ik niet blij van ????

 20. Het boek zelf ken ik niet en haar naam had ik 1 keer eerder gehoord.
  Ik vind het altijd zo zonde op spullen meteen weg te doen. Ik denk vaak nog "misschien spelen ze er later nog mee". Vaak beland het dan ergens op zolder waar niemand het ooit nog ziet... Als ik zo terugkijk is het boek misschien wel wat voor mij ;) Hahaha

 21. Wegens tijdgebrek heb ik het boek nog niet uit.

  Ik zie er wel iets in - zeker voor de kleding en de boeken.

  Maar of ik dat allemaal in 6 maand (haar opruimtermijn) klaar ga krijgen?

  Misschien ook toch een beetje jouw manier gebruiken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder