De voordelen van een minimalistische slaapkamer

slaapkamer

Toen we net een week op het platteland woonden kwam een kennis langs. En zoals je vaak doet als je een nieuw huis hebt, gaven we een rondleiding.

En ik herinner me dat de kennis bij het zien van onze slaapkamer zei: ‘Dat zal nog wel een stuk voller worden!’

Destijds dacht ik al: ‘Nee, helemaal niet! Het blijft lekker leeg!’

Slaapkamer is nog steeds minimalistisch ingericht

En het doet me deugd om te zeggen dat ik gelijk heb gekregen. Want onze slaapkamer is nog steeds minimalistisch ingericht. Er staat een bed in, twee nachtkastjes en een kastje voor onze nachtkleding. Meer niet.

Nou speelt de vorm van onze kamer daarin ook wel een beetje een rol. We slapen namelijk op de zolderverdieping. En onze slaapkamer heeft de vorm van een wigwam. Dus langs de muren kun je ook niet zoveel zetten. Maar zelfs met een andere vorm had ik onze slaapkamer minimalistisch gehouden.

Want de slaapkamer is toch bij uitstek de plek om je terug te trekken van de drukte van alledag. Waar het rustig moet zijn. Om die reden hebben we ook geen televisie op de slaapkamer.

Voordelen minimalistische slaapkamer

 • Minder op te ruimen
 • Makkelijker schoon te houden
 • Rustiger slaapomgeving
 • Het lijkt al gauw netjes
 • Het past bij een eenvoudiger leven
 • Het voelt ruimtelijker
 • Marie Kondo zou trots zijn ; )
 • Als je last hebt van allergieën voorkomt een minimalistisch ingerichte slaapkamer stoffen die je allergie kunnen ‘triggeren’.
 • Het is makkelijker om de look en sfeer van je slaapkamer te veranderen
 • Minder spullen is minder uitgaven, dus het is ook nog eens financieel voordelig

Het enige mogelijke nadeel van een minimalistisch ingerichte slaapkamer dat ik kan bedenken, is dat het misschien kil en ongezellig kan zijn. Maar dat is bij ons in niet het geval. Misschien ook omdat het een vrij kleine slaapkamer is.

Wist je dat een minimalistische slaapkamer ook kan helpen bij hypnagoge hallucinaties?!

Leestips over slapen

Hoe is jouw slaapkamer ingericht? En staat er een tv in?

Similar Posts

58 Comments

 1. Leuke slaapkamer zo met dat schuine dak.

  Hier ook een minimalistische slaapkamer: bed, kledingkast, 2 nachtkastjes en een ladenkast. Geen prullaria of stoelen met kleding.

  Ook geen tv (en die komt er wat mij betreft ook nooit in).

 2. Heerlijk vind ik dat een minimalistische slaapkamer! Ik heb sinds een paar weken ook alle overbodige troep eruit gehaald. zelfs de nachtkastjes zijn weggegaan. We hebben nog wel een tv hangen, maar die staat eigenlijk nooit aan.

 3. Hier wel een tv op de slaapkamer en dat is ideaal bij ziek zijn.
  Wij gaan nog wel eens vroeg naar boven en dan kijken we daar tv in plaats van in de woonkamer. Maar onze slaapkamer is dan ook gewoon recht. Voor de rest staat er een bed (duh), twee nachtkastjes en een wandkast voor onze kleding in.

  1. Als je ziek bent, en aan de betere hand, lijkt een tv op de slaapkamer me inderdaad wel fijn. Maar ik werd altijd zo vervelend zweterig van in bed tv kijken. Daarom heb ik dat afgezworen.

 4. Geen tv op onze slaapkamer, maar wel mijn bureautje en mijn leeshoekje. Onze slaapkamer is best groot en met alleen een bed hebben we een echo, dan wordt het gesnurk écht oorverdovend:p

 5. Onze slaapkamer is een stuk rommeliger. Marie Kondo zou zeker niet trots zijn. Maar nu wij het toch over de opruimgoeroe hebben. Ik ben er wel door geïnspireerd geraakt en heb jouw blog even genoemd in mijn laatste schrijfsel.

 6. In mijn slaapkamer staat ook niks naders dan een bed, een nachtkastje en een kledingkast. Er kan ook niet veel meer in dan dat. Inderdaad, dat is wel zo rustig en overzichtelijk!

 7. Onze slaapkamer is niet minimalistisch. Het begint al met het behang op de muur haha. Geen tv, maar we hebben wel een tablet en vooral ik neem die regelmatig mee naar bed.

 8. Mooi! Maar waar laat je dan je kledingkast? Die staat bij mij ook op de slaapkamer en ik heb helaas geen kamer over waar die dan wel zou kunnen staan.

  1. Dat is een goede vraag Hanneke! Er is dus geen plek in onze slaapkamer voor een kledingkast. Daarvoor zijn de wanden te schuin en de ruimte te klein. In de gang zit een inbouwkast waar mijn man zijn kleding heeft. En mijn kleding zit in een ingebouwde kast in mijn kantoortje op de begane grond. Maar aangezien de douche ook op de begane grond is, werkt het eigenlijk best goed.

 9. Bij ons staat er (te?) veel. Bed, 2 nachtkastjes, sidetable achter ‘t bed, grote linnenkast. Antieke schilderijtjes aan de muur. Vind het bij jou wel erg kaal eerlijk gezegd. Zou ik me niet thuis voelen. Maar dat is dus erg persoonlijk!

   1. Afbeelding van een slapend jongetje en op de andere een slapend meisje. (Baby’s) Met van die vage kleurtjes van ouderdom. Deze hingen op de logeerkamer bij mijn opa en oma, waar ik vroeger altijd sliep. Deze schilderijtjes waren nog van mijn om’s moeder… Dus ook een beetje emotionele waarde!

 10. Wij hebben naast het bed een nachtkastje, aan de andere kant een lage lade kast en we hebben een kledingkast in de kamer. Ook 2 planken boven het bed en we hebben een tv. Ik vind het nog steeds niet heel veel maar wel voldoende. De kleuren zijn heel neutraal dus dat zorgt wel voor rust. Toch wil ik nog een plant op de slaapkamer, een beetje groen en leven en extra zuurstof :)

  1. Het idee van een plant voor wat extra zuurstof kan ik erg waarderen. Helaas weet ik nu al dat die plant een snelle dood zou sterven bij mij. Al helemaal omdat ik niet snel water kan pakken op de zolderverdieping.

   Elke ochtend zet ik wel het zolderraam open voor frisse lucht.

 11. ik vind goede verlichting heel belangrijk, leeslampen, grote verlichting aan het plafond en sfeerlampje op een ladekastje.
  rustige kleuren en goede verduisterende gordijnen. Geen tv, als ik ziek ben dan huur ik luisterboeken bij de bieb.

  Jullie slapen onder een dakraam, je kunt bij bouwmarkten een systeemkopen voor aan de binnenkant, omhoog is het verduisteren, omlaag anti insecten, zo kun je wel ventileren en nooit meer muggen op zolder. Wij hebben dat al jaren er ik vind het heerlijk, verduisterend houdt ook meteen veel koeler en kosten minder dan €30,-

 12. Bij ons ook minimalistisch. Een bed en daaromheen een soort nachtmeubel gebouwd tegen het schuine dak. En sinds kort dan een co- sleeper met onze dochter. Ik mis een TV niet op de kamer. Heerlijk rustig zo (behalve dan soms onze dochter haha)

 13. Zo herkenbaar. Wij slapen dan wel niet op zolder. Maar ik hou ook van niet te druk. Zo staat er bij ons alleen een bed, twee nachtkasjes een kast voor het ondergoed en eentje voor de kleding. Het werd anders een beetje te druk.

 14. Een rechte slaapkamer met daarin ook nog een grote kledingkast. Hoe leger hoe schoner, ben ik helemaal met je eens. We hebben ooit wel eens een tv in de slaapkamer gehad, maar die werd (terecht) eigenlijk nooit gebruikt en is hoppetee weer verdwenen. Statisch stofnest.

 15. Ook bij ons een nogal lege slaapkamer. Dat is makkelijker schoonmaken en ik heb geen behoefte aan allemaal decoratie. Betere nachtrust zou wel lekker zijn, daaraan is de behoefte groter :-)
  Bij ons geen tv op de slaapkamer. Die komt er niet in.

 16. Onze slaapkamer is een nest, en ik erger me er dood aan. Buiten het bed, nachtkastjes, grote kleerkast en commode vinden we daar ook een tv, decoder, blue ray en 2 schabben vol films. De clou is dat we er geen gebruik van maken. Er staat ook een naaimachine (zelfs met doos en al), stofjes e.d waar niks mee gedaan wordt (heb er het geduld niet voor) en dan nog alle kleertjes van de kleindochter. De dvd’s en kleertjes zijn wel netjes opgeborgen in mooie dozen en bakken. Goed excuus om het tich maar bij te houden allemaal? Neuh…o ja de mobiele airco en zonnehemel niet te vergeten. Worden ook nauwelijks gebruikt.

  1. Wauw, dat klinkt best vol. Maar dat biedt dus ook heel veel mogelijkheden om er een oase van rust van te maken.

   Je hebt zeker niet ergens een logeerkamer over of zo, waar bijvoorbeeld de naaimachine naar toe kan? En dat je de films bijvoorbeeld verkoopt op marktplaats?

 17. Wij hebben een bed (jaja), twee nachtkastjes met een lampje, een leesboek met bril, een kledingkast en een tafeltje. Waarom die laatste? Geen idee, want er staat niets op. (eerlijk gezegd staat er een canvasfoto die nog steeds ergens opgehangen moet worden.
  Aan de muur hangt van beide kids een babyfoto, een spiegel en een tv die nooit gebruikt wordt.
  Stofvegen heb ik met één minuut gedaan. De vensterbanken zijn leeg. Heerlijk vind ik het zo.

 18. Onze kamer is af en toe een opslagruimte, maar een tv staat er niet in.
  En ik slaap er heerlijk. Een beetje sfeer vind ik ook wel belangrijk, dus mooi behangetje, bed en gordijnen vind ik wel erg fijn.

 19. Jaaaaaa, hier hetzelfde. Zo min mogelijk en ik vind het heerlijk! Er staat nog wel bovenop de kast een heel erg klein tv-tje. Zo’n campingding, maar die staat nooit aan. Puur laksheid dat hij daar uit zichzelf vintage staat te worden.

 20. In mijn slaapkamer staat echt teveel als ik deze reacties leeg. Misschien een goed idee om eens een keer dingen te verplaatsen of anders te zetten.

 21. Onze kamer is ook heel minimalistisch. Maar dit heeft meer te maken met dat we net verhuisd zijn, hahahaha! Alleen een bed en een kast. Maar onze kamer heeft ook wel een hele rare vorm en allemaal schuine wanden.

  1. Ik zie helaas jouw reactie hier niet terug, wel in mijn mail, maar Marie Kondo zou trots op me zijn! Hahaha. Ja, ik red me wel met deze slaapkamer, zou het alleen nog wat meer willen aankleden, en opvullen (ja echt, daar gaat het trotse gevoel van Marie :p)

 22. Je hebt gelijk, een rustige slaapkamer geeft rust. In onze kamer staat wel meer dan ik zou willen. Er staat ook een grote tv en de accu-auto van Marc waar hij zelf in kan zitten. Die kan helaas nergens anders. Verder ben ik wel tevreden.

 23. Sinds onze kinderen elk een eigen kamer hebben, hebben we de kleedkamer moeten afstaan en staat de kledingkast bij ons op de kamer. Ik kleed me er niet om – man wel – kleding geeft zoveel stof en pluis en harentroep.
  Overigens is onze slaapkamer nodig aan een make-over toe. Nieuwe saus op de muren, nieuwe gordijnen. Ja….ik heb er al weer een mooi pinterest bord voor aangemaakt :-)

  1. Best balen dat de kledingkast bij jullie in de slaapkamer moest. Maar ik snap het. Het is toch fijn als je kinderen een eigen kamer hebben.

   Ik ben benieuwd naar je make-over!

 24. Minimalistisch is onze slaapkamer niet met de enorme paxkast, foto’s aan de muur en stoelen met kleding. Maar een tv komt er niet in! Ook andere elektronica probeer ik te weren. Omdat ik de slaapkamer inderdaad rustig wil houden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.