Minimalistische slaapkamer: 10 voordelen

minimalistische slaapkamer

Toen we net een week op het platteland woonden kwam een kennis langs. En zoals je vaak doet als je een nieuw huis hebt, gaven we een rondleiding in onze minimalistische slaapkamer.

En ik herinner me dat de kennis bij het zien van onze slaapkamer zei: ‘Dat zal nog wel een stuk voller worden!’

Destijds dacht ik al: ‘Nee, helemaal niet! Het blijft lekker leeg!’

Nou moet ik toegeven dat de vorm van onze slaapkamer dat ook vrijwel onmogelijk maakt: we slapen namelijk op zolder, en onze zolderkamer lijkt op een wigwam. Elke woensdag als ik onze bedden verschoon, stoot ik mijn hoofd en vervloek de lage plafonds. Het bed áfhalen vind ik evenmin een genoegen.

Vooral het hoeslaken om de matras vind ik irritant. Meestal trek ik het aan mijn kant aan de onder- en bovenkant los, neem dan plaats aan het voeteneinde van het bed en trek net zo lang tot het hoeslaken aan mijn mans kant van het bed los laat. Want ik heb ééécht geen zin om wéér helemaal om het bed heen te lopen!

We hebben nog steeds een minimalistische slaapkamer

En het doet me deugd om te zeggen dat ik gelijk heb gekregen. Want onze slaapkamer is nog steeds minimalistisch ingericht. Er staat een bed in, twee nachtkastjes en een kastje voor onze nachtkleding. Meer niet.

Zolder slaapkamer

Nou moet ik toegeven dat de vorm van onze slaapkamer dat ook vrijwel onmogelijk maakt: we slapen namelijk op zolder, en onze zolderkamer lijkt op een wigwam. Dus langs de muren kun je ook niet zoveel zetten. Elke woensdag als ik onze bedden verschoon, stoot ik mijn hoofd en vervloek de lage plafonds.

Het bed áfhalen vind ik evenmin een genoegen. Vooral het hoeslaken om de matras vind ik irritant. Meestal trek ik het aan mijn kant aan de onder- en bovenkant los, neem dan plaats aan het voeteneinde van het bed en trek net zo lang tot het hoeslaken aan mijn mans kant van het bed los laat. Want ik heb ééécht geen zin om wéér helemaal om het bed heen te lopen!

Maar zelfs met een andere vorm had ik voor een minimalistische slaapkamer gekozen. Want de slaapkamer is toch bij uitstek de plek om je terug te trekken van de drukte van alledag. Waar het rustig moet zijn. Om die reden hebben we ook geen televisie op de slaapkamer.

Voordelen minimalistische slaapkamer

 1. Minder op te ruimen
 2. Een minimalistische slaapkamer is makkelijker schoon te houden
 3. Rustiger slaapomgeving
 4. Een minimalistische slaapkamer lijkt al gauw netjes
 5. Het past bij een eenvoudiger leven
 6. Een minimalistische slaapkamer voelt ruimtelijker
 7. Marie Kondo zou trots zijn ; )
 8. Als je last hebt van allergieën voorkomt een minimalistisch ingerichte slaapkamer stoffen die je allergie kunnen ‘triggeren’.
 9. Het is makkelijker om de look en sfeer vaneen minimalistische slaapkamer te veranderen
 10. Minder spullen is minder uitgaven, dus is een minimalistische slaapkamer ook nog eens financieel voordelig

Het enige mogelijke nadeel van een minimalistische slaapkamer dat ik kan bedenken, is dat het misschien kil en ongezellig kan zijn. Maar dat is bij ons in niet het geval. Misschien ook omdat het een vrij kleine slaapkamer is.

Huisvlijt bezoekers over hun slaapkamer

 • In het begin was het even wennen. Toen schrok ik nog wel eens bij het wakker worden, hahaha, want het maakt je plafond wel iets lager voor je gevoel.
  We wilden er eerst ook sterren bij schilderen, maar dat was zo’n enorme klus dat we het bij donkerblauw hebben gelaten. We kwamen in Egypte op het idee. Het klinkt misschien macaber maar zo is het niet bedoeld: Sommige farao-graven hadden zulke sterrenhemels en dat vonden wij zo mooi, dat we dachten: dat willen wij ook. Nu is ons hele huis erg ‘Oud-Egyptisch’, want we hebben ook beeldjes van Egyptische Goden en papyrus-schilderijen. :) (Monique)
 • Nu diverse mensen hier onthullen wat er allemaal in hun slaapkamer staat zal ook ik de waarheid uit de doekjes doen. Een foto zal ik er maar niet bij doen. Het is een grote kamer over de volle breedte van ons (smalle en hoge) huis. Ons bed is het heerlijkste dat er is. Toen wij trouwden zijn wij zo dom geweest om zomaar een doorsnee 2-persoonsbed te kopen met een mooie overtrek. Het kreeg al gauw een kuil in het midden en het was een ellende voor 2 grote mensen. Na 10 jaar, toen ik merkte dat mijn rugpijn altijd verdween als ik elders sliep hebben we de knoop doorgehakt en hebben in de uitverkoop een extra breed en heel duur en zwaar bed gekocht met enorm veel binnenvering in kleine zakjes en het is enorm conmfortabel en schijnlijk onverslijtbaar. En wat staat er verder nog? Een kleine open haard waarin nooit gestookt wordt maar dat altijd voor frisse lucht zorgt. Op de schouw staat een verzamiling fot’s van de kinderen toen ze klein waren. Een tv die maar zelden aanstaat, volgepropte boekenplanken aan weerzijden van de schoorsteen, IKEA kleerkasten met spiegels die we met bloed en tranen in elkaar gezet hebben en waarin veel te veel kleren hangen die me niet meer passen. Een telefoon. Bovenop de kleerkast staat een doos met zilveren bestek dat van wijlen mijn schoonouders is en dat een dezer dagen naar een van mijn kinderen gaat op voorwaarde dat ze er zuinig op zullen zijn. Tja, en ook een gedeelte van een drumstel dat van mijn jongste dochter is die het noch wil verkopen noch kan opslaan waar ze momenteel woont. Diverse schilderijen uit mijn ouderlijk huis, een ladenkast van een van mijn dochters (die van het drumstel) waarin kleren zitten van haar oudste zus die in Spanje woont, zodat die nauwelijks bagage heeft als ze naar huis vliegt. Er staat ook nog een grote stoel (ook uit mijn ouderlijk huis) die eigenlijk bij nog meer stoelen beneden hoort, maar waarvoor geen plaats is, en daar liggen altijd veel kleren op. Dan is er nog een ladenkast waarin meer papieren dan wat dan ook liggen, een grote rieten mand met diverse afdankers en resten stof die ooit wel eens handig zouden kunnen zijn. Op die grote mand ligt een uitstalling boeken en papieren van mijn man waar ik niet aankom. Daarbij ook een leeslamp. Aan mijn kant van het bed staat een kastje met ook zo’n soort uitstalling, ook met leeslamp. Tussen de twee ladenkasten onder het raam een wasmand met deksel waarop de poes uren ligt te slapen (dankzij de radiator) Moet ik verdergaan? Twee aardige, kleurige matjes op de kurken vloer. Laten we zeggen dat dit een bewerkelijke kamer is die moeilijk vrij van stof te houden is. Als er maar nooit een dokter op bezoek hoeft te komen… (Anna)
 • Onze slaapkamer is dan wel druk te noemen. Omdat iedereen door onze slaapkamer heen moet om naar de badkamer te gaan, hebben we 3 metalen stellingkasten gebruikt om een soort “muur” te maken. Ze staan vol met boeken en dat maakt dat je er slecht doorheen kunt kijken (nu nog eens een gordijntje hangen in het open stukje, onze “deur”). Aan de algemene kant, waar iedereen dus langsloopt zit een grote inbouwkast (over de hele breedte en hoogte vd kamer en dan ook nog eens goed diep). Aan onze kant mijn bureau, een oud kastje, ons bed met 2 nachtkastjes en een kledingkast. Aan de muur nog 3 lange boekenplanken en een aantal grote en kleine schilderijtjes/ knipsels ed. Muren waren heel lichtgeel toen we het kochten en we hebben er niets aan gedaan. Wel hebben we de spiegel die aan 1 muur hing weggedaan, een inmens groot ding. (Henriette)
 • Ook hier een minimalistische slaapkamer. Alleen een bed, stoel en een kast en nu nog een commode maar die gaat weg. Ook bewust geen TV op de slaapkamer. Wel hele dikke, donkere gordijnen zodat het lekker donker is, zelfs in de zomer. (Bloem)
 • In die van ons staat een bed, een soort nachtkastje, een schoenenkast en een kledingkast. En een strijkplank. En nog een kastje en ook nog een krukje, bedenk ik me. Maar hij is met iets van 16-18 vierkante meter en rechte muren vrij ruim, dus het voelt niet vol. Wel is het nu nog niet echt ideaal, omdat het nog helemaal in de oude stijl (van de vorige bewoners) is. Wij willen het graag nog opknappen. (Aline)
 • Wij hebben ook een vrij minimalistische slaapkamer. De muren zijn wit en het plafond is donkerblauw.We hebben grijze gordijnen voor de openslaande deuren naar ons balkonnetje. En in plaats van kastdeuren hebben we gordijnen hangen. Ik vind het zelf erg rustgevend, de gordijnen en het donkerblauwe plafond. Wij hebben ook bewust geen tv op de slaapkamer. (Monique)
 • Ik een bed, ledikantje van mijn jongste, Expeditkast voor kleding en nog een leeg dressoirkastje met 2 deurtjes. (Dee)
 • Door ruimtegebrek in de rest van het huis staat er best veel in mijn slaapkamer, helaas. Want zoals je al zegt je slaapkamer moet rust uitstralen. Maar ja het is niet anders, dus staat er bij mij , een bed, een grote kast , een bureau met computer , een stoel , een nachtkastje ,een kastje voor medicijnen e.d. Mettertijd als mijn dochter de deur uitgaat, dan verdwijnt het bureau met computer naat haar kamer, de inhoud van de grote kast kan dan in de gangkast de medicijnen in het kastje in de badkamer , niet dat ik van mijn dochter af wil hoor, maar ze heeft er de leeftijd voor en pfff , het lijkt me heerlijk een minimalistische slaapkamer. (VeggieMo)
 • Onze slaapkamer is best groot, maar het bed is wit en de kasten zijn wit. De bedjes (2)zijn lichtbruine houten bedjes van Leander (ovaal). Nachtkastjes ook wit. Het is wit geverfd met 1 muur behangen met roze bloemen. Valt nog mee. De stoorzender zijn de stapels te kleine kinderkleren die op de commodes liggen en waar ik al maanden dringend iets moet aan doen :-(. Een slaapkamer is om te slapen inderdaad, maar waarom zijn er eigenlijk geen bedstedes meer? Dan konden we gewoon in de woonkamer slapen. (Sandra)
 • In mijn vorige huis was mijn slaapkamer nauwelijks groter dan mijn twijfelaar. Het had iets van een bedstede. Dat was wel knus. Het kon er ook niet rommelig worden daar was het gewoon te klein voor. Mijn vorige huis gaf me de luxe van een inloopkast en een ruime slaapkamer, dus ook een lekker groot bed. Dat grote bed staat nu in een even grote slaapkamer, maar ook de inhoud van de inloopkast moest daarbij gepropt. En dat terwijl de kamer maar 1 behoorlijke wand heeft. Het raam beslaat een complete muur, in de tweede muur zitten deuren naar de douche (jaja “en suite” zoals de engelsen dat noemen) en trapkast. En de derde muur heeft een brede schuifdeur naar de huiskamer. Horizontaal wonen heeft z’n voordelen. Zomers is het bv zalig wakker worden met uitzicht op de tuin. Nadeel vind ik dat ik niet meer lekker met het raam open kan slapen. Niet alleen omdat mijn katten ‘s nachts niet buiten mogen, maar er kan vanwege het open karakter van de tuin, ook zomaar iemand naar binnen stappen. (lang geleden woonde ik op kamers en daar had iemand die op de begane grond woonde eens ‘s nachts een dronken vent in haar bed aangetroffen, die door het raam naar binnen was geklommen. brrrrrr) (Marlien)
 • Wij hebben eigenlijk ook best een saaie minimalistische slaapkamer. Aan het hoofdeinde een terracotta muur en de andere muren zijn licht van kleur. Verder alleen een bed en nachtkastjes. Ik houd wel van een opgeruimde slaapkamer. Toch zou ik de kleuren wel willen veranderen. Een lichtere kleur op de muur n frisse kleuren. Maar ja, eerst de zolder op orde en dan kijken we wel weer verder. (Wilma)

Wist je dat een minimalistische slaapkamer ook kan helpen bij hypnagoge hallucinaties?!

Leestips over slapen

Hoe is jouw slaapkamer ingericht? En staat er een tv in?

Similar Posts

58 Comments

 1. Leuke slaapkamer zo met dat schuine dak.

  Hier ook een minimalistische slaapkamer: bed, kledingkast, 2 nachtkastjes en een ladenkast. Geen prullaria of stoelen met kleding.

  Ook geen tv (en die komt er wat mij betreft ook nooit in).

  1. Het schuine dag heeft inderdaad wel iets gezelligs. Wel zorgt het er voor dat we weliswaar redelijk vloeroppervlak hebben, maar dat je daar niet zo veel aan hebt.

 2. Heerlijk vind ik dat een minimalistische slaapkamer! Ik heb sinds een paar weken ook alle overbodige troep eruit gehaald. zelfs de nachtkastjes zijn weggegaan. We hebben nog wel een tv hangen, maar die staat eigenlijk nooit aan.

 3. Hier wel een tv op de slaapkamer en dat is ideaal bij ziek zijn.
  Wij gaan nog wel eens vroeg naar boven en dan kijken we daar tv in plaats van in de woonkamer. Maar onze slaapkamer is dan ook gewoon recht. Voor de rest staat er een bed (duh), twee nachtkastjes en een wandkast voor onze kleding in.

  1. Als je ziek bent, en aan de betere hand, lijkt een tv op de slaapkamer me inderdaad wel fijn. Maar ik werd altijd zo vervelend zweterig van in bed tv kijken. Daarom heb ik dat afgezworen.

 4. Geen tv op onze slaapkamer, maar wel mijn bureautje en mijn leeshoekje. Onze slaapkamer is best groot en met alleen een bed hebben we een echo, dan wordt het gesnurk écht oorverdovend:p

 5. Onze slaapkamer is een stuk rommeliger. Marie Kondo zou zeker niet trots zijn. Maar nu wij het toch over de opruimgoeroe hebben. Ik ben er wel door geïnspireerd geraakt en heb jouw blog even genoemd in mijn laatste schrijfsel.

 6. In mijn slaapkamer staat ook niks naders dan een bed, een nachtkastje en een kledingkast. Er kan ook niet veel meer in dan dat. Inderdaad, dat is wel zo rustig en overzichtelijk!

 7. Onze slaapkamer is niet minimalistisch. Het begint al met het behang op de muur haha. Geen tv, maar we hebben wel een tablet en vooral ik neem die regelmatig mee naar bed.

 8. Mooi! Maar waar laat je dan je kledingkast? Die staat bij mij ook op de slaapkamer en ik heb helaas geen kamer over waar die dan wel zou kunnen staan.

  1. Dat is een goede vraag Hanneke! Er is dus geen plek in onze slaapkamer voor een kledingkast. Daarvoor zijn de wanden te schuin en de ruimte te klein. In de gang zit een inbouwkast waar mijn man zijn kleding heeft. En mijn kleding zit in een ingebouwde kast in mijn kantoortje op de begane grond. Maar aangezien de douche ook op de begane grond is, werkt het eigenlijk best goed.

 9. Bij ons staat er (te?) veel. Bed, 2 nachtkastjes, sidetable achter ‘t bed, grote linnenkast. Antieke schilderijtjes aan de muur. Vind het bij jou wel erg kaal eerlijk gezegd. Zou ik me niet thuis voelen. Maar dat is dus erg persoonlijk!

  1. Afbeelding van een slapend jongetje en op de andere een slapend meisje. (Baby’s) Met van die vage kleurtjes van ouderdom. Deze hingen op de logeerkamer bij mijn opa en oma, waar ik vroeger altijd sliep. Deze schilderijtjes waren nog van mijn om’s moeder… Dus ook een beetje emotionele waarde!

 10. Wij hebben naast het bed een nachtkastje, aan de andere kant een lage lade kast en we hebben een kledingkast in de kamer. Ook 2 planken boven het bed en we hebben een tv. Ik vind het nog steeds niet heel veel maar wel voldoende. De kleuren zijn heel neutraal dus dat zorgt wel voor rust. Toch wil ik nog een plant op de slaapkamer, een beetje groen en leven en extra zuurstof :)

  1. Het idee van een plant voor wat extra zuurstof kan ik erg waarderen. Helaas weet ik nu al dat die plant een snelle dood zou sterven bij mij. Al helemaal omdat ik niet snel water kan pakken op de zolderverdieping.

   Elke ochtend zet ik wel het zolderraam open voor frisse lucht.

 11. ik vind goede verlichting heel belangrijk, leeslampen, grote verlichting aan het plafond en sfeerlampje op een ladekastje.
  rustige kleuren en goede verduisterende gordijnen. Geen tv, als ik ziek ben dan huur ik luisterboeken bij de bieb.

  Jullie slapen onder een dakraam, je kunt bij bouwmarkten een systeemkopen voor aan de binnenkant, omhoog is het verduisteren, omlaag anti insecten, zo kun je wel ventileren en nooit meer muggen op zolder. Wij hebben dat al jaren er ik vind het heerlijk, verduisterend houdt ook meteen veel koeler en kosten minder dan €30,-

 12. Bij ons ook minimalistisch. Een bed en daaromheen een soort nachtmeubel gebouwd tegen het schuine dak. En sinds kort dan een co- sleeper met onze dochter. Ik mis een TV niet op de kamer. Heerlijk rustig zo (behalve dan soms onze dochter haha)

 13. Zo herkenbaar. Wij slapen dan wel niet op zolder. Maar ik hou ook van niet te druk. Zo staat er bij ons alleen een bed, twee nachtkasjes een kast voor het ondergoed en eentje voor de kleding. Het werd anders een beetje te druk.

 14. Een rechte slaapkamer met daarin ook nog een grote kledingkast. Hoe leger hoe schoner, ben ik helemaal met je eens. We hebben ooit wel eens een tv in de slaapkamer gehad, maar die werd (terecht) eigenlijk nooit gebruikt en is hoppetee weer verdwenen. Statisch stofnest.

 15. Ook bij ons een nogal lege slaapkamer. Dat is makkelijker schoonmaken en ik heb geen behoefte aan allemaal decoratie. Betere nachtrust zou wel lekker zijn, daaraan is de behoefte groter :-)
  Bij ons geen tv op de slaapkamer. Die komt er niet in.

 16. Onze slaapkamer is een nest, en ik erger me er dood aan. Buiten het bed, nachtkastjes, grote kleerkast en commode vinden we daar ook een tv, decoder, blue ray en 2 schabben vol films. De clou is dat we er geen gebruik van maken. Er staat ook een naaimachine (zelfs met doos en al), stofjes e.d waar niks mee gedaan wordt (heb er het geduld niet voor) en dan nog alle kleertjes van de kleindochter. De dvd’s en kleertjes zijn wel netjes opgeborgen in mooie dozen en bakken. Goed excuus om het tich maar bij te houden allemaal? Neuh…o ja de mobiele airco en zonnehemel niet te vergeten. Worden ook nauwelijks gebruikt.

  1. Wauw, dat klinkt best vol. Maar dat biedt dus ook heel veel mogelijkheden om er een oase van rust van te maken.

   Je hebt zeker niet ergens een logeerkamer over of zo, waar bijvoorbeeld de naaimachine naar toe kan? En dat je de films bijvoorbeeld verkoopt op marktplaats?

 17. Wij hebben een bed (jaja), twee nachtkastjes met een lampje, een leesboek met bril, een kledingkast en een tafeltje. Waarom die laatste? Geen idee, want er staat niets op. (eerlijk gezegd staat er een canvasfoto die nog steeds ergens opgehangen moet worden.
  Aan de muur hangt van beide kids een babyfoto, een spiegel en een tv die nooit gebruikt wordt.
  Stofvegen heb ik met één minuut gedaan. De vensterbanken zijn leeg. Heerlijk vind ik het zo.

 18. Onze kamer is af en toe een opslagruimte, maar een tv staat er niet in.
  En ik slaap er heerlijk. Een beetje sfeer vind ik ook wel belangrijk, dus mooi behangetje, bed en gordijnen vind ik wel erg fijn.

 19. Jaaaaaa, hier hetzelfde. Zo min mogelijk en ik vind het heerlijk! Er staat nog wel bovenop de kast een heel erg klein tv-tje. Zo’n campingding, maar die staat nooit aan. Puur laksheid dat hij daar uit zichzelf vintage staat te worden.

 20. In mijn slaapkamer staat echt teveel als ik deze reacties leeg. Misschien een goed idee om eens een keer dingen te verplaatsen of anders te zetten.

 21. Onze kamer is ook heel minimalistisch. Maar dit heeft meer te maken met dat we net verhuisd zijn, hahahaha! Alleen een bed en een kast. Maar onze kamer heeft ook wel een hele rare vorm en allemaal schuine wanden.

  1. Ik zie helaas jouw reactie hier niet terug, wel in mijn mail, maar Marie Kondo zou trots op me zijn! Hahaha. Ja, ik red me wel met deze slaapkamer, zou het alleen nog wat meer willen aankleden, en opvullen (ja echt, daar gaat het trotse gevoel van Marie :p)

 22. Je hebt gelijk, een rustige slaapkamer geeft rust. In onze kamer staat wel meer dan ik zou willen. Er staat ook een grote tv en de accu-auto van Marc waar hij zelf in kan zitten. Die kan helaas nergens anders. Verder ben ik wel tevreden.

 23. Sinds onze kinderen elk een eigen kamer hebben, hebben we de kleedkamer moeten afstaan en staat de kledingkast bij ons op de kamer. Ik kleed me er niet om – man wel – kleding geeft zoveel stof en pluis en harentroep.
  Overigens is onze slaapkamer nodig aan een make-over toe. Nieuwe saus op de muren, nieuwe gordijnen. Ja….ik heb er al weer een mooi pinterest bord voor aangemaakt :-)

  1. Best balen dat de kledingkast bij jullie in de slaapkamer moest. Maar ik snap het. Het is toch fijn als je kinderen een eigen kamer hebben.

   Ik ben benieuwd naar je make-over!

 24. Minimalistisch is onze slaapkamer niet met de enorme paxkast, foto’s aan de muur en stoelen met kleding. Maar een tv komt er niet in! Ook andere elektronica probeer ik te weren. Omdat ik de slaapkamer inderdaad rustig wil houden.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.