Kuil in matras: nieuwe matras, of alleen een matrastopper?

kuil in matras

We slapen inmiddels alweer enige jaren op een matras die we ooit bij de Ikea kochten. Maar de laatste tijd is het net alsof er in kuil in de matras is ontstaan. Hij zit precies in het midden, dus mijn man en ik rollen daar steeds naartoe.

Dat lijkt me een slecht teken…

Matrassen van traagschuim

Dus ik ging research doen op internet en kwam op Totalfit Matrassen terecht. Daar bieden ze een proefperiode aan van maar liefst 14 dagen. Twee weken lang mag je gratis hun traagschuim matras uit proberen, want: ‘Ervaring leert dat even proefliggen in de winkel niet voldoende is.’ Dat noem ik nog eens een weloverwogen beslissingsproces! Maar toen moest ik natuurlijk eerst weer opzoeken wat traagschuim is, en gelukkig bood wikipedia uitkomst.

‘Traagschuim is een materiaal dat wanneer het wordt ingedrukt langzaam in zijn oorspronkelijke vorm terugkeert. Dat kan ongeveer 0,5 tot 5 seconden duren. Daarnaast wordt traagschuim zachter door lichaamswarmte. Het grootste voordeel van traagschuim is dat bij een matras van traagschuim er minder druk staat op uitstekende delen.’ (Bron Wikipedia.org)

In de gezondheidszorg worden deze matrassen blijkbaar gebruikt om te voorkomen dat patiënten doorligplekken krijgen. Ik vind ze erg goed klinken moet ik zeggen.

Matrastopper voor kuil in matras

Terwijl ik mij in de wereld van matrassen verdiepte, kwam ik iets tegen waarvan ik nog nooit had gehoord, namelijk een matrastopper. Ik heb het opgezocht en een matrastopper is een soort oplegmatras, die je bovenop je matras legt. Dat is bijvoorbeeld handig als je twee losse matrassen in je tweepersoonsbed hebt, en die naad niet wilt voelen. Maar het beste argument voor zo’n matrastopper vond ik dat het de levensduur van je matras verlengt.

Ik moet bekennen dat ik eigenlijk geen idee heb van wat voor materiaal onze huidige matras is. Maar wat ik zo lees over traagschuim en matrasstoppers klinkt goed. En zou ik kunnen bezuinigen op een nieuw matras, door gewoon alleen een matrastopper te kopen, en die er over heen te leggen?!

Goedkoopste kuil in matras oplossing

De goedkoopste oplossing voor een kuil in je matras is een paar goedkope kussens onder het matras leggen op de plek van de kuil. Daarbij is het belangrijk dat de kussens niet te dik zijn! Je wilt natuurlijk ook weer niet een berg creëren in plaats van een kuil.

Een andere oplossing kan zijn om het matras op een andere manier op bed te leggen. En controleer ook of de lattenbodem nog goed ligt.

Kuil in matras samenvattend

Volgens het internet is een matrastopper inderdaad een goede oplossing voor een kuil in het matras! Zo’n topper is doorgaans goedkoper dan een compleet matras. Op z’n minst kun je daarmee de levensduur van je matras verlengen.

Lees ook mijn ervaringen met het Emma matras en het stappenplan voor je matras schoonmaken met baking soda.

Wat zijn jullie ervaringen met traagschuim matrassen en matrasstoppers? Ik hoor het graag!

Similar Posts

11 Comments

 1. Wij hebben een matrastopper en het is echt goed. Ten eerste lig je niet op de naad ;-) maar de matrassen voelen nog prima aan.
  Geen kuil of iets dergelijks, we hebben ze nu ruim vijf jaar.

 2. wij hebben ook matrassen en een top/dekmatras erop, idd verlengen die de levensduur en tevens heb je geen naad( zo heb ik een wat hardere matras gekozen dan manlief)
  Ik vind het handig en hygienisch.

 3. Ik heb jarenlang matrassen verkocht en mijn ervaring is dat een topper een echt flinke kuil niet oplost. En hoewel een topper de levensduur van je matras inderdaad verlengt, is dat voornamelijk op hygiënische gebied.
  Verder moet je er rekening mee houden dat traagschuim het warmste materiaal is op matrassengebied. Als je een warme slaper bent dan kan dat echt oncomfortabel en zweterig worden. Maar dat het drukverlagend werkt is wel waar. Succes met de beslissing!

  1. Sillie schrijft ook dat een toppmatras goed is voor de hygiëne: hoe werkt dat dan precies?

   Dat traagschuim zo warm is, wist ik niet! Bedankt voor de tip. Is het dan ook zweterig materiaal?

 4. Ik zou denk ik koudschuim nemen ipv traagschuim. Omdat traagschuim langzaam in een bepaalde positie komt en maar heel moeilijk verandert in een andere positie, heb je het risico dat je veel minder beweegt in je slaap, terwijl dat voor gezonde mensen juist heel gezond is. Traagschuim is vooral bedoeld voor mensen die lang een ziekbed hebben.
  Mariska

 5. Wij hebben enkele jaren geleden een boxspring gekocht en daar zaten topdekmatrassen bovenop. Mijn man vond die verschrikkelijk. Ze waren veel te licht voor mijn man dus die stonden aan beide zijden omhoog als hij lag. Wij hebben na een jaartje alles weggedaan en zijn toen degelijke duurzame matrassen gaan kopen. Voor ons nooit meer topmatrassen.

 6. Wij hebben sinds kort nieuwe matrassen van de Bedstee , echt fantastisch. Ze produceren deze in eigen beheer en ik zou daar eens eens vrijblijvend gaan informeren. Ouderwetse service en goede informatie.
  Vanmatrasstoppers had ik eerlijk gezegd nog nooit gehoord.
  Groet Thea

 7. Bij de blauwe blokken gigant mag je ook lang proef liggen, en ze hebben er ook dekmatrassen. De meeste matrassen hebben x jaar garantie. Ik lig nu bijna 10 jaar op deze matrassen en heb na een mega ongelukje van dochter alleen de dekmatras hoeven vervangen. Een dekmatras vervangen is goedkoper dan een heel matras. De dekmatras nermt het vocht en huidschilvers op. En die kun je veel makkelijker luchten dan een gewone matras, in die zin is het hygienischer.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.