Antislip hoezen voor schoenen: hoezen versus snowsteps
Last updated on August 2nd, 2023 at 04:17 pm
- Antislip hoezen voor schoenen: alles blijft er aan kleven!
- In de sneeuw wegen microvezel hoezen al gauw kilo’s zwaarder!
- Antislip Protectors in actie onder mijn uggs
- Conclusie
- Antislip op de fiets
- Verwarmde fietspaden: hoe werkt dat?
- Microvezel hoezen voor je fietsbanden
- Reacties Huisvlijt bezoekers op fietsen bij gladheid
Vorig jaar kocht ik bij de Marskramer antislip hoezen van microvezel. Ik ben namelijk dol op mijn Uggs, maar bij glad weer en sneeuw bieden ze helaas weinig houvast.
Antislip hoezen voor schoenen: alles blijft er aan kleven!
De antisliphoezen van de Marskramer lijken veel op die plastic hoesjes die je in zwembaden om je schoenen moet doen. Ze zijn grijs, en pasten makkelijk om mijn Uggs heen. Toch vond ik ze maar een matig succes. Want echt alles wat op straat lag bleef aan die hoezen kleven, en dat was nogal wat. Kleine takjes, blaadjes, kleine steentjes, grint. En het was niet gemakkelijk om al die zooi er weer af te krijgen. Eerlijk gezegd hebben ze na de eerste poging bijna een jaar lang rondgezworven in onze berging.
In de sneeuw wegen microvezel hoezen al gauw kilo’s zwaarder!
Tot in november het weer plotseling omsloeg overal sneeuw lag. Ik wilde toch hardlopend de jongste twee naar school brengen, en daarom besloot ik de hoezen om mijn hárdloopschoenen te doen. Dan kon ik mooi rennen, zonder angst om uit te glijden en te vallen. Maar nu deed zich een nieuwe complicatie voor: sneeuw is nat, en al snel waren mijn microvezel antisliphoezen helemaal doorweekt. Het voelde alsof ze per voet wel 10 kilo wogen door al het water dat ze hadden opgezogen.
Antislip Protectors in actie onder mijn uggs
Een alternatief voor antislip hoezen zijn de zogenaamde Antislip Protectors. : dat zijn een soort elastieken zolen, die je onder je schoen bevestigt. Er zitten ‘studs’ op de onderkant, en die voorkomen dat je uitglijdt. Extra voordeel is dat deze minder opvallen. Want charmant zijn die antisliphoezen niet bepaald. (Zie foto linksboven)
Hier onder zie je de Antslip Protectors bevestigt aan mijn Uggs. In de sneeuw doen ze heel goed in hun werk, maar toen ik er mee boodschappen deed en door de supermarkt liep, waren de ‘studs’ irritant aanwezig. Ze maakten een klikkend geluid, en gaven me het gevoel dat ik zou uitglijden. Eigenlijk moet je ze binnen dus van je schoenen afhalen, maar dat vond ik teveel gedoe…
Conclusie
De antisliphoezen voor schoenen van de Marskramer klinken in theorie uitstekend, maar ik heb nog niet de juiste praktijksituatie gevonden waarin ik er wat aan had. Ofwel ze pikten alle straatvuil op, ofwel ze zogen zich vol water.
Daarom vind ik dat de zogenaamde Antislip Protectors/Snowsteps beter werken bij gladheid: ze geven een veilig gevoel en je glijdt niet meer weg. Ze worden ook wel sneeuwkettigen voor je schoenen genoemd. Hieronder een paar schoen sneeuwkettingen die je voor 15,99 koopt bij bol.com.
Antislip op de fiets
Een tijd terug hadden we langdurig sneeuw, en dus gladheid. Mijn dochter viel toen met haar fiets, en moest met haar arm in het gips. Volgens de Fietsersbond betekent vier weken gladheid 7000 extra ongelukken met fietsers! Maar nu is er misschien een oplossing:
verwarmde fietspaden!
In eerste instantie dacht ik dat verwarmde fietspaden net zoiets waren als elektrische dekens en elektrische fietsen: een overbodige luxe voor watjes. Maar het wegdek wordt opgewarmd, waardoor gladheid geen kans krijgt. Dat klinkt eigenlijk heel goed!
Verwarmde fietspaden: hoe werkt dat?
Fietspaden worden verwarmd met WKO: Warmte Koude Opslag. In het wegdek zit een asfaltcollector die in de zomer warmte opslaat, die in de winter weer wordt afgegeven. In de zomer blijft het asfalt dan koeler, en in de winter warmer.
Deze methode wordt al gebruikt bij verwarming en koeling van woningen, kantoren, kassencomplexen, zorginstellingen en universiteiten. Door WKO kan het energieverbruik van een gebouw met wel 57% verminderd worden, en dat betekent een lagere energierekening en minder CO2-uitstoot.
Hoewel de methode dus niet nieuw is, is het wel nieuw om WKO op fietspaden toe te passen, en in eerste instantie is het ook nog maar een proef die wordt gehouden in de gemeente Zutphen en de provindie Utrecht.
Microvezel hoezen voor je fietsbanden
Als het echt glad is, vind ik fietsen behoorlijk griezelig, ja soms zelfs echt onverantwoord. Een vriendin van mijn dochter had een briljante oplossing: ken je die microvezel schoenhoezen die je voor zo’n 4 euro bij o.a. de Marskramer kunt kopen? Waarom die niet ook in de vorm van een fietsbandhoes maken! Als het dan glad is, doe je die hoes om je fietswiel, en je hoeft niet meer bang te zijn dat je valt.
Ik vind het echt een goed idee. Dus als het met die verwarmde fietspaden niets wordt, dan ga ik voor die fietsbandhoezen!
Reacties Huisvlijt bezoekers op fietsen bij gladheid
- Ik ga bij gladheid niet fietsen, alleen lopen en dan nog met een soort sneeuwschoenen. Ik zorg voor een ruime voorraad eten zodat we altijd een dag of wat vooruit kunnen als er veel sneeuw ligt en ik liever niet naar buiten ga.Een paar jaar geleden was de sneeuw wel extreem. Toen lag hier in het noorden meer dan twee maanden sneeuw. Op zijn hoogst een halve meter. Wel een ervaring, maar ik ben daar niet dol op. VeggieMo
- Als het glad is, breng ik de kinderen lopen naar school. Dan zet ik ze gewoon in de fietskar. Ik zou zelfs nog een stukje met de bus kunnen, maar kost geld en dan moet ik alsnog een stuk lopen met ze. Met een eigenwijze peuter van 2 is dat niet zo handig.
Zelf laat ik mijn fiets staan en ga met de bus naar mijn werk. Verder zorg ik dat ik zo weinig mogelijk naar buiten hoef. In de afgelopen 5 jaar of zo heb ik pas 1 keer meegemaakt dat de bussen en trams niet reden vanwege een sneeuwbui. Hier in Den Haag begin ze nogal snel te piepen als er sneeuw op de rails ligt. Tja, dan heb je nog de bus als uitvalsbasis en die rijdt pas niet meer als we echt een mega pak sneeuw hebben. In Den Haag wordt over het algemeen prima gestrooid dus met het OV gaan is vrijwel altijd een optie. Zelfs de meeste fietspaden worden gestrooid. (Dee) - Ik blijf dan binnen en als het te erg is breng ik mijn kinderen met de auto naar school. (Vlijtigheid met zuinigheid)_
- Ik heb winterbanden gevonden: banden met aan de zijkanten kleine metalen nopjes. Als ze hard opgepompt zijn, werken ze als gewone banden. Als je een beetje lucht eruit laat (zowiezo een aardig truukje bij gladheid: meer rij-oppervlak) werken de metalen nopjes als een soort spikes. Ik ga ze deze winter uittesten, maar ik begreep dat het goed werkt.Gezien bij : https://www.dutchbikebits.com/index.php?route=product/product&path=76&product_id=63. Maar vast ook bij fietsenmakers te krijgen. Echt een aanrader voor de verlanglijst Sinterklaas/Kerst, vind ik, ook omdat ik naar m’n werk fiets (en m’n baas wil me ook in de winter zien) (Kruidig meisje)
- Vroeger fietste ik gewoon met sneeuw en gladheid, nu ik ouder ben merk ik dat ik bang ben om te fietsen.
Ik ben een groot voostander van verwarmde fietspaden, dat lijkt me echt ideaal. En dan natuurlijk ook in de woonwijken strooien zodat je daar niet je nek breekt.
Groet Thea
Lees ook mijn post over zadelpijn!
Hoe gaan jullie met de gladheid om? Heb je speciale schoenen met een profielzool, snowboots, of gebruik je ook antislip materiaal?
Discover more from Huisvlijt
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Ik heb deze ook , nog niet geprobeerd maar ze leken mij erg handig.
Ik loop in mijn vrije tijd in mijn wandelschoenen, die een prima profiel hebben en daarnaast heerlijk warm zijn. Voor naar mijn werk hangt het er van af hoe slecht de wegen zijn. Ik heb wel eens de nette schoenen meegenomen en op kantoor aan gedaan (de schoenen die je meeneemt worden dan wel erg koud onderweg. een knijpkruikje brengt uitkomst).
O ja en we hebben snowsteps voor de hele familie, voor onder de gewone schoenen. Die hebben de kinderen vorig jaar een paar keer aangehad, maar tot dusver is het hier helemaal schoon op de straten.
Tip van mijn bejaarde moeder: mijn moeder heeft een paar oude schoenen standaard uitgerust met snowsteps. ze hoeft dan niet te friemelen en het hindert voor het leer ook niet als er wat sneeuw tussen blijft zitten. Komt ze op bezoek, neemt ze de nette schoenen gewoon mee.
een collega van mij heeft volgens haar de ultime antislip oplossing geleend van haar postbode , een paar van grote elastieken om haar schoenen die postbodes gebruiken om de brieven te bundelen, gratis en het werkt volgens haar zeer goed.
Oh, dat vind ik ook een handige tip! En inderdaad: lekker goedkoop.
Ik let meestal wel op wat ik aantrek, een schoen met wat meer profiel. Maar ik heb dus geen aanvullende hulpmiddeltjes. Ook nooit aan gedacht eigenlijk.
Als je maar eenmaal een paar keer bijna onderuit gaat, ga je er vanzelf over nadenken! Zo ging het bij mij in ieder geval.
ik ga die postbodetip uitproberen!
Ik heb net 8 km gewandeld, en op plekken waar geen sneeuw lag moest ik steeds mijn ‘snowsteps’ af doen, omdat ze op gewoon asfalt voelen alsof je een steen onder je schoen hebt. Dat is elke keer best een gedoe. Dat probleem heb je met postbodelastieken natuurlijk niet!
Ik heb bergschoenen met een uitstekend profiel, is echt ideaal vind ik.
Groet,Marga
Ik heb ook zo’n soort antislip protectors. Ik heb alleen onder de zool van de schoen meer profiel en daar 4 spikes zitten. 6 in totaal.
Ik loop er nu steeds op als ik met mijn man de hond uitlaat. Buiten de sneeuw is het inderdaad vervelend door het geklik. Het zijn een soort spikes en die kunnen ook niet tegen verharde ondergrond.
Ik ben er wel blij mee moet ik zeggen.
Bergschoenen, als ik daar een gletcher mee over kan moet dit beetje sneeuw ook gaan. En ik houd ook nog eens lekker warme voeten in.