Reacties

Is elektrisch fietsen gezond? En hoe zit het met afvallen? — 91 reacties

 1. ik heb vorig jaar een electrische fiets gekocht, en rijd er bijna alles mee. Natuurlijk met lichte ondersteuning, niet de volle bak, daar krijg ik het van, de meesten kunnen nog niet eens sturen
  Een @->- voor jou.

 2. Zelf voel ik me nog te jong voor zo'n fiets, maar ik zie bij anderen wel hoe het kan helpen om vaker de fiets te pakken. En het allermooiste vind ik het om mijn moeder te zien. Om gezondheidsredenen is fietsen voor haar best lastig. Sinds ze een elektrische fiets heeft, durft ze weer vaker en verder te fietsen. Zó fijn! Geeft haar een stuk vrijheid terug.

 3. Mijn man en ik hebben sinds vorig jaar september een elektrische fiets. Wij genieten er heel erg van. Wij waren niet te oud of te ongezond om gewoon te fietsen, maar wij hebben geen auto meer. De fiets is onze auto geworden. Kleine stukjes, lange afstanden... we vinden het heerlijk. Ik ben het eens met de conclusie. En die intervaltraining, dat ga ik eens proberen. Hoewel ik verder meer dan genoeg beweging neem, want dat moet natuurlijk wel echt! Ps. In het begin had ik de neiging op volle kracht te gaan. Maar dat is in de stad niet zo'n goed idee. Nu rijd ik alleen nog hard op van die lange, rechte fietspaden in de polder. Heerlijk

  • De elektrische fiets als auto! Dat vind ik mooi omschreven. Ik heb daar zelf ook wel eens aangedacht. Op het platteland is een auto wel handig, maar een elektrische fiets is uiteindelijk goedkoper denk ik. Hoewel onze auto ook maar 3500 kostte.

 4. Hoi Nicole,

  toevallig kwam een E-bike op m'n pad, voor een prikkie.
  En ik heb 'm gekocht!
  Toen ik bij de fysiotherapeut kwam schrok hij wel. Dat vond hij maar niks.

  maar... Hij adviseert!
  Op de laagste stand en gewoon met de versnellingen "spelen", zoals je altijd doet.
  Dan gebruik je je spieren en je conditie blijft oké!
  Dus...

  Vrolijke fietsgroetjes!
  Marlou

  .

 5. Ik heb na een ongeluk anderhalf jaar revalidatie gehad en heb me daarna uit de krukken gewerkt door te gaan lopen, rennen, fietsen. Dat tegen de verwachting van de artsen. Mij zie je dus niet op een electrische fiets.

 6. Mensen die een elektrische fiets hebben komen vee meer buiten dan mensen die alles met de auto doen. Meer vit
  D dus.... Nog een voordeel. Ik doe alles met de gewone fiets, soms fiets ik 3 keer per dag naar het dorp om alles te halen wat ik nodig heb.
  Nou ja nu ik in de ziekte wet zit niet... Maar als ik weer beter ben hoop ik weer alles 'te kunnen doen. Als ik dat niet meer zou kunnen zou ik ook overwegen een elektrische fiets aan te schaffen. Ik ben liever in de buitenlucht dan dat ik in de auto zit.

  • Ja, dat ben ik met je eens Marie. In de auto word je ook altijd zo suf vind ik. Ik loop nog liever een uur hard, dan dat ik een uur in de auto rijd.

 7. Dat is inderdaad een flink verschil in verbranding. Ik denk dat, als je 'm als alternatief voor de auto gebruikt, je gezond bezig bent. Als je al veel fietst - en dat lichamelijk gewoon kan - is het minder verstandig om voor een e-bike te gaan. Zelf fiets ik bijna nooit en ik denk dat een e-bike wel een deel van de drempel zou kunnen wegnemen.

 8. Het is maar net hoe je ermee omgaat.
  We hebben heel Nederland doorkruist op een gewone fiets. Heel ontspannend en dat was op zich al gezond.
  Later kocht echtgenoot een elektrische, speciaal voor de grote bruggen. Dat was gezonder dan na iedere oprit te moeten stoppen om op adem te komen.

 9. Wij doen nagenoeg alles met onze E Bikes.
  In 2015 gekocht, mijn chemojaar.
  Plus dat Hans van mij MS heeft.
  En dat we nu allebei zoveel mobieler zijn, echt heerlijk.
  Beste Aankoop van het jaar 2015.

 10. Hij staat op mijn wensenlijstje. Dat heeft er eigenlijk alles mee te maken dat ik nu te weinig fiets en denk dat de aanschaf van een elektrische fiets me zou stimuleren om vaker op pad te gaan. Maar dan zou ik eigenlijk wel een bakfiets willen, met oog op de boodschappen (en omdat ik de jongste nog met de fiets moet vervoeren).

 11. voor de kleine stukjes die ik fiets heb ik geen elektrische fiets nodig. maar kan me voorstellen dat het voor grotere afstanden fijn is

 12. Geen ervaring met e-bikes. Maar hoewel het misschien minder inspanning kost, is het natuurlijk nog steeds beter dan de auto te nemen. En voor mensen die misschien ergens last van hebben of gewoon ouder zijn, is dit wel een uitkomst.

  Bettie

 13. Mmh kan mij inderdaad voorstellen dat je minder verbrandt op een elektrische fiets. Ik fiets op ene gewone fiets, maar altijd korte afstanden. Voor langere afstanden pak ik toch weer de auto, haha.

 14. Holy fok. Mijn gezondheidsapp zei dat ik goed bezig ben geweest met mijn fietstochtje vandaag. Maar 20 km per uur haal ik echt niet. Verre van.
  En nog was ik half door bij aankomst (mijn hoofd is volgens mij nog rood).
  Dan denk ik, doe mij maar een e-bike. Dan kom ik nog eens ergens.

 15. Een elektrische fiets lijkt me handig als je inderdaad grote afstanden moet fietsen of als je het lichamelijk niet trekt, anders zou ik toch voor een gewone fiets kiezen.

 16. Toen wij enkele jaren geleden met vakantie in heuvelachtig gebied ontdekten dat de inspanning fysiek toch lastig werd zijn we overgestapt op E-bikes en hebben daar geen seconde spijt van gehad. Het heeft onze actieradius aanzienlijk vergroot en als je goed weet om te gaan met de mogelijkheden kun je zelf ook nog energie leveren. Altijd op topsnelheid (sportstand) is nergens voor nodig, tenzij je de fiets voor woon/werkverkeer of school gebruikt en haast hebt.
  De fa. Ferrara is de 70 voorbij en maar wat blij met de E-bike. Dat geldt trouwens ook voor de mover onder de caravan.

 17. Ik zie er pubers mee dat snap ik niet. Zo duur die fietsen. In Zuid Limburg of de andere heuvels raad ik het zelfs aan. Ter vervanging van de auto of brommer is een plus. Alleen kan niet iedereen nog fietsen dat is het probleem.

 18. Ik fietste eigenlijk nooit en dacht ik koop een elektrische fiets voor naar het werk, dan ga ik vast meer fietsen. Wat blijkt, ik houd niet van fietsen, wandelen is gewoon meer mijn ding.

 19. Yep, ik heb er een. Door medische aandoening fietste ik niet meer. Kostte teveel energie. Nu alles op de e-bike. Alleen nu met die hitte hier in het Zuiden de auto gepakt.
  Beste investering die ik ooit heb gedaan.
  @Villasappho: de jeugd gebruikt die fiets vooral op de lange afstanden. Als je iedere dag 20 km heen en terug moet fietsen naar school, dan is zo’n fiets wel lekker. Zeker als je slechte OV hebt. (Was op tv).

  • Hier in de Achterhoek is het OV inderdaad ook niet supergoed. Er rijden niet zo heel veel bussen. Dan is een eBike een mooi alternatief voor de bus.

 20. Bij veel mensen, ik ken er zelf ook, staat de eBike ongebruikt in de garage.Gekocht met centen van de baas en met het idee om ermee naar het werk te rijden. Maar dezelfde uitvluchten om niet met de fiets te gaan komen ook voor bij de eBike,

 21. Ik fiets veel en nog steeds op een ‘gewone’ fiets. Vaak tochten van zo’n 30 tot 50 km zonder dat ik erg moe word. Als dat niet meer mogelijk is zal ik ook een e-bike kopen maar nu nog niet!

 22. Ik fiets elke dag zo'n vijftien km zonder ondersteuning. Fluitend. Als je het regelmatig doet, dan stelt het niets voor. Voor mij dus nog lang geen elektriciteit. Misschien later als ik groot ben.

  Love As Alwyas
  Di Mario

 23. Echt een uitkomst voor de mensen die niet meer op de gewone fiets kunnen fietsen of lange afstanden kunnen afleggen. Met de elektrische fiets kan dit gelukkig dan nog wel.

 24. Ik zou best blij worden van een elektrische fiets. Ik val in de categorie lichamelijke klachten dus pas snel de auto en daarbij vind ik fietsen met een kind op mijn fiets erg zwaar dus is de drempel nog hoger. Ik denk dat ik met een elektrische fiets vaker zou fietsen.

 25. Sinds ik zo veel knie klachten heb, denk ik echt wel eens vaker over een elektrische fiets, iets waar ik voorheen om zou lachen. Maar een beetje bewegingsvrijheid is ook wel fijn.

 26. Ik vind het de beste uitvinding van mijn leven!

  Ongelooflijk hoe ik hiervan geniet en dus bijna alles met de fiets doe.

  Grote afstanden waren niet langer mogelijk, nu dus wel, én ik ben er soms toch echt moe van.

 27. Afgezien van de vraag of een elektrische fiets gezond is of niet, spreekt mij een elektrische fiets helemaal niet aan. Wellicht als ik ooit door leeftijd of gezondheid wel hulp kan gebruiken, maar dat is nu gelukkig nog niet aan de orde. Ik trap liever zelf, op eigen kracht, goed voor benen, lijf en lijn!

 28. Vorig jaar mijn auto ingeruild en een elektrische fiets gekocht. In 15 maanden heb ik al 3150 km gereden . Mijn oude oma fiets heeft de 200 km nog niet eens gehaald.
  We nemen hem mee als we op vakantie gaan in Nederland, fiets heel de regio ermee rond en ja ik ben pas 34 maar heb er geen seconde spijt van.
  De auto die we nu nog hebben staat 3 van de 7 dagen stil omdat mijn man ook op zijn elektrische fiets naar zijn kantoor gaat.

 29. Ik had een gewone fiets en heb in 30 jaar 350 km gefietst. Fietsen was gewoon niet mijn ding. Ik heb nu sinds 2 jaar een elektr.fiets en heb al 3000 km gefietst.
  Nu vind ik fietsen heerlijk. De e-bike heeft mijn drempel om te fietsen weggenomen. Ik pak voor alles de fiets ipv auto.
  En bovendien kun je de ondersteuning uitzetten mocht je op eigen kracht willen fietsen.
  Voor mij dus ideaal.

 30. Interessante blog! Je weet dat je ondersteuning hebt, maar toch denk je dat je kei actief bent. Dat verschillen in kcal zegt al een hoop, wat lijkt zo'n fiets mij toch heerlijk! Ik heb zo'n hekel aan fietsen, verschrikkelijk haha. Elke ondersteuning meegenomen.

 31. Hoe dan ook trap je nog steeds zelf, zoals je aangaf, dus beweging is gezond. Helaas is fietsen niet mijn ding. Door een knieblessure heb ik best pijn wanneer ik fiets. Heb dus al jaren niet meer op de fiets gezeten.

 32. Ik vind het een ideale uitvinding. Mijn ouders zijn allebei chronisch ziek en kunnen hierdoor weer soms wat fietsen samen.
  Ik fiets er soms zelf ook op, maar zet dan inderdaad de ondersteuning uit of op 1 van de 5. Vooral met heuveltjes is het makkelijk haha

 33. Ik fiets bijna nooit, de keren dat ik fiets per jaar zijn op één hand te tellen. Een e-bike lijkt me wel ideaal als je langere afstanden moet maken op de fiets.

 34. Ik heb een bloedhekel aan fietsen. Ga liever een uur wandelen dan twintig minuten fietsen. Maar sinds ik een elektrische fiets heb, fiets ik veel vaker. Iedere dag naar het station bijvoorbeeld. Dat deed ik voorheen met de auto. Dus voor mij is het heel gezond. Overigens is die van mij een tweedehandsje waar ik tegenaan liep. Anders had ik er nooit een gekocht. Ze zijn zo duur!

 35. Dit vroeg ik mij dus ook oprecht af. Mijn vader heeft sinds kort samen met zijn vriendin er 1 gekocht. En hij zei ja ben toch afgevallen afgelopen weekend, maar zoals jij ook al zegt ze leggen wel echt veel kilometers af.

 36. Zelf heb ik nog een gewone fiets met teveel versnellingen. Zelfs nu mijn fietsconditie minder is door het vele lopen en het weinige fietsen, kan ik de meeste e-bikes bijhouden. Voorheen fietste ik gemiddeld 25km/h en met 12kg bagage circa 120km op een fietsvakantiedag. Punt is dat ik m'n banden hard oppomp en de versnellingen goed gebruik. Verder mijd ik verkeerslichten. Tijdens die vakanties moest ik 700km fietsen om 1kg af te vallen. (Met een ebike zou ik dus 2100km moeten fietsen om een kg af te vallen en dat gaat me teveel tijd kosten.) Ik ben daarbij zeker niet sportief, heb nooit aan sport gedaan. Een e-bike hoeft nog niet en anders kan je zo'n hulpmotor ook uitzetten als ie niet nodig is.

  Zelf zie ik de jeugd liever op een gewone fiets. Maar ook liever op een e-bike ipv een snor- of bromfiets, of hangen in de bus.

  Ik vind ze wel behoorlijk zwaar en met een accu onder de bagagedrager is het zwaartepunt erg hoog. Ouderen laten zich ook veel te grote fietsen aansmeren. Zadels staan maximaal ingeschoven. Ze kopen de fietsen schijnbaar op de groei en zeker niet op de krimp. Oudere dames zie ik dan ook op een fietsklimmen en er afspringen voor een verkeerslicht.

 37. Toen ik nog geen rijbewijs had, leende ik wel eens de elektrische fiets van mijn beppe (oma). Wat een uitkomst, het is gezond én je bent lekker snel op je bestemming. Ook voor mijn pake (opa) ben ik blij dat de elektrische fiets bestaat. Hij heeft COPD en kan door de eBike toch nog op pad gaan. (:

 38. Ik fiets niet zoveel dus voor mij is een Ebike niet direct nodig, maar ik zou het zeker overwegen als ik op de fiets naar mijn werk zou kunnen. Nu is het een afstand van 65 km enkele reis dus ook met een Ebike te ver.

 39. Heel eerlijk? Ik heb een hekel aan fietsen. Maar nu ik de fiets van mijn moeder heb geërfd ben ik wel van plan om vaker te gaan fietsen. Op vakantie op de Waddeneilanden huren we altijd een 'gewone' fiets. Behalve op Vlieland. Dan logeren we meestal in het hotel aan het strand. En geloof mij. Om van en naar het dorp te komen ben je echt wel even bezig. Met heuvel op en af. Dan gun ik mijzelf een elektrische fiets. Want anders hangt mijn tong echt op mijn schoenen.

  • Ik ben ook geen fan van fietsen tot mijn spijt. Als kind moest ik dagelijks naar school fietsen, en ik vond dat echt een noodzakelijk kwaad. Ik ben meer een wandelaar dan een fietser.

 40. ik heb er kortgeleden voor gekozen om juist niet een e-bike te kopen. Vooral ook omdat ik toch het meest in de omgeving fiets, met af en toe een uitschieter na een uur fietsen. Dan is het voor mij wel makkelijk om ondersteuning te krijgen, maar kies ik toch voor 'zelf doen', zodat ik wat meer inspanning moet leveren.

 41. Ik moest altijd 15 km fietsen naar school. De elektrische fiets heeft dit samen met mij gedaan. Het motiveert om vaker de fiets te pakken want soms gaat het sneller dan een bus pakken.
  Liefs,
  Elles

 42. Heerlijk, mits ze op de juiste manier gebruikt worden. Vorig jaar heeft mijn vriend een oudere vrouw tegen de zijkant van zijn auto gekregen. Ze reed met een brace om en kon niet remmen.... reed ook te hard.

 43. Ik kan mij de dagelijkse ritjes naar school nog goed herinneren, door weer en wind naar school, 45 min en 45 min terug. Heerlijk vond ik het! Nu kan ik door mijn gezondheid helaas niet meer fietsen, anders was een e-bike met wat extra ondersteuning een goede uitkomst geweest!

 44. Ik heb mij er een gekocht...
  En wel omdat ik terug meer wilde gaan bewegen nar jaren bijna constant stil zitten na een verkeersongeluk. Ik heb sindsdien een handicap aan mijn voet en het is minder pijnlijk te fietsen dan te stappen bijvoorbeeld. Ik ben in begeleiding gegaan bij een kinesist/beweegcoach om terug meer te gaan bewegen en die raadde me dat ook aan... Ik beweeg veel meer nu dan nog met mijn "gewone" fiets, ook omdat ik het nu beter kan dan daarvoor natuurlijk. De laagste stand is hier trouwens zoals gewoon fietsen, maar dan zonder motor. dat wilde ik ook graag. Maar ik fiets nu het halve land af... Dus ja, ik vind een elektrische fiets gezond, bewegen wordt eens zo fijn, zeker wanneer je niets anders kan! Ik had lang weerstand, maar ik ben zo blij dat ik gespaard heb en zijn advies gevolgd heb! Ik ken nog zo iemand, hernia, kon niets meer bewegen en met deze fiets gelukkig wel... Dus ja, voor mensen met een berperking is het zeker veel gezonder dan geen! ;)

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder