Toon mij uw fiets, en ik zeg u wie u bent
- Toon mij uw fiets, en ik zeg u wie u bent
- Steeds meer overlap tussen verschillende type fietsers
- Mijn fiets
- Leestips
In de krant las ik een artikel over de fiets als statussymbool. Er is een enorme variëteit aan fietsen. De krant noemt bakfietsmoeders, elektrisch trappende yuppen en de fatbiker.’
Toon mij uw fiets, en ik zeg u wie u bent
Ik was nieuwsgierig wat welke fiets dan wel zou zeggen over de eigenaar, maar het blijft eigenlijk bij wat kreten en stereotypes. Ik heb ze hieronder voor je verzameld:
- Iemand die in Amsterdam woont en daarom op de fiets naar zijn werk kan, zegt eigenlijk: ‘Ik heb het maatschappelijk gemaakt’.
- Bakfiets voor de deur? GroenLinks-stemmer.
- Glimmende bakfiets? VVD-stemmer.
- Kneuterige bakfiets? D66 stemmer in de grote stad.
- Fatbike? Vaak lager opgeleid en verhoudingsgewijs vaak een migratie-achtergrond.
- Bakfietsmoeders: Wonen in de grote stad, zijn hoogopgeleid en progressief.
- Van Moof eBike: Een yup.
Steeds meer overlap tussen verschillende type fietsers
Geograaf Josse de Voogd benadrukt dat er de laatste jaren meer overlap is tussen de verschillende type fietsers. Dat komt door ons kopieergedrag volgens hem. (Dit staat dus haaks op de stelling: ‘Toon mij uw fiets, en ik zeg u wie u bent.’ )
‘Ook Truus uit Schin op Geul rijdt inmiddels op een bakfiets rond.’
Om ons toch nog te kunnen onderscheiden komen de onderlinge verschillen terug in de nuances. Een kneuterige bakfiets bij een D66 stemmer maar een glimmende bakfiets bij een VVD-stemmer.
Mijn fiets
Mijn fiets is een zwarte omafiets, met achterop twee gebloemde fietstassen van het merk Basil. Aan de voorkant een metalen zwart mandje, met een uitsparing voor de fietslamp. Het is een no-nonsense fiets zonder trapondersteuning met drie versnellingen. (Zonder versnellingen vind ik waardeloos).
Tsja, wat zegt dat nou over mij? Eh… Ik had ooit even een elektrische fiets, maar mijn Innerlijke Calvinist schaamde zich als ik daar op fietste. Die vond dat ik geen enkele goede reden had voor trapondersteuning.
‘Je bent toch gezond van lijf en leden?’
merkte hij verwijtend op, en dat was ik eigenlijk met hem eens. Voor mij persoonlijk is een elektrische fiets inderdaad niet nodig, ik kan prima ‘gewoon’ fietsen. Sterker nog, dat vind ik ‘goed voor mezelf’.*
Dus als ik zou moeten zeggen wat mijn fiets over mij zegt, dan is het dat ik erg onder de plak zit van mijn Innerlijke Calvinist ; )
N.B. Hij windt zich ook op over het argument van Minister Barry Madlener dat Fatbikes moeten kunnen omdat kinderen anders niet naar school kunnen fietsen.
‘Als je alle elektrische fietsen gaat verbieden voor kinderen onder de 16 jaar, dan maak je het voor veel scholieren onmogelijk om met de elektrische fiets naar school te gaan.’
Leestips
Wat vertelt jouw fiets over jou?
*Een elektrische fiets kan absoluut een zegen zijn voor veel mensen en zorgen voor bewegingsvrijheid die ze anders niet zouden hebben.
Discover more from Huisvlijt
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Ik, bijna 75 jaar, heb sinds 2 jaar een e-bike. Geweldig, ik fiets nu veel verder dan ik ooit deed. Vroeger was het hooguit 35/40 km op een dag maar nu maak ik regelmatig tochten van 60/80 kilometer. Mijn snelheid ligt meestal tussen de 15 en 18 kilometer. Haast heb ik niet en ik zie graag alles om me heen.
Ik heb geen Moof Ebike maar een Dutchdesign .
Grote bakfiets voor de deur is echt hinderlijk voor andere mensen als het stoep loopt. Het is best wel grote ding. We hebben geen fiets. F…. mag niet ermee fietsen. Helaas. Fijne dag gewenst.
Toevallig moest ik gisteren wachten voor een kudde schoolfietsers. Waren rond de 14/15 jaar en maar 1 van de 70 reed op een fatbike. Er zullen vast een aantal met traponderstuning bij gezeten hebben, maar dat is in zo’n groep veel lastiger te bepalen. Dat terwijl het hier barst van de fatbikes. Idd jonger en erg vaak een migratieachtergrond. Hun ouders fietsen er ook vaker op. Die school zal qua route het lyceum zijn geweest en volgens mij verklaart dat ook wat. Fatbikes zie je vooral in steden. Daaromheen kom ik ze veel minder tegen. Maar weer wel veel in Bloemendaal/Overveen met allemaal witte kinderen van te rijke ouders.
Zelf rijdt ik inmiddels 20 jaar op een 2e hands hibride (mix van stadsfiets/mountinbike met veel versnellingen) zonder bejaardehulpmotor, die meer dan 25 jaar oud is en het voor mij prima doet.
Ik las het ook ja!!!
Ik vind jouw conclusie over wat je fiets over jou zegt een leuke.
Wat mijn fiets over mij zegt? Geen idee. In ieder geval dat ik van kleur houd.
Haha! Mijn fiets zit onder het stof. Dus het klopt wel. Ik haat fietsen