8 redenen waarom ik mijn elektrische fiets verkocht

elektrische fiets verkocht
Mijn elektrische fiets en ik - de wittebroodsweken. Das war einmal...

Al jaren verlangde ik stiekem naar een elektrische fiets.

Ik heb een enorme hekel aan fietsen, en heb altijd de wind voor.

Maar met een elektrische fiets zou dat niet meer uitmaken.

Dacht ik.

Elektrische fiets gekocht: hoge verwachtingen!

Dus toen ik vorig jaar mijn elektrische fiets kocht had ik hoge verwachtingen.

Die fiets verdient zich terug in hoeveel we besparen op benzine,' zei ik zelfverzekerd tegen mijn man! 'Wacht maar af!'

Want ik dacht dat ik veel minder met de auto zou gaan, en in plaats daarvan met de elektrische fiets.

Maar wat bleek?

Fietsen op een elektrische fiets is nog steeds fietsen!

En had ik al gezegd dat ik een hekel heb aan fietsen?

Daar veranderde de ebike veel minder aan dan ik had verwacht.

Tijdwinst ebike valt tegen

En wat betreft de auto laten staan: met de auto is alles gewoon veel sneller. De tijdwinst van de elektrische fiets ten opzichte van mijn gewone fiets, woog niet op tegen de snelheid van de auto. Het scheelde hoogstens 10 minuten.

In de praktijk pakte ik steeds toch de auto om naar mijn filosofiegroepje in Varsseveld te gaan... En dat was nota bene maar 6 kilometer.

En dan nog iets

En dan nog iets! Een ander aspect waarmee ik geen rekening had gehouden was mijn Innerlijke Calvinist. Die vond het 'onzin' dat ik een elektrische fiets had.

'Je bent toch gezond van lijf en leden?! Waarom zou je niet gewoon kunnen fietsen zeg!'

En het punt is, dat ik het eigenlijk met hem eens ben... Bovendien ontdekte ik dat fietsen met de ebike mij geen voldoening gaf. Als ik dan een keer de wind ineens achter had, dan kon ik daar helemaal niet van genieten.

Want, wat maakte het nog uit! Ik merkte toch weinig verschil.

Terwijl op mijn gewone fiets de wind achter hebben echt iets is om mij enorm over te verheugen.

Steeds vaker de gewone fiets

In de praktijk pakte ik steeds vaker mijn gewone fiets.

En als ik dan op mijn gewone fiets ineens wel naar Varsseveld fietste, en de bult beklom over de autobaan, dan genoot ik met volle teugen als ik aan de andere kant van de bult niet hoefde te trappen!

'Woehieieiehie!' dacht ik genietend terwijl ik naar beneden zoefde, mijn rokken wapperend achter mij aan.

Ik ga mijn elektrische fiets verkopen

Op een dag dacht ik ineens: 'Weet je wat? Ik ga mijn elektrische fiets gewoon verkopen!' Even overwoog ik marktplaats, maar dat leek me een gedoe. Veel simpeler om de fiets gewoon weer aan de fietsenmaker te verkopen.

Zo gezegd, zo gedaan.

Nu kar ik weer rond op mijn gewone omafiets, die niemand zal stelen omdat het een oud karretje is dat onder het zand zit van de zandweg.

Heerlijk relaxed.

Waarom ik mijn elektrische fiets verkocht: samenvattend

 1. Ik vind dat ik best gewoon kan fietsen.
 2. Op de elektrische fiets mis ik het gevoel van voldoening en vreugde als ik thuiskom.
 3. Op de elektrische fiets mis ik de vreugde van 'de wind achter hebben.
 4. Ik mis het genot van een bult af fietsen, en even niet hoeven trappen.
 5. Omdat ik bang was dat hij gestolen zou worden, stond hij bij ons in de gang. Daar ontwikkelde de ebike zich al snel tot een zogenoemde hot spot. Iedereen gooide er zijn jassen op, en mijn fietstassen werden als een prullenbak gebruikt... Kortom hij stond daar niet charmant en in de weg!
 6. Als je een hekel hebt aan fietsen, maakt een ebike dat niet beter. In tegenstelling tot wat ik verwachtte. Ik had gedacht dat ik fietsen leuker zou gaan vinden op een ebike.
 7. De tijdswinst met een ebike is nog steeds minder groot dan als je met de auto gaat....
 8. Ebikes zijn erg gewild onder het dievengilde. Dat maakt hem minder relaxed, vind ik .

Wellicht kan mijn verhaal een waarschuwing zijn : )

Rest nog de vraag wie mij nu het meest is tegengevallen: de ebike of ik...

Een elektrische fiets kan een uitkomst zijn, maar het blijft fietsen.

Lees ook mijn post over de elektrische fiets van Makita!

Wat voor fiets heb jij?

Vergelijkbare berichten

37 reacties

 1. Als je hem weinig gebruikt, snap ik wel dat je hem verkoopt. Dan is het inderdaad een sta-in-de-weg. Ik heb mijn elektrische fiets nu een jaar en zou 'm echt niet meer willen missen (komt toevallig volgende week een blog over online) en merk dus dat ik juist wél veel vaker de fiets pak dan voor die tijd. Leuk om te zien hoe zoiets kan verschillen.

 2. Als gewoon fietsen te zwaar wordt,is er een andere reden voor een e-bike. Ik heb mijn gewone oude karretje voor in het dorp(wordt niet gestolen) en een e-bike voor grotere afstanden

 3. Ik heb al tijden niet meer gefietst, want je komt er niet ver mee in de binnenstad hier. Fietsen zou heel goed zijn voor mijn knie, zegt de fysio. Dus electrisch lijkt me dan geen goed idee. Juist dat kracht zetten met trappen is zo fijn... zegt mijn herinnering. ;)

  1. Dat vind ik interessant Judy: hoe komt het dat je in de binnenstad niet ver komt met de fiets? Is het meer gericht op auto verkeer? Of bedoel je het voetgangersgebied?

 4. Ik heb nog een gewone fiets. Alleen fiets ik daar niet meer op, omdat dit een hoge fiets is en ik daar al bijna een keer ben gevallen. Hij staat werkloos in de schuur. Mijn man wil hem ook niet gebruiken en om dezelfde redenen.
  Ik zou wel een e-bike willen hebben, zodat ik hier wat makkelijker de hoge heuvels op kan fietsen. De laatste keer dat ik dat op mijn enge fiets had gedaan moest ik van de fiets afstappen om op adem te komen. Ik had het behoorlijk benauwd toen ik boven was. Met lage heuvels heb ik geen problemen mee. Wij wonen op een hoge duin, dus als we naar de stad gaan rij je van de duin af. Geen probleem, maar fiets je terug dan moet je omhoog fietsen.
  De reden waarom ik nog geen e-bikes gekocht heb, is de prijs en dat deze fietsen vaak gestolen worden. Jouw punt 5 en 7.
  Vraagje, je kan op een e-bike toch ook fietsen zonder elektrische ondersteuning?

  1. Als je in heuvelachtig gebied woont, kan ik me goed voorstellen dat een ebike fijn is. Dat fietst toch nog wat makkelijker de heuvels op.

   In theorie kun je op een ebike fietsen zonder elektrische ondersteuning, maar in de praktijk is dat bijna niet te doen. Het fietst namelijk vreselijk zwaar dan. Zwaarder dan een gewone fiets.

 5. Ohhhh ik herken mezelf in het ‘niet graag fietsen’ verhaal en dat zou voor mij ook een reden zijn geweest om een elektrische fiets te overwegen.
  Wij kochten vorig jaar twee elektrische steps (45 km bereik) en wat hebben we daar plezier mee! We zoeven overal naartoe met die dingen en we laten de auto echt meer thuis.
  Toen ik onlangs had bedacht dat gewone fietsen teveel plaats innemen, en ik onze eigen fietsen wou inwisselen voor plooifietsjes, hebben we nog eens gefietst, maar mán, wat viel dat dik tegen, dat fietsen! Zoveel werk! En idd altijd wind tegen 😆
  We hebben intussen onze fietsen verkocht en doen alle kleine verplaatsingen te voet of met de step.
  Nina

  1. Wat leuk en bijzonder om zoveel met de step te doen Nina! Dat is nieuw voor me. Hoe doe je dat bijvoorbeeld met boodschappen? Of hoe neem je spullen mee? In een rugzakje?

 6. Ik wil hem niet meer missen (heb trouwens net een nieuwe gekocht). En ik geniet intens van een bult af fietsen, en even niet hoeven trappen want dat kan met een e-bike dus ook. Net zoals het heerlijk fietsen is met een e-bike en de wind achter hebben. En als ik de wind voor heb, dan zet ik de ondersteuning een standje hoger. Heerlijk hoor, een e-bike!

 7. Ik heb sinds vorig jaar een e-bike (ben nu 72) en dat bevalt me prima. Voorheen fietsten we nooit verder dan 25-30 kilometer maar nu fietsen we rustig 60-70 km per dag. Mijn man gebruikt meer ondersteuning (hij heeft erge artrose in zijn knieën) ik gebruik de laagste stand. Gingen we eerder met de auto ergens naar toe, nu pakken we in 9 van de 10 gevallen de e-bike.
  Goed sloten en een ketting- of kabelslot waarmee we de fietsen aan elkaar en aan een obstakel kunnen vastmaken verkleint de kans op diefstal aanzienlijk.

  1. Dat vind ik een geweldig winst van een ebike, als je daardoor inderdaad minder auto gaat rijden. Zeker gezien de huidige benzineprijzen. Bij mij zelf werkte dit helaas niet zo.

 8. Ik ben nog niet aan een e-fiets begonnen. Het snelheidsverschil met m'n gewone fiets is te laag en ik moet juist meer bewegen. De e-bike is oorspronkelijk bedacht voor mensen met lichamelijke problemen en/of een slechtere conditie. Volgens mij hoor je daar niet bij. Het probleem met een e-bike is dat ie ook flink zwaarder is door de motor, accu en zwaardere uitvoering. Dat zware is eigenlijk nadelig voor de doelgroep. Zelf loop ik met mijn fiets aan de hand over de bospaden door de duinen. Met een 10kg zwaardere e-fiets zou ik daar niet aan beginnen. Vrouwen rijden in het algemeen ook op veel te grote e-fietsen. Kunnen niet zittend met de voeten bij de grond en moeten van de fiets springen bij een verkeerslicht. Gemiddeld kunnen ze 3 maten kleiner. Fietsenmakers weten dat ook, maar mensen halen daar niet meer hun fiets en doen het zonder goed advies. Geldt ook voor het afstellen van fietsen. En minstens zo belangrijk zijn goed opgepompte banden. Rij je een stuk lichter door. Banden blijven dan ook langer heel. Verder is het een questie van vaker doen. Vroeger wandelde ik nooit en had ik last van blaren na een langere wandeling. Tegenwoordig wandel ik dagelijks en heb ik geen last van blaren. Met fietsen is dat niet anders.

 9. Ik denk af en toe wel eens aan een elektrische omdat ik nu de bus naar mijn werk moet pakken. Alleen vind ik de kosten niet echt tof. Ik heb dus 4 normale fietsen, een stationsfiets, een herenfiets uit 1933, een heren stadsfiets en een damesfiets met teveel versnellingen.

 10. Ik ben dolblij met mijn elektrische fiets.
  De auto gebruik ik bijna niet meer, alleen als het echt noodweer is.
  Ik fiets dus juist veel vaker en geniet hier enorm van.

 11. Ik heb een elektrische bakfiets, waar ik echt superblij mee ben. Ik maak er dan ook een sport van om de auto te laten staan. Wij hebben 'alles' binnen een straal van 5 km zitten.
  Maar lekker blijven fietsen hoor! Zo gezond!

 12. Ik zou mijn elektrische fiets (heb er zelfs 2) niet meer kunnen missen.
  Bij de ene zit de motor van voor, da's voor de luierikken want die trekt je bijna vooruit, je moet zelf niets doen.
  Bij de andere zoals de meeste elektrische fietsen en daar moet ik meer "duwen"

 13. E-bike. En zeker voor kleine ritten ben ik met dat ding een stuk sneller dan met de auto. En juist voor die ritjes heb ik dat ding gekocht.
  Ik ben dus wel meer gaan fietsen dankzij de e-bike.

 14. Ik heb een normale fiets en twijfelde over de aanschaf van een e-bike.
  Na het lezen van jouw blog staat mijn besluit vast, ik houd de gewone fiets en mijn kleine zuinige autootje.

  Fietsen vind ik niet echt leuk lopen vind ik heerlijk dus heel veel korte afstanden doe ik te voet.

 15. Een "gewone" mooie rode fiets met een grote rietenmand voorop.
  Fietstassen achterop.
  En ik ben er zo blij mee.

  Er vallen nogal eens mensen in mijn omgeving met een elektrische fiets:(

  Wat een leuke foto, zo vrolijk sta je er op:)

 16. Als wij geen E-bikes hadden gehad waren we vandaag niet ver gekomen. Soms laten je fysieke problemen geen andere keuzes meer toe. Een heuveltje op en daarna probleemloos naar beneden rijden gaat helaas voor ons niet meer op. Kortom blij met de E-bike.

 17. Elektrische fiets voldoet je gewoon niet, na ondervinding, niks mis mee.
  Tweedehands liggen ze goed in de markt.
  Dus gewoon weer op spierkracht door het verkeer. Hans

 18. Ik kijk reikhalzend uit naar de dag dat mijn tijdelijke contract een vast contract zal worden (dat gaat binnen een paar maanden gebeuren) en dan maak ik meteen gebruik van het fietsenplan van mijn werkgever. In de regio waar ik woon is alles op zijn best vals plat en op zijn slecht gemeen heuvelig. Hier zie ik dat toch echt niet als luxe maar als logische ondersteuning, om met een beetje normale inspanning van a naar b te komen. Je hoeft die fiets ook niet op standje 'levensgevaarlijk' te zetten, een beetje ondersteuning kan ook! Nu zit ik vast aan de bus (50 min) straks met de elektrische fiets (20 min), ik kan niet wachten! Overigens heb ik in het verleden ook al een elektrische fiets gehad maar die was tweedehands en na jaren van intensief gebruik echt op (het nog een keer opknappen niet waard).

  1. Wauw, wat een grote tijdswinst krijg je dan Lily! Dan is een elektrische fiets echt wel heel fijn. En een belangrijk voordeel is dat je dan toch niet bezweet op je werk aankomt.

 19. Wat grappig! Ik heb ook een hekel aan fietsen maar ik fiets juist wel meer dan eerst. Ik moet nog steeds lachen als ik zeg dat ik zomaar een stuk ben gaan fietsen. Dat heb ik met een gewone fiets nog nooit gedaan. Maar als het je geen voordelen brengt, kun je hem inderdaad beter verkopen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.