12 x Waarom ik toch een elektrische fiets kocht

elektrische fiets
De reden voor mijn uitbundige lach, is dat ik zin had om mijn man om ver te fietsen.*

Elektrische fiets!’ snoof ik altijd minachtend tegen mijn man als we iemand in relaxte houding zagen fietsen.

Nee, voor mij geen elektrische fiets!

Ik wilde niet zo’n Zondagsfietser of Mooi-weer-fietser zijn.

Dat dit in de praktijk betekende dat ik met de auto ging in plaats van met de fiets, deed daar niets aan af.

Maar ondertussen groeide stiekem mijn verlangen naar zo’n elektrische fiets. Naar dat gevoel van permanent de wind in je rug. Het leven is al niet zo makkelijk. Waarom zou je jezelf dat duwtje in de rug niet gunnen?

Waarom ben je altijd zo streng voor jezelf?’

Toch was er een gesprek met mijn moeder voor nodig om me dat laatste zetje te geven.

‘Waarom ben je altijd zo streng voor jezelf?’ vroeg ze streng. Je gaat nota bene elke dag hardlopen. Dus qua gezondheid en conditie mag jij best een elektrische fiets.’

Mijn Innerlijke Calvinist was met stomheid geslagen.

Vervolgens sputterde hij nog wat dat ik dan in plaats van hardlopen altijd nog beter ‘gewoon’ kon fietsen, en dat dit goedkoper zou zijn.

Maar er was geen houden meer aan!

Want ineens vond ik dat ik inderdaad best een elektrische fiets mocht kopen.

En hier zijn alle redenen waarom!

12 redenen waarom ik een elektrische fiets kocht

 1. Ik heb de schurft aan fietsen! Zes jaar lang dagelijks dat eind naar de middelbare school fietsen hebben in mij een diepe weerzin tegen fietsen achtergelaten. Ik loop nog liever 10 kilometer dan dat ik 10 kilometer fiets.
 2. Ik heb op de fiets altijd de wind voor. Altijd.
 3. Als puntje bij paaltje komt pak ik de auto in plaats van de fiets. Met een elektrische fiets denk ik deze gewoonte te doorbreken.
 4. Een elektrische fiets is veel handiger in de stad dan een auto. Voortaan ga ik dan met de elektrische fiets naar de stad in plaats van met de auto. Een fiets zet ik daar gewoon neer, terwijl ik voor een auto parkeergeld moet betalen.
 5. Met een fiets kan je doorgaans dichterbij je bestemming in de stad parkeren dan een auto.
 6. Elektrisch fietsen is altijd nog gezonder dan met de auto gaan.
 7. Elektrisch fietsen is milieuvriendelijker dan de auto pakken.
 8. Met een elektrische fiets vind ik fietsen ineens niet meer zo gruwelijk.
 9. Had ik al gezegd dat ik altijd en overal de wind voor heb op de fiets? Ook als ik bij aankomst onmiddellijk terug fiets?!
 10. Op de elektrische fiets vind ik het leuk om lekker buiten te zijn. Op mijn gewone fiets ben ik vooral druk aan het balen over de wind, en dat ik een hekel heb aan fietsen.
 11. Een zwaarbeladen fiets met boodschappen is goed te doen als het een elektrische fiets is.
 12. De enthousiaste reacties van de bezoekers van Huisvlijt over hun elektrische fiets, en de blijdschap van mensen in mijn omgeving over hun eBike.

Tot slot

Bovenstaande 12 redenen schreef ik een paar maanden terug, toen ik net mijn eBike had gekocht. Inmiddels ben ik al een keer flink gevallen met mijn eBike, en kan ik zeggen dat mijn argumenten voor een eBike redelijk goed kloppen.

Bovendien hebben we nu zonnepanelen, en kan ik mijn fiets dus opladen met de zon ; )

Wel vind ik dat ik nog wat vaker de eBike zou moeten pakken in plaats van de auto. Maar de auto is toch nog weer sneller dan een eBike en daarom kies ik soms toch nog voor dat gemak.

Terwijl het eigenlijk prachtig zou zijn om bewust te kiezen voor de eBike en op die manier bewust vertragen.

Mijn gewone fiets gebruik ik ook nog

Maar verder ben ik nog steeds heel erg blij met mijn eBike. Het is een goede aankoop, want hij maakt fietsen voor mij een stuk laagdrempeliger.

Als iets maar een heel klein stukje is, dan ga ik overigens met mijn gewone fiets. Dat moet van mijn Innerlijke Calvinist ; )

*Het verhaal achter de foto

Meestal helpt mijn jongste dochter mij met foto’s maken, maar die was naar haar vakantiebaan. Dit is zo ongeveer poging 40 van mijn man en mij om een fatsoenlijke foto te maken. Ze waren allemaal of overbelicht, of ik was zo klein dat ik wel het Theelepelvrouwtje leek.

Ik had het even helemaal gehad.

Zo kon het gebeuren dat ik ineens vreugde voelde opborrelen bij de gedachte om hem van de sokken te rijden.

Gelukkig konden we daar samen op lachen.

En bleek dit foto!

Leestips

Wat is jouw favoriete soort fiets?

 

Similar Posts

33 Comments

 1. Hihi, ik herken het wel, ik vond het ooit ook onzin. Ik rij geen auto, maar ben een echte wandelaar. Ik doe heel veel lopend, openbaar vervoer en fiets zijn voor mij tweede keus.

  Tot de jongste naar een peutergroep voor kinderen met een taal-spraakachterstand moest, 10 kilometer verderop, en daar dan ook nog moest zijn in uiterlijk een half uur nadat ik de oudste op school had afgeleverd. Toen is die elektrische fiets er héél gauw gekomen.

  Overigens ben ik levend bewijs van het feit dat een elektrische fiets beter is voor je conditie dan geen fiets. Dat jaar, drie keer in de week 40 kilometer met een fietskar achter me door weer en wind, resulteerde in het kwijtraken van 10 overtollige kilo’s.

 2. Ik vind fietsen ook niet zo leuk omdat ik toch ook wel altijd wind van voor heb.
  Een tijdje had ik een job niet zo ver van mijn thuis. Iedereen vroeg me waarom ik toch de fiets niet nam. Wel met die wind van voor, fiets ik steeds alsof mijn leven er van afhangt.
  Je vertrekt: fris uit de douche, nette kleren aan, een mooi laagje make-up…
  Je komt aan: zweten van het fietsen, je kleren die er niet meer uitzien, een knalrood gezicht en je make-up bedenkt met een laagje zweet…
  En zo wil ik mijn werkdag echt niet starten.

 3. ik reed ook met een gewone fiets, tot ik 58 was…..
  ik rijd naar mijn werk, de winkel, alles met de fiets
  en op een morgen toen het regende, stormde, reed ik weer naar mijn werk en geraakte bijna niet vooruit, en toen ik thuis kwam ben ik onmiddelijk gaan kijken….
  .Een @->- voor jou.

 4. En dan te bedenken dat het in het ‘binnenland’ bijna niet waait vergeleken met hier langs de kust. ;-)

  Iets anders is dat veel vrouwen geen idee hebben hoe ze de versnellingen van een fiets moeten gebruiken om minder last te hebben van de wind. Om over te slappe banden maar te zwijgen.

  Zelf gebruik ik een fiets om wat af te vallen. Met lopen lukt me dat niet. Met een e-bike ga ik gemiddeld maar 3km sneller. Voor 1kg afvallen moet ik 2 keer zo ver met een e-bike en dat neemt dus veel meer tijd als een gewone fiets.

  Als het je meer uit de auto haalt, dan is dat natuurlijk een pré.

  Winkelen doe ik alijd te voet, ik woon te dicht bij de binnenstad.

  Hier in de stad willen ze een winkelstraat voor fietsers afsluiten vanwege de e-bikes die te snel gaan. Zelf pas ik m’n snelheid in de stad aan op de vele voetgangers en rij op sommige plekken niet sneller dan 10km/h.

  1. Voor afvallen kun je inderdaad beter de gewone fiets pakken. Dat zet veel meer zoden aan de dijk. Ik snap heel goed dat ze een winkelstraat afsluiten voor ebikes als die zo snel gaan. Dat is echt wel gevaarlijk. Je zou verwachten dat mensen daar langzamer zouden fietsen.

   1. Was het maar waar. Ze willen de 16m brede straat afsluiten voor alle fietsers, ook die er boodschappen moeten doen. Er bestaan geen borden tegen e-bikes en zelfs niet tegen snorscooters/snorfietsen. De mensen fietsen er duidelijk langzamer. Er was vrijwel geen verschil in snelheid tussen e-bikes en gewone fietsen. Een flink deel reed langzamer dan 16km/h. Probleem zit in de pizza- en andere bezorgerdiensten, die jonge jongens op e-bikes laten rijden en die gaan al smartphonekijkend op maximale snelheid.

 5. De foto is leuk.

  IK voel helemaal met je mee, wat betreft naar schoolfietsen. Het was echt niet leuk.
  Ik heb nu een blauwe e-bike. Heerlijk om snel ergens te zijn. En er dan “langer” te kunnen zijn. Dat vooral.

  Omdat ik een hekel aan autorijden heb is dit echt een uitkomst.
  Leuke post!

  1. Wat fijn dat je voor je gevoel nu langer kunt blijven vanwege de kortere reistijd Aritha. Ik houd ook niet van auto rijden. Wandelen is mijn favoriete manier van transport, maar helaas gaat dat niet zo heel snel.

 6. Wat is dat een prachtige zin « mijn innerlijke Calvinist was met stomheid geslagen ». Ik kan me daar wel iets bij voorstellen omdat ik als kind streng katholiek ben opgevoed – nu omarm ik al lang het goede en Bourgondische leven. Wees lief voor jezelf !
  Ik gebruikte vroeger ook altijd mijn auto maar sinds ik met pensioen ben en een elektrische fiets heb gekocht gebruik ik mijn auto maar amper. Alles is plots zo vlakbij in de stad ! Ik woon in randgemeente van Antwerpen maar het is slechts 5 km naar de Grote Markt … heerlijk gewoon.

  1. Dat lijkt me inderdaad heerlijk Greet! En ook veel makkelijker in een stad om daar met de fiets naartoe te gaan dan met een auto. Een fiets kun je veel makkelijker parkeren.

 7. Hoi gaat t alweer wat beter met je?
  Wat naar van je kip. Ik zou het een klein drama vinden als die van mij het loodje legde, ben zo gek op haar, ze ligt nu ook weer vlak bij mij terwijl ik dit typ.
  Ik denk aan je en hoop dat je weer kan genieten want het is niet niks wat je meegemaakt hebt. liefs.

 8. Alleen al met het maken van de foto heb je extra plezier beleeft aan je elektrische fiets.
  Ik zit er ook over te denken. Hans

 9. Dat ik de E bike een superfijn vervoermiddel vind dat weet iedereen inmiddels wel.
  En met Hans die MS heeft is het ook super!!
  Lopen is niets voor hem, maar fietsen kunnen we heerlijk samen.

 10. Ik heb inmiddels mijn tweede en wil nooit meer zonder. Mijn actieradius is aanzienlijk vergroot.
  Probeer wel zoveel mogelijk op ecostand te fietsen. Behalve bij flinke tegenwind en een helling schakel ik naar tourstand

 11. Heerlijke foto! En volgens mij heb je je nu wel genoeg verantwoord voor het kopen van een elektrische fiets.
  Ik heb enkele jaren geleden een gewone fiets gekocht, want mijn werk is 10 minuten fietsen en ik vond mezelf te jong voor een elektrische fiets. Vlak na die aankoop zei mijn fysiotherapeut dat een elektrische fiets wel wat voor me zou zijn omdat ik daarmee mijn knieën minder belast. Maar ja, ik had dus net een nieuwe fiets
  Inmiddels kom ik eind van het jaar op 30 minuten fietsen van mijn werk te wonen en ben ik dus ook serieus aan het nadenken over een elektrische fiets. Kan waarschijnlijk een hoop overbelasting van mijn knieën schelen.

 12. De foto is goed geslaagd. Uiteindelijk gebruik je hem nog niet eens heel vaak dus.

  Love As always
  Dimario

 13. Ik heb sinds april van dit jaar een e-bike. Omdat mijn man artrose in zijn hele lichaam heeft kocht hij vorig jaar een e-bike. Nou, 40 km fietsen naast iemand met een e-bike valt niet mee dus nu heb ik ook eentje aangeschaft.
  We fietsen nu, zonder pijn en moeite, vaak 50 km of meer. Mijn fiets op de eco-stand, mijn man’s fiets op de toer- of sportsstand!

  1. Naast iemand fietsen op op een gewone fiets terwijl de ander een ebike heeft, lijkt mij ook niet een genoegen. Fijn dat jullie op deze manier goed op elkaars tempo kunnen afstemmen Thea.

 14. Ik zie het voor me 40 x opnieuw de foto maken en blijven lachen :-) Ik heb sinds kort ook een elektrische fiets. Eerst vond ik het een beetje oma-achtig maar ik kan het iedereen aanraden.

  1. Oma-achtig, dat doet me denken aan toen ik net ging studeren. Dan baande ik me kromgebogen over mijn stuur tegen de wind een weg van Zeist naar Utrecht, werd ik steeds ingehaald door oma’s die me relaxt rechtop zittend fluitend voorbij fietsten. Ik begreep er helemaal niets van, zo slecht kon mijn conditie toch niet zijn?

   Dat was twintig jaar geleden, e-bikes waren nog niet zo ingeburgerd als nu. Het heeft járen geduurd voordat ik begreep waarom allerlei bejaarden mij zo makkelijk konden inhalen. 😂

 15. Ik heb nog steeds een gewone fiets met een grote rietenmand voorop.
  Laatst zei iemand dat de bakker er vroeger brood in vervoerde.
  Geinig want in die van mij zit ook vaak het brood.

  Geniet van je e-bike, het mag.
  Enne… een hele leuke foto!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.