Vakantiebaan

vakantiebaanEen vakantiebaan vinden schijnt op het moment lastig te zijn. Dat hoorde ik tenminste in het actualiteitenprogramma Een Vandaag.

Vakantiebaan vinden moeilijk?

Net als de huizenmarkt schijnt de banenmarkt vast te zitten! Afgestudeerde twintigers komen niet aan de bak op hun vakgebied. Daardoor houden ze de bijbaantjes en vakantiebaantjes voor vijftien- en zestienjarigen bezet. Er zit als het ware geen beweging in de banenmarkt. En dat maakt het vinden van een vakantiebaan niet makkelijker.

Overigens moet mij wel van het hart dat het ook wel ligt aan je eigen houding. In Een Vandaag volgden ze een ‘zielig’ meisje dat maar geen werk kon vinden. Aan het eind bleek echter dat ze best wel een baantje kon krijgen bij een bedrijf. Maar dan moest ze haar tongpiercing uit doen. Toen verdampte mijn medeleven snel. Want als je het echt wilt, dan zou ik zeggen: ‘Weg met die piercing!’

Vakantiebaan bij technische groothandel

Nadat ik Een Vandaag had gezien, was ik extra blij dat mijn twee oudste kinderen allebei een vakantiebaan hebben! Mijn dochter (18) werkt bij de Zeeman, en mijn zoon (16) bij Kramp in Varsseveld. Kramp is een technische groothandel, en mijn zoon moet daar de hele dag dozen inpakken. Een prima vakantiebaan! Zelf had ik ooit een vakantiebaan in een verpleeghuis. Ik moest daar elke dag opnieuw alle wc’s schoonmaken en dweilen. Leerzaam, maar het voelde soms wel hopeloos!

Hoe vind je een vakantiebaan?

Mijn zoon heeft zich ingeschreven bij bijbanen.nl. Maar de vakantiebaan bij Kramp kreeg hij door daar direct te solliciteren. In reactie op die sollicitatie verwees Kramp ons door naar Randstad. En via Randstad is hij daar nu aan het werk. Mijn dochter is rechtstreeks naar de Zeeman gestapt.

Bedrijfskleding

Zowel mijn zoon als dochter moeten bedrijfskleding dragen voor hun vakantiebaan. Mijn dochter een donkerblauwe spijkerbroek van de Zeeman met een kobaltblauw shirt. Mijn zoon gaat nu gekleed in een zwart/grijze werkbroek, zwart grijs shirt, en schoenen met ijzeren neuzen! Vooral als er iets opvalt. Dat je ook voor een vakantiebaan bedrijfskleding draagt, vind ik leuk! Mijn zoon, die normaal alleen maar zwart draagt, geniet volgens mij van zijn ‘uniform’.

Vakantiebaan als dertien, veertien en vijftienjarige

13 jaar

Als dertienjarige ben je voor een vakantiebaan aangewezen op folders en gratis wijkkranten rondbrengen. Ook een prima baantje overigens. Dat, en fruit plukken. Sommige mensen huren een dertienjarige ook al in als oppas, maar zelf deed ik dat niet. Ik wilde toch wel een oppas van minstens 16 jaar.

14 jaar

Mijn veertienjarige dochter zou ook graag een vakantiebaan willen. Maar op die leeftijd ben je nog steeds veroordeeld tot fruit plukken e.d. En zo graag wil ze het blijkbaar niet. Bij de Kruidvat in Varsseveld zochten ze nog mensen voor een vakantiebaan, maar helaas, daar is ze te jong voor.

15 jaar

Ook als 15-jarige kom je niet zo makkelijk aan de bak heb ik begrepen. Bijvoorbeeld als vakkenvuller. De meneer van de supermarkt legde me uit dat vijftienjarigen maar een heel beperkt aantal uren mogen werken, en dat ze dan toch liever een zestienjarige aannemen.

16 jaar

Eindelijk! Nu komt je kind voor de meeste vakantiebaantjes in aanmerking. Wat betreft leeftijd in ieder geval.

Heeft jouw kind een vakantiebaantje gevonden? Wat voor soort? En hoe?

Similar Posts

18 Comments

 1. Hier werkt oudste dochter in de apotheek waar ze elke vakantie werkt, als vaste -gediplomeerde- hulpkracht.
  Middelste dochter heeft een contractbaan tot september.
  Jongste dochter kon eerst ook geen werk vinden, net wat jij vertelt: voor de leukere baantjes net te jong. Wij weten dat zij heel veel verantwoordelijkheidsbesef heeft en ze ziet er ook ouder uit, maar ja, regel is regel. Nu werkt ze een aantal weken bij een bloemenkweker (met vooruitzicht op een zaterdagbaantje!) en ze gaat mer een vriendin nog een aantal weken fruit plukken.
  De jongens zijn nog te klein, zij mogen ons gewoon helpen als ze willen.

 2. Jammer dat er voor tieners nu ook weinig werk is. Een vakantiebaantje is niet alleen leuk voor het geld, maar ze leren er een hoop van, verantwoordelijkheid, samenwerken ed. Zo belangrijk. Vorige week las ik dat bedrijven ook minder stageplekken hebben omdat ze vaak al te weinig werk hebben voor hun eigen personeel.

  Leuk dat ze een uniform dragen. Dan hebben ze helemaal het idee dat ze ‘erbij’ horen. Ook al is het een spijkerbroek met een bepaald t-shirt, als hun collega’s dat ook hebben, schept het meer een band. En stalen neuzen in je schoenen is natuurlijk helemaal echt ;-).

  1. Ja hè? Mijn zoon geniet echt van zijn stalen neuzen.

   Ik vind vakantiewerk ook goed voor de ervaring en wat ze ervan leren. Bovendien getuigd het van inzet en bereidheid tot werken denk ik. En dat staat goed op het cv voor later.

 3. Onze jongste zoon heeft weleens websites gemaakt in de vakanties.
  Oudste zoon doet klussen tussendoor zoals huiswerkbegeleiding en administratief werk.

  Deze zomer hebben ze allebei geen vakantiebaan. Oudste gaat dit weekend op vakantie en komt daarna een paar weekjes nog even bij thuis. Jongste tekent/werkt gewoon door.

  Leuk om te lezen dat jouw kinderen een vakantiebaan hebben!

 4. Zoon van 20 begint in september met een koksopleiding. Hij heeft hiervoor een stageplek bij een restaurant geregeld. Bij dit restaurant heeft hij tot september een 0 uren contract als vakantiebaan.
  Zoon van 18 studeers gehandicaptenzorg en heeft een baan voor 4 weken als activiteitenbegeleider in een verzorgingstehuis op een afdelig waar mensen zitten die een beroerte oid hebben gehad. Hij heeft een sollicitatiebrief gestuurd naar een paar zorginstellingen in de buurt.

 5. Oudste werkt al sinds hij van de basisschool af is bij de boer, vanaf zn 12 de dus. Daar werkt hij het hele jaar door op de zaterdag ook. En vaak in de vakanties. Tevens heeft hij een bijbaan als pizzakoerier, die heeft hij oor de zomer op 0 -uren gezet, omdat hij veel bij de boer werkt.
  Oudste dochter werkt ook al 2 jaar bij de boer(andere boer) en word het hele jaar door indien er werk is gebeld om te komen helpen. Beide vinden het prima werk en hebben er leuke vrienden zitten. De beide kinderen zijn gewoon op de fiets langs gegaan om te informeren of er werk was en ondanks “men” toentertijd zei hij neemt niemand meer aan/hij zit al vol zijn beide gewoon aangenomen.

 6. Mijn dochter van 15 en zoon van 13 gaan leliekoppen. Iedere ochtend breng ik ze naar het veld (het is te ver om te fietsen). Ze hebben een leuke groep! Wij gaan dit jaar niet op vakantie, nu werken ze een paar weken, verdienen leuk bij en zitten niet 8 weken thuis…Ze hebben genoeg te doen, we trekken er wel op uit, maar 8 weken thuis is wel erg lang!

  1. ‘Leliekoppen’. Is dat de bloemen er af knippen?

   Gezellig dat het een leuke groep is. Dat maakt het werk ook weer leuker denk ik. Voor mijn oudste zoon is de structuur van een vakantiebaan ook erg welkom.

 7. Mijn dochter van 17 heeft zich het laatste half jaar ook suf gesolliciteerd maar uiteindelijk kon ze alleen bij 1 thuiszorgorganisatie (ze had er 4 aangeschreven) komen werken op basis van een 0 uren contract, tot nu toe heeft ze misschien 30 uur gewerkt in de afgelopen maand, echt jammer is dat want een zaterdagbaantje lukt ook niet meer, waar ze eerst werkte is failliet gegaan en in de laatste maanden had ze zaterdags eigenlijk weinig tijd, zat ze hele dagen te blokken.

 8. Jongere kinderen hier in de buurt (12, 13) verdienen wat vakantiegeld door op dieren te passen van vakntiegangers, dus bijvoorbeeld katten, konijnen en cavia’s voeren. Wel een dagelijkse verantwoordelijkheid en een zakcentje, maar nog niet echt aan het werk.

  1. Dat vind ik ook een slimme oplossing! Zeker op die leeftijd. Hier op het platteland heb je veel dubbele bewoning, dus daar passen opa’s en oma’s vaak al op de dieren. Maar in de stad, kan ik me voorstellen dat er zeker vraag naar is!

 9. Onze dochter (studente) werkt door het jaar heen als zaterdagpostbezorger, en doet in de vakantie af en toe er wat doordeweekse diensten bij. Beide zoons die ook studeren, werken heel verschillend. Jongste heeft een bijbaan als student-assisitent en dat is ideaal. Goed betaald, goed voor het cv. Maar hij is nog geen 23. Oudste is 24 en dan merk je echt dat het volwassenenminimumloon gaat meespelen voor de werkgever. Dus allerlei uitzendklussen voor hem naast zijn studie, maar dat wordt ook al minder. Want er zijn heel veel werkzoekenden.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.