Reacties

Checklist voor je oppas: 7 tips — 17 reacties

 1. De enigen die oppassen op mijn kinderen zijn mijn ouders en zij kennen mijn kinderen natuurlijk door en door. Alhoewel ik mij de eerste keer dat ze gingen oppassen nog goed kan herinneren. Ik had een heel boekwerk met instructies gemaakt. Hoe bedoel je controlefreak. Eigenlijk best beschamend.

  • Ouders die oppassend zijn wel ideaal denk ik. Omdat ze zo vertrouwd zijn. Grappig van dat boekwerk met instructies : ) Het valt ook niet mee om los te laten.

 2. Wij hadden het geluk dat we twee buurmeisjes hadden die om en om wel wilden oppassen. We kenden hen goed en onze kinderen dus ook.
  Zelf heb ik ook veel opgepast in mijn geboortedorp. Daar was een babysitcentrale waar je je kon aanmelden voor vraag en aanbod. Deze werd als vrijwilligerswerk geregeld door twee moeders. Via de centrale was de vergoeding geregeld, zodat je van beide kanten wist wat je moest betalen of betaald kreeg (na 12:00 ging het tarief omhoog) en als je buiten de bebouwde kom moest oppassen, werd de heer of vrouw des huizes geacht je te halen en brengen. En de "centrale" keek er op toe dat het van beide kanten prettig en fatsoenlijk verliep. Is me prima bevallen; ik heb jaren dezelfde adressen gehad.

 3. Wij zijn altijd op zoek naar een oppas, maar we maken er bijna nooit gebruik van. Elke keer als we er eentje gevonden hebben, kan ze niet op de avond dat wij willen. En als we dan een paar maanden later weer eens een berichtje sturen voor een avondje, weten ze niet meer wie we zijn. Meestal passen onze ouders op. Veel makkelijker :-)

  • Dat is inderdaad niet handig. Dan ben je eindelijk zo ver dat je een oppas belt en dan kunnen ze niet. Misschien moet je het een maand van te voren al inplannen?

 4. Als ervaren oppasser (in ruste) vond ik het altijd heel vervelend hoe slecht ouders bereikbaar waren. 3x bellen en dan werd er nog niet opgenomen. Vaak ging het over 'simpele' dingen, zoals waar ligt zijn slaapzak maar stel je voor dat het echt serious business was?
  Daarnaast vond ik het heel vervelend dat ouders later thuiskwamen dan afgesproken. Ik ben ook gaar na een avond oppassen en na elf uur is er niks meer op televisie, dan tel je dus gewoon af totdat je naar huis kunt. Niks zo irritant als je dan dus niet wegkan. Te laat komen kan altijd gebeuren maar bel als ouders dan even.
  En oja, slecht betalen! Hoeveel mensen mij als oppas te weinig wilde betalen. " Ja maar ik moet ook nog uiteten" Nou dan ga je niet! Je hebt er toch wat over, voor een betrouwbare oppas?!

  Goed ik voel hier een blog opborrelen hahahaha

  • Paste jij 's avonds op Saar, of overdag?

   Als ouders 's avonds een avondje uit gaan kan ik me wel een beetje voorstellen dat ze minder goed bereikbaar zijn. Als ze bijvoorbeeld naar de film gaan. Of een avondje met z'n tweeën willen bijpraten.

   Maar ik ben het met je eens dat je voor ernstige gevallen wel bereikbaar moet zijn.

   Ik ben benieuwd naar je blog over dit onderwerp : )

 5. Ik heb het geluk dat mijn schoonmoeder en mijn zusje kunnen oppassen ;-) Scheelt een hoop werk en energie denk ik.

  Zelf ben ik vanaf mijn 14e oppas geweest en dit deed ik altijd met veel plezier.

  • Oppas is volgens mij ook best een leuk baantje! Ik groeide op in het buitengebied en daar heeft bijna niemand een oppas nodig, omdat er zoveel dubbele bewoning is.

 6. Ik past vaak overdag en 's avonds op als de ouder(s) aan het sporten waren. Kon lezen en schrijven met de kids, juist omdat ik ze vaak overdag zag en dus goed leerde kennen.
  Weten waar ouders zijn, wat globaal het programma is en wat het telefoonnummer van de sporthal is. Was de enige keer dat ik ze echt moest bellen om terug te komen erg handig aangezien ze de mobiel niet hoorden.
  Overdag was ik wel zo vertrouwd dat ik het voor het meisje aangeaam kon rekken tot na hun wedstrijden. Maar het meisje was zo zielig dat ik voor bedtijd niet goed genoeg was deze keer. Het naborrelen en nabespreken moesten ze voor een keer maar opgeven van mij. Als het echt niet anders had gekund had ik haar prima op bed gekregen zonder drama, maar zo was het toch echt beter.
  Weten wat de planning en het programma van de ouders is kan dus ook belangrijk zijn voor een oppas.

 7. Ik was jarenlang lid van een oppas cirkel. We waren ouders in de buurt en je kwam erbij omdat iemand in de cirkel je aanbevool. Er kwam geen geld aan te pas.
  Om de beurt hielden we 3 maanden het boek bij: 1 punt per kwartier en dubbel na middernacht. Ik bracht soms mijn strijkgoed mee als ik oppaste. Wie veel uitging moest veel oppassen. We mochten 50 punten in het rood staan, maar niet meer.
  Ik weet niet of die cirkel nog bestaat. Wij waren er dik tevreden over.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder