Checklist voor je oppas: 7 tips

oppas

De tijd dat mijn man en ik oppas nodig hadden voor onze kinderen als we eens een samen een avondje uit wilden is alweer een tijdje geleden.

Maar ik kan eerlijk gezegd nog elke dag genieten van het gevoel van vrijheid!

De vrijheid om gewoon zo maar samen de deur uit te lopen, zonder eerst van alles te hoeven regelen.

Eerste oppas via de juf

Onze eerste babysitter vond ik destijds via de juf van de basisschool. Ze heette Martine, en was een vriendin van de dochter van de juf Ze bleek een gouden greep en heel betrouwbaar. Toen ze ging studeren vonden we een buurmeisje bereid om zo nu en dan op te passen.

Maar ik herinner me dat ik het altijd best lastig vond om ook echt de deur uit te gaan. En de kinderen achter te laten. Zelfs bij een babysitter.

Ik denk dat veel ouders, maar toch wel vooral moeders hier last van hebben.

Daarom vind ik het erg leuk dat Annemerel Westerhuis van Oudermatch onderstaand artikel schreef!

oppasChecklist voor je oppas

door Annemerel Westerhuis

‘Eindelijk heb je de juiste oppas gevonden en dan ook nog eens in de buurt! Maar wat is belangrijk voor de babysitter om te weten voordat je haar alleen laat met jouw kinderen?

Oudermatch.nl heeft een lijst opgesteld met belangrijke informatie voor ouders om aan de oppas te geven. Wellicht zijn niet alle tips relevant voor jou, dus gebruik vooral die tips die voor jou handig zijn.

Hier volgt een opsomming van zaken die handig zijn om aan je babysitter te geven:

Oppassen tips

1. Contact informatie

Telefoonnummers van werk, privé en thuis zijn belangrijk voor een babysitter om te weten, zeker in geval van nood. Geef daarnaast informatie over de plek waar je naar toe gaat. Zoals het telefoonnummer en het adres van het restaurant, of de gegevens van de vrienden die je bezoekt.

2. Contact gegevens voor noodsituaties

Noteer voor alle zekerheid ook de contactgegevens van het dichtstbijzijnde ziekenhuis, de brandweer en de politie. Noteer ook de verzekeringsnummers van de kinderen.

3. Informeer de buren

Mocht er iets mis gaan, dan is het voor de babysitter fijn om terug te kunnen vallen op iemand uit de buurt. Het is daarom aan te raden de babysitter informatie te geven van een buurman of buurvrouw. Zo is er iemand dichtbij die eventueel kan ondersteunen.

4. Medische informatie

Mocht je kind last hebben van allergieën of andere medische klachten, dan is het belangrijk om dit op voorhand aan de oppasser te melden. Daarnaast is het ook belangrijk om te vertellen of je kind medicatie gebruikt, of hij of zij last heeft van oprispingen en over eventuele slaapproblemen.

5. Eet en drink lijst

Niets zo vervelend als de babysit moet gissen naar wat jouw kindje wel of niet mag eten en drinken. Het is daarom belangrijk een goede lijst op te stellen met wat absoluut niet gegeten mag worden, wegens bijvoorbeeld stik gevaar of allergieën, en wat wel.

Mocht de babysit ook flesvoeding gaan geven dan is het van belang dat er een instructie is hoe het klaar gemaakt dient te worden.

6. Tijdschema

Kinderen vinden het prettig om hun vaste routine te behouden, dus laat je babysit weten op welk tijdstip er gegeten wordt, hoe laat er geslapen wordt en hoe de bed routine normaal gesproken verloopt.

7. Belangrijkste tip: de knuffel

Vergeet je babysitter niet te vertellen over jouw kinds favoriete knuffel, lapje of speen. Hiermee kan jouw kind gerust gesteld worden. Zo heeft je kindje altijd iets herkenbaars als hij of zij heimwee krijgt of zich niet lekker voelt.

Informatie van de oppas

Andersom is het natuurlijk ook fijn dat de oppasser jou laat weten hoe het gegaan is. Deze informatie kan gedeeld worden door middel van een activiteiten schema, waarin staat wat er gegeten is, hoe laat jouw kind naar bed is gegaan en of er complicaties waren.

Maar natuurlijk is het ook fijn om de leuke dingen te weten, zoals een nieuw woordje, een extra stapje of een nieuw spelletje wat jouw babysitter je kind geleerd heeft.

Met deze checklist kun jij het huis met een gerust hart verlaten en heeft jouw babysitter de juiste informatie om haar werk goed te kunnen doen.

Oppas wat betaal je?

Het Nibud geeft als antwoord:

‘Hoeveel je betaalt is afhankelijk van de leeftijd en ervaring van de oppasser. Maar ook of de kinderen al in bed liggen als de babysitter komt, of dat de oppasser ze naar bed moet brengen en mee-eet. Een bedrag tussen de € 3,25 en € 5,40 per uur is een richtlijn.’

Bij de site Nanny Nina krijg je als 16-17 jarige babysitter tussen de 6 en 12 euro per uur betaalt.

Hoe word je oppas?

Om oppaswerk te krijgen heb je geen speciale opleiding nodig. De makkelijkste manier om oppasser te worden is door overal rond te vertellen dat je graag wilt oppassen.

Belangrijk hierbij is als andere mensen je kunnen aanbevelen.

Het belangrijkste voor ouders is dat je betrouwbaar bent. Als een goede vriend of buurman jou aanbeveelt, is de kans veel groter dat je oppaswerk krijgt aangeboden.

Volg je toevallig de Pabo?

Heb je veel kleine broertjes en zusjes?

Dat kan ook allemaal helpen om oppaswerk te krijgen.

Is oppassen zwart werken?

Oppassen valt onder de Regeling dienst aan huis. Dat betekent dat je als ouders niet verantwoordelijk bent voor de belastingaangifte. Het oppaswerk wordt pas ‘zwart’ als de babysitter zelf geen belasting afdraagt.’ (Bron:Oppasland)

Leestips

Wat is jouw belangrijkste tip?

17 Comments

  1. Anoniem
    • Anoniem
  2. Ingeborg
  3. Anna

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh