Checklist voor je oppas: 7 tips

oppas

De tijd dat mijn man en ik oppas nodig hadden voor onze kinderen als we eens een samen een avondje uit wilden is alweer een tijdje geleden.

Maar ik kan eerlijk gezegd nog elke dag genieten van het gevoel van vrijheid!

De vrijheid om gewoon zo maar samen de deur uit te lopen, zonder eerst van alles te hoeven regelen.

Eerste oppas via de juf

Onze eerste babysitter vond ik destijds via de juf van de basisschool. Ze heette Martine, en was een vriendin van de dochter van de juf Ze bleek een gouden greep en heel betrouwbaar. Toen ze ging studeren vonden we een buurmeisje bereid om zo nu en dan op te passen.

Maar ik herinner me dat ik het altijd best lastig vond om ook echt de deur uit te gaan. En de kinderen achter te laten. Zelfs bij een babysitter.

Ik denk dat veel ouders, maar toch wel vooral moeders hier last van hebben.

Daarom vind ik het erg leuk dat Annemerel Westerhuis van Oudermatch onderstaand artikel schreef!

oppasChecklist voor je oppas

door Annemerel Westerhuis

‘Eindelijk heb je de juiste oppas gevonden en dan ook nog eens in de buurt! Maar wat is belangrijk voor de babysitter om te weten voordat je haar alleen laat met jouw kinderen?

Oudermatch.nl heeft een lijst opgesteld met belangrijke informatie voor ouders om aan de oppas te geven. Wellicht zijn niet alle tips relevant voor jou, dus gebruik vooral die tips die voor jou handig zijn.

Hier volgt een opsomming van zaken die handig zijn om aan je babysitter te geven:

Oppassen tips

1. Contact informatie

Telefoonnummers van werk, privé en thuis zijn belangrijk voor een babysitter om te weten, zeker in geval van nood. Geef daarnaast informatie over de plek waar je naar toe gaat. Zoals het telefoonnummer en het adres van het restaurant, of de gegevens van de vrienden die je bezoekt.

2. Contact gegevens voor noodsituaties

Noteer voor alle zekerheid ook de contactgegevens van het dichtstbijzijnde ziekenhuis, de brandweer en de politie. Noteer ook de verzekeringsnummers van de kinderen.

3. Informeer de buren

Mocht er iets mis gaan, dan is het voor de babysitter fijn om terug te kunnen vallen op iemand uit de buurt. Het is daarom aan te raden de babysitter informatie te geven van een buurman of buurvrouw. Zo is er iemand dichtbij die eventueel kan ondersteunen.

4. Medische informatie

Mocht je kind last hebben van allergieën of andere medische klachten, dan is het belangrijk om dit op voorhand aan de oppasser te melden. Daarnaast is het ook belangrijk om te vertellen of je kind medicatie gebruikt, of hij of zij last heeft van oprispingen en over eventuele slaapproblemen.

5. Eet en drink lijst

Niets zo vervelend als de babysit moet gissen naar wat jouw kindje wel of niet mag eten en drinken. Het is daarom belangrijk een goede lijst op te stellen met wat absoluut niet gegeten mag worden, wegens bijvoorbeeld stik gevaar of allergieën, en wat wel.

Mocht de babysit ook flesvoeding gaan geven dan is het van belang dat er een instructie is hoe het klaar gemaakt dient te worden.

6. Tijdschema

Kinderen vinden het prettig om hun vaste routine te behouden, dus laat je babysit weten op welk tijdstip er gegeten wordt, hoe laat er geslapen wordt en hoe de bed routine normaal gesproken verloopt.

7. Belangrijkste tip: de knuffel

Vergeet je babysitter niet te vertellen over jouw kinds favoriete knuffel, lapje of speen. Hiermee kan jouw kind gerust gesteld worden. Zo heeft je kindje altijd iets herkenbaars als hij of zij heimwee krijgt of zich niet lekker voelt.

Informatie van de oppas

Andersom is het natuurlijk ook fijn dat de oppasser jou laat weten hoe het gegaan is. Deze informatie kan gedeeld worden door middel van een activiteiten schema, waarin staat wat er gegeten is, hoe laat jouw kind naar bed is gegaan en of er complicaties waren.

Maar natuurlijk is het ook fijn om de leuke dingen te weten, zoals een nieuw woordje, een extra stapje of een nieuw spelletje wat jouw babysitter je kind geleerd heeft.

Met deze checklist kun jij het huis met een gerust hart verlaten en heeft jouw babysitter de juiste informatie om haar werk goed te kunnen doen.

Oppas wat betaal je?

Het Nibud geeft als antwoord:

‘Hoeveel je betaalt is afhankelijk van de leeftijd en ervaring van de oppasser. Maar ook of de kinderen al in bed liggen als de babysitter komt, of dat de oppasser ze naar bed moet brengen en mee-eet. Een bedrag tussen de € 3,25 en € 5,40 per uur is een richtlijn.’

Bij de site Nanny Nina krijg je als 16-17 jarige babysitter tussen de 6 en 12 euro per uur betaalt.

Hoe word je oppas?

Om oppaswerk te krijgen heb je geen speciale opleiding nodig. De makkelijkste manier om oppasser te worden is door overal rond te vertellen dat je graag wilt oppassen.

Belangrijk hierbij is als andere mensen je kunnen aanbevelen.

Het belangrijkste voor ouders is dat je betrouwbaar bent. Als een goede vriend of buurman jou aanbeveelt, is de kans veel groter dat je oppaswerk krijgt aangeboden.

Volg je toevallig de Pabo?

Heb je veel kleine broertjes en zusjes?

Dat kan ook allemaal helpen om oppaswerk te krijgen.

Is oppassen zwart werken?

Oppassen valt onder de Regeling dienst aan huis. Dat betekent dat je als ouders niet verantwoordelijk bent voor de belastingaangifte. ‘Het oppaswerk wordt pas ‘zwart’ als de babysitter zelf geen belasting afdraagt.’ (Bron:Oppasland)

Leestips

Wat is jouw belangrijkste tip?

Similar Posts

17 Comments

 1. De enigen die oppassen op mijn kinderen zijn mijn ouders en zij kennen mijn kinderen natuurlijk door en door. Alhoewel ik mij de eerste keer dat ze gingen oppassen nog goed kan herinneren. Ik had een heel boekwerk met instructies gemaakt. Hoe bedoel je controlefreak. Eigenlijk best beschamend.

 2. Wij hadden het geluk dat we twee buurmeisjes hadden die om en om wel wilden oppassen. We kenden hen goed en onze kinderen dus ook.
  Zelf heb ik ook veel opgepast in mijn geboortedorp. Daar was een babysitcentrale waar je je kon aanmelden voor vraag en aanbod. Deze werd als vrijwilligerswerk geregeld door twee moeders. Via de centrale was de vergoeding geregeld, zodat je van beide kanten wist wat je moest betalen of betaald kreeg (na 12:00 ging het tarief omhoog) en als je buiten de bebouwde kom moest oppassen, werd de heer of vrouw des huizes geacht je te halen en brengen. En de “centrale” keek er op toe dat het van beide kanten prettig en fatsoenlijk verliep. Is me prima bevallen; ik heb jaren dezelfde adressen gehad.

 3. Wij zijn altijd op zoek naar een oppas, maar we maken er bijna nooit gebruik van. Elke keer als we er eentje gevonden hebben, kan ze niet op de avond dat wij willen. En als we dan een paar maanden later weer eens een berichtje sturen voor een avondje, weten ze niet meer wie we zijn. Meestal passen onze ouders op. Veel makkelijker :-)

  1. Dat is inderdaad niet handig. Dan ben je eindelijk zo ver dat je een oppas belt en dan kunnen ze niet. Misschien moet je het een maand van te voren al inplannen?

 4. Als ervaren oppasser (in ruste) vond ik het altijd heel vervelend hoe slecht ouders bereikbaar waren. 3x bellen en dan werd er nog niet opgenomen. Vaak ging het over ‘simpele’ dingen, zoals waar ligt zijn slaapzak maar stel je voor dat het echt serious business was?
  Daarnaast vond ik het heel vervelend dat ouders later thuiskwamen dan afgesproken. Ik ben ook gaar na een avond oppassen en na elf uur is er niks meer op televisie, dan tel je dus gewoon af totdat je naar huis kunt. Niks zo irritant als je dan dus niet wegkan. Te laat komen kan altijd gebeuren maar bel als ouders dan even.
  En oja, slecht betalen! Hoeveel mensen mij als oppas te weinig wilde betalen. ” Ja maar ik moet ook nog uiteten” Nou dan ga je niet! Je hebt er toch wat over, voor een betrouwbare oppas?!

  Goed ik voel hier een blog opborrelen hahahaha

  1. Paste jij ‘s avonds op Saar, of overdag?

   Als ouders ‘s avonds een avondje uit gaan kan ik me wel een beetje voorstellen dat ze minder goed bereikbaar zijn. Als ze bijvoorbeeld naar de film gaan. Of een avondje met z’n tweeën willen bijpraten.

   Maar ik ben het met je eens dat je voor ernstige gevallen wel bereikbaar moet zijn.

   Ik ben benieuwd naar je blog over dit onderwerp : )

 5. Ik heb het geluk dat mijn schoonmoeder en mijn zusje kunnen oppassen ;-) Scheelt een hoop werk en energie denk ik.

  Zelf ben ik vanaf mijn 14e oppas geweest en dit deed ik altijd met veel plezier.

  1. Oppas is volgens mij ook best een leuk baantje! Ik groeide op in het buitengebied en daar heeft bijna niemand een oppas nodig, omdat er zoveel dubbele bewoning is.

 6. Als ik een oppas nodig zou hebben zou dit mijn moeder zijn of mijn schoonouders. Ik heb liever geen vreemde die op mijn kinderen past.

 7. Ik past vaak overdag en ‘s avonds op als de ouder(s) aan het sporten waren. Kon lezen en schrijven met de kids, juist omdat ik ze vaak overdag zag en dus goed leerde kennen.
  Weten waar ouders zijn, wat globaal het programma is en wat het telefoonnummer van de sporthal is. Was de enige keer dat ik ze echt moest bellen om terug te komen erg handig aangezien ze de mobiel niet hoorden.
  Overdag was ik wel zo vertrouwd dat ik het voor het meisje aangeaam kon rekken tot na hun wedstrijden. Maar het meisje was zo zielig dat ik voor bedtijd niet goed genoeg was deze keer. Het naborrelen en nabespreken moesten ze voor een keer maar opgeven van mij. Als het echt niet anders had gekund had ik haar prima op bed gekregen zonder drama, maar zo was het toch echt beter.
  Weten wat de planning en het programma van de ouders is kan dus ook belangrijk zijn voor een oppas.

 8. Ik was jarenlang lid van een oppas cirkel. We waren ouders in de buurt en je kwam erbij omdat iemand in de cirkel je aanbevool. Er kwam geen geld aan te pas.
  Om de beurt hielden we 3 maanden het boek bij: 1 punt per kwartier en dubbel na middernacht. Ik bracht soms mijn strijkgoed mee als ik oppaste. Wie veel uitging moest veel oppassen. We mochten 50 punten in het rood staan, maar niet meer.
  Ik weet niet of die cirkel nog bestaat. Wij waren er dik tevreden over.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.