Politie aan de deur

politie aan de deur
Politie Nederland, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Toen ik met mijn man de serie A Confession keek, kwam er een scène voorbij waarbij de politie aan de deur komt.

De politie komt slecht nieuws brengen aan de moeder over haar dochter.

Als ze de deur opent en de politie ziet, weet ze het meteen.

Ze begint luidkeels te kermen, en verandert in een hoopje ellende.

Politie aan de deur met slecht nieuws

‘Zo kan dat dus ook,’ merkte ik op tegen mijn man, en dacht aan mijn eigen reactie toen de politie bij ons aan de deur kwam op de tiende augustus.

Weliswaar sidderde mijn hele lichaam van ontzetting en shock, toch vroeg ik beleefd:

‘Wilt u een kopje koffie?’

Is het niet wonderlijk hoe we soms reageren?

Hoe reageer je op slecht nieuws?

Als ik zoek naar informatie over hoe we omgaan met verpletterend slecht nieuws, dan kan ik eigenlijk weinig tot niets vinden. De meeste informatie gaat over hoe je het beste kunt reageren op het slechte nieuws van ánderen….

Daar zijn ook talrijke boeken over geschreven zoals het boek Hier zijn geen woorden voor.

Maar wat als jíj degene bent die onverwacht slecht nieuws krijgt?

Similar Posts

20 Comments

 1. Soms is het bericht zo intens, dat je het niet geloven kunt of wilt. Je schuift even iets op, uit angst, ongeloof. Voor zoiets bestaat geen handleiding.

 2. Ik blokkeer volledig. Mijn moeder is plots overleden. Van de tijd tussen haar dood en haar begrafenis herinner ik me totaal niets. Dat is één zwart gat.
  Toen ikzelf drie jaar geleden de diagnose kanker kreeg was ik alleen maar bang. De angst nam het helemaal van me over.

 3. In plotseling slecht nieuws situaties had ik het gevoel dat het bloed uit mijn hoofd zakte en ik voelde mijn benen even niet meer. Maar ik bleef raar kalm.

 4. Hier kwam de politie aan de deur om te melden dat ze mijn vader dood hadden gevonden. En dat terwijl ik de man al 35 niet meer gezien had. Ik bleef dus ook erg kalm en nuchter.

 5. Hangt er een beetje vanaf wat de situatie voor mogelijkheden biedt. Slecht nieuws via brief/mail/app ontken ik eerst een tijdje. Slecht nieuws via de telefoon of persoonlijk gebracht bevries ik. Is waarschijnlijk eenzelfde mechanismen. Kermen of schreeuwen of keihard huilen is in elk geval niet mijn eerste reacties.

 6. Ik denk dat ik helemaal dicht zou klappen als ik politie aan de deur zou krijgen. Iedereen reageert anders en ik denk dat iedere reactie voor dat moment ‘goed’ is. Ze zien bij de politie denk ik van alles aan reacties. Apart hè, hoe een ‘simpele serie’ je dan weer helemaal terug kan werpen naar dat moment.

 7. Echt een nachtmerrie om de politie zo aan je deur te krijgen. Ik denk dat ik ook zou bevriezen en niet meteen zou gaan huilen. Iedereen reageert denk ik weer anders in zo’n situatie. Ik denk dat jouw brein maar even overging op de automatische piloot toen je de agenten koffie aanbood… Het is te moeilijk en te zwaar om het slechtste bericht ooit in een keer helemaal door te laten dringen. Heel veel sterkte nog hoor❤️

 8. Dat zinnetje dat maakte dat ik al direct wist waar het over zou gaan. Ik weet niet hoe ik zou reageren, want nog nooit meegemaakt in die vorm. En onvoorspelbaar hoe je dan reageert, denk ik.
  Maar wel dat je brein direct signaleert dat ze slecht nieuws komen brengen. Zeer slecht nieuws.

 9. Ik zou waarschijnlijk net zo reageren als jij deed. Zowel slecht als (onverwacht) goed nieuws dringt erg langzaam tot mij door.

  ❤️❤️

 10. Ik heb gemerkt dat als er iets met mijn kinderen gebeurd ik totaal in paniek ben en als het om mij zelf gaat, ik heel rustig ben.

  Ik kan me voorstellen dat als het nieuws zó heftig is als bij Lucy, je totaal in shock bent en je op de automatische piloot gaat.

  Ik hoop en bid het nooit mee te hoeven maken.

 11. Ik denk dat dat voorkomt uit iets willen doen wat heel ‘gewoon’ is. Omdat de rest van je wereld op zijn kop staat. Pfff. Het is gewoon je ergste nachtmerrie.

 12. Waarschijnlijk vertelt politie wel het juiste verhaal. Ik kreeg een telefoontje van de politie,dat mijn ouders bij een verkeersongeluk zwaar gewond waren. Toen ik het ziekenhuis belde om naar hun situatie te vragen,moest een hakkelende verpleger vertellen,dat mijn vader op slag dood was. Foutje. Ik bevroor mijn gevoel en ging handelen.’s Avonds laat in het ziekenhuis ben ik goed opgevangen. Mocht daar slapen. Bij mijn moeder(in coma) zitten.Ze heeft nog een paar maanden geleefd.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.