Heimwee? Neem een paracetamol.

heimwee

Heimwee

Als kind had ik er enorm last van, en eerlijk gezegd als volwassene heb ik het ook nog steeds. Niet voor niets gaan wij nooit op vakantie. Alleen bij de gedachte aan ‘op vakantie’ gaan voel ik de heimwee al in mijn buik. Als een soort knagend gevoel met de zwaarte van een baksteen.

Wat is heimwee precies?

Het woord komt uit het Duits. Heim betekent thuis, en wee betekent pijn. Dus het is eigenlijk een prachtig woord, dat eigenlijk bijna letterlijk aangeeft wat het probleem is! Het is een verlangen naar huis! Maar inmiddels kan het ook een verlangen zijn naar voorbije tijden. Niettemin wordt er meestal het verlangen om naar huis te gaan mee bedoeld.

Heimwee? Neem een paracetamol!

Paracetamol associeer ik met hoofdpijn of menstruatiepijn.

Maar onderzoekers hebben ontdekt dat paracetamol ook emotionele pijn vermindert. Zoals liefdesverdriet, schaamte, gekwetste gevoelens, heimwee etc. Dit zou zo werken omdat lichamelijk en emotionele pijn op dezelfde plek in de hersenen wordt verwerkt!

Breinblindheid

Dit verschijnsel wordt breinblindheid genoemd. En het idee is dat het komt omdat onze hersenen ons willen beschermen. Ze constateren dat er iets aan de hand is, en slaan alarm. Als je op een hersenscan kijkt dan lichten hersenen bijvoorbeeld op dezelfde plek op als je een arm breekt of wanneer je liefdesverdriet hebt!

Psychologie Professor Water Mischel, van Columbia University zegt:

‘When you look at a picture of the one who broke your heart, you experience a pain in a similar area of the brain which is activated when you burn your arm.

Behandel verdriet als hoofdpijn

Daarom adviseert hij om liefdesverdriet net zo te behandelen als hoofdpijn! Ik vind het wel grappig moet ik zeggen. Dat zou in de praktijk bijvoorbeeld kunnen betekenen dat als één van mijn kinderen liefdesverdriet heeft, ik hem of haar een paracetamol zou geven. Of zoals Water Mischel zegt:

‘Neem maar twee aspirines, en ik spreek je morgen wel weer!’

Dat is niets iets wat ik gauw zou doen. Sterker nog, ik ben erg zuinig en voorzichtig met pijnstillers. ‘Ga eerst maar eens proberen te slapen, en als dat echt niet helpt dan kun je altijd nog een paracetamol nemen’ is meestal mijn advies aan mijn kinderen. Ik doe het zelf ook op die manier. Vaak helpt rust namelijk ook al. En zo niet, dan kun je altijd nog naar een pijnstiller grijpen.

Toch vind ik het wel een intrigerende gedachte dat een pijnstiller kan helpen bij emotionele pijn!

Honden heimwee en katten heimwee

heimwee

Als ik een dier was, dan was ik vast een kat, want ook al ga ik op vakantie met mijn hele gezin, toch heb ik heimwee naar huis. Verlangen naar ons eigen vertrouwde huis. Honden daarentegen hechten zich aan ménsen, en hun menselijk equivalent heeft dan ook geen heimwee zolang zij haar geliefden maar om zich heen heeft.

Het maakt voor mij helaas niets uit dat ik iedereen die ik liefheb bij me heb: ik tel de minuten vanaf aankomst op de vakantiebestemming tot ik weer naar huis mág. Wat mij betreft gaat er niets boven eigen huis en haard.

Heimwee op latere leeftijd

Zoals ik al had ik er als kind al last van, maar nu ik 53 ben nog steeds. Het is dus zeker niet iets waar je per definitie ‘van zelf’ overheen groeit. Heimwee op latere leeftijd komt zeker nog voor. En ik denk dan al gauw:

‘En nou én?! Waarom moeten ook altijd ergens anders naartoe?! Thuis is het toch ook fijn!’

Wat mij betreft hoeft heimwee op latere leeftijd echt geen probleem te zijn. Vaak ligt het aan de omgeving en de verwachting dat je toch vooral moet reizen, dat het een probleem wordt gemaakt. Maar als jij thuis gelukkiger bent, waarom zou je daar dan niet blijven?

Heimwee als gevoel van melancholie

Naast de heimwee naar huis die je kunt voelen, is er ook een vorm die een verlangen is naar voorbije tijden. Bijvoorbeeld als je kinderen volwassen zijn, en je ineens vol heimwee kunt terugdenken aan de tijd dat ze nog een schattig klein babytje waren. Toon Hermans schreef er een mooi gedicht over.

Tips tegen heimwee

Er zijn uiteraard allerlei tips om af te komen van het verlangen om naar huis te gaan. De belangrijkste is: afleiding zoeken! Ga niet zitten sippen op je hotelkamer/in je tent etc en ga dingen ondernemen. Zo ontdek je (hopelijk) de leuke dingen van je tijdelijke nieuwe omgeving.

Maar eerlijk is eerlijk: soms helpt echt helemaal niets.

Behalve deze simpele oplossing: gewoon lekker naar huis gaan!

Toon Hermans: Alles is heimwee

Alles is heimwee
wolken en water
Alles is heimwee
naar vroeger – naar later
Vroeger is over

Later – een ster
Gisteren is oud
En morgen nog ver.

In zijn gelijknamige boek vind je nog meer mooie gedichten van Toon Hermans:

heimwee

Mijn conclusie

Als iemand die altijd maar één ding wil als ze op vakantie gaat, zou ik zeggen: je mag best naar jezelf luisteren. Tegenwoordig wordt het bijna niet meer geaccepteerd als je niet veelvuldig rondreist. Maar niet iedereen vindt dat fijn. En ik vind het eigenlijk een kwalijke zaak als je verlangen naar huis dan een probleem wordt gemaakt.

Waarom zou je tegen heug en meug op vakantie gaan en vechten tegen de heimwee naar huis? Tenzij je daarna denkt:

‘Het was het waard.’

Maar als dat niet het geval is, durf dan gewoon thuis te blijven. Daar is niets mis mee.

Leestip: Staycation

Wat vind jij van het idee van een paracetamol bij emotionele pijn?

Similar Posts

36 Comments

 1. Dubbel, ik wist niet dat het daarbij ook werkt en kan dus wel eens van pas komen, maar aan de andere kant ben ik bang dat er dan wel vaker een pilletje geslikt gaat worden en daar ben ik ook niet zo’n voorstander van

 2. Serieus? Dit wist ik echt niet! Ik neem pijnstillers alleen als het echt niet anders meer kan. Gelukkig heb ik zelf eigenlijk nooit last van heimwee. Nou ja, een soort heimwee wel, als we terug zijn van vakantie en ik heel graag weer terug wil. Maar weet nog niet of ik het dan met ene paracetamol ga proberen :)

 3. Probeer het placebo-effect eens. Geef aan iemand die, naast goede zorgen, ervan op zou knappen en vertel dit verhaal. En geef dan die placebo.

  Ik hou zelf niet van pillen. Ook geen paracetamol of asperine. Alleen als het echt echt niet meer gaat (en dan hadden de meesten denk ik al een stripje of wat op).

 4. Ik wist niet dat die verschillende soorten pijn op dezelfde plek in het brein verwerkt worden. Ik ben chronisch ziek en moet dus helaas regelmatig naar pijnstilling grijpen, wat niet altijd werkt.

 5. eerlijk vind ik dit als verpleegkundige in psychiatrische setting echt niet ok om zo een artikel te schrijven! Er zijn mensen die vechten tegen paracetamol verslaving en het gaat hier precies of het allemaal niets is. Verdriet moet je soms effe doorstaan, blijf je toch hangen in het verdriet consulteer dan een dokter. Hij zal je beter kunnen helpen dan een paracetamol.

  1. Wat mij verbaasd is ook hoe makkelijk huisartsen en specialisten, paracetamol adviseren en de hoeveelheden hier van.

  2. Dank voor de feedback Stefaan. Het is zeker niet de bedoeling van dit artikel om medicijngebruik te promoten. Zoals je kunt lezen in de post neem ik zelf zelden iets in. Maar het concept dat emotionele en fysieke pijn om dezelfde plek in de hersenen wordt geregistreerd vind ik interessant : )

 6. Helaas werkt pcm niet voor de pijn bij mij.. Dus betwijfel of het dan wel werkt tegen iets emotioneels.. Wat hier door Stefaan de Winter ook gezegd wordt, ik denk niet dat een pcm een oplossing is tegen emotioneel verdriet. Men heeft dan meer aan iemand om mee te praten.

 7. Ik hou niet van medicijnen
  Als het moet op voorschrift van de arts

  Voor je het weet raak je er verslaafd aan
  Of krijgt andere vage klachten

  ????????doet wonderen en ????????????

 8. Nooit van gehoord. En ik zou het ook niet doen. Ik neem niet eens iets al ik pijn heb. Alleen als het noodzakelijk is, zoals bij een breuk. Maar dan stopte ik er de volgende dag vaak al mee. Nu heb ik een ontsteking. Ik neem wel een voorgeschreven pijnstiller die ook ontstekingsremmend is. Ik neem het omdat het ook ontstekingsremmend is. Niet om de pijn te stillen.

 9. Emotionele pijn kan nooit opgelost worden met pillen,dat heeft een dieper liggende oorzaak,net als een depressie niet kan opgelost worden met een pil. je moet jezelf gaan leren kennen en begrijpen hoe je in elkaar zit.
  de enigste manier om van emotionele pijn af te komen is je gaan verdiepen in het geloof en God,dan word je verlost van al je emotionele problemen en/of depressies.

 10. Ik wist dit niet maar waarom zou je het niet gebruiken als het helpt, emotionele pijn kan soms heftiger zijn dan fysieke! Ik ga het zeker proberen in de toekomst!

 11. Het is een interessante gedachtegang! Ik kan het ergens wel snappen… Maar werkt het inderdaad ook bij stress of tijdens een rouwproces? Al vind ik soms dat het onderdrukken van die gevoelens juist nadelig kan zijn op lange termijn! :-)

 12. Ik moet zelf al genoeg medicijnen nemen vanwege chronische pijn dus het lijkt me niet zo’n goed idee om dit te proberen, haha! Al is het wel heel interessant om te lezen.

 13. Serieus? Ik grijp zelf inderdaad nagenoeg niet naar pijnstillers. Alleen als het niet anders kan. Maar dan ook echt alleen bij (erge) hoofdpijn, ander soort pijn, als ik mij ziek voel of eventueel als ik de dag erna iets belangrijks heb en ik hoop dat ik door de paracetamol in ieder geval kan slapen. Wel heel bijzonder trouwens, als het daar ook bij zou helpen. Het uitproberen waard, maar aan de andere kant stimuleer ik ook het niet-gebruiken als er andere oplossingen zijn.

 14. Ben geen voorstander van al die pillen en medicatie. Dat brengt je volgens mij in een vicieuze cirkel waar je niet meer uit geraakt. Maar dat is natuurlijk mijn mening.

  1. Ik denk dat je zeker een punt hebt Bryan, en dat voorzichtigheid geboden is. Bovendien denk ik dat je moet uitkijken dat je niet allerlei emoties probeert te onderdrukken.

 15. Grappig om te lezen! Maar eigenlijk herken ik het wel een beetje. Als je hoofd vol zit met dingen die je mee hebt gemaakt, ben ik ook altijd wat overprikkeld en vol in mijn hoofd. Een paracetamol neemt dat inderdaad wat weg en kun je wat meer ontspannen in slaap vallen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.