Heimwee? Neem een paracetamol.

heimwee

Paracetamol associeer ik met hoofdpijn of menstruatiepijn.

Maar onderzoekers hebben ontdekt dat paracetamol ook emotionele pijn vermindert. Zoals liefdesverdriet, schaamte, gekwetste gevoelens, heimwee etc. Dit zou zo werken omdat lichamelijk en emotionele pijn op dezelfde plek in de hersenen wordt verwerkt!

Breinblindheid

Dit verschijnsel wordt breinblindheid genoemd. En het idee is dat het komt omdat onze hersenen ons willen beschermen. Ze constateren dat er iets aan de hand is, en slaan alarm. Als je op een hersenscan kijkt dan lichten hersenen bijvoorbeeld op dezelfde plek op als je een arm breekt of wanneer je liefdesverdriet hebt!

Psychologie Professor Water Mischel, van Columbia University zegt:

‘When you look at a picture of the one who broke your heart, you experience a pain in a similar area of the brain which is activated when you burn your arm.

Behandel verdriet als hoofdpijn

Daarom adviseert hij om liefdesverdriet net zo te behandelen als hoofdpijn! Ik vind het wel grappig moet ik zeggen. Dat zou in de praktijk bijvoorbeeld kunnen betekenen dat als één van mijn kinderen liefdesverdriet heeft, ik hem of haar een paracetamol zou geven. Of zoals Water Mischel zegt:

‘Neem maar twee aspirines, en ik spreek je morgen wel weer!’

Dat is niets iets wat ik gauw zou doen. Sterker nog, ik ben erg zuinig en voorzichtig met pijnstillers. ‘Ga eerst maar eens proberen te slapen, en als dat echt niet helpt dan kun je altijd nog een paracetamol nemen’ is meestal mijn advies aan mijn kinderen. Ik doe het zelf ook op die manier. Vaak helpt rust namelijk ook al. En zo niet, dan kun je altijd nog naar een pijnstiller grijpen.

Toch vind ik het wel een intrigerende gedachte dat een pijnstiller kan helpen bij emotionele pijn!

Wat vind jij van het idee van een paracetamol bij emotionele pijn?

Similar Posts

36 Comments

 1. Dubbel, ik wist niet dat het daarbij ook werkt en kan dus wel eens van pas komen, maar aan de andere kant ben ik bang dat er dan wel vaker een pilletje geslikt gaat worden en daar ben ik ook niet zo’n voorstander van

 2. Serieus? Dit wist ik echt niet! Ik neem pijnstillers alleen als het echt niet anders meer kan. Gelukkig heb ik zelf eigenlijk nooit last van heimwee. Nou ja, een soort heimwee wel, als we terug zijn van vakantie en ik heel graag weer terug wil. Maar weet nog niet of ik het dan met ene paracetamol ga proberen :)

 3. Probeer het placebo-effect eens. Geef aan iemand die, naast goede zorgen, ervan op zou knappen en vertel dit verhaal. En geef dan die placebo.

  Ik hou zelf niet van pillen. Ook geen paracetamol of asperine. Alleen als het echt echt niet meer gaat (en dan hadden de meesten denk ik al een stripje of wat op).

 4. Ik wist niet dat die verschillende soorten pijn op dezelfde plek in het brein verwerkt worden. Ik ben chronisch ziek en moet dus helaas regelmatig naar pijnstilling grijpen, wat niet altijd werkt.

 5. eerlijk vind ik dit als verpleegkundige in psychiatrische setting echt niet ok om zo een artikel te schrijven! Er zijn mensen die vechten tegen paracetamol verslaving en het gaat hier precies of het allemaal niets is. Verdriet moet je soms effe doorstaan, blijf je toch hangen in het verdriet consulteer dan een dokter. Hij zal je beter kunnen helpen dan een paracetamol.

  1. Wat mij verbaasd is ook hoe makkelijk huisartsen en specialisten, paracetamol adviseren en de hoeveelheden hier van.

  2. Dank voor de feedback Stefaan. Het is zeker niet de bedoeling van dit artikel om medicijngebruik te promoten. Zoals je kunt lezen in de post neem ik zelf zelden iets in. Maar het concept dat emotionele en fysieke pijn om dezelfde plek in de hersenen wordt geregistreerd vind ik interessant : )

 6. Helaas werkt pcm niet voor de pijn bij mij.. Dus betwijfel of het dan wel werkt tegen iets emotioneels.. Wat hier door Stefaan de Winter ook gezegd wordt, ik denk niet dat een pcm een oplossing is tegen emotioneel verdriet. Men heeft dan meer aan iemand om mee te praten.

 7. Ik hou niet van medicijnen
  Als het moet op voorschrift van de arts

  Voor je het weet raak je er verslaafd aan
  Of krijgt andere vage klachten

  ????????doet wonderen en ????????????

 8. Nooit van gehoord. En ik zou het ook niet doen. Ik neem niet eens iets al ik pijn heb. Alleen als het noodzakelijk is, zoals bij een breuk. Maar dan stopte ik er de volgende dag vaak al mee. Nu heb ik een ontsteking. Ik neem wel een voorgeschreven pijnstiller die ook ontstekingsremmend is. Ik neem het omdat het ook ontstekingsremmend is. Niet om de pijn te stillen.

 9. Emotionele pijn kan nooit opgelost worden met pillen,dat heeft een dieper liggende oorzaak,net als een depressie niet kan opgelost worden met een pil. je moet jezelf gaan leren kennen en begrijpen hoe je in elkaar zit.
  de enigste manier om van emotionele pijn af te komen is je gaan verdiepen in het geloof en God,dan word je verlost van al je emotionele problemen en/of depressies.

 10. Ik wist dit niet maar waarom zou je het niet gebruiken als het helpt, emotionele pijn kan soms heftiger zijn dan fysieke! Ik ga het zeker proberen in de toekomst!

 11. Het is een interessante gedachtegang! Ik kan het ergens wel snappen… Maar werkt het inderdaad ook bij stress of tijdens een rouwproces? Al vind ik soms dat het onderdrukken van die gevoelens juist nadelig kan zijn op lange termijn! :-)

 12. Ik moet zelf al genoeg medicijnen nemen vanwege chronische pijn dus het lijkt me niet zo’n goed idee om dit te proberen, haha! Al is het wel heel interessant om te lezen.

 13. Serieus? Ik grijp zelf inderdaad nagenoeg niet naar pijnstillers. Alleen als het niet anders kan. Maar dan ook echt alleen bij (erge) hoofdpijn, ander soort pijn, als ik mij ziek voel of eventueel als ik de dag erna iets belangrijks heb en ik hoop dat ik door de paracetamol in ieder geval kan slapen. Wel heel bijzonder trouwens, als het daar ook bij zou helpen. Het uitproberen waard, maar aan de andere kant stimuleer ik ook het niet-gebruiken als er andere oplossingen zijn.

 14. Ben geen voorstander van al die pillen en medicatie. Dat brengt je volgens mij in een vicieuze cirkel waar je niet meer uit geraakt. Maar dat is natuurlijk mijn mening.

  1. Ik denk dat je zeker een punt hebt Bryan, en dat voorzichtigheid geboden is. Bovendien denk ik dat je moet uitkijken dat je niet allerlei emoties probeert te onderdrukken.

 15. Grappig om te lezen! Maar eigenlijk herken ik het wel een beetje. Als je hoofd vol zit met dingen die je mee hebt gemaakt, ben ik ook altijd wat overprikkeld en vol in mijn hoofd. Een paracetamol neemt dat inderdaad wat weg en kun je wat meer ontspannen in slaap vallen.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.