De pil tegen menstruatiepijn?

de pil tegen menstruatiepijn

Mijn zeventienjarige dochter heeft veel last van menstruatiepijn en als mogelijke oplossing werd de pil aangedragen. De pil tegen menstruatiepijn.

Is dat een goed idee?

De pil tegen menstruatiepijn

Maar ik ben er geen voorstander van om elke dag een pil te slikken, voor één tot twee dagen menstruatiepijn. De pil als anticonceptiemiddel vind ik prima maar als middel tegen menstruatiepijn, hoewel vast effectief, vind ik het een beetje met een kanon op een mug schieten.

De pil slikken

Sowieso ben ik geen fan van pillen slikken, en ik denk dat ik in mijn 43-jarige leven niet meer dan twee jaar de pil heb geslikt. Als het niet nodig is, dan liever niet. Ook al zal de moderne pil vast uitstekend in elkaar steken, je voegt toch iets aan je lichaam toe en verandert een natuurlijk proces. En de maandelijkse bloeding is een zogenaamde 'onttrekkingsbloeding', geen menstruatie. Persoonlijk vind ik dat geen fijn idee.

Menstruatiepijn

Toen ik een jaar of zeventien was viel ik tijdens een les handvaardigheid flauw vanwege de menstruatiepijn. Ik kreeg altijd enorme rugpijn. Van de pil was geen sprake, wel grapte de dokter dat ik 'maar zwanger moest worden' want daarna zou de menstruatiepijn wel minder worden.

Hahaha… Ik kreeg toen blauwe tabletjes, 'Fenex' genaamd, en die hielpen vrij goed. De huisarts heeft mijn dochter nu 'diclofenac' voorgeschreven om te proberen. Mocht dit niet helpen, dan wil de dokter met mij praten om mij meer uit te leggen over de pil…

Op Wikipedia las ik dat de pil oorspronkelijk inderdaad als nieuw middel tegen menstruatiestoornissen op de markt kwam.

Dat je er tijdelijk onvruchtbaar van werd was een bijwerking!

Thuisarts over de pil tegen menstruatiepijn

Op de site thuisarts.nl schrijven ze dat de pil tegen menstruatiepijn inderdaad kan helpen bij klachten.

Leestips

Hoe denken jullie over de pil?
En wie heeft er tips tegen menstruatieklachten?

Vergelijkbare berichten

47 reacties

 1. Goedemorgen,

  Ik ben geen voorstander van de pil en heb hem ook nog nooit geslikt en als middel tegen pijn, ik weet het niet.
  Eigenlijk zegt je lijf dat je het rustig aan moet doen, maar ja dat komt vaak niet uit. Als het even kan kruip ik veel en vroeg in bed als ik er last van heb. Meestal de eerste dag het ergste.
  Een tijdje geleden ontdekte ik aleve feminax en voor mij helpt dat echt heel goed. Zo dat ik bijna vergat ongesteld te zijn:-).
  Nu moest ik laatste nieuwe kopen en waren ze op, nu heb ik iets van het kruidvat, ik moet nog even goed lezen, maar die mevrouw zei dat de werkzame stof hetzelfde is.
  Misschien een idee om te proberen. Er zijn landen waar je als je ongesteld je gewoon een week ergens anders heen gaat, zoiets als een hutje op de hei:-), lijkt mij wel wat.

  Groetjes Alice

  1. Alice, bedankt voor de tip! Dit middel kun je gewoon bij de Kruidvat halen?
   En dat hutje in de hei klinkt trouwens helemaal geweldig. Dat lijkt mij ook wel wat. Ook al heb ik sinds ik vijf kinderen heb gebaard inderdaad veel minder last… Had die stomme dokter dan toch een punt destijds?

  2. Hoi,
   Ja gewoon bij de drogist. Bij de eerste klachten neem je 2 pillen en dan na ik dacht 8 uur eventueel nog een, maar ik doe dat nooit. Volgend mij verschillen de klachten gewoon per persoon. Ik heb 2 kinderen en ik heb wel eens het idee dat de klachten ergens worden hoe ouder ik word.

   Groetjes Alice

  3. De werkzame stof in deze aleve is naproxen en dat is een NSAID. In diezelfde groep valt ook ibuprofen.

   VeggieMo

  4. Ja, weet ik. Daarom vond ik het ook zo vreemd dat ik op diclofenac zo slecht reageerde en op ibuprofen weer heel goed.
   In het voorjaar heb ik een stevige dosis ibuprofen geslikt en toen kreeg ik daarna bijwerkingen. Ik kreeg die waarschuwing al van een verpleegkundige te horen.
   Ik las op google dat naproxen een meer veilige soort is uit de NSAID-groep. Al weet je weer niet wie dat onderzoek heeft gefinancierd.

   Paracetamol is veiliger, alleen moet je wel de mazzel hebben dat het ook echt pijnstillend werkt. In mijn gezin hebben we twee groepen. Manlief en oudste zoon gebruiken liefst paracetamol. Jongste zoon en ik ibuprofen. Ook al hebben we van die laatste vaak heel hoge doses nodig omdat dit anders dit ook niet werkt. Een brufen van 600 mg werkt.

   VeggieMo

 2. diclofinac vind ik een erg rigoreus middel, dat zou ik mijn dochter nou niet geven. Dat is echt rotzooi. Maar ik snap je bezwaren tegen de pil ook. Het blijven moeilijke keuze's.

  1. Ik ken diclofinac helemaal niet verder. Is dat echt zo'n vervelend middel? Wat zit er in? Anders kan mijn dochter misschien beter eerst Alice' tip van hierboven proberen, en kijken wat aleve feminiax doet.

  2. Diclofinac is inderdaad niet z'on fijn middel, ook beetje olifant tegen mugje. Ik kan er helemaal niet tegen, na 1 dag slikken werd ik wakker met het gevoel van enorme kater terwijl ik die avond niets had gedronken en ook na 2 dagen was het gevoel van "onder invloed" nog niet weg, nu was ik niet in al te beste conditie rond die tijd, maar ook toen ik het later voor artrose kreeg voorgschreven had ik precies dezelfde bijwerkingen.

  3. Ik weet niet hoe het kan, maar mijn stukje van 10.15 uur is anders op jouw blog terecht gekomen dan ik heb getypt. Er is een stuk uit, maar de strekking klopt wel.
   Bij de opmerking over ibuprofen 600 mg, doelde ik op een kaakontsteking waarvoor ik zware pijnstiller nodig heb gehad.

   VeggieMo

  4. Diclofenac is een paardenmiddel, slecht voor je lever ook, zo beweerde de huisarts.
   Bij mij hielp buikspieroefeningen samen met nntspanningsoefeningen.
   Ik slik heel weinig van wat dan ook.
   Misschien wat ijzer?

 3. Nou nee zeker niet aan de pil om die reden hoor! veels te veel bijwerkingen, en diclofenac is btw ook niet echt gezond hoor ( oa voor je lever).
  Ik denk dat magnesiumpillen wel zou kunnen helpen, google er maar eens op, daardoor ontspannen de spieren, en je baarmoeder bestaat uit spierweefsel waarvan de krampen dus pijnlijk zijn.(in van die chia-zaadjes en goji-bessen zit bv een hoge concentratie magnesium, en in amandelen en groene bladgroentes, er zijn ook wel pillen , maar dan moet je wel ff opletten dat je de goede soort neemt, en je wou immers liever geen pillen? )
  Als je wel iets tegen de pijn zou willen nemen-> paracetamol, warme kruiken tegen buik en/of rug, warme ontspannende douche.
  Het kan idd behoorlijk je leven beheersen, die buikpijnen.

  1. Mijn dochter heeft de laatste keer 2 paracetamols genomen, maar dat hielp helaas onvoldoende. Een warme kruik en douche vind ik ook supergoed helpen, maar het lastige is dat als ze naar school moet ze daar niet zoveel aan heeft.

   Ik zal die magnesiumpillen ook eens gaan googelen! Bedankt Sillie!

 4. Ibuprofen werkt beter tegen menstruatiepijn dan paracetamol omdat het ontkrampend werkt. Heeft ze al eens ibuprofen uitgeprobeerd?
  Diclofenac zou ik echt afraden. Dat is zo'n zwaar middel. Bij veel mensen werkt het bovendien niet eens tegen de pijn, maar krijg je er juist pijn bij door maag- en darmklachten. Ik ben er zo één en één van mijn vriendinnen en mijn moeder hebben precies dezelfde ervaringen. De maagbeschermer die erbij wordt voorgeschreven beschermt niet tegen de maag- darmklachten maar dat ze geen maagbloeding van diclofenac krijgt. Van die maagbeschermer kun je ook weer maag- darmklachten krijgen.

  Ik had vroeger ook heel zware menstruatiepijn. Toen ik beviel van onze oudste zoon kwam ik erachter hoe pijnlijk die krampen waren, want de pijn was te vergelijken met de pijn die weeën doen met 8 cm ontsluiting.
  Ik had na die bevalling idd niet meer van die zware menstruatiekrampen.
  Ik heb vanaf vrij jonge leeftijd de pil geslikt en het hielp goed tegen menstruatiepijn. Ik ben ook niet anti-pil. Er zijn vrouwen die zich minder goed voelen als ze de pil slikken, ik voel mij juist beter zonder al die hormoonschommelingen.
  Eerlijk gezegd zie ik het verschil niet zo tussen het nemen van de eventuele risico's van de pil als je hem slikt om niet zwanger te raken of om een betere kwaliteit van leven te hebben tijdens de menstruatie.

  Groetjes, VeggieMo

  1. Ibuprofen hebben we nog nooit geprobeerd! Mijn ouders hadden vroeger altijd Aspro Bruis in huis, en wij hebben Paracetamol. Maar die Ibuprofen wil ik toch maar eens in huis halen als alternatief voor de Paracetamol.

   De bijsluiter van de diclofenac was inderdaad zorgelijk, maar dat zijn bijsluiters eigenlijk altijd vind ik.

   Mijn bezwaar tegen de pil is dat je hem de hele maand slikt, om de menstruatiepijnen van één hoogstens twee dagen op te lossen.

 5. In bed gaan liggen met warme kruiken, en dan vooral tussen de benen is sowieso al pijnverlichtend en hopelijk is het dan voor haar te doen. Maar als ze elke maand twee dagen school en straks twee dagen werk mist per maand?

  Groetjes, veggieMo

 6. Hoi! Nee aan de pil gaan zou ik niet doen. Ik ben ook vanwege menstruatie klachten aan de pil gegaan, maar dat heeft me uiteindelijk niet geholpen.. Ik heb een jaar de pil geslikt. We lopen nu bij een gynaecoloog omdat we 'spontaan' nog niet zwanger raken. Hij zei dat het niet verstandig was om de pil te slikken, want het gooit je hele hormoonhuishouden door elkaar. En dan hoeft het nog niet eens te helpen tegen de pijn, deed het bij mij ook niet... oud-collega's van mij die in de overgang zitten gaan naar een verpleegkundige van care for woman. Ze zijn erg tevreden over de medicijnen die ze hebben. Een collega van mij slikte eerst ook medicijnen via care for woman tegen de menstruatiepijn, en zei tegen mij dat het echt goed werkt.(dit zei ze omdat ik ook veel pijn heb tijdens de menstruatie) Dit is de website, ik heb alvast over menstruatie opgezocht voor je. https://centrum.careforwomen.nl/aandoeningen/menstruatie/
  Volgens mij waren veel medicijnen op natuurlijke basis, maar ik heb alleen nog maar positieve reacties gehoord. Dus wie weet is het wel wat!! Bij veel zorgverzekeraars werd het ook vergoed geloof ik. Groetjes, Marike

  1. Care for Women is een echte aanrader. Zij geven de juiste voedingssupplementen en advies over welke levensstijl je je het beste kan houden om klachten te verminderen. Na 25 jaar ellende met hormoonschommelingen was ik daar in twee maanden van af.

 7. Ik slik de pil, niet voor de pijn :-) Een fijne bijwerking is dat ik absoluut geen pijn meer heb, bijd menstruaties. Daar moet ik wel bijzeggen, dat het een pil zonder stopweek is. Ik heb trouwens ook geen schommelingen meer in de week voordat ik het moet worden. Dat is er ook mee over gegaan en het is een lichte pil met één hormoon.

  Maar als ik jouw dochter was zou ik niet voor de pil kiezen. Mijn dochters nemen panadol ( 2 per keer). Dat helpt voor vier uur. Ook werken ze met pittenzakken, niet met kersenpitten maar die andere. En een hete douche. Er schijnt ook iets plantaardigs te zijn. Pilletjes. Maar of dat genoeg helpt bij zware pijn weet ik niet. Ik ben anti ibruprofen. Als je last van lage bloeddruk heb kan je van die langzame hartkloppingen krijgen ... Dat het heel lang duurt voordat je hart weer slaat. Nare bijwerking.
  Succes hè. En nou ga ik de andere opmerkingen lezen :-)

 8. Hoi! Nog even een aanvulling. Op die site staat veel over alternatieve dingen, maar mij werd verteld dat ze ook medicijnen hebben. Groetjes Marike

 9. Het hangt echt van je dochter af. Ik denk dat ze met haar 17 jaar oud genoeg is om zelf die beslissing te nemen. Mij heeft de pil enorm geholpen, ik was twee dagen per maand "kwijt" aan ongesteld zijn, en als die dagen toevallig doordeweeks vielen miste ik colleges. Niet handig. Het kan zijn dat pijnstillers voldoende helpen. Ik zou echt haar laten uitproberen en haar laten beoordelen waar ze het beste mee leven kan.

 10. Hoi
  Ik ben ook niet zo'n voorstander van de pil,maar diclofenac is geen kinderachtig middel en zou ik zeker niet geven aan mijn dochter.
  ik heb zo nu en dan last van nierkolieken en gebruik dan diclofenac,helaas is de pijn niet te harden en een ander middel is er niet,met een maagbeschermer en heb er een maagzweer aan overgehouden,das ook geen pretje.
  succes met zoeken.

  groetjes Christel

 11. Ik zou de pil ook zeker niet aanraden! OIk ben blij dat ik er inmiddels mee ben gestopt, want het middel is erger dan de kwaal. Met de pil was ik helemaal mezelf niet meer!!

  Wat dan wel helpt? Ik hoor veel collega's over aleve femina of zoiets...

 12. Ik zelf ben vanwege endometriose aan de pil gegaan,
  (Cystes die draaien dat is ontzettend pijnlijk en heel erg gevaarlijk als je niet snel geopereerd word)
  Het begon bij mij ook met pijn, en enorme menstruatie.

  Diclo. Is wel heel erg heftig, en helpt niet altijd.
  Als het echt heel erg is, zou ik even met de huisarts overleggen en zijn namelijk meerdere middelen verkrijgbaar, ook homeopathie.

 13. Ik slik nu anderhalf jaar (zonder stopweek) de pil, vooral tegen migraine tijdens/voor de menstruatie. Ik heb er jaren tegenaan gehangen, omdat ik 'tegen' de pil was en bang voor de bijwerkingen was.
  Ik ben er aanvankelijk iets door aangekomen (tijdelijk) en in het begin had ik wat last (of eigenlijk meer mijn omgeving) van stemmingswisselingen, maar nu voel ik me er prima bij. Geen menstruaties meer (ik slik dus gewoon door op doktersadvies) en dus ook geen hormonale pieken en dalen meer. Voor een zeventienjarige vind ik dit wellicht wat té, maar ik ben 46 en wacht nu gewoon op de overgang....
  De pil is natuurlijk niet 'gezond', maar wat weten we eigenlijk van medicatie..... Ibuprofen is ook niet zo'n lekker middel en van heel veel pijnstillers weten we ook niet precies wat het doet. Voor mezelf: ik leef liever 2 jaar korter met veel minder pijn, dan 2 jaar extra met een hoop lijden...

 14. Ik ben de pil gaan slikken tegen de pijn en flauwvallen toen ik een jaar of 20 was maar ook tegen de grote emotionele schommelingen. Dat hielp goed, geen flauwvaltoestanden, minder pijn en het vlakte de emoties wat af. Ik weet niet of ik het zou aanraden, maar al die medicijnen zijn ook niet onschuldig en de pillen van tegenwoordig zijn steeds lichter. Ik heb zelf na een aantal jaren de pil wel aan de wilgen gehangen, omdat ik er klaar mee was, met hormoonslikken en ik wilde weer af van het vlakke ('t is ook nooit goed he?). Ik ben er nooit meer aan begonnen. Oh ja, het krijgen van kinderen is zeker geen garantie dat het verdwijnt of minder wordt (bij mij niet in elk geval). Wat wel kan als ibu enzo echt niet (voldoende) werkt is tijdelijk de pil slikken, een jaartje en dan weer stoppen. Dat kan helpen. Maar ideaal is het allemaal niet. Ik zou zeker eerst ibu-achtigen proberen(al die femi-dingen zijn dacht ik ook altijd op basis van ibuprofen), wie weet heeft ze daar al direct profijt van. Wat vindt je dochter er zelf van?

 15. Ik begin er niet meer aan. Het is troep en na de 1e bevalling aan de nuvaring gegaan en daar werd ik echt agressief en neerslachtig van. Ik heb in januari mijn eerste afspraak bij de osteopaat voor o.a. menstruatiepijn. Heb het tegenwoordig 2 dagen non stop en beinvloedt dan mijn dag zodanig dat het voor niemand leuk meer is ;) En wil er ook geen paracetamol meer voor slikken.

 16. Ik zou ook eerst naar andere mogelijkheden kijken. Ik heb ook een tijd de pil geslikt, maar bij mij werd de menstruatiepijn er alleen maar heftiger van, en ik kreeg juist steeds meer migraine-aanvallen. Ik had er vandaag weer een, maar daarvoor al een half jaar niet, terwijl ik tijdens mijn pil-periode elke maand of zelfs twee weken wel een migraine-aanval had. Ben nu erg blij dat ik met die rotzooi weer gestopt ben.

 17. Sommige pijnstillers zoals Ibuprofen helpen goed en hebben als prettige bijwerking dat, mits op tijd begonnen, het menstruatiebloed ook sterk verminderd.

  1. van ibuprofen gaan de bloedvaten open staan ga je dus meer van bloeden, zoek maar na, waarschijnlijk bloed je minder doordat ej verder in je cyclus zit :-)

  2. Ibuprofen e.d. wordt juist vaak voorgeschreven door gynaecologen bij vrouwen die veel vloeien, om het bloedverlies te verminderen. Maar zoals ik al zei, moet je er tijdig mee beginnen (en is een regelmatige cyclus wel handig bij deze behandeling). Google er maar eens op, of nog beter bezoek (met je dochter) een Menstruatie-poli.

 18. Ik kreeg veel meer pijn van de pil en die gaat niet over. Tegenwoordig ben ik 6 dagen per keer niet te genieten van de pijn, voor de pil duurde dit maar twee dagen.
  Toen ik deze klachten meldde kreeg ik van de apotheker te horen dat dit niet zeldzaam is..
  Daarnaast herkende ik mezelf totaal niet, instabiel, alle dagen prikkelbaar, hoofdpijn, duizelig, huilen, schreeuwen,en het ergste vreetbuien en een verminderde stofwisseling.
  De pil als pijnstiller? Als iemand mij verteld had dat ik kans had meer pijn te krijgen was ik er niet aan begonnen. Met 6 ibuprofen die twee dagen wel te doen, nu vreet ik er 30 in 6 dagen..

  1. Wat apart hoe iedereen verschillend reageert. Ik heb die klachten in de 'stopweek'. Die doe ik dus na drie strips. Helaas kan ik niet nog langer doorgaan met slikken want mijn lijf geeft dan ook aan met buikpijn dat het tijd wordt om weer eens ongesteld te worden.

   VeggieMo

 19. De pijn komt van de samentrekking van de baarmoeder. Ibuprofen (400 mg) is spierontspannend en helpt bij mij uitstekend! Diclofinac is erg zwaar, hoor, beetje rigoreus lijkt me.

 20. Femex bestaat nog steeds (net iets andere spelling ;-) ). Dat lijkt me geschikter dan dat wat je nu hebt meegekregen.
  https://www.apotheek.nl/Nieuws/Nieuws/Medicijnen/Producten/Naproxen.aspx?mId=10704&rId=272
  Vrij verkrijgbaar bij apotheek.
  Jaren de pil geslikt in soorten en maten, ook ivm hevige bloedingen enz. Heb vaak weer om die blauwe tabletjes gevraagd. Die waren toch echt fijner. Toen ik stopte met de pil had ik ineens mezelf weer terug. Ik was er een ander mens van geworden.

  1. Aha, Femex heette het! Die Diclofinac vind ik na alles wat ik hier heb gehoord niet meer zo'n goed idee. Eerst maar eens jullie suggesties proberen. Eventueel die Femex ook nog; die hielp bij mij tenslotte ook.

 21. Ik heb toen ik 15 was de pil gekregen tegen de pijn en hoeveelheid, dit hielp perfect. Ik had nog wel pijn maar ik hoefde niet 2 dagen van school per maand thuis te blijven. Tegenwoordig zijn de pillen zo licht dat ik me daar absoluut geen zorgen over zou maken..Diclofenac daarentegen wel.. heeft ze er ook een maagbeschermer bij gekregen of zit die al in de pil? (heb je ook inmiddels) je moet zo uitkijken met die troep. Je maag gaat er dus kapot van.. helaas moet ik ze vaak slikken maar van mijn dokter mag ik er geen 1 zonder maagbeschermer.. Ik zou zeggen als je je ergens zorgen over maakt kwa pil dan zou ik me meer zorgen maken over de diclofenac..

 22. heb lang veel pijn gehad met 2à3 dagen niet naar school of later gaan werken . de pil heb ik een paar jaar genomen en hielp een beetje . en dan ben ik op mijn eten gaan letten en meer kruiden gaan gebruiken . een paar dagen er voor eet ik weinig vlees en al zeker geen rood en een weekje er voor drink ik elke dag een thee van vrouwemantel of fenegriek .
  natuurlijk die dagen ook wat meer rusten ( een paar dagen op de hei zou ik ook wel willen :) ).
  en heb zo zelden nog iets van pijnstillers nodig .

 23. Wát 'n reacties al, niet allemaal gelezen, dus wellicht is mijn reactie overbodig, maar toch: mijn man krijgt diclofenac voorgeschreven als er zich weer ergens in zijn lijf een ontsteking voordoet. Daar komt dan een maagbeschermer bij omdat het regelmatig slikken voor die maag toch wel erg slecht zou zijn.
  Ik vind 't dus een behoorlijk heftig middel voor de kwaal, zeker als je liever geen kanon op 'n mug afschiet en zou dan zelf nog eerder voor een lichte pil kiezen.
  Maar mogelijk zijn er ook nog meer natuurlijke middelen, want zoveel last van je menstruatie is natuurlijk knap lastig!

 24. Lastig hoor. En iedereen reageert ook weer zo anders op al die pillen. Ik kan alleen maar zeggen dat voor mij de pil goed werkt. Ik slik hem sinds mijn 16e en ben nu 29. Ik ben drie jaar geleden gestopt met de pil omdat ik graag wilde weten hoe ik me zou voelen en wat een 'normale' ongesteldheid bij mij is. Ook vanwege een chronische schimmelinfectie wilde ik stoppen. Ik heb dit een jaar volgehouden maar was elke maand zo ziek! Koortsig, overgeven, diarree, enorme krampen. Het was echt niet te doen. Ik heb me toen afgevraagd wat ik erger vind: elke maand moeten overgeven ed of elke dag een hormoonpilletje slikken. Ik vond het overgeven erger dus ik ben weer begonnen met de pil. Ik slik trouwens wel een hele lichte: Yasmin. Die is echt wel fijn. Ik denk dat je dochter verschillende dingen zal moeten proberen om te bepalen wat voor haar goed werkt. Misschien is ze wel geholpen met pijnstillers maar zou de pil ook heel goed kunnen werken. Het zal zeker tijd kosten om te bepalen wat het beste voor haar is.
  Daarnaast zou ook kunnen meespelen dat ze misschien een vriendje heeft. Als ze 17 is, zou ze zich misschien ook wel seksueel willen ontwikkelen. In dat geval is een pil natuurlijk ook handig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.