Overgangsklachten behandelen met natuurlijke middelen

overgangsklachten

Hoewel ik nog geen overgangsklachten heb, zie ik de bui al hangen.

Hormoontherapie schrikt me af, vanwege de verhalen over een verband met borstkanker. Daarom nam ik uit de bibliotheek het boek Puur natuurlijk door de menopauze mee. Een boek om overgangsklachten te overleven met natuurlijke middelen en kruiden. Het boek is geschreven door Anntje Peeters, een gezondheidscoach en herboriste. Niet direct twee titels die me veel vertrouwen inboezemen, maar goed.

Laten we eerst eens de horror van de overgangsklachten inventariseren. Die lezen namelijk als een hele enge bijsluiter!

Overgangsklachten: zet je maar schrap!

Waar kun je in theorie zoal last van krijgen?

 1. Stemmingswisselingen
 2. Depressie
 3. Hevig bloedverlies
 4. Onregelmatige menstruatie
 5. Dikker worden
 6. Minder makkelijk afvallen
 7. Aankomen zonder dat je anders eet
 8. Veranderende stofwisseling
 9. Je huid verliest elasticiteit
 10. Je vorm verandert: je taille verdwijnt
 11. Vet gaat voortaan lekker op je buik zitten
 12. Opvliegers
 13. ‘s Nachts niet kunnen slapen. Lees ook Apart slapen en Dromenvangers.
 14. s Nachts wakker worden omdat je zo hebt gezweet dat alle beddengoed nat, en je de boel eerst moet verschonen.
 15. Hartkloppingen
 16. Je niet meer jezelf voelen
 17. Laag libido

via GIPHY

 1. Droge vagina
 2. Urineverlies
 3. Haarverlies
 4. Gewrichtsklachten
 5. Zenuwachtig gevoel
 6. Het helemaal gehad hebben met zorgtaken

Waarom dit boek over de overgang overleven met natuurlijke middelen?

Zoals ik al zei: het is geen vrolijk makende lijst. Maar volgens Anntje kun je zelf veel doen tegen overgangsklachten met natuurlijke middelen. In haar boek behandelt ze die kruiden, voeding en vitamines uitgebreid. Ze schrijft in het voorwoord dat er nog geen boek was over de rol die kruiden kunnen spelen bij overgangsklachten.

Maar hoeveel vrouwen hebben eigenlijk ook echt last van overgangsklachten?

Anntje geeft wat cijfers over overgangsklachten:

 • 2/3 van alle vrouwen heeft overgangsklachten
 • 1/3 heeft ernstige overgangsklachten
 • 1/3 van alle vrouwen heeft geen overgangsklachten. Dat is toch maar mooi 33%.
 • 25% van de menopauzale vrouwen heeft géén last van opvliegers.
 • 15% van de vrouwen heeft last van vaginale droogte, wat oploopt tot 30% menopausaal.
 • 70% van alle vrouwen heeft dus geen last van vaginale droogte.

Natuurlijke hormonen tegen overgangsklachten?

Anntje schrijft over hormonale substitutietherapie als remedie als je erg veel last hebt van je overgangsklachten. Maar is daar weinig positief over. Net zomin als Francine Oomen. Ze noemt als mogelijk alternatief zogenoemde bio-identieke hormonen. Daar had ik nog nooit van gehoord!

Zogenoemde bio-identieke hormonen hebben een natuurlijker image, maar worden alsnog in het laboratorium gemaakt. Het verschil met de hst hormonen is dat de natuurlijke hormonen worden gemaakt vanuit plantaardige stoffen die lijken op menselijke hormonen. Maar er is nog geen onderzoek gedaan naar de lange termijn effecten volgens Anntje. Dus dat schiet ook niet op.

De menopauze is geen kwaal die genezen moet worden

Anntje is van mening dat je overgangsklachten niet moet zien als een kwaal die behandeld moet worden. Het is gewoon een overgangsfase van je lichaam. Anntje:

‘Door een klein beetje ondersteuning van onze kant blijkt ons lichaam in veel gevallen best in staat om met de veranderingen in de hormoonproductie om te gaan.’

Volgens Anntje kun je overgangsklachten natuurlijk verminderen door:

 • Natuurlijke voeding die veel fyto-oestrogenen bevat. Denk aan boerenkool, broccoli, peulvruchten, volle granen, bessen, knolselderij en nog veel meer. Koolrabi wordt ook wel eens genoemd om de hormoon huishouden op orde te houden.
 • Levensstijl aanpassen: bewegen vindt Anntje noodzakelijk tijdens de overgang
 • Kruiden: kruiden met fyto-oestrogene werking, adaptogene kruiden
 • Supplementen als magnesium

Overgangsklachten + kruid remedie

Hieronder een greep uit de overgangsklachten en de natuurlijke middelen die Anntje oppert als remedie. De meeste kruiden die ze noemt zijn makkelijk te vinden. Waar mogelijk heb ik er een link achter geplakt.

Behalve algemene informatie over kruiden bij overgangsklachten, geeft Anntje ook de namen van kruiden bij specifieke overgangsklachten.

 • Onregelmatige cyclus: Monnikspeper of Framboosblad
 • Zwaar bloedverlies: Herderstasje, Vrouwenmantel
 • Stemmingswisselingen, depressieve gevoelens, nervositeit als overgangsklachten: Adaptogene kruiden, Sint-janskruid, Rozenwortel
 • Opvliegers en ‘s nachts zweten: Anntje schrijft dat uit onderzoek blijkt dat door minstens keer per week 20 minuten te sporten je opvliegers kun verminderen! Verder noemt ze magnesium, wilde asperge, salie en pepermunt. (Twee kopjes saliethee per dag)

Interview met Anntje Peeters

Onderstaand interview met Anntje Peeters over overgangsklachten duurt ongeveer 12 minuten. Als je geen puf hebt om het boek te lezen, dan krijg je ook een boel informatie in dit filmpje.

Preventief adviseert Anntje in dit interview de adaptogene kruiden die je bijnieren versterken. Daaroor krijgt je lichaam volgens haar minder last van de hormonale schommelingen. Denk aan brandnetel, wilde asperge en haverstro.

Kruiden tegen overgangsklachten: wat zegt thuisarts.nl?

Haar tips voor kruiden om bepaalde overgangsklachten te behandelen klonken mij wel goed in de oren. Maar ook intimiderend, want ik weet helemaal niets van kruiden. Het lijkt me daarom een beetje griezelig om daar zelf mee te gaan experimenteren. En ik weet ook niet of met deze kruiden het motto geldt: ‘Baat het niet, het schaadt ook niet.’

Daarom heb ik op de toonaangevende website van thuisarts.nl gekeken. Zij zeggen het volgende over supplementen op plantaardige basis:

‘Het is niet aangetoond dat deze middelen overgangsklachten verminderen. Van sommige middelen is met wetenschappelijk onderzoek aangetoond dat ze niet werken. Sommige kunnen ernstige bijwerkingen geven.’

Ook voorr de fyto oestrogenen waar Anntje positief over is, wordt op thuisarts.nl gewaarschuwd:

‘Uit onderzoek dat tot nu toe gedaan is naar fyto-oestrogenen en zilverkaars (Black Cohosh), blijkt dat deze middelen geen werking hebben ten opzichte van een placebo (middel zonder werkzame stoffen). Wel kunnen ze ernstige bijwerkingen geven.’

Van homeopatische middelen zeggen ze op thuisarts dat de werking niet wetenschappelijk is aangetoond.

Kortom, op thuisarts.nl vegen ze de vloer aan met de inhoud van Anntjes boek.

Over Puur natuurlijk door de menopauze

Anntje Peeters heeft met Puur natuurlijk door de menopauze een goed en prettig leesbaar boek geschreven. Ze legt goed uit waar overgangsklachten eigenlijk door komen, en relativeert de overgang als een levensfase die tot een mooie nieuwe tijd leidt.

Ik denk dat als je flink last hebt van overgangsklachten en je op zoek bent naar natuurlijke remedies, je dit een interessant boek zult vinden. Naar op thuisarts.nl zijn ze niet positief over de remedies uit dit boek.

Zie ook mijn post over zelf een uitstrijkje maken.

Praktische informatie over Puur natuurlijk de menopauze

Puur natuurlijk  door de menopauze is voor 22,50 te koop bij bol.com

Overgangsklachten

Andere boeken over de overgang die ik op Huisvlijt heb besproken

Lees ook Apart slapen

Boeken over de overgang

Heb jij erg last van psychische klachten door de overgang? Dan zou je ook eens kunnen denken aan online therapie.

Hoe ervaar jij de overgang en overgangsklachten? Heb je iets gebruikt om ze te verminderen?

Wil je gewicht verliezen met meer bewegen? Kijk dan eens naar het programma Sportrusten van Koen de Jong!

Lees ook mijn post over grijs worden en de menopause collectie van Primark.

Similar Posts

20 Comments

 1. Het gaat wel met de overgang. De opvliegers zijn verdwenen sinds ik vette vis / vitamine d / teunisbloemolie neem ( geen idee of het de combinatie is, of 1 van de drie, of toeval 😁).

  Lastiger zijn de gewrichtsklachten (als je ze zo kunt noemen). Ik ben erfelijk belast met slijmbeursontstekingen na de overgang.

  Ook daar is trouwens wel wat tegen te doen: een kalmer tempo

 2. Ik zit al 10 jaar te tobben. Vreselijk. Ten einde raad maar hormoontherapie gestart. Na 6 maanden moest ik stoppen, het zou nu wel over zijn volgens de huisarts.
  Nee dus alles komt gewoon weer terug. Nu krijg ik een spiraal en hormoonpleisters.
  In de ons omringende landen is het heel normaal om hormonen te slikken.
  Hier zijn ze nogal terughoudend.

 3. Hm, ik heb nog wel heel wat jaren te gaan, maar ik geloof dus niet in kruiden. Dat komt omdat ik ooit met hormonale klachten bij een huisarts kwam en die zei gelijk: ‘Je kunt de hele drogist leegkopen; dat gaat allemaal niet werken.’ Eh, oké dan. Als je dat tegen mij zegt, werkt het sowieso al niet meer… Maar ik kan me voorstellen dat je alles wilt proberen als je gek wordt van de klachten.

 4. Ik neem al bijna 15 jaar hormonen. Ben tussendoor wel een paar keer gestopt maar binnen de kortste keren kwamen de klachten terug. En net zoals Naomi geloof ik ook niet in kruiden.

 5. Ik zou nooit zelf met kruiden aan de slag gaan, maar een afspraak maken met een fyto-therapeut. Ik heb er goede ervaringen mee.
  De dingen die je bij de drogist koopt zijn vaak vel te laag gedoseerd en werken daarom niet.

 6. Ik ben ‘n geluksvogel, geen overgangsklachten! Mijn oudste zussen hebben geleden tijdens de overgang dus ik was er wel bang voor: die beker is gelukkig aan mij voorbij gegaan.

 7. Als ik goed naar Antje kijk denk ik dat ze zelf nog geen overgangsklachten aan den lijve heeft ondervonden. In het leven van veel vrouwen is het een minder prettige fase. Ieder voor zich moet daar een goede oplossing voor vinden. Gewrichtsklachten, versnelde atrose, vielen mij in ruime mate ten deel en zijn nooit meer overgegaan. Ik ben er destijds, na de nodige aanpassingen uiteindelijk voor afgekeurd, dat was helemaal geen prettige ervaring, maar op dat moment was er geen andere keuze. Inmiddels 70 moet ik zeggen dat een kalmer tempo mij wel goed heeft gedaan. Niet meer menstrueren, bij mij bleef het van de ene op de andere maand weg, heb ik als een voordeel ervaren.

 8. Ruim 16 jaar heb ik overgangsklachten, eerst 5 jaar een chemische overgang vanwege chemo en medicijnen (Tamoxifen & Aromasin) en na het stoppen van deze medicijnen, ging de overgang onverminderd door! K heb werkelijk van alles geprobeerd behalve hormonen. K heb, omdat de opvliegers ook op mn blaas slaan, al 16 jaar niet langer dan 1,5 uur achter elkaar geslapen.
  Het enige wat iets helpt is alles in een tweede versnelling doen en je kleden met natuurlijke materialen en ook slapen onder natuurlijke materialen. Geen synthetisch of nylon meer.
  En, als ik weer drijfnat ben van de oplvliegers, veeg ik rustig, waar ik ook ben, mn gezicht etc. droog met een waslapje van Ikea (https://www.ikea.com/nl/nl/p/krama-waslapje-wit-40054538/).
  Klein en een handig formaat wat je in elke tas kunt meenemen. De “schaamte” over opvliegers ben ik al 16 jaar voorbij!

 9. Ik was ook nooit van de hormonen tot ik vaginale atrofie kreeg wat 70 tot 90% van de vrouwen krijgt. Ik slik nu synapause hiervoor en ik ben mijn huisarts nog elke dag dankbaar dat ie mij dit voor heeft geschreven.

 10. Klinkt me als een interessant boek. De overgangsfase vind ik enorm boeiend. Bij alles op het lijstje kan ik wel in meer of mindere mate ‘ja’ zeggen. De verminderde elasticiteit van mijn huid gaat echt in rasse schreden. Goed letten op je voeding is in alle fases belangrijk, maar in de overgang extra goed opletten. Ik merk het meteen wanneer ik meer producten met suiker heb gehad, dan lig ik ‘s nachts weer te zweten.
  Die strijd tussen reguliere middelen en alternatieve middelen heeft trekjes van de eeuwige strijd tussen platteland en stad. Ze bestrijden elkaars belang elke keer, maar beseffen niet dat ze niet zonder elkaar kunnen. Ik denk maar zo; uiteindelijk is alles uit de natuur ontstaan, ook de laboratorium medicijnen. Alles is gebaseerd op processen uit de natuur, die dan in een lab aangepast worden.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.