Comments

Overgangsklachten behandelen met natuurlijke middelen — 20 Comments

  1. Het gaat wel met de overgang. De opvliegers zijn verdwenen sinds ik vette vis / vitamine d / teunisbloemolie neem ( geen idee of het de combinatie is, of 1 van de drie, of toeval 😁).

    Lastiger zijn de gewrichtsklachten (als je ze zo kunt noemen). Ik ben erfelijk belast met slijmbeursontstekingen na de overgang.

    Ook daar is trouwens wel wat tegen te doen: een kalmer tempo

  2. Ik zit al 10 jaar te tobben. Vreselijk. Ten einde raad maar hormoontherapie gestart. Na 6 maanden moest ik stoppen, het zou nu wel over zijn volgens de huisarts.
    Nee dus alles komt gewoon weer terug. Nu krijg ik een spiraal en hormoonpleisters.
    In de ons omringende landen is het heel normaal om hormonen te slikken.
    Hier zijn ze nogal terughoudend.

  3. Hm, ik heb nog wel heel wat jaren te gaan, maar ik geloof dus niet in kruiden. Dat komt omdat ik ooit met hormonale klachten bij een huisarts kwam en die zei gelijk: ‘Je kunt de hele drogist leegkopen; dat gaat allemaal niet werken.’ Eh, oké dan. Als je dat tegen mij zegt, werkt het sowieso al niet meer… Maar ik kan me voorstellen dat je alles wilt proberen als je gek wordt van de klachten.

  4. Ik neem al bijna 15 jaar hormonen. Ben tussendoor wel een paar keer gestopt maar binnen de kortste keren kwamen de klachten terug. En net zoals Naomi geloof ik ook niet in kruiden.

  5. Ik zou nooit zelf met kruiden aan de slag gaan, maar een afspraak maken met een fyto-therapeut. Ik heb er goede ervaringen mee.
    De dingen die je bij de drogist koopt zijn vaak vel te laag gedoseerd en werken daarom niet.

  6. Ik ben ‘n geluksvogel, geen overgangsklachten! Mijn oudste zussen hebben geleden tijdens de overgang dus ik was er wel bang voor: die beker is gelukkig aan mij voorbij gegaan.

  7. Als ik goed naar Antje kijk denk ik dat ze zelf nog geen overgangsklachten aan den lijve heeft ondervonden. In het leven van veel vrouwen is het een minder prettige fase. Ieder voor zich moet daar een goede oplossing voor vinden. Gewrichtsklachten, versnelde atrose, vielen mij in ruime mate ten deel en zijn nooit meer overgegaan. Ik ben er destijds, na de nodige aanpassingen uiteindelijk voor afgekeurd, dat was helemaal geen prettige ervaring, maar op dat moment was er geen andere keuze. Inmiddels 70 moet ik zeggen dat een kalmer tempo mij wel goed heeft gedaan. Niet meer menstrueren, bij mij bleef het van de ene op de andere maand weg, heb ik als een voordeel ervaren.

  8. Ruim 16 jaar heb ik overgangsklachten, eerst 5 jaar een chemische overgang vanwege chemo en medicijnen (Tamoxifen & Aromasin) en na het stoppen van deze medicijnen, ging de overgang onverminderd door! K heb werkelijk van alles geprobeerd behalve hormonen. K heb, omdat de opvliegers ook op mn blaas slaan, al 16 jaar niet langer dan 1,5 uur achter elkaar geslapen.
    Het enige wat iets helpt is alles in een tweede versnelling doen en je kleden met natuurlijke materialen en ook slapen onder natuurlijke materialen. Geen synthetisch of nylon meer.
    En, als ik weer drijfnat ben van de oplvliegers, veeg ik rustig, waar ik ook ben, mn gezicht etc. droog met een waslapje van Ikea (https://www.ikea.com/nl/nl/p/krama-waslapje-wit-40054538/).
    Klein en een handig formaat wat je in elke tas kunt meenemen. De “schaamte” over opvliegers ben ik al 16 jaar voorbij!

  9. Ik was ook nooit van de hormonen tot ik vaginale atrofie kreeg wat 70 tot 90% van de vrouwen krijgt. Ik slik nu synapause hiervoor en ik ben mijn huisarts nog elke dag dankbaar dat ie mij dit voor heeft geschreven.

  10. Klinkt me als een interessant boek. De overgangsfase vind ik enorm boeiend. Bij alles op het lijstje kan ik wel in meer of mindere mate ‘ja’ zeggen. De verminderde elasticiteit van mijn huid gaat echt in rasse schreden. Goed letten op je voeding is in alle fases belangrijk, maar in de overgang extra goed opletten. Ik merk het meteen wanneer ik meer producten met suiker heb gehad, dan lig ik ‘s nachts weer te zweten.
    Die strijd tussen reguliere middelen en alternatieve middelen heeft trekjes van de eeuwige strijd tussen platteland en stad. Ze bestrijden elkaars belang elke keer, maar beseffen niet dat ze niet zonder elkaar kunnen. Ik denk maar zo; uiteindelijk is alles uit de natuur ontstaan, ook de laboratorium medicijnen. Alles is gebaseerd op processen uit de natuur, die dan in een lab aangepast worden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>