Het verboden woord documentaire van Caroline Tensen
Last updated on april 29th, 2024 at 09:31 am
- Het verboden woorden documentaire van Caroline Tensen
- Het verboden woord is de overgang
- Opzet van de Het verboden woord documentaire
- Wie ben je?
- De moraal van Het verboden woord
- Het verboden woord kijken
- Kijktips
Ongeveer 3 jaar heb ik er geloof ik op moeten wachten in de bibliotheek: het boek Het verboden woord van Caroline Tensen. Afgelopen zaterdag kon ik het eindelijk ophalen, en las prompt over de gelijknamige documentaire.
Eén van de voordelen dat ik druk bezig ben alle afleveringen van B&B Vol Liefde in te halen, is dat ik dus een abonnement op Videoland heb. En laat de documentaire Het verboden woord van Caroline Tensen daar nou opstaan! Dus ik was nog maar net begonnen aan het boek Het verboden woord toen ik besloot eerst de documentaire te kijken.
Het verboden woorden documentaire van Caroline Tensen
De Het verboden woord documentaire duurt maar 45 minuten en is wat dat betreft een makkelijke zit. Maar waar gaat het eigenlijk over? Wat ís het verboden woord?Dat is…. hou je vast: de overgang! En dan niet een spoorwegovergang, maar de lichamelijke overgang die vrouwen doormaken.
Het verboden woord is de overgang
Rode draad in deze documentaire vond ik toch wel Caroline Tensens schrik en verbijstering over wat de overgang met haar deed. In haar boek en in de documentaire komt het allebei voorbij: Caroline zei altijd ‘Ik doe niet aan de overgang.’ Dus toen ze op een ochtend heel neerslachtig wakker werd, nergens zin in had, en eigenlijk de hele dag kon huilen, wist ze niet wat er in vredesnaam met haar aan de hand was. Zo kende ze zichzelf niet.
Een lange periode van vervelende zaken volgde, waaronder:
- 15 kilo gewichtstoename terwijl ze hetzelfde bewoog en at.
- Huilerig
- Geen zelfvertrouwen meer
- Hekel aan haar lichaam
- Geen weerstand
- Neerslachtig
- Niet meer kunnen slapen
- ‘Schim van zichzelf’
Opvallend is dat de bekende opvliegers waar de overgang toch om bekend staat ontbreken in het rijtje! Dat is ook één van de redenen dat Caroline Tensen deze documentaire wilde maken. Doordat ze bij de overgang vooral dacht aan opvliegers, herkende ze haar misère niet als de overgang. Door haar boek en documentaire wil Caroline Tensen andere vrouwen beter voorbereiden op de overgang dan zij dat was.
Filmpje van Het verboden woord
Helaas is er geen trailer van Het verboden woord. Wel vond ik onderstaand filmpje van Caroline met haar dochter terwijl ze praten over de overgang.
Opzet van de Het verboden woord documentaire
De documentaire is een combinatie van een gesprek met Nada van Nie met Caroline Tensen over wat er met haar gebeurde in de overgang, gesprekken met Caroline’s man, dochter en zoon, haar visagist Leco, andere vrouwen zoals Candy Dulfer en een expert in de vorm van een gynaecoloog. Eén van de dingen die me opviel is dat meerdere vrouwen zeiden dat ze zichzelf niet meer waren. Ze herkenden de vrouw niet die ze waren geworden door de overgang.
N.B. Leco vergelijkt Caroline in die periode met een skippybal.
Wie ben je?
Dit vind ik een bijzonder interessant vraagstuk! Vrouwen vonden dat ze door de hormoonwisselingen van de overgang niet langer ‘zichzelf’ waren. Maar is dat zo? Of waren ze gewoon een ander ‘zelf’? Een zelf dat ze niet aansprak? Met andere woorden: in hoeverre bepalen je lichaam en hormonen je karakter en persoonlijkheid?
De moraal van Het verboden woord
Ik werd niet bepaald vrolijk van deze documentaire. Wat een ellende kan die overgang zijn zeg…. Wel denk ik dat Caroline Tensen haar doel bereikt om vrouwen te informeren. Ik denk nu niet meer alleen aan opvliegers, maar aan nog veel meer narigheid. Het idee is dat door deze kennis vrouwen makkelijker en sneller de juiste hulp krijgen.
Als ik het goed begrijp is Caroline Tensen erg geholpen door hormoontherapie in de vorm van zalf en pleisters. Dat staat dan weer haaks op Francine Oomen die in haar boek Oomen overstroomt juist waarschuwt tegen hormoontherapie.
Het verboden woord kijken
Wil je de documentaire Het verboden woord van Caroline Tensen kijken? Dat kan op Videoland. De documentaire duurt zo’n drie kwartier. Daarnaast is er het gelijknamige boek.
Kijktips
Ontdek meer van Huisvlijt
Abonneer je om de nieuwste berichten naar je e-mail te laten verzenden.
Oh wat ben ik blij,dat ik alleen maar opvliegers had en soms naar rust en stilte verlangde. Gewoon bij de kachel zitten. Wat me verbaasde ,was de hoeveelheid was door het vele zweten
Bij mannen noemen ze dat penopauze. Alleen hoor je daar niet zoveel over.
Bij mannen is het gerelateerd aan dat ze ineens graag een 25-jarige ‘schaken’ en een motor kopen… hormonaal is er geen enkele vergelijking…
Ik had destijds nog een heerlijke fulltime baan en ik denk dat ik daardoor minder merkte van de overgang. Ik bleef gewoon dezelfde ik als eerder.
Echt niet iedereen heeft zoveel last van de overgang. Ik had het destijds druk met andere veranderingen in mijn leven. Merkte soms wel iets maar geen opvliegers , gelukkig. En het ging voorbij. Dat er nu best veel aandacht aan wordt besteed is prima natuurlijk.
Wat fijn dat je er amper wat van merkte Dorien!
De overgang is voor iedereen anders.
Ik ben nog nooit zo slank geweest als in de overgang. Dat kan blijkbaar ook door de hormonale schommelingen want ik raakte mijn eetlust kwijt.
Ik vond het best een pittige tijd.
Nu het achter de rug is voel ik mij stukken beter dan daarvoor.
Toevallig luister ik nu het boek! Geniaal verteld. Ik ben er zo 1 die wel alle klachten heeft die je maar kunt bedenken, dus fijn iets van herkenning te horen.
Dat kan ik me goed voorstellen Judith!
Heel goed dat er aandacht voor is ;)
Volgens mij kan het inderdaad best een dingetje zijn, de overgang. Mooi dat ze dit onder de aandacht brengt!
Wel mooi om over na te denken of je inderdaad niet jezelf meer bent, of dat je een ‘andere zelf’ bent.
Oh ja.. De Overgang… Staat er ook bij hoe je weet of je in de overgang bent? Ik heb geen idee namelijk. Wat een luxe ;-)