Het zaad van Karbaat documentaire over de 'spermadokter'

Documentaire Het zaad van Karbaat
Veel nazaten van dr. Karbaat hebben heel kenmerkende handen.

De Het zaad van Karbaat documentaire van filmmaker Miriam Guttmann, werd in maart uitgezonden, en bestaat uit 3 afleveringen. Ik heb ze inmiddels alledrie gekeken. Hieronder mijn review van deze indrukwekkende documentaire.

Het zaad van Karbaat documentaire: waar gaat het over?

Het zaad van Karbaat gaat over de dokter Karbaat, die berucht werd omdat hij meer dan 65 vrouwen insemineerde met zijn eigen sperma. Het kwam hem op de bijnaam 'de spermadokter' te staan.

Dokter Karbaat runde zijn eigen spermakliniek

Dokter Karbaat runde vanaf de jaren zeventig zijn eigen spermakliniek in het Zuiderziekernhuis in Rotterdam en MC Bijdorp. Stellen met vruchtbaarheidsproblemen kwamen bij hem met hun kinderwens, en hij hielp ze met kunstmatige inseminatie.

Het balletje begint te rollen

Zijn kwalijke praktijken kwamen aan het licht toen overheidsorganisatie Fiom in 2010 een dna-bank opende. Daarmee kunnen kinderen van anonieme donoren op zoek naar verwanten. Nadat een wettig kind van Karbaat dna afstond aan de Fiom-databank rolden er verschillende matches met donorkinderen uit dankzij een DNA test.

Het zaad van Karbaat documentaire

De Het zaad van Karbaat documentaire bestaat uit drie delen:

  • Aflevering 1: De belofte. In deze aflevering komen vooral de vrouwen/moeders aan het woord. Zij vertellen onder andere hoe Dokter Karbaat hen betastte, en wat het met hen deed toen ze hoorden dat hij zijn eigen sperma gebruikte. Maar ook hoe intens hun verlangen naar een kind was, en hoe ze daarom sommige dingen maar voor lief namen.
  • Aflevering 2: Nazaten. Deze aflevering gaat vooral over de kinderen van dokter Karbaat en hoe zij elkaar letterlijk en figuurlijk vinden. Het is leuk om te zien hoeveel ze van elkaar herkennen, en bijzonder om hun eerste ontmoetingen te zien.
  • Aflevering 3: Vloeibare liefde. In deze aflevering komen ook kinderen van een andere (te vaak) gebruikte donor van Karbaat aan het woord, en ook de donor. Verder komt ook aan bod wat de nare gevolgen zijn van wat dokter Karbaat heeft gedaan. Zo heeft hij donoren niet gescreend op ziektes, waardoor sommige donorkinderen nu met allerlei nare lichamelijke klachten kampen.

Het zaad van Karbaat: de film uit 2018

Voordat Miriam Guttmann de documentaire opnam, maakte ze ook al een film met de titel Het zaad van Karbaat. Het was haar eindexamenfilm voor de Nederlandse Filmacademie. Hieronder de trailer van de film die gaat over twee moeders die zwanger werden met behulp van dokter Karbaat.

Het zaad van Karbaat gemist?

Heb je Het zaad van Karbaat gemist? Je kunt hem eenvoudig alsnog kijken via onder andere 2doc.nl en youtube.

Als je van goede Nederlandstalige documentaires houdt, vind je Het beste voor Kees en De kinderen van Ruinerwold vast ook mooi!

P.S. Op de website van de VPRO vind je een handige tijdlijn, waarin alle gebeurtenissen en ontdekking chronologisch geordend op staan.

Wat vond jij van Het zaad van Karbaat?

Vergelijkbare berichten

14 reacties

  1. Ha Nicole,

    ja... ik heb er een stukje van gezien en ineens werd het me teveel.
    Ik vind het eigenlijk nogal prive...

    Maar voor de kinderen wel bevrijdend misschien!

    groetjes, Marlou

  2. Heftige documentaire. Onvoorstelbaar dat dit echt gebeurd is. Dat misbruik van die vrouwen vind ik vreselijk. Ik heb deel 3 niet gezien, het greep me teveel aan. Fijn dat de kinderen elkaar zo goed ontmoeten.

    1. Ja, ik zat ook met de oren te klapperen. Ook vanwege de ongepaste opmerkingen van dokter Karbaat. Mijn hart ging uit naar die vrouwen die zo'n intense kinderwens hadden dat ze het maar over zich heen lieten komen. Het zal je maar gebeuren...

  3. Ik heb het niet gekeken. Jammer dat de dokter sommige mensen nu met problemen heeft opgezadeld. Vaak mensen die radeloos waren en graag een kind wilden.

    Love As always
    Dimario

  4. Echt een zeer aangrijpende documentaire. Eigenlijk geloof je je ogen niet. En ontzettend dapper van de kinderen en moeders die hieraan mee hebben gewerkt. Het terugkijken meer dan waard.

  5. Dát is het dus. Er is al een film over geweest. Ik heb de documentaire nog niet gekeken, maar werd ook een beetje geremd door het feit dat ik dacht dat het een herhaling zou zijn. Maar dan heb ik de film gezien. Ik ga deze serie ook nog kijken. Het is en blijft een ongelooflijk bizar verhaal.

  6. Ik heb hem alweer een tijd geleden gezien maar het heeft wel erge indruk op me gemaakt. Lijkt me erg moeilijk voor de betrokkenen.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.