Dromenvangers maken of kopen + 10 x ophangen

dromenvangers

Dromenvangers.

Het woord roept bij mij beelden op van een soort Klaas Vaak met zo’n lange slaapmuts op, die met een netje rondrent om dromen te vangen.

Letterlijk is een dromenvanger een ring met daarin een web van draad of touw. Het idee is dat het web dromen vangt.

Dromenvangers hebben zowel een decoratieve functie als een spirituele functie. Voor de ongelovigen zijn dromenvangers mooi om op te hangen. Voor mensen die geloven in de kracht van dromenvangers, kunnen ze heel geruststellend zijn.

Wat zijn dromenvangers?Ze houden nare dromen tegen!

Het idee dat dromenvangers beschermen tegen nare dromen of zelfs echte nachtmerries komt van de Ojibweg. Zij beloven dat als je zelf een dromenvanger maakt en die boven het bed hangt, hij nare dromen weghoudt.

Dromenvanger betekenis

De Ojiweb (een Indianenvol in Noord Amerika) geloven dat de hemel ‘doorweekt is met dromen’. Sommige dromen zijn goed, sommige zijn naar.

Een dromenvanger vangt ‘s nachts de slechte dromen.

Als het licht wordt glijden de nare dromen van de dromenvanger en drogen op in de ochtendzon. Goede dromen daarentegen kunnen dwars door het web van dromenvangers heen! Dat is fijn, want fijne dromen wil je natuurlijk best hebben.

dromenvangers
Ik probeer dromen te vangen…

Lees ook mijn post over hypnagoge hallucinaties!

Mijn neefje en zijn dromenvanger

Ik zal het nooit vergeten: mijn neefje had samen met mijn oudste zoon een film gekeken. Het was achteraf een film die te eng voor hem was. Die avond vond mijn zusje hem in zijn bed in de weer met een dromenvanger. Hij was bang geworden van de film, en hoopte met de dromenvanger enge dromen tegengehouden.

Het arme kind.

Ik voel me er nog steeds een beetje schuldig over, dat ik niet doorhad dat mijn zoon hem een enge film had laten kijken.

Hoe dromenvanger maken?

Wie handig is gaat zelf dromenvangers maken. Zeggen de Ojiweb immers niet dat je ze zelf moet maken voor een optimale werking?

Dit heb je nodig:

 • Een grote ring metalen ring van ongeveer 15 cm doorsnede.
 • Knot breigaren of iets dergelijks. Bij de Zeeman, Action of Wibra koop je voor een prikkie een knot.
 • Eventueel wat veertjes of andere versieringen

Dromenvangers maken stappenplan:

 1. Ga de wol/draag om de metalen ring wikkelen. Dit is nog lekker makkelijk.
 2. Maak nu grote lussen in de metalen ring. Net zoals een spinnenweb. Dit is je basis.
 3. Vervolgens maak je kleinere lussen in de grote lussen, zodat het spinnenweb de hele ring in beslag neemt.

In onderstaand filmpje kun je het zien in 3 minuten:

Vind je dit te moeilijk?

Dromenvangers maken voor dummies!

Dan kun je ook deze makkelijke versie maken van Staatsbosbeheer. Zij nemen een buigzame tak en buigen die in een ring. De uiteinden maak je vast met een stukje touw. Vervolgens wikkel je draad/touw om je buigzame cirkel. Geen gedoe met lussen, gewoon de draadtrekken rondom de ring.

Dromenvanger Action

Laat het maar aan de Action over om een knutselpakket voor dromenvangers aan te bieden! Voor slechts 1,99 heb je een dromenvanger van de Action!

dromenvanger Action

Je kunt ook dromenvangers haken. Dus als je van haken houdt, is dat ook een leuke optie voor dromenvangers maken! Gebruik bijvoorbeeld dit gratis haakpatroon voor dromenvangers!

Waar dromenvanger kopen?

Heb je hier geen zin in, of heb je echt twee linkerhanden? Dan is dromenvangers kopen ook een leuke optie. Je kijkt je ogen uit, want er zijn echt eindeloos veel soorten en maten.

Je kunt ze vinden in onder andere speciale spirituele winkels en de bekende Wereldwinkel. Maar je kunt ook heel gewoon dromenvangers kopen bij bol.com. De prijzen variëren daar van 6,95 tot 185 euro. Die laatste is dan ook wel meteen een dromenvanger wandkleed!

dromenvanger kopen
13,95 bij bol.com

Hieronder een zogenoemde regenboog versie:

dromenvangers
Ook 13,95 bij bol.com

En tot slot eentje die kristallen heeft, en dus ook licht weerkaatst:

dromenvangers
21,99 bij bol.com

Waar dromenvangers ophangen?

Goed, nu heb je dus een zelfgemaakte of gekochte dromenvanger. Waar moet je de dromenvanger ophangen? Zeker als je hem gebruikt om nare dromen tegen te houden is het slim om de dromenvanger in de buurt van je bed te hangen. Als het even kan boven je bed.

Afhankelijk van of je gelooft in de werking van dromenvangers, of omdat je ze gewoon mooi vindt, kun je ze op verschillende plekken ophangen.

Dromenvangers ophangen 10 opties

 1. Voor je slaapkamerraam
 2. Aan de muur achter je bed
 3. Bij de slaapkamerdeur. Het idee is dat de dromenvanger dan ook eventuele negatieve energie die binnenkomt tegenhoudt.
 4. Je kun dromenvangers daarom ook bij je voordeur ophangen.
 5. Je kunt er ook eentje aan de kijkspiegel van je auto hangen. De dromenvanger zorgt dan voor positieve energie, en beschermt je onderweg. Een mooie gedachte.
 6. Hoor je enge geluiden op zolder, of juist in de kelder? Hang er een dromenvanger op.
 7. In je oren! Er zijn ook dromenvanger oorbellen tegenwoordig : )dromenvanger oorbellen
 8. Op je werkplek. Vangt de negatieve energie van je stomme collega op, of van je nare baas.
 9. Aan je sleutelbos of aan je tas als versiering/beschermingdromenvangers
 10. Aan de muur als kunst.

Dromenvanger boeken

Het woord dromenvanger heeft al wat schrijvers geïnspireerd, want er zijn diverse boeken met de titel Dromenvanger! Bijvoorbeeld Dromenvanger van Stephen King:

dromenvanger

En er is ook een kleurboek voor volwassenen met de titel Dromenvanger:

dromenvangers kleuren

Tot slot

Dromenvangers hebben een decoratieve functie, en voor wie erin gelooft ook een soort spirituele functie: ze houden nare dromen tegen. Je kunt dromenvangers zelf maken, maar ze zijn ook overal te koop. Duur hoeven ze niet te zijn.

Leestip

Eye catchers

Gebruikte bronnen onder andere: Wikipedia, Natuurmonumenten, Action, Hobbyshop Online, Echtvalerie, bol.com, Dreamcatcher, ArtiMoniZar, Vastu Tips, Tribal Trade, Findananswer, Medium, Feng Shui Beginner, Blog.beadsandbasics.

Wat vind jij van dromenvangers?

Similar Posts

30 Comments

 1. Mogelijk dat ik de afgelopen jaren onder een steen geleefd heb, al geloof ik dat zelf niet, maar ik had nog nooit gehoord van een dromenvanger. Heb het even nagezocht, maar het woord heeft de laatste editie van “Het Groene Boekje” (nog) niet gehaald.
  Misschien lijk ik in dat opzicht toch ook een beetje teveel op mijn grootvader (1881-1961) die de verhalen over ‘witte wieven’ en ‘voorspooksels’ die in zijn jeugd nog volop de ronde deden, ook maar onzin vond en weet aan een overmaat aan fantasie. Hij kon smakelijk lachen om iemand uit zijn jeugd die een nacht gewaakt had bij een gebroken raampje in de koestal, met als doel te voorkomen dat heksen er door naar binnen konden komen en de koeien zou ‘beheksen waardoor ze geen melk meer gaven of dat melk niet meer goed zou boteren. Die heks kon zich de moeite besparen, want een slot zat er op geen enkele deur; ze hoefde alleen maar de klink op te lichten om binnen te komen.
  Met een droom kun je leren leven, maar vangen kun je hem nergens mee. Dus zeg ik in navolging van mijn opa dat iemand die dat gelooft het slachtoffer is van zijn of haar eigen fantasie.

 2. Wat zijn dromenvangers toch tof! Ik zie mezelf er nog wel eentje maken met onze dochters als ze wat groter zijn en nare dromen hebben. Een mooi ritueel om samen te doen en zo enge dromen te vangen!

 3. Het heeft wel wat maar ik vind zo’n ding buiten altijd veel lawaai maken. Eigenlijk te veel van het goede.

 4. Leuk om hier meer over te lezen! Ik geloof niet in de werking ervan, maar vind het er wel heel mooi uitzien, dus zou het best ophangen :) Leuk dat je ook een boek en kleurboek noemt!

 5. onze jongste is gek op dromenvangers en heeft er een aantal hangen ook maar om zelf te maken …. ze is creatief genoeg maar het geduld hahah

 6. dromenvangers…ik ben natuurlijk een oernuchtere koe…ik noem het stofvangers…ik legde wel poppetjes onder de kussens die boze dromen wegjoegen, dat dan weer wel

 7. Wat een lekker informatief artikel, antwoord op alles. Je kunt direct aan de slag met je eigen dromenvanger en als je dat niet wilt, krijg je genoeg opties waar je ze kunt komen én tegen verschillende tarieven. Ehm, ik ga maar voor de aanschaf ;-)

 8. Ik knutsel van alles maar ik heb nog nooit een dromenvanger gemaakt. Wie weet, doe ik dat nog wel eens. Maar ik heb eigenlijk nooit nare dromen, gelukkig.

  Toen mijn dochter als kind enge dromen had, ben ik naar het sprookjesbos gefietst. Daar zag ik een fee die me een flesje anti-dromen spray gaf. Voor het slapen gaan, even sprayen. Het hielp écht!

  Ik heb haar pas toen ze groot was verteld dat ik nooit naar het sprookjesbos gefietst ben. En dat de anti-dromen spray gewoon een leeg monstertje van parfum was met een water er in en een glittersticker er op :-)

 9. Ieder zn ding natuurlijk maar een dromenvanger zou ik niet zo snel ophangen, maar wellicht als het voor iemand helpt zoals je kind dan wel

 10. Ik had er vroeger een aantal op mijn slaapkamer hangen. Inmiddels zitten ze ergens in een doos in de opslag (emotionele waarde).

 11. Leuk artikel! En een goed idee om te knutselen. Deze houd ik als idee in mijn achterhoofd voor op scouting. Daar kunnen we vast iets leuks mee doen.

 12. Toen ik nog thuis woonde hing er een dromenvanger onder mijn raam. Een prachtig ding. Ik heb eigenlijk geen idee wat er mee gebeurd is. Daarnaast hing mijn windgong. Misschien heeft mijn moeder deze ooit weggegooid tijdens het schoonmaken?? Een leuk idee om er met de kids zelf een te maken op een druilerige zondagmiddag. Sommige die je ziet zijn ware kunstwerkjes.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.