Eye catchers in huis en tuin: 1, 2 of 10? Wat is goed?

eye catchers
Zijn dit teveel eye catchers? Of genoeg?

Judith schreef voor Huisvlijt een post over beeldjes, schilderijen en eye catchers in het algemeen.

Omdat ik zelf van de school ben van: 'Als een beetje goed is, dan is veel vast nog veel beter,'was ik benieuwd!

Lees hieronder haar post, met daarna mijn gedachten over wat Judith schrijft.

Deze fouten mag je niet meer maken bij het verwerken van kunst in jouw woning

Beeldjes, schilderijen, eye catchers of misschien zelfs wel bijzondere verzamelingen… kunst kent vele gezichten.

Met kunst in huis kan je jouw interieur direct een heel stuk persoonlijker maken, aantrekkelijker en een bijzondere look geven. Maar dan moet je wel weten hoe je deze kunstwerken het best in huis kunt verwerken.

Helaas blijkt uit ervaring dat men hier nog regelmatig wat steekjes laat vallen.

Zonde! Hoog tijd om hier dan ook wat verandering in te brengen.

Maar welke fouten mag je nu écht niet meer maken bij het verwerken van kunst in jouw woning? We zetten de meest gemaakte voor je op een rijtje.

Bigger is better and better is bigger

Veel mensen werken volgens dit principe. Het formaat doet ertoe. Nietwaar? Volgens kunstkenners is hier niets van waar. Natuurlijk zal het formaat in sommige situaties uitmaken.

Maar dat komt met name door de verhoudingen in de ruimte. Wanneer je naar een schilderij op zoek bent voor achter de bank, dan plaats je geen klein schilderijtje op een gigantische muur.

Daardoor zou het schilderij immers geheel wegvallen. Dat zegt echter niet dat het schilderij zelf niet voldoende was. Ook kleine kunstwerkjes en eye catchers kunnen prachtig zijn en veel sfeer bieden.

Soms geldt: less is more.

Laat je daarom niet direct leiden door het formaat van het kunstwerk, maar kijk naar hetgeen wat jouw interieur nodig heeft. Op die manier kan je nooit een verkeerde keuze maken.

Teveel kunstwerken

Bestaat er iets als teveel kunstwerken en eye catchers?

Jazeker.

Wanneer je de gehele woning en tuin vol kunstwerken plaatst, dan verlies je je uiteindelijke doel. Je wilt immers van eye catchers genieten.

Kunstwerken waar je aandacht direct naar getrokken wordt zodra je de kamer binnenstapt. Wanneer je enorm veel kunstwerken in huis en tuin plaatst, leidt dit de aandacht alleen maar onnodig af. Hierdoor komt geen enkel kunstwerk meer volledig tot zijn recht.

Probeer daarom slechts enkele eye catchers te gebruiken. Spreek met jezelf voor iedere ruimte een maximum aantal af. Dit geldt ook voor de tuin.

Een overdaad aan tuinbeelden zorgt voor een veel te druk geheel, waardoor de focus niet meer bij de prachtige uitstraling ligt. Door te doseren maak je veel meer indruk met huis én tuin.

Play it safe met eye catchers

Sommige mensen nemen het ‘play it safe’ principe wel erg serieus. Daardoor worden interieurs op en top gematched. Zo ook de kunstwerken.

Ze kijken naar het kleurgebruik in de rest van de ruimte en laten ook enkel deze kleuren in hun kunstwerken terugkomen. Hierdoor wordt het inderdaad een samenhangend geheel, maar ook een beetje saai.

Het is met kunstwerken immers de bedoeling dat ze een beetje opvallen en niet wegvallen bij de rest van het interieur. Daarom is het verstandig om ook voor wat extra kleur te zorgen.

Letterlijk.

Denk een keer outside the box. Kies eens voor een heel ander kunstwerk of eye catcher dan je binnen jouw interieur gewend bent.

Op die manier zorg je voor een speelse en sfeervolle twist!

Dankjewel Judith voor je post.

Mijn gedachten over Judiths artikel over eye catchers

Ik zet de belangrijkste tips even op een rijtje:

 1. De juiste verhoudingen zijn belangrijker dan het formaat. Een piepklein schilderijtje of eye catchers op een grote muur valt in het niet.
 2. Als je te véél mooie dingen in je huis zet, valt niet één daarvan nog echt op. En dat is jammer. Kies een paar mooie eye catchers, en houd het daarbij zodat die ook echt tot hun recht komen.

Maar nu komt wel de vraag bij mij op: 'Wat is teveel? Hoe weet je wat het juiste aantal 'eye catchers' is?

Bovendien: wat is eigenlijk een eye catcher?!

Wat betekent eye catcher?

Het Engelse woord eye catcher zegt het eigenlijk letterlijk: een eye catcher is iets dat je oog 'pakt'. Het trekt je aandacht. Het Nederlandse woord is blikvanger!

Je kunt eye catchers gebruiken om je huis leuk in te richten, maar ook om de aandacht ergens naartoe te leiden.

Eye catchers om de aandacht af te leiden

Als je kinderen bijvoorbeeld op je muren hebben getekend, dan een kan groot en kleurrijk schilderij de aandacht naar zich toetrekken, waardoor mensen de tekeningen minder zien.

Voorbeelden van eye catchers

Eye catchers kunnen zowel voorwerpen, kleuren, als meubels zijn!

 • Open haard of kachel (met schouw). Een duurzame optie is een elektrische haard.
 • Accent muur
 • Salontafel
 • Een bijzondere lamp
 • Vloerkleed
 • Schilderij. Een vuistregel is dat een schilderij tweederde tot drievierde van je muur in beslag neemt. Vermenigvuldig de hoogte en breedte van je muur met 0,57. Dat is het kleinste formaat dat geschikt is voor je muur. (Bron: Erica Lancaster)

Hieronder een aantal eye catchers die ik mooi vind in beeld

eye catchers

eye catchers

eye catcher tuin

eye catchers

eye catcher tuin

eye catcher tuin

Wat is het juiste aantal eye catchers?

Nu naar mijn hamvraag:

wat is genoeg? Hoeveel eye catchers in huis is leuk, en wanneer is het teveel?

Ik moet onwillekeurig denken aan die twee grijze vazen in de vensterbank die veel mensen hebben. Een trend die geloof ik gestart is door Jan de Bouvrie. In dit geval is 2 blijkbaar het beste.

In mijn zoektocht naar antwoorden op de vraag wat het optimale aantal eye catchers is, kwam ik vooral veel artikelen tegen die zeggen dat je 'een goed evenwicht' moet vinden!

Duh.

Maar wat is dat goede evenwicht dan?

Met veel moeite heb ik de volgende aanwijzingen gevonden:

 • Kies 1 tot max 2 accessoires in dezelfde kleur. (Ilumio)
 • De regel van 3: zet drie dingen bij elkaar. Dat oogt aantrekkelijk en is een... eye catcher. (Homes & Gardens)

Mijn eye catchers

Rest mij de vraag hoeveel eye catchers ik zelf in huis heb. Laat me beginnen met te bekennen dat ik ze niet bewust heb. Als ik wat neerzet in huis, is dat omdat ik het mooi vind. Niet omdat ik bewust bezig ben om een blikvanger te creëren.

Maar als ik dan een paar blikvangers bij mij thuis zou moeten noemen dan zijn dat denk ik:

Samenvattend

Eye catchers in je huis zorgen voor sfeer. Maar het is belangrijk om er precies genoeg te hebben. Niet teveel, want dan wordt het overweldigend. Maar ook niet weinig, want dan wordt het saai.

Wat het juiste aantal eye catchers in huis is, zegt helaas geen enkele expert.

Dat betekent dat het van onze eigen (goede) smaak afhangt ; )

Hoeveel en welke eye catchers heb jij in je huis? En wat vind je van het aantal eye catchers in de bovenste afbeelding? Teveel? Of leuk?

Similar Posts

34 Comments

 1. Die kruiwagen met bloemen vind ik heel erg leuk! Ik zit nu dus te bedenken of ik zo'n eye-catcher in huis heb. Ik denk toch dat dat het schilderij boven mijn eettafel is. Daar krijg ik namelijk vaak opmerkingen over van bezoekers. Die speel ik dan overigens gelijk door naar de maker ervan: één van mijn broers;).

 2. Mijn hele huis is een eyecather, dat is nou eenmaal zo. Ik vind het prima. Soms een beetje druk, maar ach.. je hebt altijd wat om naar te kijken.

  Love As Always
  Dimario

 3. Ik heb de hal met de gangen gebruikt voor mijn fotocollectie, in de woonkamer staan drie bronzen beeldjes (va 30cn hoog) en mijn bureau in de woonkamer is een grote eyecatcher met allemaal creatieve materialen...

 4. Mooie foto van de eye catchers. Leuk dat je van de uitspraak: als een beetje goed is dan is veel vast nog veel beter gebruik maakt. Daarnaast heb ik ook niet echt verstand over hoe ik de interieur in me huis aanpast. Ik zou ook wel meer willen weten over de verhoudingen. Maar welke

 5. Dit is denk ik héél persoonlijk. Mijn oma zei altijd "Eenvoud is het kenmerk van het ware". Dat is bij mij niet van toepassing, want voor mij geldt "hoe hysterischer hoe beter" 😅

 6. Ik hebtwre grote blikvangende schilderijen in huis verder weinig. Voor mij geld zeker less is more.

 7. Ik kan me hier heel erg in vinden. Heb dit eigenlijk bij het aankleden van ons huis 2 je geleden wel op deze manier toegepast. We voelen ons echt thuis hierdoor

 8. Ik houd van unieke interieur items, zolang het maar niet te druk/rommelig wordt/oogt. Als ik een paar eyecatchers moet noemen: groot hertengewei + schedel aan de muur, hertengewei lamp boven de salontafel, grote zoutsteen lamp en onze teakhouten kast met edelstenen, opgezette vlinders + vogels (& gekristalliseerde meeuwen- & kattenschedel).

 9. Ik hou er niet van als het te druk is. Binnen in huis denk ik dan ook steeds: oh moet ik dat nu allemaal wekelijks gaan poetsen? Buiten zijn eyecatchers mooi, maar soms passeer ik huizen waar er zo'n 10 beelden in het voortuintje staan en dat vind ik overkill. Het is net of de mensen geen keuze kunnen maken en dan maar alles in de tuin zetten. Dus met decoreren is het net als met alle andere zaken in het leven, 'te' is altijd teveel.

 10. Dat is natuurlijk heel persoonlijk. Ik vind het teveel. Te druk. 1 eyecatcher per ruimte lijkt mij optimaal. Bij ons is het heel basic. Alhoewel de piano, gitaar en mijn planten misschien wel de aandacht opeisen :-)

 11. Ik hou dus wel van druk, een beetje rommelig, overal wat hebben staan, love decoratie! Maar soms is less is more ook heel mooi!

 12. Mooie foto! Ik geloof er ook zeker in dat je met kunst je interieur mooier kan maken. Wel zou ik het nog moeilijk vinden hoor om te weten wat me eigen stijl is. Dat het voormaat uitmaakt geloof ik ook. Wel cool dat interieur op en top gematched wordt. Thanks voor de uitleg en tips.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.