Elektrische haard ervaring: is hij goud waard?

Elektrische haard

Is een elektrische haard ervaring goud waard?

In 2009 schreef ik over de open haard die wij destijds hadden. We woonden toen nog 'in de stad'.

Dat ik er serieus mee bezig was, blijkt uit het feit dat ik een paar dagen later bij de Gamma een heuse elektrische sfeerhaard kocht!

Open haard met elektrische haard?

Wij hebben in ons huis een open haard, en elke vrijdag-, zaterdag- en zondagavond branden we een gezellig vuurtje. Hieronder zie je onze open haard.

open haard
september 2010

De andere dagen is de open haard een naargeestig, donker gat, en op maandag voel ik me net Assepoester als ik de as er uit ruim. De witte muur boven de haard zit onder de zwarte vegen, en ons vloerkleed is bezaaid met schroeiplekken van enthousiaste vonken die de sprong naar buiten waagden.

Het is keihard werken om zo'n vuurtje aan te houden. Om de haverklap moet ik opspringen om het vuur opnieuw tot leven te wekken. Het is net zo als je zwanger wilt worden: dan blijkt dat je daar per maand maar zo'n 48 uur voor hebt. Als je een brandje wílt, dan valt dat ook nog niet mee. (Voor een vuurtje dat je niet wilt is een brandalarm handig!)

Elektrische haard

Maar nu zag ik op een Amerikaans blog een elektrische haard die je zo in je bestaande open haard zet! En nu voel ik gewoon dat ik er ook zo een moet hebben. Zo'n elektrische haard kan ik ook door de week aanzetten, en als ik weg moet, trek ik gewoon de stekker er uit. Ideaal lijkt me.

Dus zijn er nog mensen die ervaring hebben met elektrische haarden, en misschien zelfs zo'n elektrische haard simpelweg in hun open haard hebben gezet? We zijn hier namelijk helemaal niet handig, dus van enige installatie kan geen sprake zijn.

Verder dan 'plaats de elektrische haard in de open haard en steek de stekker in het stopcontact' komen we niet.

Een paar dagen later, schreef ik onderstaande blogpost.

sfeerhaardElektrische sfeerhaard van Gamma gekocht

Je hebt daadkracht, en je hebt rondrennen als een ongeleid projectiel, en derde kerstdag stak ik die grens over. Een Youtube filmpje waarin uitgebreid werd verteld hoe smerig een open haard wel niet is, en hoeveel schoner en handiger een elektrische haard, maakte in mij een woest verlangen wakker naar zo'n handige elektrische haard.

Elektrische haard ervaring voor maar 59 euro

Onstuimig surfte ik over het internet, en vond bij de Gamma een elektrische haard voor maar 59 euro. Een koopje! 'En laat de Gamma deze zondag open zijn!' riep ik triomfantelijk tegen mijn man die zeer bedenkelijk keek. Aangezien onze auto weer eens kapot was, was het wel even de vraag hoe ik het ding thuis moest krijgen, maar zo groot was mijn verlangen, dat ik beweerde er dan wel mee naar huis te lópen.

Hij is wel licht zeg....

Dus karden we in de snijdende kou richting meubelboulevard, en vonden in de schappen bij de Gamma de bewuste open haard. Ik zette me schrap om het ding op te tillen, en gooide hem bijna over mijn schouder, zo licht was hij. In plaats van dat er alarmbellen gingen rinkelen was ik alleen maar blij dat het zo gemakkelijk zou zijn het ding op de fiets mee te nemen. Thuis maakte ik snel de open haard schoon en plaatste mijn nieuwe liefde teder in de opening. Hm... het paste niet helemaal, en het rooster waarop de houtblokken rustten stak aan de voorkant een stukje naar buiten. 'Maar,' zo zei ik geruststellend tegen mezelf: 'dat ziet niemand.'

Elektrische haard warmte ervaring - dure lamp...

Ik plugde hem in en nam verwachtingsvol plaats voor het vuur. Genietend stak ik mijn handen uit om ze te warmen, en ontdekte toen dat mijn open haard feitelijk een hele dure lamp was. Toen kreeg ik het spontaan alsnog warm, en de betovering van de elektrische open haard werd verbroken.

In het kille licht van mijn nep open haard besefte ik dat ik zojuist 59 euro had uitgegeven aan een miskoop.

Gelukkig maakte toen daadkracht een comeback. Ik pakte kordaat de open haard in het piepschuim waarin hij was gekomen, en karde terug naar de Gamma. Bij de klantenservice stond één meneer voor me, met in zijn karretje dezelfde open haard als ik in mijn armen geklemd hield.

'Doet hij het niet?!' vroeg de man bezorgd.

'Jawel hoor,' mompelde ik op geruststellende toon, 'maar ik had me verkeken op de maten!' Eigenlijk had ik hem wel willen waarschuwen: 'Het is eigenlijk een veredelde lamp meneer,' maar ik wilde mijn kansen op retourneren niet verspelen.

Bij de Gamma is het ieder voor zich.

Elektrische haard retourneren

De mevrouw achter de kassa inspecteerde de open haard en gaf me grif mijn 59 euro terug. Opgelucht ging ik naar huis en zei tegen mijn man: 'Ik heb mijn lesje geleerd! Haastige spoed is zelden goed, en ik koop nooit meer impulsief iets nieuws.' Mijn man mompelde iets over 'eerst zien, dan geloven,' maar ik deed net of ik hem niet hoorde.

In mijn verdediging: ik was niet helemaal toerekeningsvatbaar door een acute aanval van hutkoorts, aangewakkerd door drie kerstdagen en geen auto.

Wat hebben we nou geleerd?

Maar laat mijn schande een wijze les zijn: de EWT Minotto Sfeerhaard is leuk als te dure lamp, maar als open haard schiet hij tekort. Hij geeft nauwelijks licht, en geen warmte. Het is natuurlijk mogelijk dat ik verwend ben door onze echte open haard, maar anders zou ik zeggen: 'Koop gewoon een video van een haardvuur,' da's een stuk goedkoper.

P.S. Het filmpje dat mij inspireerde in 2009 kon ik niet meer vinden. Maar ik vond wel onderstaand filmpje, waarin iemand een elektrische haard in zijn bestaande open haard zet.

Inclusief prachtig Southern accent : )

Elektrische haard versus houtkachel versus gaskachel

Toen we naar het platteland verhuisden kochten we een tweedehands houtkachel. Door de alarmerende berichten in de media over milieuvervuiling, hebben we die vorig jaar vervangen door een nieuwe, schonere houtkachel. Moderne kachels hebben minder uitstoot van vervelende stoffen, en het rendement is veel hoger. We stoken in onze houtkachel ons eigen hout, dat we uiteraard keurig laten drogen voordat we het gebruiken. Want op de juiste manier stoken, maakt veel uit.

Toch denk ik nog wel eens aan een elektrische haard. Zo'n elektrische haard heeft toch een flink aantal voordelen denk ik. Hieronder de elektrische haard voor - en nadelen op een rijtje!

Voordelen elektrische haard

 • Je hoeft er geen hout bij te doen. Je hebt een fijn onderhoudsarm vuurtje.
 • Geen vonken die per ongeluk op vloerkleden vallen.
 • Geen schoorsteen nodig.
 • Geen rook oftewel luchtverontreiniging.
 • Hij werkt heel simpel. Je doet de stekker in het stopcontact en klaar.

Nadelen elektrische haard

Nadelen zijn er vast ook. Ik bedenk de volgende:

 • Niet elke elektrische haard heeft een vuur dat er echt uitziet. Deze vind ik bijvoorbeeld vrij nep ogen:

  Elektrische haard ervaring
  De symbolen rechtsboven helpen ook niet bepaald!
 • De kosten van de elektriciteit elke keer dat je hem aan zet. Je ziet elke maand de kosten van je elektrische haard terug op je energierekening. Maar als je zonnepanelen hebt, kun je dit natuurlijk weer compenseren. Bovendien zijn tegenwoordig de gasprijzen zo hoog, dat dit een elektrische haard financieel aantrekkelijker maakt.

Een gaskachel overweeg ik niet meer omdat Nederland 'van het gas af moet'.

Wat kost een elektrische haard?

De prijzen van een elektrische haard verschillen enorm. Mijn miskoop van de Gamma kostte maar 59 euro, maar goed dat was dus meer een veredelde lamp. Voor 144,99 euro heb je deze elektrische haard die warmte geeft  bij bol.com:

Kachel op elektrisch

Maar je hebt ook een elektrische haard voor 2788,-:
Elektrische haard ervaring

Kortom, een elektrische haard hoeft niet superduur te zijn.

Wat kost een elektrische haard aan energiekosten?

Per maand kost een elektrische haard natuurlijk nog het geld dat je aan energie gebruikt om hem aan te zetten. Het voordeligst qua energiekosten, is een elektrische haard zonder verwarming.

Op de site haardenexpert.nl geven ze cijfers!

Zij berekenen dat een elektrische haard met verwarming 0,39 cent per uur kost. Uitgaande van 720 uren in een maand, zou dat neerkomen op 284,70 euro per maand aan extra energiekosten. Maar kies je voor een elektrische haard zonder verwarming, dan kost dat maar 0,02 of 0,03 cent per uur.

Waar koop je een elektrische haard?

Je kunt kiezen uit zaken die gespecialiseerd zijn in kachels, online winkels als bol.com en doe-het-zelf zaken als Karwei, Hornbach en Gamma. De speciaalzaken raden doorgaans een haard van een doe-het-zelf zaak af. Ze zeggen dat de kwaliteit minder goed is. Maar het is een feit: bij doe-het-zelf zaken ben je veel voordeliger uit.

Het handige van bol.com is dat er vaak reviews onder de producten staan. Je kunt zoeken op een minimum aantal 'sterretjes'. Zo kun je selecteren op de elektrische kachels met de meest positieve reviews.

Samenvattend

Als ik op dit moment een nieuwe kachel of haard zou moeten kopen, dan neig ik toch erg naar een elektrische haard. Simpelweg vanwege de combinatie van gemak en duurzaamheid. Zeker als je nou ook nog zonnepanelen hebt, is een elektrische haard een mooie oplossing.

Behalve elektrische haarden heb je natuurlijk ook nog bio-ethanol haarden.

Wat is jouw favoriete soort warmte?

Gebruikte bronnen o.a.: Havé verwarming, Stokertje, bol.com, Haardenexpert, Stovax & Gazco, Gamma, UW-haard, De Sfeerhaard, Smart Circulair

Similar Posts

44 Comments

 1. Hoi!
  Denk om de elektriciteitskosten Nicole! Volgens mij slurpen dat soort apparaten heel veel stroom.
  Maar ik heb er geen persoonlijke ervaringen mee.

 2. Nou wij hebben ook een echte open haard en ik moet niet denken aan een elektrische! het kost inderdaad veel stroom en de sfeer haalt het nooit bij een echte.

 3. Het is natuurlijk geen echt vuur, maar wel een sfeerbepaler in huis.
  Met de nieuwste uitvoeringen in LED valt het verbruik erg mee.
  Ik heb een Continental Fires LED haard in de slaapkamer hangen. Echt ideaal, hij geeft zelfs warmte genoeg om de kamer te verwarmen.

 4. Wij willen heel graag een haard laten inbouwen in onze schouw. Een elektrische open haard lijkt me ook wel wat. Geeft toch sfeer. Wij kijken af en toe zelfs naar zo'n haardvuur filmpje op YouTube, haha.

 5. Elektrische kachel is zeker handig ding. Maar wij hebben niet. Broer heeft het wel gehad. Toen ging hij verhuizen heb hij ding weggedaan. Omdat huis veel kleiner is. Geen ruimte. Hij had kleintje. Het is wel mooi gezicht zo ding.

 6. ha Nicole,

  Ik heb er jarenlang eentje gehad, maar het motortje maakte een pokke-herrie, dus ik heb 'm weg gedaan...

  Groetjes!

  1. Hij slaat niet reacties meteen op. Ik heb dit ook last van. Ik moest paar minuten later eens kijken of reacties staat. Ja hij staat er van mij reacties. Hinderlijk. Vind ik.

 7. Ik heb zo'n kacheltje met haardeffect, die meestal uit staat. Maar toen de cv kapot was, was ik er blij mee. Zes weken zonder cv gezeten want het onderdeel kwam maar niet en al de warmte die ik had kwam van het kacheltje. Als backup dan toch maar handig.

 8. Sommige zijn echte stroomvreters al zeggen ze van niet. Zelf geen ervaring hiermee gehad maar wel gehoord van vrienden. Men zegt dat het minimaal is maar achteraf bleek dat deze toch veel stroom verbruikte.

 9. Ik vond zo'n haard met ombouw er altijd erg leuk uit zien, maar wij hebben er de ruimte niet voor. Zelf hebben we vloerverwarming, ideaal!

 10. 'k Zou voor 'echt' gaan, maar hier mag het niet -> houten gevel, houten dak -> te gevaarlijk!
  Lie(f)s.
  @In de categorie 'klein' kan je meer (allemaal zelfgemaakte...) bekijken!

 11. Wij hebben een inbouw houthaard. Twee jaar geleden de oude omwille van milieu redenen vervangen door een milieuvriendelijke. Ook wij hebben ons eigen hout dat we eerst enkele jaren laten drogen alvorens het te gebruiken. Wij gebruiken hem iedere avond, vaak al begin september als de avonden kil worden. En dikwijls tot een eind in mei. Wij hebben er dus heel veel plezier van en ik zou hem niet willen missen. En ook niet willen inruilen voor een nep elektrische- of gashaard.

 12. Maakt mij het uit, gezien een echte open haard ooit een vriendin van ons in de hens heeft gezet, vind ik het best eng die dingen, ze had een nylon blouse aan, tegen kersttijd was het namelijk, en hoppa, voor de rest van haar leven getekend...

  Ik ben vooral verwarming a la nu gewend, radiatoren eigenlijk, de tijd van de kachel kan ik mij nog maar vaag herinneren, had ook wel iets, maar ja.. dat is lang geleden. Mijn ouder hebben een elektrische inbouwhaard hangen onder de tv. Als dat aan gaat is het wel gezellig.

  X

 13. ik moest enorm lachen om je verhaal. Ik zal nooit een nep openhaard kopen, ze zijn me te neppig. Ik ben dol op houtvuurtjes maar ze zijn zo millieu onvriendelijk

 14. Hout vind ik stiekem een beetje eng, maar zo'n vuurtje in huis vind ik wel gezellig. Ik zou dus gaan voor 'nep'. Maar ja, ik woon in een appartement waar absoluut geen ruimte of mogelijkheid is voor een open haard, dus ik maak me er voorlopig maar niet druk om.

 15. Ik vind zo'n open haard altijd erg gezellig en sfeervol, helaas hebben we er zelf geen mogelijkheden voor, maar mocht het in de toekomst wel kunnen, dan zouden we het zeker overwegen.

 16. Die foto van die elektrische haard! Het lijken net van die foute worstjes. En ja, dan die symbolen. Hard moeten lachen om je opmerking bij de Gamma: "Bij de Gamma is het ieder voor zich". Die arme man met zijn te dure lamp ;) Ik denk dat ik eerder voor een 'video' op de televisie zou gaan. Nu is onze televisie plat, maar ook 'gekromd' (hoe zeg je dat?) dus dat geeft een (nep) open haard wel een andere dimensie, hahaha

 17. Kan je niet 1 van de andere chef haardhout maken en het fijn aan diegene overlaten? Ik kan me zo'n vuurtje wel herinneren en ook de brandweer die eens voor de deur stond omdat de vlammen uit de (geveegde!!!) schoorsteen kwamen. Ja hij trekt lekker vandaag, nuchterheid zelve mijn familie. Een allesbrander heeft andere nadelen maar wel deurtjes.

 18. In mijn vorige huis had ik een open haard, eerst hadden we hem één keer per jaar aan. Toen de kinderen kwamen hebben we hem weg gedaan.

  Love As Always
  Di mario

 19. Oh als het kan zou ik zo een echte open haard in laten bouwen. Maar vriendlief wil dit niet. Al die spinnen die in je voorraad hout gaan zitten. En al het schoonmaken zoals je zelf ook al omschreef. Maar het ziet er toch zoveel leuker uit en het klinkt ook zoveel knusser.... Wie weet, ooit!!

 20. Geweldig verhaal over je miskoop! Een open haard leek me altijd geweldig, tot ik bij een vriend zag hoeveel werk het is en hoeveel vuil het oplevert. Ik heb me jarenlang uitgeleefd met fikkie stoken in zijn open haard. Heerlijk! Thuis zet ik gewoon de verwarming aan.

 21. Wij hadden er eentje, maar toch weggedaan. Ik vond het in het begin wel knus maar op een gegeven moment toch te veel nep en dat gaf de woonkamer een goedkope uitstraling. Op MP gezet en hoppa direct verkocht.

 22. Wij hebben onlangs een Isle elektrische haard gekocht en deze bevalt ons ten zeerste. We kunnen de vlam grootte en vlam kleur aanpassen. Daarnaast komt er nog best wat warmte vanaf ook. Goedkope modellen leveren vaak geen warmte en de vlammen zien er vaak ook goedkoop uit, maar als je er iets meer geld voor over hebt kun je zeker een hele mooie elektrische haard in huis halen!! Tuurlijk snap ik dat iedereen geld wil besparen, maar met een elektrische haard raadt ik toch aan iets meer uit te geven, in ons geval was dit het namelijk dubbel en dwars waard! Wij hebben de onze bij bioethanolhaard-shop.nl weg! Succes en veel plezier met het uitzoeken iedereen!

  Groet,
  Martin

  1. Dankjewel voor de tip Martin! Het lijkt mij ook wel de moeite om wat meer geld uit te geven zodat de vlammen echter lijken, en je bovendien ook wat warmte voelt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.