Brandalarm thuis: vanaf 1 juli verplicht!

brandalarm

Lang leve Blogland!

Bij Sjoerd van de trafohuisjes lag ik dat vanaf 1 juli een brandalarm thuis verplicht is.

Nou weet ik ook wel dat een rookmelder altijd slim is om te hebben.

En ik heb er ook regelmatig één gekocht.

Bij de Action…

Brandalarm piept!

Vrij snel begonnen die oorverdovend te piepen. Niet omdat er brand was, maar omdat de batterij alweer leeg was. Met andere woorden: die rookmelders van ons zijn waardeloos.

Dus toen ik las dat ze verplicht worden per 1 juli aanstaande, voelde ik een golf van actiebereidheid door mij heen slaan.

Mijn eerste impuls was om gewoon Sjoerd na te doen. Hij kocht een Google Nest Protect.

Dus ik naar bol.com waar ik me wild schrok van de prijs. Gelukkig was hij bij Coolblue iets goedkoper.

Brandalarm Google Nest Protect

Maar de Google Nest Protect is enorm duur. Zo’n 119 euro per stuk! Ik had hem al in mijn virtuele winkelmandje zitten. Maar gelukkig kon ik mezelf op tijd tot de orde kon roepen.

‘Wacht eens even jij! Even rustig! Stap jij eens even wég van de computer. Dit gaat te snel’

Toen realiseerde ik mij dat ik helemaal niet zo’n dure Google Nest Protect nodig heb.

Ja, het is leuk als een sympathieke vrouwenstem je waarschuwt dat er brand is, in plaats van een venijnige piep.

Maar wil ik daar extra geld voor betalen?

Nee!

Een simpele rookmelder die lang meegaat is goed genoeg.

Wat doe je in zo’n geval?

Dan kijk je of de Consumentenbond brandalarmen heeft getest.

En dat hebben ze.

Brandalarm Consumentenbond

Het onderzoek is uit 2019. De Consumentenbond noemt 6 rookmelders die goed zijn. Daarvan koos ik de goedkoopste, een Jalo Helsinki brandalarm, van 31,67 per stuk. Vanaf 1 juli moet je een rookmelder hebben per verdieping.

1 brandalarm per verdieping

Wij hebben er drie, dus ik had 3 rookmelders nodig. Dat bracht het totaalbedrag alsnog op 95,01. Maar goed. Ik heb nog altijd ruim 200 euro bezuinigd door niet de Google Nest Protect te kopen.

Leuke bijkomstigheid is dat dat deze rookmelder ook verkrijgbaar is in allemaal leuke kleurtjes. Zoals geel, oranje en lichtblauw.

Maar opnieuw zegevierde gezond verstand, en braaf koos ik een gewone witte. Die valt het minst op.

Brandalarm kopen

Brandalarm Action

Bij de Action koop je al voor 4,95 een brandalarm. Maar de batterij gaat maar 1 jaar mee. Mijn ervaring met de brandalarmen van de Action zijn niet zo goed. Ik hoef ze daarom niet meer. Maar qua prijs zijn ze geweldig.

brandalarm action

Bij de Hema verkopen ze geen brandalarmen, maar bij Blokker wel.

Brandalarm Blokker

Onderstaande rookmelder kost maar 8,99.

Screenshot 2022 03 19 at 13.03.58

Ik moest glimlachen om de volgende zin:

‘Snelle waarschuwing bij rook en brand, ook tijdens slaap.’

Hoe dom is dat. Een rookmelder die pocht dat het ook waarschuwt als je slaapt.

Is dat nou niet juist waar het om draait?!

Wat mij verder erg interesseert, is hoe lang de batterijen van deze goedkope rookmelder meegaan. Maar ze houden het op ‘lange levensduur’. Lekker dan. Die koop ik dus niet.

Na alle mislukkingen met rookmelders wil ik er nu eentje die het minstens 10 jaar goed doet.

Brandalarm installeren

Goed, dan koop je dus een rookmelder. Vervolgens moet je zo’n alarm installeren. Het woord ‘installeren’ boezemt mij een gezonde dosis angst in, want ik ben niet erg handig. En ik heb een hekel aan gebruiksaanwijzingen lezen.

brandalarm

Dat is een slechte combinatie.

Jalo Helsinki brandalarm installeren

Het Jalo Helsinki brandalarm belooft dat het heel makkelijk is. Ik moest eigenlijk alleen maar de achterkant indrukken,en vervolgens draaien tegen de klok in. Als ik een ‘klik’ hoorde was het goed.

Ik hoor geen klik!

Maar dat zul je altijd zien, ik hoorde geen klik. En op een gegeven moment had ik zelfs de hele achterkant los in mijn handen.

Screenshot 2022 03 19 at 13.50.12

Die heb ik er toen weer opgeduwd, en nog wat gedraaid.

Waar je rookmelder installeren?

In onderstaand filmpje vertellen ze wat de beste plek is om een rookmelder te installeren. Zo is aan het plafond beter dan aan de muur! Ook zeggen ze in het filmpje dat je hem niet in de keuken of garage moet hangen. Daar is de kans op vals alarm te groot.

Brandalarm controleren

Daarna besloot ik te kijken of de rookmelder het deed. Dat kun je controleren door erop te duwen gedurende 3 seconden. En inderdaad, een adembenemende snerpende piep was het resultaat. Hij deed het!

Nu hoefde ik het dus alleen nog op te hangen. Dat kon met enge schroefjes, maar ook met de plakstrip op de achterkant.

Brandalarm hangt maar piept niet

Hij hangt, maar als ik er nu opdruk hoor ik niet die piep! Betekent dit dat hij het niet doet? En eraf halen kan ook niet, want dan doet die stomme plaktstrip het daarna natuurlijk niet meer….

brandalarm

Waarschuwing: als je de plakstrip gebruikt kun je het alarm daarna niet nog even pakken om te controleren.

Geen brandalarm, niet verzekerd?

Stel je hebt geen rookmelder, en je krijgt brand. Krijg je dan nog een vergoeding van je verzekering?

Op France Pro Consult lees ik:

‘In artikel L122-9 van het wetboek op de verzekeringen staat dat de verzekeraar een premieverlaging of verlaging van de bijdrage kan doorvoeren als een rookmelder daadwerkelijk is geïnstalleerd. In het tegenovergestelde geval kan in geval van brand een eigen risico van toepassing zijn.’

Brandalarm samenvattend

Vanaf 1 juli ben je verplicht om een rookmelder op elke verdieping van je woning te hebben. Behalve voor je persoonlijke veiligheid, is het belangrijk om eventuele problemen met je verzekering te voorkomen.

Er zijn geen wettelijke eisen aan rookmelders in Nederland. Wel moeten ze voldoen aan de NEN-14604 en een CE keurmerk hebben.

Mijn ervaring is dat goedkoop duurkoop is als het om rookmelders gaat.

Leestip

Inboedelverzekering

Welke soort rookmelders heb jij?

Gebruikte bronnen onder andere: Sjoerd, Consumentenbond, Bol.com, Coolblue, Brandpreventiewinkel, Interpolis, Lancyr, France Pro Consult, BNR Nieuwsradio, Hema, Action, Blokker.

Similar Posts

21 Comments

 1. Ik kreeg er één van de woningbouwvereniging, en ze hingen hem ook op. Fireangel heet ie. Ik heb ook niet zulke goede ervaringen met zo’n ding zelf ophangen in mijn vorige huis. Die piep is verschrikkelijk, als je hem niet meer uit krijgt.

 2. Wij hebben ze van de Makro, geen idee wat het merk is, het doosje is allang weg. Maareh, 3 rookmelders van 18,50 is toch geen 95 euro?

 3. Goede zaak, vind ik, om zo’n brandalarm verplicht te maken. Ik heb er één die al in mijn huis hing toen ik het kocht. En omdat ik ooit wakker werd van het gepiep van een lege batterij (en dat ging heel de nacht door, om de twintig minuten een paar piepjes…) vervang ik die nu jaarlijks. Gewoon een terugkerende herinnering in mijn digitale agenda. Dat bevalt mij prima.

 4. Ik heb er 2 hangen en heb ze vorige week geplaatst. Ook geen nest btw, maar wel met batterijen die 10 jaar meegaan.

 5. Ik heb inmiddels wat ervaringen met de Google Nest en die zijn erg goed, tijdens het frituren in de keuken gaf de brandmelder een keurige waarschuwing waarna we ramen en deuren even hebben opengezet. Let op, als je niet reageert gaat die alsnog in alarmfase en gaat ook piepen. Ze staan met elkaar in verbinding en reageren dus allemaal tegelijk om te waarschuwen waar het probleem is. Ze hebben idd maar een nadeel, ze zijn behoorlijk prijzig. Overigens is aansluiten een fluitje van een cent…

  1. Fijn dat hij zo goed bevalt Sjoerd. Wat betreft het aansluiten: jij bent natuurlijk wel heel technisch. Ik weet niet of het voor mij ook zo makkelijk zou zijn : )

 6. Bij ons ging de piep ook midden in de nacht af en stopte niet meer, dat ding er boos afgerukt en nooit meer opgezet met nieuwe batterij…stom

 7. ha Nicole,

  Haha: actiebereidheid
  Wat een geweldig woord.
  Dat is wel aan jou toevertrouwd.

  Ik heb de rookmelder.
  Dus… ik zit goed!

  Prettig weekend, Marlou

 8. In België is dit reeds verplicht sinds 1 januari 2020 en daar ben ik blij om.
  Ik heb altijd al bang gehad om brand te moeten meemaken.
  Misschien ook omdat ik zoveel huisdieren heb en tja ik mag er niet aan denken.
  Een heel goede zaak dat dit nu ook bij jullie verplicht is.

 9. Bij ons hingen ze al, eentje per verdieping. Ook 2 koolmonoxidemelders, die heb ik standaard hangen sinds onze koolmonoxidevergiftiging jaren terug.

 10. Wij dachten altijd, oh ja, rookmelders, moeten we nog eens doen. Tot onze oudste midden in de nacht besloot pyromaantje te spelen, het resulterende brandje nog maar nét onder controle kreeg in een ravage van rook, roet, water en gebroken glas, en wij daar dus boven in ons bed helemaal niets van hadden gemerkt…

  Sindsdien hebben we dus inderdaad het Google Nest systeem. Misschien een beetje overkill, maar ik ben er toch wel heel erg blij mee.

 11. Het is allemaal voor me geregeld, een professionele installatie in het hele appartementencomplex.
  Direct gekoppeld naar de brandweer en ook in elke woning een rookmelder, geeft een goed gevoel. Hans

 12. Ik woon in een huurhuis dus ik had altijd al rookmelders. Gewoon via de verhuurder. In mijn vorige flat hadden we super-gevoelige rookmelders. Die gingen bij het minste of geringste af. Stonden we weer met handdoeken te wapperen in de keuken… Heel gevaarlijk want we hoorden ze vaak afgaan ergens in de flat maar dan slaakten we alleen maar een diepe zucht. We gingen niet eens meer checken of er ergens brand was.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.