Als het winkelalarm steeds afgaat als jij er doorheen loopt + 20 mogelijke oorzaken

Winkelalarm

Ken je dat? Dat telkens als je een winkel uitloopt, het winkelalarm afgaat bij de alarmpoortjes?

En NIET omdat je proletarisch gewinkeld hebt?!

Dat is heel onprettig kan ik je vertellen.

En stresserig. Op een gegeven moment word je al zenuwachtig als je richting de alarmpoortjes loopt.

Als het winkelalarm afgaat als jij naar buiten loopt 2011

Met grote regelmaat gaat het alarm af als ik een winkel verlaat. Niet omdat ik iets gestolen heb, maar omdat de kassière de beveiliging of wat het dan ook is, er niet goed heeft afgehaald.

Ik loop ongemakkelijk door poortjes

Onderhand loop ik zeer ongemakkelijk door poortjes, want het is zo vaak gebeurd, dat ik altijd bang ben dat het alarm weer zal afgaan. Het is me inmiddels al overkomen bij de Kruidvat, Etos en V&D. Een onaangenaam geval van het Pavlov-effect: het alarm is net zo vaak afgegaan, dat ik zo geconditioneerd ben dat ik gespannen door poortjes loop.

Zaterdag was het weer raak bij de Kruidvat: ik kocht tandenstokers, had afgerekend, en bij het weggaan ging het alarm af. Braaf ging ik terug naar de kassa, waar de kassière zwijgend mijn spullen nog een keer scande.

Bij de tweede poging het pand te verlaten bleef het alarm gelukkig stil.

'Excuus voor de overlast mevrouw,' riep de andere kassière me nog na, maar ik vond het een kwestie van 'too little, too late'.

De suggestie van zo'n alarm is toch dat je iets gestolen hebt, en dat vind ik bijzonder vervelend.

Doordat die stomme poortjes zo vaak willekeurig en onterecht afgaan, ben ik mijn gemoedsrust verloren.

Winkelalarm ging steeds af 2018

Toen we deze zomervakantie naar Oberhausen gingen, had ik meerdere keren dat het winkelalarm afging als ik een winkel uitliep. Bij Saturn wilde de beveiliger zelfs mijn tasje zien. Gul gaf ik hem mijn hele tas, zodat hij er in alle rust in kon grasduinen. Voor de zekerheid voegde ik er in mijn beste Duits aan toe:

'Ich bin innocent!'

Maar hij deinsde geschrokken terug. Blijkbaar is je hele tas overhandigen ook weer niet de bedoeling.

Hoe dan ook, ik heb op een gegeven moment mijn hele tas omgekeerd op zoek naar de oorzaak van het winkelalarm. Maar pas aan het eind van ons bezoekje aan Oberhausen ontdekte ik de oorzaak: een label in mijn gele rokje van de Hema.

Lekker dan!

Oorzaken winkelalarm

Voor iedereen die weleens last heeft van een winkelalarm dat onterecht afgaat, hieronder een overzicht van mogelijke oorzaken die collega slachtoffers van een winkelalarm noemden.

 1. Je hebt inderdaad iets in je tas zitten, dat je nog niet hebt afgerekend.
 2. Labels van kleding die je gekocht hebt. Dit zijn vaak labels met een hard stukje erin. In het geval van de Hema staat erop: 'Voor het dragen verwijderen' met een behulpzaam schaartje erbij afgebeeld.
 3. Heb je nog kleine kinderen? Soms heeft je kind iets gepakt. Controleer dus altijd even de kinderwagen/buggy.
 4. Ze zijn in de winkel vergeten het antidiefstal ding er af te halen.
 5. Een pas gekocht boek.
 6. Een nieuwe tas.
 7. Nieuwe portemonnee.
 8. Label in bh.
 9. Medicijndoosjes waarop nog een antidiefstalsticker zit.
 10. OV-chipkaarten.
 11. Gehoorapparaat.
 12. MP3-speler.
 13. Rugzak.
 14. Het garen waarmee knopen aan de jas waren genaaid bevatte ijzerdeeltjes.
 15. Rijbewijshoesje.
 16. Zool van de schoen.
 17. Bankpasje.
 18. Kinderwagen!
 19. Elektrische rolstoel.
 20. Lippenstift.

Winkelalarm: oorzaak proberen te vinden

Als je met je tas door een antidiefstalpoortje loopt en het winkelalarm gaat af, dan is stap 1 de 'Zwaai Met Je Tas Methode'.

Zwaai Met Je Tas Methode

Jij blijft in de winkel staan, en zwaait met een soepele beweging de tas door de poortjes. Als het alarm gaat, zit de oorzaak dus in je tas. Gebeurt er niets, ga dan zélf door het poortje, en kijk of het winkelalarm dan afgaat.

Check Jezelf Methode

Als je tas niet de oorzaak is, en het alarm gaat af als jíj er doorheen loopt, is het tijd om je kleding te controleren op rare labeltjes.

Wat kun je verwachten als het winkelalarm afgaat?

Als het goed is zal er een winkelmedewerker naar je toe komen als het winkelalarm afgaat. Ergens is het wonderlijk als er níemand naar je toekomt denk ik. Meestal vragen ze vriendelijk of ze even in je tas mogen kijken. Of ze vragen zelf al of je misschien ergens een labeltje hebt zitten in je kleding/tas/portemonnee of één van de andere 20 genoemde oorzaken.

Meestal loopt het dan met een sisser af. Hoewel de meeste mensen het enorm vervelend vinden en zich schamen.

Op de site van MKB vind je instructies voor winkelmedewerkers wat ze moeten doen bij winkeldiefstal. Dat is dus vanuit het perspectief van het personeel, en geeft je een idee van hoe ze zouden kunnen reageren.

winkelalarm

Winkelalarm samenvatting

De antidiefstal poortjes zijn er om te voorkomen dat mensen dingen stelen. Maar helaas gaan ze regelmatig onterecht af. De meeste mensen vinden dat geen prettige ervaring. Als het alarm afgaat kun je eerst kijken of de oorzaak in je tas zit, of in jezelf door de tas door de poortjes te zwaaien.

De bekendste oorzaak van onterecht winkelalarm is een labeltje in je kleding.

Zeker bij de Hema zitten die in veel kledingstukken.

Dit zeiden jullie over het winkelalarm

 • Ik vind het zwaar vervelend. Bij mij gebeurde het bij de V&D. Van schrik ben ik weggerend. Naderhand heb ik er spijt van omdat ik gewoon terug had moeten gaan naar de kassa.
  leer voor de volgende keer. (Sanne)
 • Als je het alarm in je schoenzool hebt zitten, moet je de schoenen even in de magnetron doen totdat je een klikje hoort. Dan moet er natuurlijk geen metaal aan de schoenen zitten, want dan gaat je magnetron stuk ;-) Dit komt vooral heel veel bij pumps voor (Ik heb in een schoenwinkel gewerkt)! (Inge)
 • Mijn mening is dat als er een product is gekocht en betaald, de leverancier ervoor moet zorgen dat het label eruit wordt geknipt. Als ze dat moeite niet willen nemen kun je beter naar een winkel gaan die dit wel verzorgt. (Rosalie)
 • ik heb zaterdag een ski jack gekocht. 40 kilometer vanwaar ik woon. Zit er bij thuiskomt nog een beveiliger in! Dat is ook prettig. (Anoniem)
 • Ik heb bij de V&D gewerkt als beveiliger en ja, het personeel maakt vaak fouten bij het scannen of weghalen van de beveiliging.
  Vooral voor de medewerkers/beveiliging bij de in- en uitgangen is dit ook vervelend, omdat zij vaak de boze klanten krijgen terwijl zij het niet hebben afgerekend.
  Er wordt wel genoteerd welke kassa en personeelslid niet goed heeft afgerekend, en die worden aangesproken als het te vaak gebeurt.
  Ik denk dat het alleen zin heeft om een klacht in te dienen als er geen beveiliging is, want dan wordt het waarschijnlijk ook niet genoteerd.
  Groetjes Erica
 • Heel vervelend is dat! Ik had het al zo vaak, vooral C&A, V&D. Ik voel me dan heel onprettig, altijd gespannen door de poortjes heen… Jas gekocht bij C&A, natuurlijk betaald, bij Makro ging de alarm af, er zat een label in de naad, die was gewoon actief… Ik schaamde me dood, iedereen kijkt naar je. Mensen, gewoon elke keer een klacht indienen, anders doen ze er niets aan. Natuurlijk moeten ze spullen beveiligen, maar ze moeten er ook voor zorgen dat de betalende klanten daar niet dupe van worden. (Elsbeth)
 • Kruidvat, V&D, Makro en Bart Smit gebruiken RF systemen en de etiketten hebben last van het 'Lazarus effect,' en kunnen weer actief worden na verloop van tijd. De meeste kledingwinkels gebruiken RF systemen. Erg vervelend. (Pascal)
 • Ik kan me al die frustratie wel voorstellen. Het is heel vervelend maar om een beetje begrip te krijgen voor deze systemen het volgende. Elk jaar wordt er voor meer dan 600 miljoen uit winkels gestolen. Nu is het zo dat ook niet elk alarmpoortje hetzelfde is. De poortjes van de Hema, V&D en Kruidvat zijn de zogenoemde AM of EM systemen.(akoestisch magnetisch en elektronisch magnetisch) Deze geven inderdaad vaak een onnodig alarm. De meeste kledingwinkels gebruiken de RF systemen, deze zijn veel betrouwbaarder en geven vrij weinig spontaan alarm. (Helma)
 • Als ik het heb, loop ik gewoon door, het is niet mijn probleem, ik steel niet…en ik voel me ook niet bezwaard. (Anoniem)
 • Ik heb het gehad met de schoenen van mijn dochter. Elke keer bij binnenkomst en bij vertrek uit de supermarkt gingen we af. Ik werd er niet goed van. Want ondanks dat ik er elke dag kwam, al jaren, werd ik af en toe echt heel naar bejegend… (Huize Steen)
 • Alarmlabels in kleding (zoals van de Hema) moet je er altijd uitknippen. Als ze nat worden (regen, wassen) activeren ze weer… Bij ons reageren de poortjes van de Trekpleister op Hema-labels. Erg lastig. (Meibloempje)
 • Ik heb zelf in een winkel gewerkt en let altijd even extra op dat ze wel de beveiliging eraf halen. Dit is wel vervelend, maar valt nog mee. Wij hadden destijds wel dat mensen die hun schoenen bij een bepaalde winkel haalden steeds bingo hadden; daar reageerden de poortjes op. Ook kledinglabels kwamen weleens langs, die waren dan weer geactiveerd door nattigheid (regen, was..) (Lekker leven met minder)
 • Ja, heel herkenbaar – voornamelijk bij het kruidvat heb ik ‘prijs’ en dan ook nog vaak met spullen die ik eerlijk gekocht heb in de C&A – weet je ook weer waar ik winkel ;-) (Chocho)
 • Ja, laatst nog. Manlief had schoenen gekocht bij een schoenenwinkel. Lopen we daarna V&D in en gaat het alarm af. We werden meteen aangehouden door een winkelbediende met een beschuldigende blik. Tas laten zien met de nieuwe schoenen, schoenen één voor één door het poortje en ja hoor weer alarm. Wij vragen of ze het het eraf kunnen halen maar we moesten direct terug naar de winkel waar we het gekocht hadden. Dat doen wij dus braaf, blijkt dat ze daar helemaal geen alarmpoortjes hadden en konden het er ook niet af halen. Gelukkig waren ze bereid om het bij de blokker eraf te halen. Waar het ook vaak mis gaat is bij het Kruidvat. (Renate)
 • Ja, ook bij mij is het geregeld raak. Ik zorg wel dat ik dan boos reageer. Moeten ze maar beter dat ding deactiveren. Vooral bij Kruidvat en Hema is het vaak.
  En inderdaad zwaai ik bij beide zaken eerst met mijn zak door de poortjes alvorens zelf er doorheen te lopen. (Monique)
 • Pasjes van de bieb! Had ik in mijn zak zitten (zijn er totaal 5) en dat bleek de oorzaak te zijn. Nou ja…
  En eens met net gekochte schoenen bij Intertoys naar binnen…PIEP PIEP PIEP, gelukkig zien ze dan dat je binnenkomt, dus kan er moeilijk wat weggehaald hebben…Maar je blijft je ongemakkelijk én bekeken voelen! Groetjes Jolanda
 • Vorig jaar bij C&A had ik een rok aan die daar gekocht was. Onder in een zak zat een papiertje met streepjescode en die was waarschijnlijk weer geactiveerd door het wassen. Er kwam wel iemand naar me toe van de winkel. Ik heb me niet opgelaten gevoeld omdat er duidelijk niets aan de hand was, ik kwam net binnen en droeg behalve shirtje en rok niets, geen verdachte tassen of wat dan ook. Als het me overkomt bij het uitlopen van de winkel trek ik me er meestal niets van aan. Ik loop gewoon door, voor de zekerheid: ik heb dan wel alles betaald hoor!:-) Maar ik heb geen zin in dat gedoe en eigenlijk is het dan altijd zo dat alle mensen die het pand verlaten vragend kijken of zij het zijn of iemand anders…. 'Hoe zinvol is het winkelalarm?' vraag ik me dan ook wel eens af. (Liesbeth)
 • Ik heb het ook een tijd gehad. Het bleek aan mijn lipstick te liggen. Daar zat nog een stickertje in die er uit moest. Daar kwamen we achter nadat ik het zó zat was dat ik bij de V&D mijn tas door de cassière uit liet pakken en tussendoor liet testen. In het vervolg haal ik gelijk de stickertjes van m’n nieuwe make-up eraf! (Trudy)

Hoe zijn jouw ervaringen met het winkelalarm in winkels? En bibliotheken?

Similar Posts

66 Comments

 1. Wij hadden ooit een alarm, dat afging bij het binnenkomen in de winkel. Mijn man droeg een shirt,dat eerder daar gekocht was. Gelukkig kon de beveiliger ook lachen.

 2. Ik heb voor het bankpasje(als ik die al bij me heb) een RIFD-hoesje.
  Ook voor OVkaart.Bedoeld om de gegevens op de chip te beschermen tegen digitale criminelen, maar een alarm gaat ook niet af daardoor.

 3. Heb het ook al vaak gehad als ik met me moeder was die in de rolstoel zat daar zit blijkbaar ook iets in waar die alarmen van af gaan

 4. Vreselijk als dat gebeurt! JBC is een Belgische keten en ook daar zitten er altijd alarmen in (is dus niet alleen bij Hema zo). Daarnaast is het bij ons ook soms gewoon de buggy, alles eruithalen, inclusief kinderen en de lege buggy geeft alarm, gelukkig niet in alle winkels!

 5. Ik had vroeger een tas waar zo'n hard labeltje IN de flap was genaaid :( Dus het was of overal het alarm laten rinkelen, of de tas verminken :P En laatst ging ik online gekochte schoenen in de winkel ruilen en ging het alarm ook af, heel apart.

 6. Soms gebeurt het ook als je een pacemaker of ICD hebt. Het overkomt mij ook weleens, ik vind het vervelend om het uit te moeten leggen. Gelukkig heb ik er een speciale pas voor.

 7. hahaha ja dat is herkenbaar. Vooral met spullen van de Hema haha.
  overigens doen de winkelmandjes van de Lidel dit ook wanneer je te dicht met het mandje bij de uitgang/ingang komt.

 8. Als het alarm afgaat kunnen daar inderdaad zóveel redenen voor zijn, haha. Logisch dat ze dan even in je tas willen kijken. Al had een vriendin van me ooit wel een keer in een winkel dat ze 'zomaar' in haar tas wilden kijken..

 9. Echt beschamend als het in een grote winkel gebeurd want je ziet iedereen meteen kijken haha. Ik zie bij heel veel winkels ook personeel wat niets doet.

 10. Ja hoor ook hier een bekend gegeven ,een labeltje van een andere winkel wat niet verwijderd was .En idd soms doet winkel personeel gewoon helemaal niets .

 11. Ja dat stomme labeltje! Die heb ik soms al een paar keer gewassen voordat ik erachter kom. Gek genoeg nog niet bij de poortjes meegemaakt. Ik heb dan ook zoveel kleding. Dan heb ik dat kledingstuk waarschijnlijk net niet aangehad...

 12. Herkenbaar! Ik heb een tijdje het probleem gehad dat ik bij elke winkel bleef piepen, wekenlang. Ik wist totaal niet wat er was want ik had alle labels van mijn kleding & tassen afgehaald. Bleek het een lipbalsem te zijn heel diep in m'n make-uptasje, waarbij Kruidvat het alarm niet had weggehaald. Ik was zo opgelucht eens ik de oorzaak wist!

 13. Aan het begin van het jaar gebeurt het heel veel, nieuwe agenda van de Hema in de tas, en ja hoor, daar zit een label in. Ook een keer een klant die beslist wilde weten waardoor het alarm af ging, al de 3e winkel waar dat gebeurde. Bleek hij nieuwe schoenen aan te hebben, met een alarm onder de binnenzool! Heel vaak is het make-up, daar zit zo'n langwerpige sticker op, en veel dames staan daar niet bij stil als ze het in hun handtas doen.
  Dat personeel niet altijd in de tas wil kijken heeft zo z'n redenen (die ik maar niet allemaal hier publiek maak).
  Van bepaalde producten weten wij dat daar het alarm op zal afgaan, ik vraag de klant dan altijd om het product aan de achterkant van de band te pakken, dan is de klant al door de beveiligingspoort gelopen. Weliswaar zit er een magneet onder de loopband, maar die de-activeert niet altijd het alarm.

 14. Ik leerde laatst dat het ook aan de volgorde van de pasjes in je portemonnee kan liggen. Bepaalde pasjes naast elkaar gaf alarm. En medewerkster van de winkel vertelde dat dat regelmatig voorkwam.
  Nu niet meer zo'n grote kans maar voorheen was ook v&d berucht om de labels die je moest verwijderen. Ik had ontzettend veel mensen in de winkel met die labels.

 15. ooh dit heb ik zo vaak gehad! Een keer zat er nog een alarmpje in de bh die ik droeg een andere keer was het een lipliner en die keer daarna een tas. Maar het uitvinden wat het nou is, dat maakt het lastig! Aan de andere kant maar goed dat die dingen erop zitten, anders zou iedereen er zo de winkel mee uitlopen.

 16. Ooooh zo herkenbaar dit! Super vaak is het bij producten van de Hema inderdaad, als je dat niet weet is het zo stom. Ik had het ook eens met een boekje of agenda ofzo, die in mijn tas zat. Dan hebben ze zo'n elektronische sticker ergens tussen die velletjes gelegd. Heeft ook weken geduurd voor ik daar achter was!

  1. Lekker dan! Eigenlijk vind ik dat ze daar bij de Hema wat aan zouden moeten doen. Of bij zo'n boekje aangeven dat er ergens een elektronische sticker tussenzit.

 17. Ha ha ja meestal zeggen ze 'loop maar door hoor' maar dan ben je in een volgende winkel weer de pineut. Volgens mij is de Hema inderdaad wel één van de grootste 'aanstichters' van dit leed ;)

 18. Ik had het laatst nog bij de C&A maar had toen een boek van de bieb bij me en daar ging het alarm op af maar je voelt je inderdaad wel erg opgelaten, ook al weet je dat je niet fout zit.

 19. Zo vervelend als dat gebeurt! Ik heb bij de Kruidvat regelmatig dat ze de beveiliging er niet goed afgehaald hebben. Maar alle ogen zijn dan wel ineens op je gericht

 20. Bij mij waren ze dus laatst vergeten om het alarm uit mijn nieuwe tas te halen. Heel vervelend was ook dat ik hem in een andere stad gekocht had. Gelukkig was de verkoopster van de winkel in mijn eigen stad zo aardig om het alarm er op haar vrije dag uit te laten halen (ze hadden een ander systeem in haar winkel) Nu kan ik er weer rustig mee door de poortjes lopen

 21. Het is inderdaad heel vervelend wanneer het gebeurt, want mij is het ook een paar keer overkomen. En ja die labeltjes vergeet ik er ook zo vaak uit te halen. Gelukkig is het personeel in het algemeen wel relaxed wanneer je meewerkt.

 22. De laatste tijd gaan ze bij ons ook af. Geen idee hoe dat komt. Tot nu. Mijn man draagt hoorapparaten! Ik ga er eens op lettdn, merci!

 23. het gebeurt nog heel vaak dat je gewoon toch mag doorlopen, zo raar. Jaaaren geleden, mss wel 25 jaar, ging bij mij het alarm bij C&A af. Na inspectie gaven ze me een grote bos bloemen en een heel groot excuus. Als ze dit nu zouden doen, denk ik dat ze veel verlies zouden lijden!
  Onder een losse zool van een schoen heb ik ook eens gehoord.

 24. Ik koop waarschijnlijk te weinig spullen, want mij gebeurd dit nooit.

  Love As Always
  Dimario

 25. Herkenbaar, ik voel mij ook altijd zo opgelaten. Ondanks dat je natuurlijk niets te verbergen hebt. Maar gelukkig gebeurt het mij zelden.

 26. Ik heb het met enige regelmaat bij de Kruidvat. Ik vind het vooral ongemakkelijk als ik bij de zelfscanner vandaan kom.

 27. Ik heb dat zelden tot nooit. Die enkele keer dat het wel gebeurt, loop ik gewoon door. Ik weet namelijk zeker dat ik niks gestolen heb. Als ze dat willen checken, zullen ze achter me aan moeten komen. Ik ga niet rennen overigens, hoor. Maar ik loop wel gewoon door.

 28. Ik heb het een keer gehad dat nog zo'n sticker in mijn notitieboek zat. Die zorgde er voor dat het alarm telkens af ging.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.