Een goede bh kopen: 3 tips van een bh verkoopster!

een goede bh kopen

Maar liefst 70% van de vrouwen draagt een verkeerde bh-maat, blijkt uit onderzoek! Een goede bh kopen is blijkbaar lastiger dan je zou denken dus.

De simpelste manier om een goede bh te kopen is naar een speciaalzaak gaan. Daar werken mensen die weten waarover ze het hebben. Nadeel is dat die doorgaans duur zijn. Iets goedkoper is een bh kopen bij ketens als Hunkemöller en Livera. Daar kún je uitstekend geholpen geworden, maar het hangt er wel een beetje vanaf wie je helpt. Soms tref je een zaterdaghulp die net begonnen is. In zo’n geval zou ik vragen naar een ervaren kracht.

Let op: niet alle jonge hulpen op zaterdag zijn onervaren. Mijn jongste dochter oogt jong, maar heeft 5 jaar werkervaring. Ze weet precies of een bh goed zit. Ik spreek uit ervaring.

Verderop in deze post lees je 4 dingen waarop je moet letten om de juiste bh te kopen. Ze zijn van mijn jongste dochter en gebaseerd op haar ervaring.

Hieronder een blogpost over een bh kopen die ik schreef in 2011. Ik ging toen een bh kopen voor mijn oudste dochter.

Een goede bh kopen: Hunkemöller?

En dus besloot ik een zaterdagochtend te besteden aan de aanschaf van een góéde bh voor mijn vijftienjarige dochter. Ik vond het mijn moederlijke verantwoordelijkheid voor voldoende ondersteuning te zorgen.

Onze eerste stop was de Hunkemöller, waar de verkoopster haar keurig opmat en concludeerde: ‘Ze heeft maat 60D! En die maat hebben we niet!’ Met wat passen en meten vonden we toch twee redelijke 70D’s, maar eigenlijk moesten we naar de bh-speciaalzaak adviseerde de verkoopster.

Een goede bh kopen bij een Bh-speciaalzaak

De bh-speciaalzaak, Donna Piu, is een winkel waar ik nooit kom, omdat ik me als b-cup, altijd geïntimideerd voel door de rondborstige dubbel-D paspoppen. Maar bij nadere inspectie bleek op de gevel inderdaad ‘speciale maten’ te staan.

We traden een heel nieuwe wereld binnen! Een wereld, geregeerd door kordate vrouwen. Waar een bh aantrekken een kunst, en wetenschap, is. Mijn dochter werd gemeten, en geobserveerd, en toen pakte de verkoopster zelfverzekerd een bh uit de rekken die meteen zat als een huis.

Geïnteresseerd luisterde ik mee naar de instructies die ze mijn dochter gaf: ‘Een bh moet je echt aantrekken. Net zoals schoenen!’ en ze demonstreerde hoe je je borsten netjes in de cups moet schikken.

Toen ik het prijskaartje zag kreeg ik wel bijna een rolberoerte, maar ik heb de laatste tijd veel gespaard, en ik vond het de investering van een verantwoorde bh waard. Bovendien hoop ik dat Maartje later leuke herinneringen heeft, aan hoe ze met haar moeder een echte, góéde bh ging kopen!

Daarnaast schaamde ik me een beetje over de bh die ze aan had toen we binnenkwamen: maat 80A.

Een goede bh kopen in 4 stappen

Het is inmiddels 11 jaar later, en mijn oudste dochter uit de post hierboven woont in Engeland. Een goede bh kopen doet ze nu daar. Maar mijn jongste dochter werkt al 5 jaar bij een lingerieketen! Dus ik vroeg haar wat de criteria zijn voor een goede bh kopen.

Hieronder haar antwoorden, oftewel waar zij oplet bij de klanten die ze helpt bij een bh kopen!

 1. De bh moet een goede omvang hebben. Je twee vingers die je naast elkaar houdt onder de band van je bh kunnen duwen. Vervolgens moet je die twee vingers  2 tot 3 centimeter van je lichaam af kunnen trekken zonder dat het pijn doet.
 2. Bij een beugelbh moet de beugel om de hele onderkant van je borst zitten. Let er daarbij op dat de beugel aan de zijkant niet de borst indrukt. En dat hij ook in het midden je huid aanraakt. Ander is namelijk de cup te klein, de omvang te wijd of een combinatie van beide.
 3. Bij een bh zonder beugel geldt hetzelfde: zorg dat de cup de hele cup bedekt en dat er geen ruimte over is ín de cup. Hij moet je borst goed omsluiten. Let erop dat je je hele borst echt goed in de cup legt als je een bh past. Veel mensen doen dit niet, en kopen daardoor een verkeerde maat bh.
 4. De bandjes op je schouders moeten zo strak zitten dat er nog wel twee vingers naast elkaar tussen kunnen.

Soms is een bepaalde pasvorm simpelweg niet optimaal voor jouw model borsten. Probeer in dat geval een ander model of merk bh. Soms kun je dan te maken krijgen met een andere cupmaat of andere maat in het algemeen. Dat is heel normaal. Houd in dat geval niet krampachtig vast aan het idee dat je een bepaalde maat bh hebt. Dit kan per soort erg verschillen namelijk.

Goede bh winkel

Hoe herken je een goede bh winkel? Het belangrijkste is dat je vakkundig geholpen wordt, en daarnaast dat ze meerdere merken hebben. Dat laatste is omdat merken bij iedereen anders vallen. Een goede bh winkel heeft met meer merken automatisch meer variaties qua pasvorm en maten. Een goede bh winkel heeft ook zogenoemde inclusieve maten denk aan maat 65 en dan ook in combinatie met grotere cups tot G.

Waar bh kopen?

In theorie kun je een bh kopen bij de Action! Of bij C&A, Zeeman, Primark, Hema en de H&M. Daarna volgen de bekende ketens zoals Livera en Hunkemoller. En tot slot kun je een bh kopen bij een echte bh speciaalzaak.

Het hangt allemaal erg af van je wensen voor een bh.

Heb je een kleinere bh cup? Dan is een bh kopen bij een keten waarschijnlijk makkelijker dan voor dames die echt een goed advies en goede kwaliteit bh nodig hebben.

Met mijn bescheiden b-cup kan ik prima goede bh’s kopen bij Bonprix en de Hema.

Een goede bh kopen in 2012

Een goede bh kopen houdt nooit op! In 2012 schreef ik er ook al over!

Toen ik gisteren bij de kapper zat te wachten terwijl mijn middelste zoon werd gekortwiekt, bladerde ik door de bijlage van de Telegraaf: Vrouw. Daarin ging het weer eens over lingerie, en hoe het gros van de Nederlandse vrouwen in de verkeerde maat bh loopt. Een goede bh kopen blijkt bij menigeen niet goed te gaan.

Bh elke 6 a 9 maanden vervangen?! Ja daag!

Dat heb ik allemaal al vaker gehoord, maar ik schrok wel van het advies elke 6 a 9 maanden je bh te vervangen! Eerst moet je een ontzettend dure bh kopen, omdat dat de enige is die aan de eisen voldoet, en vervolgens moet je die ook nog heel snel vervangen! Dat wordt een wel heel duur grapje!

Bh van Daphne Deckers

Zoiets tekent je toch, en dus vond ik mezelf vandaag bij de V&D terug op de lingerieafdeling. En daar hingen bh’s van Daphne Deckers, WOW genaamd.  Aan de bh zat een foto waarop Daphne me wulpse blikken toewierp. Ik ben niet zo’n fan van Daphne Deckers, onder andere omdat ze praat alsof ze een robot is in het programma Benelux Top Model. Maar ook omdat ze zelf toevallig ontdekt is, en er nu genoegen in lijkt te scheppen meisjes die er hard voor moeten werken door de wringer te halen.

Huismerk bh’s en de WOW bh

Maar Daphne Deckers is ook moeder, en ik betrapte mezelf op de gedachte dat een bh waaraan zij heeft meegewerkt wellicht toch wel goed is. Dus nam ik er eentje mee het pashokje in, samen met een setje huismerk bh’s, uit de categorie 2 voor 15,-. Ik begon met de huismerkbh’s die best redelijk zaten, hoewel mijn dadeltrossen inmiddels gekrompen zijn tot maatje A. Als we het huis moesten warm stoken van de bos hout voor míjn deur, dan werd het een koude winter.

WOW bh: Wauw!

Toen kwam het moment voor de bh van Daphne Deckers. Chagerijnig trok ik hem aan, en keek toen verbijsterd naar mijn spiegelbeeld. Daar lagen mijn borsten plotseling als rijpe perziken op een bedje van satijn. Eerlijk is eerlijk, hij zat prachtig, en deed wonderen voor mijn boezem. Helaas was het prijskaartje ad 39,95 een stuk minder prachtig, en dus heb ik de bh een beetje spijtig teruggehangen.

En voor 15 euro heb ik nu twee gewone bh’s die hun werk doen.

Huisvlijt bezoekers over een bh kopen

 • Ik durf het bijna niet te zeggen, maar ik heb dus zeker wel 15 beha’s… Als het er niet meer zijn. Net als met schoenen is het wel zo: hoe meer je er hebt, hoe vaker je kan wisselen dus je doet er ook langer mee. En ik heb een bescheiden cup B, maar ze zijn wel wat uit vorm geraakt met de jaren. Dus ze moeten wel in een goede bh gehangen worden wil het nog wat lijken ;-)) Ik vind dat ik er beter uit zie met een goede bh onder een goedkoop shirtje, dan met een goedkope bh onder een duurder shirt. Dames met weinig bh’s: hoe doen jullie dat dan met de was? 1 aan en 1 aan de waslijn? (Ilse)
 • In reply to MN. Ik heb er laatst een docu over gezien. Ben de naam vergeten, maar er is een merk dat (niet bio wel minder vervuilend) gewoon in Frankrijk de BH’s maakt. Maar ja, betere werkomstandigheden, gewone Franse dames die met ziel en zaligheid achter de masjien zitten en minder vervuiling betekent wel een hoger prijskaartje. Misschien zijn die goedkope BH’s wel leuk voor de eigen portemonnee, maar minder voor de beurs van de toekomst…….?
  Ik ben gezegend met de meest bizarre cupvorm. Niets past. Hoe vaak ben ik niet jankend uit de ‘gewone’ Hema/Hunkemoller/vd gelopen? Pfoe, dan maar duur. En ik doe dan wel 2 jaar met 2 BH’s. (En de volgende die ik koop is dus hier in Frankrijk gemaakt! Ben nu al aan het sparen ;-) (Maaike)
 • Hahaha, van dadeltrossen tot rijpe perziken op een bedje van satijn :-) Als je zó tevreden bent, ik zou die 40 euries er toch wel aan wagen hoor! En er dan natuurlijk wel stiekem lekker een paar jaar mee doen he! (Sannah)
 • Dat lijkt mij ook…Voor mij (met een grote boezem ;-)) is het erg belangrijk om voldoende ondersteuning te hebben. Van mijn Mensendieck therapeute heb ik ook geleerd dat ‘ie niet te slap moet zitten. Liever een ‘knellende bh’ (nou ja, ook niet te erg natuurlijk) dan één die slap zit, zeker bij een grote boezem. Daar moest ik wel aan wennen, en nu is het elke avond op de bank – hup BH uit – ;-) … En dan is het eindelijk ontspannen. Maar zonder zou ik ook niet kunnen. Ik koop bij de Hunkemöller het liefst ‘Minimizer’ bh’s. Die zien er mooi uit, zorgen ervoor dat ‘het’ allemaal wat minder groot lijkt en dat vind ik erg prettig. Verder moet je erg letten op de cupmaat – niet te klein nemen! Liever nog een cupmaat te groot dan één te klein. (Suzanna)
 • Ik heb nog nooit meer dan een tientje besteed aan mijn beha denk ik…. Waarom? Ik gebruikte het geld liever voor kleding van de kinderen dan voor een goede bh kopen. Ik gun het mezelf gewoon niet zo en ik vind het ook gedoe om mezelf een goede beha aan te laten meten. Maar ik ben ervan overtuigd dat een goede beha veel beter zit en mijn figuur beter doet uitkomen en daarom ben ik ook wel van plan om ooit eens een goed exemplaar (=juiste maat)aan te schaffen. Alleen komt het er steeds maar niet van ;) (Jeannette)
 • Ik heb hetzelfde probleem, grote cup..  Dat maakt een goede bh kopen duur. Echter ik heb ontdekt dat de After Eden en Sapph beha’s tot cup g gaan. Voor 25-40 euro koop je dan een goede beha die twee jaar meegaat. Ik heb 4 beha’s, en koop dus iedere 6 maanden een nieuwe. Ik let wel altijd op het model, de beugels moeten in het midden tot minimaal 2/3 van de hoogte van mijn borsten komen.
  Daarnaast heb ik drie sportbeha’s voor het sporten, maar ook voor een dag fietsen, klussen en voor de dagen dat ik ongesteld ben, anders is er voor mij geen lol aan… Mijn moeder beweerde ook altijd dat de Hema beha’s heel goed zijn. Tot ze met mij meeging en een Sapph bh aantrok.. Hé, ik heb geen jeuk, geen stekende beugel en ik lijk wel kilo’s dunner op mijn buik. (Samantha)
 • Ik was heel erg blij dat de Hema ineens betaalbare biologisch katoenen bh’s had. Maar ik heb ze na twee keer dragen,  helaas allemaalteruggebracht omdat de maat niet klopte. Opnieuw alles opgemeten en online maten bekeken. Het had moeten kloppen. Ik hoop maar dat het aan mij lag en dat we voortaan met z’n allen heel (milieu- en menswaardig) bewust kopen en alles zo lang mogelijk gebruiken. De kledingindustrie, dus ook de bh-industrie is ongelofelijk vervuilend en buit mensen uit die voor ons genoegen zich te pletter werken voor hongerlonen. Ik koop dus pas weer een nieuwe bh als ie daar niet aan mee heeft gewerkt. En ik geloof niet dat Daphne Dekkers erg begaan is met de rest van de wereld. (MN)
 • Een goede bh kopen doe ik iedere twee jaar. Dat betekent dat ik ieder jaar een paar bh’s koop zodat ik niet alles in een keer hoef te vervangen. Bij het vervangen let ik op comfort en niet aftekenen onder mijn kleding. Maar nu ben ik flink afgevallen (hoera trouwens!) en heb ik drie gloednieuwe (in december gekochte) BH’s die me echt te groot zijn! Dus heb ik toch maar weer een kleinere gekocht, en gelukkig vond ik ook nog een kleinere BH in een hoekje, die ik gelukkig (want: duur gekocht) had bewaard.
  Ik ga de te grote BH’s nog even bewaren, maar hoop dat ik die kilo’s niet terugkrijg. (Bloem)
 • Ik heb dezelfde cupmaat en moet dus ook naar de duurdere klasse voor een goede bh kopen. Ik koop ook pas nieuwe bh’s als ik merk dat de oude niet meer voldoen (slappere bandjes, elasticiteit eruit). Denk ook wel ‘ns dat ik verkeerd bezig ben als ik zie dat je na 6 tot 9 maanden eigenlijk een nieuwe zou moeten. Maar ik geloof dat de rek dan ook uit mijn portemonnee is ;-) Zou het niet weer zo’n commercieel trucje zijn? (Tineke)
 • Wees blij dat je zo goedkoop uit bent en dat een goede bh kopen jou lukt. Ik ben gezegend met grote borsten. Een goedkope goede bh kopen is voor mij geen optie. Laatste bh was 75 euro. Maar ik moet er nog 1, liefst 2 hebben zodat je kan wisselen. Door de zwaarte van de borsten lijkt het wel of de rek er ook sneller uit is. En er moet geen kant onder zitten anders heb ik een hele rode huid die pijn gaat doen. Lastig dus. Ik zou heeeel blij worden van ‘maar’ 39,95… Maar goed. Ik heb het ook heel vaak uitgesteld (het kopen van een beha) vanwege financiën of omdat de kids voor gaan…. Nelly
 • Ik denk dat je op het kopen van een BH echt niet kan en mag bezuinigen als dat enigzins mogelijk is!Hoe vaak ik wel niet vrouwen met een verkeerde maat zie, of hun borsten op hun buik terwijl ze hoger moeten..echt niet te tellen en je ziet het direct aan de bovenkleding. Heb je nu geen spijt dat je m niet hebt gekocht? Had je je niet beter gevoeld als je met een leuk topje kan lopen waarin alles mooi op zijn plek zit? Ja, ik ben fulltime moeder, maar ook vrouw en echtgenoot en ik vind het zeker belangrijk. Ik koop er hooguit 2 per jaar, maar wel mooie! (Wietske)
 • Met maat 65 F kan je niet terecht bij de Hema of C&A, dus viel ik altijd in de dure soorten met heel weinig keus. Ik heb, sinds ik de kringloop en de rommelmarkt heb ontdekt, en onderzocht heb hoe ik de maat kan veranderen nooit meer een bh in de winkel gekocht. Tegenwoordig koop ik ze soms voor 50 eurocent met beugel. (Johanna)
 • Ik heb een onhandige maat (op dit moment )105E, dus budgetverantwoord een bh kopen is een ramp. ik koop wel regelmatig nieuwe omdat ik jojo met mijn gewicht, en dus ook met mijn bh maat. Met mijn plus-size postuur kan een goede bh echt een wereld van verschil maken, dus ik koop er 2 a 3 per jaar. (Consumandertje)
 • Ik koop meestal pas een nieuwe bh als er een echt op is. Helaas heb ik een vrij grote cup (F) en moet ik dus wel de wat duurdere nemen. Meestal rond de 50 a 60 euro. Goedkopere Bh’s zijn er vaak niet in die cup, en als ze er wel zijn dan zit het meestal voor geen meter. Anna
 • Ik ga elk jaar 1 goede bh kopen. Maar daaraan hangt een best prijskaartje. Ik heb er al zoveel verschillende merken gepast en uiteindelijk kom ik toch steeds op dezelfde uit van Prima Donna. Nu heb ik 3 van deze en voor de zomer koop ik een nieuwe en dan gaat de oudste weg. Voordeel is wel dat het elastiek en de vorm heel goed blijven. Uiteindelijk valt de prijs dan wel mee. Met een slecht zittende bh kan je van mooie jurkje of shirt een echte flopper maken. Dat is dan weggegooid geld. Een goed zittende bh is het halve werk. (In rustig vaarwater)

Leestips

Bh’s zonder beugel

Hema bh

Hoe ervaar jij een goede bh kopen?
Beschouw je de kunst van het kopen van bh’s als een onderdeel van de opvoeding?
Heb jij je maat ooit professioneel laten opmeten?

27 Comments

 1. Hanna
 2. anonieme lezer die ook over shampoo wat zei
 3. Anonymous
 4. Anonymous
 5. Anonymous
 6. Kyra
  • Antoinette
 7. Anonymous
 8. Anonymous

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Ad Blocker Detected

Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker.

Refresh