Bh’s zonder beugel of bh mét beugel? Dat is de vraag.

bh zonder beugel

Ik kan me niet herinneren wanneer ik geen beugelbh droeg. Een bh’s zonder beugel was voor mij geen optie.

Ooit heb ik namelijk het idee opgevat dat een beugelbh beter steunt.

Mijn bh’s koop ik doorgaans bij de Hema. Ik heb volgens mij) maat 75B.

Ik zeg dit voorzichtig, want ik ken die onderzoeken die aantonen dat 80% van de vrouwen een verkeerde maat bh draagt natuurlijk ook wel… Een goede bh kopen is blijkbaar niet zo eenvoudig.

Nieuwe beugelbh gezocht

Maar de afgelopen maanden deed mijn Hema beugelbh ‘s avonds steeds pijn. Ik voelde de beugel prikken in mijn borstbeen. Heel irritant. En het is ook een teken dat de bh niet goed zit. Zie ook mijn post Een goede bh kopen. Ik overwoog zelfs even om voortaan bh-loos door het leven zou gaan, en de boel lekker te laten hangen. Maar dat leek me toch ook geen goed idee.

Vanwege de coronacrisis had ik geen zin om een nieuwe bh te gaan kopen bij de Hema, dus bestelde ik een set beugelbh’s bij Bonprix. Hieronder zie je ze:

beugelbh
36,99 bij Bonprix voor 3 bh’s

Als ik ze zie, vind ik ze nog weer mooi. Helaas bleek de cup veel te wijd, ook al had ik netjes 75B besteld. En dit model bh verkopen ze niet in 75A. Ontmoedigd keek ik verder rond, en stuitte toen op bh’s zónder beugel. Oftewel bh’s waar ik normaliter mijn neus voor op haal.

Maar na het fiasco met de beugelbh’s besloot ik ze te bestellen. Wie niet waagt, wie niet wint tenslotte. (Wat ook hielp was de kortingscode voor Bonprix voor bestellen zonder verzendkosten.)

Bh’s zonder beugel

Kijk, dit zijn de bh’s zonder beugel:

bh's zonder beugel
18,99 bij Bonprix

Toen ik de bh’s uit de verpakking haalde was mijn eerste reactie:

‘Ja, doe maar weer terug! Dat is drie keer niks volgens mij!’

bh's zonder beugel

Ik kan nogal ongeduldig worden van bestellingen, en dingen moeten passen…

Interventie van mijn jongste dochter

Maar mijn jongste dochter die al drie jaar bij een lingerieketen werkt, was erbij en greep in. Ze vond dat ik ze op z’n minst moest proberen. Onwillig hees ik mij in de bh’s en moest schoorvoetend toegeven: ‘Wat zitten ze lekker zeg!’ Vervolgens bleken ze ook nog eens overal keurig te zitten en mijn borsten uitstekend op de plek te houden.

Maar toch… Steunen ze echt zo goed als een beugelbh?

Bh met of zonder beugel: Wat zeggen de experts?

Livera over bh zonder beugels

Op de website van Livera schrijven ze in mijn ogen weinig bemoedigend: ‘Een bh zonder beugel biedt een licht ondersteunend effect. Deze bh accentueert de natuurlijke vorm van je borsten.’ In mijn oren klinkt ‘licht ondersteunend,’ als ‘hij steunt niet zoveel,’ conform mijn vooroordeel over bh’s zonder beugel!

Hünkemöller over bh met of zonder beugel

Wat zegt de concurrent van Livera? Bij Hünkemoller zeggen ze niet direct dat een bh zonder beugel minder steunt, maar het komt er wel op neer: ‘Door beugels zorgt een beugelbh voor meer ondersteuning en comfort.’

Marlies Dekkers over bh met of zonder beugel

Op de website van Marlies Dekkers kon ik helaas geen informatie vinden over bh’s zonder beugel versus beugelbh’s. Wel heel veel leuke bh’s, maar allemaal met beugels met een flink prijskaartje.

Victoria’s Secret over bh’s zonder beugel

Het merk Victoria’s Secret ken ik uit de bladen. Op hun website vond ik geen informatie, maar ik stelde mijn vraag via hun chat. Dit is wat medewerker Phil mij antwoordde:

‘Hi Nicole. Usually, the support offered in wireless options is just a little less than their wired counterparts. With that said, the band in a bra provides 80% of the support so as long as you’re wearing a size that is a good fit for you then you’ll have lots of support! : )’

Bonprix bh’s zonder beugel

Ook bij Bonprix klinkt door dat beugelbh’s meer steun bieden:

‘Een beugel bh is de perfecte keuze als je wat meer steun nodig hebt.’

Zalando over beugelbh’s

En dit zeggen ze bij Zalando:

‘Beugel bh’s zijn in principe geschikt voor ieder type lichaam, maar vooral wanneer je een grote buste hebt biedt een beugel ba de nodige ondersteuning. Een beugel bh zorgt voor support en helpt bij het verminderen van lichamelijke klachten.’

Nicky’s Lingerie

Nicky’s Lingerie kwam ik op Youtube tegen, en ik genoot van het enthousiasme van deze dame voor haar producten. Zij is heel duidelijk:

‘Een bh zonder beugel is NIET steviger dan een beugelbh!’

Volgens Nicky geeft een beugelbh alleen maar model aan je borsten, maar geen steun.’ Als bewijs en voorbeeld geeft Nicky sportbh’s: daar zit vaak ook geen beugel in, omdat dit niet bijdraagt aan de steun. Een goed punt van Nicky!

Hieronder kun je het zelf beluisteren:

Bh’s zonder beugel samengevat

Op basis van wat de meeste experts zeggen, concludeer ik dat een beugelbh net iets meer steun biedt dan een bh zonder beugel. Maar, dat gezegd hebbende: volgens Phil van Victoria Secret komt 80% van de ondersteuning uit de band onder je borsten. Met andere woorden: de cups dragen maar 20% bij aan de steun van je borsten.

Een goed zittende bh zonder beugels zou in theorie dus ook kunnen.

En volgens mijn jongste dochter die bij een lingeriezaak werkt geldt: een goede bh zonder beugel kan beter zijn dan een slechtzittende beugelbh.

Praktische informatie over deze bh’s zonder beugel

Dit setje bh’s zonder beugels is voor 18,99 te koop bij Bonprix. Wat betreft de maat: bij de Hema heb ik een cup 75B, maar bij deze bh’s van Bonprix blijkbaar 75A.

Het materiaal is 95% biokatoen en 5% elasthan.

De maten van deze katoenen bh’s beginnen bij 70A en lopen tot 85C

Wat voor type bh draag jij? En wat is jouw voorkeur: met of zonder beugel?

Similar Posts

44 Comments

  1. Ik zelf draag eerste een bv met beugel omdat ik zelf een grote maatje hebt. Maar de laatste maanden had ik net lijk je dat het wat pijn deed met die beugel. In December had ik in nl een sport-bh gekocht en nu draag ik dat meestal. Ze zitten echt lekker.

 1. Ik heb sport bh aan. Zit lekker. 1 soort bh heb ik dan. Dan meerdere bh. Van mij is veel duurder. Pfff… Goede kwaliteit heb je wel nodig.

 2. Ik heb best een flinke maat tegenwoordig maar word gek van die beugels. Sport dus dus, of elastisch. Zijn ook wat hoger, zodat een diep decolleté in je jurk niet gelijk teveel zicht op je boezem geeft (zakelijk gezien wel eens handig…)

  Maar ik ben nog zoekende. Aar dé meest lekker zittende beha die ook nog steun geeft.

 3. Vroeger altijd met beugel, luxe en flink aan de prijs. Na borstkanker en bestralingen beugelloos van Anita. Soms met kant en luxe, soms sportmode. Ik heb een flinke maat 90F. Zonder beugel ook goede steun, prijs nog steeds behoorlijk hoog.

  1. Ben jij een gelukkig man! Ik zie tegenwoordig veel mannen met zwabberende borsten onder een te strak zitten t-shirt 🤭

 4. Ik heb meestal een bh met beugel, maar vind ze allebei prima zitten, ik heb afgelopen jaar een pr event gehad en daar werd onze maart opgemeten, bleek dat ik toch nog steeds met de verkeerde maat liep ( ik had het al eerder op laten meten). Er werd toen ook verteld dat een bh na een jaar wel echt op is, dat wist ik echt niet.

  1. Je moet bh’s best vaak vervangen heb ik ook begrepen. Zelfs nog sneller dan 1 keer per jaar geloof ik, maar ik houd me daar zelf totaal niet aan.

 5. zonder, altijd al vanaf toen ik begn met BH dragen. Al jaren iets elastisch zonder voor of achtersluiting.

  1. Ja, daar zeg je me wat inderdaad. Maar ik vind het in een lingeriezaak toch wat duurder dan bij Bonprix, en ik vind het eigenlijk niet fijn om geholpen te worden….

 6. Hahaha, dat een merk nog durft te beweren dat een beugel bijdraagt aan het comfort… Ammehoela ;) Ik heb een beugel-bh liggen, en dat is er een in huidskleur voor witte vrouwen, omdat ik daar geen betaalbare zonder beugel van kon vinden. De rest is allemaal zonder. Veeeel fijner! En inderdaad: mijn wat duurdere sportbh van ShockAbsorber heeft geen beugels en ondersteunt het allerbeste!

 7. Sinds ik wat verontrustende berichten las over de stalen beugels in bh’s, draag ik nu bh’s zonder beugel, altijd van biokatoen. Zie bijvoorbeeld hulpverleningsforum over bh en AED. En inderdaad zaten de beugels na verloop van tijd niet meer lekker. Bovendien geeft het meer afval als je de bh’s weggooit.

 8. Mijn vrouw draagt met beugel, of sport als ze sport<– logisch denk ik. Ik heb er weinig verstand van behalve het uittrekken :)

 9. Met beugel, ik koop mijn bh’s altijd bij een lingeriezaak, particulier, ik word altijd door dezelfde dame geholpen. De bh,s zijn duur maar als je er goed mee omgaat gaan ze heel lang mee.

 10. Ik koop altijd BH’s zonder beugels, bij Nicky lingerie. Heeft ook keuze in grote buste maten en online is fijn kopen sinds ik mijn maat weet.

 11. Zonder beugel, absoluut, als ik ze draag.
  Ik kan ook BH loos.
  Door de prothese en een gelifte borst.
  Maar, soms is een beugelloos bh’tje net wat mooier onder bijv. strakke kleding :)

 12. Sinds de instructeur van de slip- en gripcursus vertelde over waar in je lichaam welke metalen voorwerpen terecht kunnen komen als je een ongeluk krijgt … beugels uit je bh in je borst of longen, pennen in je lies, brillenpootjes in je gezicht … Sindsdien koop ik geen beugelbh’s meer en heb ik de beugels gesloopt uit de beugelbh’s die ik had. En doe ik geen pennen meer in jaszakken, en heb ik plastic zonnebrillen.
  Ik vond het toch al ondingen, die beugelbh’s, ik pas niet in een keurslijf .Tegenwoordig ga ik voor comfortabel en praktisch.

  1. Jeetje, dat is verontrustend zeg! Zo leer je nog eens wat Justin case. (Grappige naam!) Bij een ongeluk kan een beugelbh het dus verergeren…

 13. Jarenlang heb ik (dure) beugelbeha’s gedragen. En altijd knelden ze, terwijl ik me wel de goede maat had laten aanmeten in luxe speciaalzaken.
  Toen ik met pensioen ging, was ik die ellendige dingen zo zat, dat ik ben overgestapt op een beha van de HEMA. Een beha zonder beugel, katoengevoerd, zonder prikkende baleinen aan de zijkant en voor een fractie van de prijs die ik voorheen betaalde. Maar die wel genoeg ondersteuning biedt voor mijn ietwat royaal uitgevallen boezem. Ik heb gelijk een flink aantal aangeschaft en word steeds meer fan van de HEMA!
  Een hartelijke groet van Jo.

  1. Ja, vond ik ook.
   Leuk trouwens dat je nog even reageert.

   Wederom een hartelijke groet van Jo.

 14. Jarenlang zwoer ik bij de beugelbh, maar ik kreeg er steeds meer last van aan het eind van de dag. Sindsdien draag ik de ‘zomerbh’ = geen bh.
  Maar ik ben intussen wel zoekende naar een fijne vervanger. Eentje die vorm geeft (vooral onder een jurk vind ik het een bh mooier) , maar niet knelt met een beugel. Ik denk aan een padded bh, maar ik heb nog niks geschikts voorbij zien komen.

  Ps: Ik kocht altijd bij een lingerie zaak en liet me altijd helpen. De Bh’s van Marie Jo zitten mij altijd gegoten (zelfde maat als jij) en gaan ook jarenlang mee, maar ik denk dat jij ze veel te duur vindt (tussen de €70 en €90).

  1. Wat een grappige uitdrukking: een zomer bh is geen bh! Die kende ik nog niet. Het lijkt me best fijn zo zonder bh, maar dat durf ik toch niet goed aan.

   70 tot 90 euro vind ik inderdaad wel even slikken.

  2. Hier ook altijd Marie Jo. En als je die in de solden koopt dan valt de prijs erg goed mee! Het enige merk dat me goed past en nergens knelt

 15. Ik word gék van beugels. Dus heb ik alleen bh’s zonder. Maar nu ik die leuke bloemetjes zie, bedenk ik me dat ik toch eens wat leukere exemplaren moet gaan kopen. Ik heb alleen saaie zwarte en witte.

 16. Een medewerkster van een lingeriezaak heeft mij eens verteld dat een beugelbeha bedoeld is voor vrouwen wiens ribbenkast wat meer naar binnen staat. Euh… pardon? Een ribbenkast zit als het goed is als een ronde schild om de longen heen. Het lijkt mij dus helemaal niet gezond als je een ribbbenkast hebt dat naar binnen staat, hoe moeten de longen dan uitzetten als je inademt? Maar goed, hiermee probeerde ze de pijn te verklaren die ik altijd krijg van beugelbeha’s: ik heb geen beugel nodig want mijn ribbenkast zou volgens haar ver genoeg naar buiten staan. Of een beugel nou wel of niet meer steun geeft, dat kan eigenlijk niet zomaar gezegd worden, want wat wel werkt voor het ene lichaam, werkt voor het andere lichaam helemaal niet. Een beugelbeha martelt mijn lijf en geeft mij te weinig steun, dat is mijn eigen ervaring. Ik ben dik tevreden met mijn beugelloze beha’s.

  1. Een bijzondere theorie van die ribbenkast! Maar goed, wel sympathiek dat ze zo meedacht voor een verklaring : ) Fijn dat bh’s zonder beugel bij jou prima zitten.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.