Ik mis nog steeds de V&D

v&fIk mis de V&D nog regelmatig.

Het was toch een handige winkel om in de buurt te hebben. Ik keek er altijd graag voor kleding, bh’s, agenda’s, schoenen, interieur dingetjes etc.

Geen wonder dat ik, toen ik het boek Vroom & Dreesman tegenkwam in de bibliotheek het onmiddellijk meenam. Want ook al kan ik dan niet meer naar de V&D, ik kan er nog wel over lezen.

Over Vroom en Dreesman

In Vroom en Dreesman krijg je een uitgebreid overzicht van de geschiedenis en het verhaal achter V&D.

Eén van de dingen die me opvielen was hoe vaak ze geprobeerd hebben het image van de V&D helemaal om te gooien, met een nieuw logo en een nieuwe winkelinrichting. Hier onder zie je er een paar:

V&D

V& D
1998
V&D
2002
VD logo
2007

 

Het was een beetje raar om te lezen. Net alsof je een spannend boek leest, waarvan je al weet dat het slecht gaat aflopen… Alle metamorfoses en plannen hebben de V&D immers niet kunnen redden.

Een ander aspect wat sterk naar voren kwam was dat Vroom en Dreesman heel veel warme herinneringen en gevoelens oproept bij mensen. Dat is toch best bijzonder van een warenhuis! Ook al hebben al die warme herinneringen er blijkbaar niet voor gezorgd dat we er ook wat kochten…

Grondig en met kleine lettertjes

Philippe Hondelink en Richard Otto de schrijvers van Vroom en Dreesman zijn heel grondig te werk gegaan. Als je dit boek leest ben je daarna goed op de hoogte van de opkomst en ondergang van het warenhuis Vroom & Dreesman.

Maar, het boek heeft superkleine lettertjes vind ik. Volgens mij is het ongeveer een lettergrootte van 8! En nou ben ik vast wel verpest/verwend door internet teksten met grote duidelijke letters, maar ik vond het boek daardoor wel wat lastiger lezen. Wel heel leuk vond ik de foto’s in het boek.

Mijn conclusie over het boek Vroom & Dreesman

Alleen al de cover van het boek Vroom & Dreesman is nostalgisch. Het is namelijk dat bruin met oranje logo dat ze ooit hadden. Als je Vroom & Dreesman uit hebt ben je helemaal op de hoogte van het reilen en zeilen van dit warenhuis. En het is natuurlijk ook een interessant lesje in marketing, retail en hoe het reilt en zeilt in de wereld van warenhuizen.

Maar door het kleine lettertype, en de bladspiegel (weinig wit in de marges) leest het niet zo makkelijk weg.

Prijzencircus V&D

V&D

In 2010 was ik toch een beetje teleurgesteld in het prijzencircus van V&D.

Donderdag is mijn vrije ochtend, en dan ga ik graag een kopje koffie drinken ‘in de stad’. Aangezien ik er toch was besloot ik het groots aangekondigde Prijzencircus van de V&D ook even te bezoeken. Je weet tenslotte maar nooit. Piet kan wel wat nieuwe onderbroeken gebruiken, en een paar lange broeken.

V&D: Sorry

En hoewel ik ‘echte’ Uggs te duur vind, wilde ik ze toch wel eens even bekijken, want ook zij waren in de aanbieding. Ik zag meteen al een bordje met daarop een paar Uggs met het woord ‘Sorry’ er boven. ‘Ze zijn zeker al uitverkocht,’ dacht ik nog, maar het bordje meldde treurig dat ze helaas niet geleverd waren. Leuk voor alle mensen die daar speciaal voor naar de V&D kwamen.

Kortingen vielen tegen

Ik vond de rest van de kortingen maar een tamme boel! Een broek die is afgeprijsd van 18,95 naar 14 euro vind ik weinig ludiek. Niettemin aarzelde ik wel even, want wellicht ging het hier om een superieure kwaliteit. Ik stond zelfs al in de rij bij de kassa, toen het lot tussenbeide kwam: je kon bij die kassa niet afrekenen. Dus ik dankt het universum voor deze boodschap en hing de broek weer terug.

Scapino was beter

Mijn fiets had ik achter de Hema geparkeerd die naast de Scapino zit, en ik besloot daar ook maar even binnen te lopen. Daar vond ik een keurige broek voor Piet voor 12,95 met knoopsgatenelastiek, wat ik altijd erg handig vind, want bij mijn kinderen zakken alle broeken altijd af.

Bij de kassa bleek tot mijn grote vreugde de broek slechts 2 euro te kosten!!! Wat een koopje! Dat is tenminste afprijzen! Opgetogen fietste ik naar huis.

Dus wat betreft het Prijzencircus, is het wat mij betref 1-0 voor Scapino!

Leestip

Klantvriendelijkheid V&D

Ik mis ook de schoolcampus!

Wat zijn jouw herinneringen aan Vroom & Dreesman? En mis jij dit warenhuis nog wel eens?

Similar Posts

50 Comments

 1. Mijn oudste dochter heeft een paar jaar bij V&D als bijbaantje gewerkt, later is ze overgestapt naar de Bijenkorf.
  Het was voor mij ook aantrekkelijk, dat zij daar werkte, want als familie-lid kreeg ik ook personeelskorting, was leuk kopen ;)
  Eens werd er een familie-dag georganiseerd voor alle V&D’s, waarvoor de Efteling werd afgehuurd en gesloten voor andere bezoekers en je werd met bussen naar de Efteling gebracht.
  Het waren andere tijden…

  Zelf vond ik het ook jammer, dat ze de food-afdeling in de kelder opdoekten, de drogisterij-afdeling werd opgeheven en nog zo wat van die afdelingen.
  Ik heb het lang een prettige winkel gevonden, maar de laatste jaren leek het alsof ze wilden concurreren met de Bijenkorf, het werd luxer, terwijl de Bijenkorf een paar deuren verder zat.
  Ik kwam er steeds minder en in die zin mis ik de V&D dan ook niet.

  Naar mijn persoonlijke mening hadden ze in het middensegment moeten blijven: net wat meer dan de Hema, maar minder dan de Bijenkorf…

  Groetjes Lily

  1. Ik herinner me ook nog de food afdeling! Ik studeerde toen in Utrecht en in de kelder verkochten ze inderdaad voedsel. Wat is er veel veranderd bij de V&D…

  2. Ach ja, Vroom & Dreesmann, wie is er niet mee groot geworden? Weet je dat mensen het &-teken nog altijd aanduiden als “het V en D en-teken”?
   Als kind was ik altijd gefascineerd door het apenorkest in de vestiging in Haarlem. Een dubbeltje of een kwartje in de kast en de aapjes begonnen muziek te maken. Fantastisch!
   Ben altijd klant gebleven, maar op het laatst kwam ik er niet zo vaak meer. Het concept veranderde steeds en niet altijd ten goede. Maar een mooie herinnering zal Vroom & Dreesmann altijd blijven. Het bruine logo roept ook bij mij warme gevoelens op.
   Leuk artikel heb je geschreven over het boek. Een soortgelijk boek heb ik gelezen over Blokker. Ook een aanrader.

  3. Zo ontzettend jammer, ik kwam er zo graag. Heb er mijn eerste servies gekocht, handdoeken, boeken, cd”s , kleding, schoenen, sieraden, enz.
   Zaterdagochtend eerst even naar V&D, daarna nog even winkelen in Sittard. En dan de VIP avonden, leuke kleding voor een leuke prijs. Ook altijd fijne sfeer en leuk personeel. Nu geen V&D meer en heel veel leegstand. Die mooie tijd komt niet meer terug. Zo jammer, ja ik mis het nog steeds.

 2. Ik kocht er heel graag kleding voor mijn kinderen! Leuke, kwalitatief goede kleren voor een leuk prijsje! Verder ging ik er regelmatig lunchen of even snel een hapje eten. Vanaf mei komt la place weer terug bij ons dus ik ben benieuwd!

  1. Ja ik kocht er ook vaak kinderkleding, kwalitatief goed en leuke kleding. Maar ook mijn man en ik hebben er vaak kleding gekocht en ook van een goede kwaliteit.

 3. Het lijkt me wel een interessant boek. Ik hou wel van dit soort verhalen. Bij de V&D had ik ook wel een warm gevoel, maar echt iets kopen daar, nee… dat deed ik al jaren niet meer. Hier in Tilburg gebruikte ik de winkel ook meer als doorgang ;-).

 4. Als kind kwam ik in Utrecht bij V en D. Ik herinner me vooral de limonade automaten en dat ik als kind zo gek was op die limonade. Toen ik in Friesland woonde, kwam ik weleens bij V en D in Sneek. Vooral de kledingafdeling vond ik erg geslaagd. Maar nadat we in de jaren negentig uit Friesland verhuisden, ben ik er nooit meer geweest. Ik mis hem niet. In mijn nieuwe woonplaats mis ik vooral de Wibra, Jumbo en Poiesz. Onze vorige woonplaats was niet heel groot, maar had wel een streekfunctie. Ik zie hier steeds meer leegstand.

 5. Ik kon er ook altijd goed slagen voor alles. Ik winkel niet veel maar zeker in de tijd dat ik er werkte kocht ik bijna alles daar.
  Nadien kwam ik er niet veel meer dus missen doe ik hem niet.

 6. Ik ben dan blijkbaar de enige die de V&D eigenlijk niet echt mist ;)

  Ik ben altijd meer een HEMA-persoon geweest, eigenlijk. V&D kwam ik alleen nog wel eens voor Tobias, maar verder eigenlijk niet.

 7. Ik mis de V&D ook. De afdeling met accessoires – sjaals, handschoenen etc. Heerlijk. Even inspiratie opdoen en kijken bij de tassen en leren zaken.
  Daarna door naar de andere afdelingen. Heb voor de bruiloft van mijn dochter een heel mooi Mart Visser jasje gekocht, ook nog eens heel fijn afgeprijsd toen. En uren dwalen bij de boekenafdeling om daarna met een heel mooi uitzicht over Haarlem boven op het dak op het terras een kopje koffie te drinken, met kortingsbonnen :). Of een broodje met roomkaasbieslook, waar ze – voor mijn gevoel – een heel bakje kaas op smeerden.

  Oh ja..ik mis dat. En de schone toiletten.

 8. Mis de loopjes en lekker dwalen in V&D
  En daarna moe en voldaan met mijn nieuwe
  Aankopen genieten van lekkers in het restaurant

 9. V&D betekent voor mij nostalgie. In de jaren vijftig en zestig was Geleen een welvarend gebied met zijn vele mijnwerkers die een goede boterham verdiende. Met name op zaterdagen als het weekmarkt was, zag het er zwart van de mensen. Er werd veel gekocht en na afloop was het altijd even bij V&D binnen wippen voor een kop koffie of een hapje.
  Sinds V&D en C&A weg zijn is er niet veel meer over. Af en toe loop ik even door het centrum. Het lijkt wel een spookstad geworden. Circa dertig procent van de winkels staat leeg. Veel winkeliers hangen nog aan een huurcontract vast. De leegstand zal dus alleen maar groter worden.

  1. Wij gingen meestal naar Sittard, maar ook wel eens naar Geleen of Heerlen en ook daar is heel veel leegstand en verloedering. C&A gaat ook weg uit Sittard. Winkelen is nu niet leuk meer, zo jammer.

 10. Ik kocht er vroeger mijn schoolspullen altijd. De laatste jaren kocht ik er vrij weinig. Bij in het centrum zat een V&D en als ik in de stad was liep ik altijd wel naar binnen. Maar omdat het altijd zo’n rommeltje was, kocht ik er eigenlijk nooit wat. Jammer eigenlijk, want ze hadden er alles wat je nodig had…

 11. Ik mis de V&D ook. Er was altijd veel keuze en ik slaagde er eigenlijk altijd wel, niet dat ik toen heel vaak kwam. We aten ook regelmatig bij La Place, maar daar ben ik sindsdien niet meer geweest.

 12. Ik moet eerlijk bekennen dat ik niet altijd wat kocht bij V&D.
  Maar nu, oh, ik ben nog steeds op zoek naar een goede refill van mijn organizers. Die van V7D waren goed qua schrijfruimte, duidelijkheid, overzichtelijkheid.
  Schrijfwaren, als V&D het niet had hoefde ik niet verder te kijken.
  Kleding; nergens zulke fijn prijs/kwaliteit leren jassen.
  Ehhh, horloges; prijzencircus, Danish Design.

  In Groningen is het V&D pand weer re-de-lijk gevuld als een warenhuis.
  Leuk om eens te neuzen, maar zo leeg…

 13. Schreef er ooit een blogpost over
  Ik mis de La Place die is nu ook op veel plaatsen weg. De winkel zelf was niet vernieuwend genoeg, ging niet mee. En ik vond ze vrij duur. Ik dacht van de week toevallig aan de chocola, het is maar beter dat ie weg is.

 14. Hoeveel meer vertrouwde winkels zullen er nog opgedoekt worden? Iedere internet aankoop is er 1 minder in een winkel.

  1. Het is ook een interessant boek Jenn. Maar het is wel zwaarlijvig en met kleine lettertjes. Je moet er wel echt even voor gaan zitten en je gedachten er bij hebben.

 15. Wie V&D mist, kan nog terecht op Facebook. Daar is een groep actief onder de naam “V&D – Vroom en Dreesmann – herinneringen en nostalgie”

  Deze groep is er niet alleen voor voormalige medewerkers, maar ook voor klanten en andere belangstellenden.

 16. Laatste tijd ineens een paar keer. Ik ging niet vaak naar de v en d maar voor een aantal dingen altijd. Zoals van dat hele grote gekleurde karton, of een poster van ‘t één of t ander..

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.