3 Warenhuizen in Nederland?

warenhuizen

Ik ben dol op warenhuizen!

Zoals de Hema.

Het is mijn favoriete winkel, en als ik een winkel moest kiezen om in te wonen, dan werd het die. Er is zelfs een boektitel naar genoemd: 'Ik mis alleen de Hema'.

Warenhuis de Hema

Dit boek gaat over Nederlandse expats die het prima naar hun zin hebben in het buitenland. Dat ze ver verwijderd zijn van vrienden en familie kunnen ze wel hebben, maar de Hema! Die missen ze. Het schijnt dan ook dat er nergens op de wereld een vergelijkbare winkel is als onze Nederlandse Hema.

Wat is een warenhuis?

Volgens Wikipedia is een warenhuis een winkel met 'vaak meerdere verdiepingen, die een uitgebreid assortiment aan goederen verkoopt.' 'Mijn' Hema heeft weliswaar niet meerdere verdiepingen, maar wel een uitgebreid assortiment. Dat is ook wel kenmerkend voor de Hema. Wel is het restaurant op de eerste verdieping.

Hema assortiment

Elke donderdag, bezoek ik op mijn vrije ochtend, de Hema. Dan dwaal ik door de gangpaden, en kijk naar de leuke tassen, portemonnee's, rokken en truitjes, en natuurlijk de bh's. Dan wandel ik via het serviesgoed naar de cosmetica en bekijk de crème's die een jeugdige huid beloven.

En als ik dan alles heb gezien en bewonderd, van dekbedhoezen tot fietsventielen, sjouw ik de trap op naar boven, waar het restaurant is. Verlangend kijk ik dan naar de gigantische slagroompunten met die lekkere rode jam er tussen, maar bestel toch braaf alleen een kop koffie van 1,50. Voor elk kopje koffie krijg ik een stempel en als mijn kaart vol is krijg ik twee kopjes koffie gratis, zo belooft mijn stempelkaart. Ik hoef er nog maar één!

Warenhuis V&D

Dan slenter ik door de stad tot het kwart voor elf is, en wandel via de afdelingen van de V & D naar hun restaurant. Bij de V & D heb ik geen last van de lokroep van hun gebak. Ik vind het veel te ingewikkeld en gecompliceerd. Hun appeltaart is vergeven van de harde noten, en bezaaid met ongunstige amandelen. Hetzelfde geldt voor hun broodjes. Een gewoon broodje kaas kun je er niet krijgen. Maar de koffie is er heerlijk, en steekt zelfs die van de Hema naar de kroon!

Maar afgezien van de koffie, blijft mijn favoriet toch gewoon Hema!

Warenhuis Huls: Das war einmal...

Voordat de V&D naar Doetinchem kwam, en weer vertrok hadden we al een warenhuis. Dat heette Huls! Het had 3 verdiepingen en ze verkochten er echt van alles. Van boeken tot muziek, tot kleding, tot drogisterij artikelen, tot tenten voor kamperen. Ooit kwam er zelfs elke woensdagochtend een poppendokter naar Huls.

Is de Action een warenhuis?

De Action wordt geloof ik meestal niet een warenhuis genoemd. Op Wikipedia wordt het een non-food discount keten genoemd. Verdiepingen heeft de Action ook niet bij mijn weten.

3 Nederlandse warenhuizen op een rijtje

 1. De Bijenkorf. De Bijenkorf heeft een flink aantal winkels gesloten, waardoor ik hem bijna vergat. Ze concentreren zich nu echt op luxe, en als ik online kijk dan schrik ik altijd van de hoge prijzen. Het filiaal in Amsterdam is meteen het grootste warenhuis van Nederland.
 2. Hema
 3. Action

Er zijn flink wat warenhuizen verdwenen of mislukt in Nederland. Zoals de V&D, Marks & Spencer en de opvolger Hudson Bay.

Fun facts over warenhuizen

In Korea vind je het allergrootste warenhuis van de hele wereld! Het heet Shinsegae. In Europa is Harrods het grootst.

Wat is er zo leuk aan warenhuizen?

Ik mis de V&D nog steeds! Het was één van mijn favoriete warenhuizen. Als ik heel eerlijk ben vind ik de Hema toch minder een echt warenhuis dan de V&D. Wat ik zo leuk vind aan warenhuizen is dat je er fijn doorheen kunt dwalen. Je vindt er echt van alles, en het is leuk om te bekijken. Je kunt bovendien aangenaam anoniem rondlopen als je dat wilt.

Online warenhuis

Bij de woorden online warenhuis denk ik eigenlijk als eerste aan bol.com. Dat is toch wel zo'n beetje de online versie van wat vroeger de Winkel van Sinkel was. Je kunt bij bol.com echt zo'n beetje alles kopen wat je maar kunt bedenken. Dit warenhuis opende in 1839. Het aanbod was zo gevarieerd dat het leidde tot dit spottende liedje:

'In de Winkel van Sinkel
Is alles te koop.
Daar kan men krijgen:
Mandjes met vijgen,
Doosjes pommade,
Flesjes orgeade*,
Hoeden en petten
En damescorsetten
Drop om te snoepen
En pillen om te ... '

Ik denk dat je dit ook wel toe kunt passen op bol.com als online warenhuis.

Warenhuizen zoeken

Ga jij op vakantie en wil je weten welke warenhuizen daar allemaal zijn? Op Wikipedia staat een overzicht van warenhuizen over de hele wereld!

Leestip en kijktip

Wat is jouw favoriete winkel? En wat vind jij van warenhuizen?

*orgeade heb ik even moeten googelen! Dat schijnt een melkachtig drankje te zijn van gerst.

N.B. Deze post verscheen voor het eerst in 2010 en is compleet gerenoveerd. Net zoals menig warenhuis ; )

Similar Posts

51 Comments

  1. Als geëmigreerde kan ik de Hema ook wel eens missen.
   Gelukkig in de grote steden zoals Paris , Lyon en Marseille wel te vinden.
   Wanneer ik daar ben ga ik altijd wel naar binnen.
   Wat ik nog meer kan missen is de Appie.
   Ik Nederland vind ik het een walhalla om daar mijn boodschappen te doen.
   Ondanks dat vind ik het heerlijk om op het Franse platteland te wonen hoor.

 1. oh jemmig nee geen hema,oke best geinig hema, maar nee het ultime snuffelen krijg ik in een van die grote franse supersupermarkten, waar je en kleren en wasmachines en pindakaas( keuze uit 40 soorten) kunt vinden.... helaas kom ik daar alleen maar als we op vakans zijn in het franse land...
  oh en ehm de oosterse markt naast de zwarte markt/bazar in beverwijk das ook heerlijk shoppen lekker excotisch en dan neem ik van alles mee ook dat wta ik niet ken gewoon om een ste proberen... zwijmel... je maakt wel wat in me los... de door de mini's getemde winkellust....

 2. Tja, de Hema stond bij mij ook altijd bovenaan, maar sinds de Action er is...Ik weet het niet.
  Maar mijn schoonzusje roept altijd: "Ik kan overal wonen, als er maar een treinstation is en een Hema!"

 3. Ja, ik hoef toch zeker niet te kiezen? Echt Hema, voor bijna alles, Ikea voor de meubels en gewoon de leukigheid, VenD jaa, voor de koffie, nou, meer voor wat je erbij kan krijgen en de lunchgerechten mmmmmmm... , en dan inderdaad, de Action en Xenos voor de rest. Zoiets.
  Maar eh.. wonen doe ik liever thuis alsje t niet erg vindt ;-)

 4. De Action blijft mijn favoriet, voor een kopje koffie met een heerlijke chocolade muffin ( met zachte vulling aan de binnenkant....), ga ik het liefst naar een brocante winkel met thee/koffie gedeelte bij mij in de buurt, o zo gezellig. En als ik met mijn dochter ga winkelen in Groningen, dan eten we graag noedelsoep bij Waga, goedkoop en gezonder dan de McDonalds. Maar IKEA doet het ook goed bij mij.

 5. Foutje..het is Wagamama.
  Trouwens, de Hema bij ons in het dorp heeft geen koffie en thee gedeeltje, jammer hoor, verder een heerlijke winkel!

 6. Als Nederlandse in het buitenland onderschrijf ik dit helemaal, ik mis de HEMA erg. Vooral voor ondergoed en baby en kinderspulletjes. Lekker kleurig, fleurig en niet duur.

  Wat we hier in Engeland juist weer wel hebben waar ik gek op ben zijn de 'charity shops' een soort kringloopwinkels, maar dan voor het goede doel. Vol zooi en als je goed zoekt heerlijke hippe retro dingetjes en kinderkleertjes. Er zitten er in ons helemaal niet grote dorp wel 8! Aangezien ik er veel te veel koop is het vaak tweerichtingsverkeer, meet een zak zooi naar binnen, dan weer met andere zooi aar buiten. En het is voor het goede doel, dus ook goed voor het geweten. En het milieu, we recyclen immers!

 7. Als Nederlandse in het buitenland onderschrijf ik dit helemaal, ik mis de HEMA erg. Vooral voor ondergoed en baby en kinderspulletjes. Lekker kleurig, fleurig en niet duur.

  Wat we hier in Engeland juist weer wel hebben waar ik gek op ben zijn de 'charity shops' een soort kringloopwinkels, maar dan voor het goede doel. Vol zooi en als je goed zoekt heerlijke hippe retro dingetjes en kinderkleertjes. Er zitten er in ons helemaal niet grote dorp wel 8! Aangezien ik er veel te veel koop is het vaak tweerichtingsverkeer, met een zak zooi naar binnen, dan weer met andere zooi naar buiten. En het is voor het goede doel, dus ook goed voor het geweten. En het milieu, we recyclen immers!

 8. Sinds ik in een plaats woon met een Hema ( sinds 2007) ben ik er verknocht aan en verder inderdaad een kringloopwinkel tbv Roemenië ( te vergelijken met een Engelse charityshop die geweldig zijn) En mijn super is de Plus alhier, een frisse lichte winkel met vriendelijk personeel, ook al ben ik er een keer 10 euro kwijtgeraakt.

 9. Hartstikke fijne winkel die Hema maar even over het gebak van de V&D: die apfelstrudel die ze in de winter hebben is mijn absolute favoriet! Heerlijk, echt waar, niks ingewikkelds aan. En heb je hun warme chocomel wel eens geproefd?

 10. Ik winkel veel bij Action, Zeeman en de kringloop, maar die zijn niet zo gezellig als de Hema. Toen ik studeerde was ik iedere dag wel in een boekhandel te vinden, vooral de christelijke. Maar toen ik moeder werd had ik geen tijd meer om daar speciaal voor naar de stad te gaan. Nu is er wel één in de buurt, maar daar kan je je kont niet keren (of je kinderwagen). Als ik geld overheb bestel ik dus gewoon bij bol.com. Eigenlijk is dat mijn favo winkel geworden.

  1. Ja, lang leve het internet voor moeders die aan huis gebonden zijn! En als je bij Bol.com de boeken tweedehands koopt ben je soms zelfs voordeliger uit. Maar ik mis dan wel het gevoel van een echte boekhandel.

 11. V&D had je er wel uit mogen strepen, verder is er niet echt een grootwarenhuis meer. Hema is gewoon te beperkt. Buiten de dagelijkse boodschappen voor de eerste levensbehoeften winkelen we tegenwoordig online.

 12. De Hema zou ik ook echt missen als ik in het buitenland zou wonen. Tegelijkertijd merk ik dat ik er nu minder kom, omdat er een Action naast zit. De Hema waar ik vaak kwam, heeft een steeds kleiner assortiment en dat is jammer. 'Vroeger' kon ik er uren kijken naar pennen, notitieboekjes, enz. maar tegenwoordig valt het behoorlijk tegen.

 13. De Hema, daar ben ik al echt lang niet geweest. Volgens mij de laatste keer voor een agenda en die werd toen daar niet gekocht.

  Love As Always
  Dimario

 14. De V&D vond ik een echt warenhuis. Wij hadden zoiets ook op het dorp, maar dan in het klein. Denk aan keukengerei en speelgoed. Voor mij hoeft kleding niet in een warenhuis. Daarmee is Blokker in mijn woordenboek ook een warenhuis net als Xenos, Big Bazar en Action. Een Bijenkorf of Ikea (wat ik ook een soort warenhuis vind) is hier nooit i de buurt geweest. De Hema heeft wat extra's en dat begon bij hun vette warme rookworsten en tompoezen. Eet er ook graag snert in het restaurant en lees daar dan de krant. Zo'n restaurant zie ik als iets extra's. Ben in Frankrijk grotere combinatiewinkels tegengekomen. E.Leclerc heeft net als de Hema naast voedsel ook fietsbanden, speelgoed, huisraad en een inpandige bakker waar je kan zitten. Die formule gaat een beetje meer richting bouwmarkt. Walmart in de USA vond ik ook een soort Hema, maar dan een paar maten groter. Meen dat ze niet meer bestaan of overgenomen zijn. Supermarkten als Lidl en de Vomar verkopen ook steeds meer hardwaren zoals gereedschap, handoeken t/m fietsen. De Hema was uniek omdat ze alleen in de grotere steden waren. Tegenwoordig zitten ze overal en is dat unieke er af. Kleinere hebben geen restaurant. Kruidvat lijkt ook erg op de Hema met veel meuk, koffie, speelgoed en snoepgoed maar dat gekoppeld aan een drogisterij op een Hemamanier met veel eigenmerk dat volgens mij niet slecht is.

 15. ik kies dan toch liever voor Action, hema kom ik eigenlijk nooit het is dat ik er toevallig moest zijn omdat ik een bon had gewonnen maar verder nooit en de bijenkorf ben ik eigenlijk nog nooit binnen geweest ik houd niet zo van die mega stores (behalve ikea haha)

 16. In de tijd dat ik in Engeland woonde waren daar prima warenhuizen (en de meeste zijn er nog steeds): Marks and Spencer's, The Army & Navy, John Lewis, House of Fraser, Selfridges en natuurlijk Harrod's. Maar ook ik miste de Hema!!
  De Action vind ik geen warenhuis, maar daarover verschillen de meningen dus.

 17. De Hema zit ook hier op loop afstand, maar het een warenhuis te noemen.
  Zal wel kloppen hoor, maar dan met het voormaat van een supermarkt.
  Als man kom je meestal niet in warenhuizen, is meer moeder dochter of vriendinnen dingetje. Hans

 18. Ik ben echt dol op Marks & Spencer. Baal er echt van dat ze nu niet meer in Nederland zit. Altijd als ik in Engeland ben, ga ik als eerste naar M&S

 19. Ha, ik mis de V&D ook wel. En de Bijenkorf in Amsterdam kwam ik graag, maar de Bijenkorf in Den Haag vind ik geen fijne sfeer hebben dus daar kom ik nooit meer.

 20. Vroeger kon ik mij " uren" vermaken in een warenhuis. Alleen al de schoolspullen vond ik fantastisch. Liep ik daarna door voor een nieuwe set kleding. Haalde wat te knagen in het restaurant om daarna nog even bij de luchtjes te blijven kleven. Maar inmiddels ben ik het winkelen verleerd. Heel af en toe kan ik er nog van genieten door zo'n winkel te wandelen. Maar heb er al snel genoeg van.

 21. Ik ben dol op warenhuizen. Zo jammer dat V&D niet meer bestaat. Gelukkig hebben we nog de Bijenkorf en HEMA. In het buitenland vind ik het bij citytrips heerlijk om de grote prachtige department stores door te struinen.

 22. Ik vind de Hema niet direct een warenhuis, dan denk ik daarbij toch aan een V&D of zoals Karlstad en Galeria in Duitsland. Mega winkels met diverse afdelingen. Ik kom wel bijna elke week bij de Hema, maar vind hun assortimentskeuze wel een stuk beperkter geworden zijn gedurende de jaren.

 23. Wat grappig! Dat had ik niet van je verwacht! Ik heb juist niks met warenhuizen. Bij de Hema kom ik dan nog het vaakst. V&D en Bijenkorf vond ik altijd veel te duur.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.