V&D en Javelin trui jaren 80

V&D
De V&D in Doetinchem. 'Je kunt bij ons iedere dag shoppen' is niet meer van toepassing.

Toen ik vanochtend in de stad was, bleef de V&D gesloten.

Ik moet zeggen dat ik het jammer vond. Want ik loop daar graag altijd even door. Mogelijk is dat één van de problemen:

dat mensen er alleen graag door lopen, maar kopen ho maar!

V&D gesloten

In de krantenberichten over het faillissement van V&D valt me op dat mensen echt herinneringen hebben aan de V&D. En soms ook echt warme gevoelens. Ze denken bijvoorbeeld met genoegen terug aan de School Campus van V&D. Anderen kochten er hun eerste babykleertjes of denken weemoedig terug aan bezoekjes aan de V&D met hun opa of oma.

Javelin truien

Ook het merk Javelin wordt vaak in één adem genoemd met de V&D. En dan vooral een Javelin trui uit de jaren 80. Bij de V&D hadden ze een hele wand met Javelin truien, in alle mogelijke kleuren. Maar V&D verkocht ook Javelin jeans. Hieronder zie je zo'n Javelin trui uit de jaren 80 zoals die op Etsy wordt aangeboden:

javelin trui jaren 80

Wat zal ik de schoolcampus missen!

Hoe ervaar jij het verdwijnen van V&D uit het winkelgebied? En heb jij ook zoete herinneringen?

Similar Posts

40 Comments

 1. Hier in de buurt zit ie niet, daarvoor moeten we naar Enschede. En daar kom ik hooguit 2 á 3x per jaar. Dus ik zal de winkel niet erg missen. En daarbij, ik kocht er vrijwel nooit iets omdat ik het eigenlijk een te dure winkel vond. Niet passend bij mijn portomonnee... Voor de vele mensen die er werkten is het natuurlijk triest dat ie gesloten is! Die zijn hun baan kwijt en als je er al heel veel jaren werkte hakt dat er behoorlijk in lijkt me!

  1. Het lijkt mij ook heftig om op straat te zijn. Ook omdat er relatief veel wat oudere werknemers werken blijkbaar. En volgens de artikelen in de kranten zijn hun kansen op een nieuwe baan niet zo rooskleurig.

 2. Ik vind het vreselijk dat V&D gesloten is...! Ik kocht er zelden of nooit iets, maar vond een kijkje bij V&D altijd wel nodig altijd, als ik in de stad rondliep. Me-ga jammer dat dat nu niet meer kan! :-(

 3. Jaaaaaaaaaaaaaaa, de schoolcampus in Alkmaar, hèt uitje van de zomervakantie in de jaren '70/'80! In Zutphen hebben we geen V&D maar ik ging wel eens naar Deventer. Het leukste vond ik de koek & snoepafdeling, eigenlijk meer uit nostalgie omdat ik met mijn moeder destijds in Alkmaar dan altijd kokosmacronen en bitterkoeken mee nam na een dagje stadten. Maar verder kocht ik er weinig, hooguit in de uitverkoop (en dan meestal ondergoed voor de zonen!).

  1. De koek- en snoepafdeling, die ken ik niet eens Sonja. Ik begreep dat er vroeger ook een heuse doe-het-zelf afdeling was in de V&D.

   Wat leuk dat je die herinneringen zo hebt!

 4. De V&D is bijna een soort cultureel erfgoed. In ieder geval een deeltje van mijn jeugd. De kelder in voor middelbare schoolspullen, heerlijk! In ieder geval veel kijken.
  Jammer dat het niet langer gaat en ik vind het heel erg voor de mensen die hun baan kwijt zijn. Maar als er niet genoeg verkocht wordt, is er blijkbaar geen markt voor.

 5. Diep triest dat de V&D ter ziele is. Doodzonde van een oer-Nederlands warenhuis. Ik vond het een super leuk en gezellig warenhuis. Ik kwam er heel graag en kocht er regelmatig.

  Het is ook zeker jeugdsentiment. Ik zie me nog zo lopen als klein meisje en later als tiener. De schoolcampus, ik keek mijn ogen uit en mocht daar mijn schoolspulletjes kopen. De roltrappen (toen had ik nog geen angst daarvoor...) van de 4e etage naar de parterre, in een stroom van mensen. De drukte vroeger altijd daar. De gezelligheid. Het complete assortiment.

  Er wordt gezegd dat de winkel niet vernieuwend was. Men vindt het ouderwets. Wat wil de consument dan in vredesnaam? Het was een meer dan prima warenhuis!

  Nee, ik vind het echt vreselijk. Al die duizenden mensen die hun baan kwijt zijn...

  1. Ik vond het ook een gezellig warenhuis inderdaad. De Bijenkorf was relatief een stuk duurder.

   Ik vind het bijzonder dat de V&D zoveel herinneringen en gevoelens oproept. Dat is toch positief : )

 6. Als klein kind ging ik met mijn ouders naar de V en D in Hoog Catharijne. Ik herinner me vooral de limonademachines waar ik dan na afloop van het winkelen een beker van kreeg.
  Later verhuisde in naar Friesland en kwam nog maar heel zelden bij de V en D. De favoriete knuffel destijds van jongste zoon komt er vandaan.
  De afgelopen vijftien jaar of nog langer ben ik er niet geweest.

 7. Volgende week staat er bij mij ook een V&D blogje gepland...
  Gaat over mijn gevoel bij V&D, de leuke kleding van Frendz nu recent en de lekkere latte machiatto die in onlangs nog dronk in Veenendaal samen met mijn dochter.

  Maar vergeet de koopjeskelder in Arnhem niet en als ik vroeger mijn kleedgeld kreeg ging ik met mijn moeder naar Arnhem... ook kijken naar kleding bij de V&D. Daarnaast het nieuwe schooljaar, de start op de middelbare school... de V&D Campus inderdaad, daar kwamen mijn schoolspullen in 90% van de gevallen vandaan!

  Ik vindt het jammer, ik kocht er graag kinderkleding, producten van rituals of mijn heerlijke glas latte!

  1. Een koopjeskelder is altijd leuk! Ik herinner me die helaas niet. Terwijl ik toch vijf jaar in Arnhem heb gewoond. Waarschijnlijk was hij er in die tijd net niet.

 8. Ik vind het ook jammer maar mijn interesse in VenD was ook flink gedaald ik vond het steeds onoverzichtelijker worden wist nooit goed waar ik iets moest zoeken of het was te duur.
  Bij LaPlace vond ik het grootste nadeel dat als je met 3 kinderen wat wilde eten je nergens je bedienblad kwijt kon.

 9. Bij ons in de stad is hij al bijna 15 jaar weg denk ik...
  was wennen in het begin, en heel raar...
  Als ik ergens anders in een V&D kwam had ik nu toch zo iets van, was dit het nou..
  niets gemist dus

 10. Ik snap het nog steeds niet. Het was er altijd druk, ook bij de kassa, en ook buiten de uitverkoop. De week voor de uiteindelijke sluiting stond ik nog op de roltrap in 'onze' V&D en zei ik dat dat misschien wel de laatste keer was dat ik in V&D zou zijn.
  Niet omdat ze er geen leuke dingen hadden! Want die hadden ze! Misschien was 'onze' V&D anders dan die anderen waar het dan niet goed ging ... of misschien is er inderdaad gewoon geld uitgezogen.
  Hoe dan ook, ik heb nog steeds de laarzen, de broeken, de hobby lamp, en zelfs mijn precious schildersezel. All that's left are memories.
  (En die Canadees die in die panden wil? Die verkoopt dezelfde spullen als de V&D. Dus dat zal dan ook wel na een paar jaar op zijn gat liggen. Want blijkbaar verkoopt dat niet ... :S)

  1. Bij de V&D in Doetinchem vond ik het niet zo erg druk. Maar dat kan ook komen doordat ik altijd op donderdagmorgen in de stad ben. Dat schijn in ieder geval in Doetinchem een erg rustige ochtend te zijn.

   Ik ben benieuwd of er een nieuw warenhuis in komt. Ik hoop van wel.

 11. Hier is de winkel een paar jaar weggeweest. Toen een jaar of 2 geleden werd er een heel nieuw groot gebouw gebouwd met 3 verdiepingen omdat ie weer terug kwam. En nu dit..
  Ik snap dat niet.
  Liep er wel regelmatig door, en kocht wel eens wat kleding voor mijn jongste.
  Maar de oudste 2 vonden de kleding er niet leuk en weinig keus, en zelf vond ik het vaak te duur. En te veel inderdaad, ik wist nooit waar ik moest kijken.
  Heb er een half jaar geleden nog gesolliciteerd, maar gelukkig werd ik afgewezen.

  1. Goh, uit zo'n heel nieuw gebouw blijkt toch wel veel vertrouwen in de toekomst! En dat het dan toch na 2 jaar einde verhaal is....

   Dat je een half jaar geleden werd afgewezen voor een baan is achteraf inderdaad maar goed. Anders had je nu ook op straat gestaan.

 12. Ook ik was zo'n persoon die er idd doorheen liep, maar niet kocht.
  Uhm ja op de kinderafdeling wel eens. Maar verder niet.

  Vervelend voor het personeel, maar heel eerlijk zal ik V&D niet erg missen.

 13. Ik vind het wel jammer ook al kocht er niet zo vaak wat!
  Niet meer bij La Place even zitten koppie koffie en een taartje!!!!!

 14. Ik vind het jammer.
  Kocht wel af en toe wat .
  En ging regelmatig er wat consumeren.
  En uiteraard jeugdsentiment.

  Aan dingen die verdwijnen zie je ook dat je ouder word
  En komen er bespiegelingen weer terug in je hoofd.

 15. Ik ben in de jaren 70 opgegroeid in een dorp zonder V&D, 3-4 keer per jaar gingen we met de bus naar het Zuidplein in R' dam en daar zat ook een V&D. We hebben er een keer dropjes gekocht (70 cent voor een ons drop) en noemden ze "make-up-dropjes" omdat het zakje een geur van de parfumafdeling ernaast had.

  Later verhuisden we naar Gouda en daar was een grote V&D, waar ik mijn oranje schooltas mocht kopen, een agenda en - hoe spannend!- een wiskundeschrift met grote hokjes.

 16. De V&D in Amstelveen was best een fijne winkel. Heel veel shops in shop. We kochten er wel wat als we daar gingen winkelen. Afgelopen zaterdag nog. Als kind ging ik met mijn moeder en oma naar V&D in Amsterdam en dan kijken bij de aapjesmachine. Dol was ik daar op. En dan na afloop een slagroomijsje bij van der Linden. Heerlijk.

 17. kochten er onze schoolspullen. Altijd weer spannend welke kleuren Enzo.
  Ook kochten we er de cassette bandjes. Soms kleding.
  Jammer is het wel.
  Groet, Wilma

 18. Als ik in Tilburg ging winkelen gingen we daar altijd binnen ik vond het wel een leuke winkel ik heb er nog een hele mooie doos van tijgetje gekocht voor de dochter.

 19. Zo jammer dat de winkel niet meer bestaat. Ik liep er regelmatig binnen en kocht er ook vaak wel wat. Mijn agendavullingen, maar ook mijn tassen en dergelijke kwamen er weg. En uiteraard altijd even een kopje koffie op de bovenste etage waar je dan heerlijk kon uitkijken over het grote plein vol winkelend publiek. Ik zal het dan ook absoluut gaan missen.

 20. Ben ik dan echt de enige die er vooral matige herinneringen aan heeft?

  De wc die je al bij de ingang rook. De lauwe dure koffie, de verlepte broodjes.
  De lege schappen, de aanbieding die immer reeds op was. De onvindbare prijzen.

  Ik kom er al 15 jaar alleen als iemand anders er naarbinnen wil..

  Wel jammer de bonboms.. Dat was het enige dat ik er kocht.

  Petra

 21. Ik vind dat de v&d al heel lang niet veel meer te bieden had. Heb daar ook al eens over geschreven. Spijtig vind ik het voor al die werknemers die nu op straat staan. Ook de panty's die ik daar haalde zal ik missen.

 22. Ik kocht er eigenlijk zelden meer wat, maar herinneringen genoeg inderdaad. Vroeger als klein meisje met mijn moeder kleding shoppen bij de V&D. Portemonnees kwamen standaard daar vandaan. Als puber agenda's, schriften en kaftpapier kopen. De laatste jaren kwam ik eigenlijk alleen in de La Place. De rest was het allemaal net niet (meer).

 23. Van huis uit hadden we niet zo'n gang naar de V&D. Die kleding was een beetje voor oudere dametjes. En ken je dat merk Javelin nog? Ik had een leraar op de middelbare school die er truien van had in meerdere kleuren.Die had nooit een andere trui aan. Ik heb er zelf ook nog een javelin trui gehad.
  Maar....de laatste jaren vond ik het een geweldige winkel. Het filiaal in Groningen draaide goed, misschien dat meespeelde. Ik heb er heel veel knutselspul gekocht voor mijn meiden. De kantoorboekhandel was altijd goed gesorteerd. De kinderkleding was ook altijd mooi. Voor mijn kinderen was de V&D wel een uitje. Er stonden reuzenolifanten, giraffen en beren in de winkel.
  Bij de V&D was het altijd een verrassing aan de kassa, de prijs was altijd lager!! Hoe vaak ik wel niet korting op korting heb gehad! Afgelopen decembermaand ook weer. Plus airmiles korting. Ik heb voor een prikkie luxe Sinterklaascadeaus gekocht dit jaar.

  Gisteravond nog iemand gesproken die er 37 jaar heeft gewerkt. Voor velen zet het hun leven op z'n kop.

  1. Het merk Javelin herinner me inderdaad! Grappig dat die leraar dezelfde trui gewoon in diverse kleuren had : )

   Meevallers bij de kassa heb ik vooral bij Scapino en de Bristol.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.