Opbergsystemen voor potten en pannen

opbergsystemen
Afgelopen week keek ik het zesde en laatste seizoen van de serie Downton Abbey. In seizoen 6 speelt de serie zich af in de twintiger jaren van de vorige eeuw.

Pannen op een plateau onder de keukentafel

En wat me opviel in de keuken van Downton Abbey was de grote keukentafel, met een soort verdieping er onder! En daarop stonden allerlei pannen en dergelijke. Tegelijkertijd werd de tafel ook gebruikt om aan te eten en te drinken en bij elkaar te zitten. Wat een slim idee om ónder de tafel opslagruimte te creëren!

Het zette me aan het denken over hoe ik zelf mijn potten en pannen  bewaar.

Mijn pannen staan in een hoekkastje

Niet onder de keukentafel kan ik je zeggen. Mijn potten en pannen staan in een hoekkast van mijn aanrecht. Vaak hebben dergelijke hoekkastjes een handig draaiplateau. Zo kun je pannen die achteraan staan naar je toe draaien. Maar zo’n plateau hebben wij wegbezuinigd. Mijn pannen verblijven dus simpelweg op een witte plank in een hoekkastje.

Het voordeel van een kastje is dat ze goed beschermd staan voor stof en vuil.

Er zijn nog veel meer manieren om potten en pannen op te slaan in de keuken. Ik zet ze voor je op een rijtje!

Aan een rek boven de tafel

Sommige mensen hangen een rek aan het plafond boven de keukentafel en hangen daar vervolgens alle pannen aan. Zo’n rek hangt in de regel horizontaal. (Onderaan deze post vind je een slideshow, waar je dit op een foto kunt zien.)

Aan een rek boven het aanrecht

Een rek boven het aanrecht hangt verticaal: dus recht tegen de keukenmuur. Met slagershaken kun je er vervolgens pannen aanhangen.

Aan een stang

Als je een rek niet mooi vindt, kun je ook kiezen voor een simpele stang. Met behulp van slagershaken kun je er vervolgens pannen aanhangen.

Onder een kookeiland

Als je een kookeiland hebt met ruimte er onder, dan kun je potten en pannen ook onder het kookeiland hangen. Of ze, net als bij Downton Abbey, op een verdieping van het kookeiland neerzetten.

Op het aanrecht

Je kunt pannen natuurlijk ook gewoon op het aanrecht neerzetten. Zelf lijkt me dit vrij rommelig staan.

Speciale kasten voor pannen

Je hebt tegenwoordig speciale kastjes met rekken erin voor pannen.

Meer ideeën voor potten en pannen opbergen?

Hoe berg jij jouw potten en pannen op?

Lees ook mijn post over Pannendeksels opbergen en mijn post Keuken interieur ideeën.

Similar Posts

32 Comments

 1. Oh,wel leuk ja, zo aan een rek of stang. En scheelt veel kastruimte dan.
  Wij hebben ze ook in de kast staan maar ik vind dit wel een mooie oplossing om meer kastruimte te hebben in de keuken.

 2. Pannen ophangen vind ik eigenlijk alleen mooi als het nieuwe, glanzende pannen zijn. Die van mij zien er aardig gebruikt uit en ik gebruik vooral grote pannen die je niet gezellig aan de muur hangt. Verder lijkt het me ook meer poetswerk.
  Bij mij staan de meeste pannen in twee hoekkasten met draaiplateau. Luxe, twee hoekkasten :-)
  Op het fornuis heb ik altijd een koekenpan en een fluitketel staan. En onder het fornuis heb ik nog drie koekenpannen staan. Ik zit nogal goed in de pannen. Ik heb van mijn ouders het eea gekregen toen zij overschakelden naar inductie. Verder vind ik het fijn om veel pannen te hebben. Ze worden ook allemaal gebruikt.

 3. Ik heb twee lades voor mijn pannen. Ik houd niet zo van open schappen en rekken in de keuken, heb dat vroeger wel gehad maar regelmatig moest ik een pan, bord of schaal voor gebruik eerst afwassen omdat het stof had staan vergaren.

  1. Precies, dat vind ik dus ook het nadeel van open schappen en rekken. Hoe gezellig ik ze ook vind. Om die reden doe ik ze dan toch maar in een gesloten kast. ik heb immers al werk genoeg.

 4. Mijn pannen staan in lades. Ik vind het niet zo’n fris idee om de pannen, op te hangen of op aanrecht te laten staan. Het lijkt me zo dat het daar weer vies en vettig van wordt.

 5. Ik vind het wel gaaf o in het zicht als decoratiestuk, maar dan mag ik wel een neiuwe pannenserie aanschaffen, want die van mij zijn niet erg vraag om tegenaan te kijken.

 6. Bij mij staan de pannen in het aanrechtkastje. Ik vind het bij een ander heel leuk hoor, aan een rekje boven het aanrecht. Mooi landelijk sfeertje… Maar ik vind het voor mij veel te rommelig staan. En bovendien zijn het ook stofvangers. Ik heb een mooie pot op het aanrecht staan met daarin de pollepels en dergelijken maar als ik er een lepel van nodig heb moet ik hem vaak eerst even afspoelen onder de kraan omdat er stof op ligt. Dus laat ik mijn pannen maar fijn in het kastje staan!

 7. Wij hebben in de hoek kast van de keuken zo’n molen zitten voor de pannen. Zelf vind ik dat heel onpraktisch, maar het kan bij ons niet anders. Zelf zou ik graag planken willen, maar ja, geen ruimte. Heb je met kasten toch net meer vertrouwen in genoeg ruimte.

 8. Ik heb wel zo’draaiplateau in een hoekkastje. Daar staat de hele handel in.
  Wat een prachtige,sfeervolle foto, die bovenste!!!!
  En….snik…..Downton Abbey afgelopen en komt nooit meer terug :-(

 9. Mijn pannen staan ook in een hoekkast op een draaiplateau. Eerst nog keurig maar ik moet daar nodig eens opruimen zodat de steelpannen weer netjes in elkaar staan en de deksels op de juiste pannen.
  Ik vind een paar mooie pannen op een rek wel heel leuk staan en dan vooral van die koperen steelpannen !

  1. Ja, toen ik nog een draaiplateau had in het oude huis was het ook altijd rommelig. Heel raar. Nu trouwens ook weer met de planken. Net als jij moet ik de boel eens even weer ordenen.

 10. Bij ons staat de de pannen op een draaiplateau in een hoekkast. Heel handig en je kunt er altijd goed bij. Op de bodem van het kastje heb ik dan nog snijplanken en schalen staan. Het lijkt mij ook handig om pannen in een la te hebben maar daar is onze keuken te klein voor.

 11. Een draaiplateau is wel heel erg handig. Dat was één van de eerste dingen die we wilden, en die van Ikea zijn handig en niet zo duur. Je kunt het draaiplateau ook gewoon inbouwen in een ander kastje, maar wij hebben de ikea kast ingebouwd in de handgemaakte keuken. Het is nog steeds één van de dingen waar ik in de keuken het meeste plezier van heb.
  Hangende pannen vind ik niet zo’n succes. Krassen op de muur, of op de pannen, en het risico dat iemand ze nét niet goed ophangt en boem: zo op je granieten blad. Balen.
  Verder hebben we alleen maar lades. Dar vond ik ook handiger dan planken. Maar … je hebt dan wel nét iets minder ruimte dan in een kastje met een plank.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.