Pannen opbergen in kast + andere opties

pannen opbergenPannen zijn wat mij betreft onmisbaar in het huishouden. Zelfs als je regelmatig uit eten gaat, zul je toch ook wel eens thuis koken. En dan heb je dus pannen nodig. Maar waar berg je je pannen op? Pannen opbergen in een kast is de meest gangbare oplossing. Maar er zijn meer mogelijkheid om pannen op te bergen.

Laten we de verschillende mogelijkheden om pannen een plek te geven in je keuken op een rijtje zetten!

Pannen opbergen in kast

Pannen opbergen in een kast is de meest gebruikte opbergmethode. In een kast staan pannen netjes uit het zicht, en ze worden niet vies en stoffig. Er zijn speciale opbergsystemen om pannen op te bergen in een kast.

Pannen opbergen in kast: plateau

Zo heb je keukenkastjes met een plateautje dat naar buiten schuift als je het deurtje opent. Zo kun je de pannen heel makkelijk uit de kast pakken. In ons vorige huis hadden we een kast met een draaiplateau. Dat kwam weliswaar niet naar buiten, maar dat kon je ronddraaien totdat je bij de pannen was die je nodig had.

Pannen opbergen in kast: gewoon diepe kast

In ons huis op het platteland hebben we (helaas) bezuinigd op zo’n plateau. Onze pannen staan in een kast, die in de hoek van het aanrecht zet. Hij is dus heel diep, waardoor er veel in kan. Maar ik ben niet blij als ik een pan nodig heb die helemaal achteraan in de kast staat…

Pannen opbergen in kast: hoe zet je ze neer?

Om ruimte over te houden kun je kleinere pannen in grotere pannen zetten. Zo ‘stapel’ je de pannen als het ware in elkaar en win je ruimte in de kast. Maar het nadeel van pannen stapelen vind ik dat je dan eerst alle kleine pannen uit de grotere pannen moet tillen als je een grote pan nodig hebt. Hoewel deze methode van pannen opbergen in een kast dus ruimte bespaart, vind ik hem niet zo praktisch in het dagelijks leven.

Oplossing voor het stapelprobleem:

Voor koekenpannen is er trouwens een oplossing voor dit probleem! Kijk maar:

pannen opbergen in kasat
10,90 bij de Opbergspecialist

Op deze manier kun je pannen stapelen, en ze toch heel makkelijk pakken. Het voorkomt bovendien dat pannen beschadigen doordat je ze op elkaar zet. Overigens zijn er ook hulpmiddelen om beschadigingen te voorkomen. Dat zijn zogenoemde pannenbeschermers. Hier onder een voorbeeld:

pannen opbergen in kast
3 stuks voor 12,95 bij bol.com

En dat brengt mij op mijn lievelingsmethode van pannen opbergen: ze ophangen!

Pannen opbergen door ze op te hangen

Ik heb een stang tegen mijn keukenwand, met daaraan goedkope slagershaken. En aan die haken hang ik graag pannen. Het grote voordeel van pannen ophangen vind ik dat je ze voor het grijpen hebt. Het nadeel is wel dat ze eerder vies worden.

Behalve een simpele stang, zijn er ook speciale pannenrekken te koop. Zoals deze:

pannen opbergen
99,- bij Fonq

Pannendeksels opbergen

Behalve pannen heb je ook nog te maken met deksels! Er is niks zo vervelend als niet de juiste deksel kunnen vinden. Zeker als je de pannen in elkaar stapelt, kun je de deksel er niet opleggen. Hoogstens op het bovenste pannetje. Als je de deksels dus niet op de pan opbergt is het handig om ze goed te ordenen. Bij Ikea vind je hiervoor een handig rekje voor pannendeksels opbergen:

deksels opbergen
4,99 bij Ikea

Pannendeksels aan handdoekstang

Maar zo’n pannenrekje neemt wel weer ruimte in beslag. Daarom vind ik de methode van deksels aan de binnenkant van keukenkastjes hangen nog beter! Dat kan bijvoorbeeld heel simpel met een handdoekrekje. Dat schroef je aan de binnenkant van je keukendeurtje, en je hangt de deksels er in.

Plakhaakjes voor pannendeksels!

Ben je niet zo handig? Dan kun je ook gebruik maken van plakhaakjes om deksels aan je keukendeurtjes te hangen! Hier vind je een tutorial hoe je dat doet.

Nog meer ideeën? Kijk dan hier onder!

Hier onder nog meer leuke ideeën in beeld om pannen en deksels op te brengen.

Pannen en deksels in een soort kastje/lade die naar buiten komt:

Pannen in een diepe lade:

Pannen opbergen aan een zogenoemd ‘peg board’:

Pannen opbergen onder de tafel!

Pannen aan een uitschuifbare stang:

Samenvatting pannen opbergen

Bijna iedereen heeft pannen, en heeft dus te maken met de vraag: hoe berg ik mijn pannen handig en netjes op. In deze post gaf ik tips en tricks om pannen op te bergen. Er zijn verrassend veel mogelijkheden om pannen op te bergen.

De belangrijkste punten zijn:

 • Zorg vooral dat je niet te veel pannen hebt! Dat maakt opruimen en een pan pakken alleen maar lastiger.
 • Maak gebruik van draaiplateau’s in keukenkastjes zodat je een pan makkelijk kunt pakken.
 • Wil je pannen stapelen, maar ook makkelijk kunnen pakken? Neem dan een pannenrekje dat er uit ziet als een etagère. Zo stapel je, maar kun je toch eenvoudig een pan pakken.
 • Als je stapelt is het verstandig om een panbeschermer te gebruiken. Zie in deze post.
 • Er zijn heel veel leuke trucjes om pannendeksels op te bergen. De goedkoopste en leukste vind ik die met de plakstrips.
 • Een andere methode van pannen opbergen is ze ophangen. Dat is mijn favoriet!

Leestips

Hoe heb jij je pannen en deksels georganiseerd?

Similar Posts

30 Comments

 1. De gewone kookpannen ( 4 stuks) staan in een keukenkastje (2 in elkaar) met de deksels ernaast. Omdat ik veel wok en roerbak heb ik veel,pannen met een steel. Aan de binnenkant van de kelderdeur heb ik haakjes geschroefd en daaraan hangen 3 wokken, 2 roerbakpannen en 3 koekepannen. Ook 2 bakspatdeksels, een steelpan en 2 vergieten. Allemaal verschillende maten en allemaal worden ze regelmatig gebruikt.

 2. Ik zit nog op kot en bij ons staan de pannen heel rommelig allemaal bij elkaar in de kast haha. Later wil ik dat zeker anders, ik ga deze tips onthouden!

 3. Wat een leuke en uitgebreide tips! Ik denk niet dat ik plaats heb om ze te hangen maar ik heb er ook niet zo veel dat ik ze niet kwijt kan in de kast! :-)

 4. Uitgebreide informatieve log!
  Pannen hangen is niet mijn ding, stoffig en vooral vettig worden ze ervan.
  Ik heb een relatief kleine keuken, alle pannen staan in een kastje.
  Enkele pannen gestapeld, 2 op elkaar, is makkelijk pakken.
  Ik zet nooit geen pannen in elkaar, onhandig voor mij!
  In ons vorige huis had ik lades, dat was praktisch!

 5. Wat een leuke ideeën! ik struggle ook altijd met die pannen in de kast. Je moet altijd kijken hoe je ze weer neer moet zetten of op moet stapelen zodat het kasje ook werkelijk waar dicht kant. Pannen ophangen niet denk ik niet echt besteed in onze keuzen. Ik ben niet zo groot dus dan kom je er niet makkelijk bij en het trekt ook nog eens veel stof aan.

 6. Ik moet nodig of zo’n rek of zo’n doek/kussen voor tussen je pannen hebben. Hier zijn al genoeg pannen gesneuveld doordat ze op elkaar gestapeld zijn en daardoor beschadigd raken.

 7. Leuke tips! Ik heb tegenwoordig enkel nog maar wat kleine pannetjes en 1 grote soeppan dus ik stapel alles gewoon in elkaar, haha. Voorheen had ik wel van die panbeschermers er bij, toen hadden we nog redelijk prijzige pannen. Tegenwoordig niet eens meer :P

 8. Pannenbeschermers voor de koekenpannen en wok (maar die heb ik pas sinds een paar jaar) en verder alleen maar in een keukenkastje bewaren (opstapelen) met de deksels er altijd dichtbij. We zorgen dat we niet teveel pannen hebben. Ophangen zou niets voor mij zijn. Vind ik al snel rommelig. Dat heb ik ook met spatels enzo niet. Ook niet met keukenpapier. Zo’n rol aan de muur bevestigd en dan daaronder ook het aluminiumfolie en huishoudfolie enzo. Brrr Niets voor mij ;)

 9. Wij hebben er twee op een plank en de rest in de lade. Vind het vaak wat rommelig ogen als ze in het zicht staan (en de keuken is al rommelig genoeg haha)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.