Opruimtips: veelgemaakte fouten bij het opruimen
Last updated on November 11th, 2024 at 02:21 pm
- Goede opruimtips
- Opruimtips van Judith Crillen: veelgemaakte opruimfouten
- 1. Andermans rommel gaan opruimen
- 2. Dingen bewaren voor-het-geval-dat en teveel wegdoen
- 3. Te perfect willen zijn
- 4. Gaan ordenen voordat je hebt opgeruimd
- Lees nu mijn eigen handige opruimtips!
- Opruimtips: samenvattend
- Wil je meer opruimtips?
- Pin voor later!
In de bibliotheek kwam ik het boek Detox je huis tegen. Ik verwachtte een soort ontgiftingsboek voor huizen, maar het bleek een boek over opruimen met opruimtips te zijn.
Goede opruimtips
In eerste instantie was ik een beetje teleurgesteld omdat het boek niet aan mijn verwachtingen voldeed. Maar er staan best goede opruimtips in. Wat me vooral trof waren de opruimtips waarin Judith Crillen vertelt waar het fout kan gaan bij decluttering! Het leek me leuk om die met jullie te delen.
Opruimtips van Judith Crillen: veelgemaakte opruimfouten
1. Andermans rommel gaan opruimen
Ik begin even met de waarschuwing die ik het meest herken: ruim niet andermans rommel op.
De oorzaak dat mensen andermans rommel gaan opruimen leek mij heel eenvoudig: veel vrouwen hebben sneller last van rommel dan hun huisgenoten. En aangezien het die niet boeit, laten ze hun rommel lekker slingeren. Veel vrouwen kunnen daar niet tegen en gaan het dan van narigheid zelf maar opruimen.
Maar Judith Crillen bedoelt iets anders met haar waarschuwing. Ze waarschuwt vooral dat je huisgenoten boos of verdrietig worden als je hun spullen opruimt! Je moet dus alles met ze overleggen… Dat vind ik maar een matige oplossing moet ik zeggen. Want dan krijg ik het volgens mij echt nooit voor elkaar.
2. Dingen bewaren voor-het-geval-dat en teveel wegdoen
Dit zijn twee opruimtips die elkaar tegenspreken vind ik. Beide vind ik erg herkenbaar. Maar juist als ik de fout van bewaren-voor-het-geval-dat niet wil maken, neig ik naar te veel weggooien. En ik heb echt wel eens spijt gehad van dingen die ik had weggedaan…
Judith adviseert om even een kleine time-out te nemen als je in een soort woeste weggooi-stand bent geraakt!
3. Te perfect willen zijn
Als ik ergens van dichtklap is het wel het gevoel dat het nooit goed genoeg is. Daarvan zinkt de moed in mijn schoenen bij zowel het huishouden en opruimen. Judith adviseert dan ook om perfectie los te laten. Dat vind ik dan weer een beetje een duh-tip.
4. Gaan ordenen voordat je hebt opgeruimd
Dit vind ik een kostelijke! Want zeker vroeger ging ik graag naar de Blokker of Action om leuke opbergmeubels te kopen. En daarná ging ik dan opruimen. Maar Judith adviseert om éérst op te ruimen. Volgens haar verplaats je de rommel anders alleen maar.
Lees nu mijn eigen handige opruimtips!
- Heeft je kind veel knuffels? En slingeren die overal rond? Plak een stuk klitteband tegen de muur, en plak de knuffels daar tegenaan! Makkelijk, en het staat nog leuk ook.
- Ik koop nog wel eens een rol cadeaupapier, en vervolgens valt dat ding steeds om! Een handige manier om rollen cadeaupapier netjes op te ruimen is door een touwtje tegen de muur te spannen. Zet de rollen cadeaupapier er achter, en ze blijven keurig staan! Huisvlijt bezoeker doet het zo: Voor het cadeaupapier kocht ik een mooie roze vaas in Ikea met bredere hals en daar kunnen ongeveer 12 rollen in. Bij ons staat het op de kast in de bureau en ik vind het erg leuk ogen. Straffer nog. Ik kijk uit naar een tweede vaas want ik heb veel verschillende inpakpapier en kaftpapier!
- Heb je dochters met lange haren, of maak je zelf gebruik van schuifspeldjes? Schuifspeldjes hebben net als knuffels de neiging om rond te gaan zwerven. Koop zo’n magneet in de vorm van een lineaal en bevestig die aan de muur. ‘Plak’ de schuifspeldjes er aan vast. Zo kun je ze ook makkelijk pakken.
- Ken je die witte dingetjes waarmee broodzakken worden dichtgehouden? Die kun je gebruiken om verschillende snoeren te identificeren! Schrijf op het ‘witte broodzakdingetje’ de naam van het snoer, en bevestig het aan dat snoer!
- Heb je kleine kinderen in de basisschoolleeftijd? Dan word je waarschijnlijk bedolven onder de kindertekeningen en kunstwerkjes. Weggooien is ook zo wat, maar het is vaak zo veel dat het ook niet te doen is om het allemaal op te hangen. Kies 1 muur uit en noem dat de Tentoonstellingsmuur. Hang daar de mooiste werkjes op. En als ze plaats moeten maken voor nieuwe, zet ze dan eerst op de foto! Zo behoud je alle werkjes van je kind voor later, in klein en efficiënt formaat!
- Geef je kinderen taakjes. Je kind laten helpen huis is een staaltje goede opvoeding. Zo leren ze verantwoordelijkheid en huishoudelijke vaardighden. Een kind van 6 kan bijvoorbeeld al best alle jassen en tassen ophangen.
- Maak opruimen makkelijk: doe zoveel mogelijk spullen die je niet meer gebruikt weg. Doe dit zónder je kinderen! Want zij zullen echt alles willen houden. Doe de spullen van je kinderen die je wilt weggooien in een vuilniszak en zet die op een verborgen plek. Wacht nu een maandje rustig af, of je kind om die spullen vraagt. Is dat zo, dan geef je het speeltje. Wordt er niet om gevraagd: dan kan de zak naar de kringloop.
- Zorg dat het duidelijk is waar iets moet liggen. Ik had bijvoorbeeld een doos voor kinderboeken, voor duplo en voor knutselspullen.
- Verzamel 1 keer per maand alle alleenstaande sokken, en speel sokkenmemory met het hele gezin. Wie de meeste paren kan vinden heeft gewonnen!
- Gebruik de eierwekker voor huishoudelijke taken die je blijft uitstellen. Bedenk van te voren: ‘Hoeveel tijd zou dit me kosten?’ En beloof jezelf iets leuks als de taak af is. Zet de wekker, en ga aan de slag. Zo maak je de drempel lager.
Opruimtips: samenvattend
In deze post las je 4 opruimtips van Judith Crillen uit haar boek Detox je huis. Het zijn opruimtips met een waarschuwing: ze leggen je uit wat mogelijke valkuilen zijn bij het opruimen.
Wil je meer opruimtips?
Lees dan het boek Detox je huis van Judith Crillen.Het is een overzichtelijk motiverend boek vond ik. Ik kreeg er tenminste een drang om te gaan opruimen van. En dat vind ik een goed teken. Maar de titel is dus een beetje misleidend vind ik. En ook de boeken van De Huishoudcoach raad ik van harte aan.
Ik vind dit een boek met opruimtips. Niet een detox boek.
Zie ook mijn post over boeken opruimen en Tijdschriften opruimen! en over opruimliedjes.
Pin voor later!
Wat zijn jouw top 3 opruimtips?
Discover more from Huisvlijt
Subscribe to get the latest posts sent to your email.
Dingen bewaren omdat ik zo ‘ooit eens zou kunnen nodig hebben’ doe ik eigenlijk niet echt. Ik ben dan eerder iemand die te impulsief bepaalde (wss toch bruikbare zaken) weggooi! Oeps :-)
Goede tips. Het bewaren voor het geval dat.. herken ik wel ;)