Opruimtips: veelgemaakte fouten bij het opruimen

opruimtipsIn de bibliotheek kwam ik het boek Detox je huis tegen. Ik verwachtte een soort ontgiftingsboek voor huizen, maar het bleek een boek over opruimen met opruimtips te zijn.

Goede opruimtips

In eerste instantie was ik een beetje teleurgesteld omdat het boek niet aan mijn verwachtingen voldeed. Maar er staan best goede opruimtips in. Wat me vooral trof waren de opruimtips waarin Judith Crillen vertelt waar het fout kan gaan bij decluttering! Het leek me leuk om die met jullie te delen.

Opruimtips van Judith Crillen: veelgemaakte opruimfouten

1. Andermans rommel gaan opruimen

Ik begin even met de waarschuwing die ik het meest herken: ruim niet andermans rommel op.

De oorzaak dat mensen andermans rommel gaan opruimen leek mij heel eenvoudig: veel vrouwen hebben sneller last van rommel dan hun huisgenoten. En aangezien het die niet boeit, laten ze hun rommel lekker slingeren. Veel vrouwen kunnen daar niet tegen en gaan het dan van narigheid zelf maar opruimen.

Maar Judith Crillen bedoelt iets anders met haar waarschuwing. Ze waarschuwt vooral dat je huisgenoten boos of verdrietig worden als je hun spullen opruimt! Je moet dus alles met ze overleggen… Dat vind ik maar een matige oplossing moet ik zeggen. Want dan krijg ik het volgens mij echt nooit voor elkaar.

2. Dingen bewaren voor-het-geval-dat en teveel wegdoen

Dit zijn twee opruimtips die elkaar tegenspreken vind ik. Beide vind ik erg herkenbaar. Maar juist als ik de fout van bewaren-voor-het-geval-dat niet wil maken, neig ik naar te veel weggooien. En ik heb echt wel eens spijt gehad van dingen die ik had weggedaan…

Judith adviseert om even een kleine time-out te nemen als je in een soort woeste weggooi-stand bent geraakt!

3. Te perfect willen zijn

Als ik ergens van dichtklap is het wel het gevoel dat het nooit goed genoeg is. Daarvan zinkt de moed in mijn schoenen bij zowel het huishouden en opruimen. Judith adviseert dan ook om perfectie los te laten. Dat vind ik dan weer een beetje een duh-tip.

4. Gaan ordenen voordat je hebt opgeruimd

Dit vind ik een kostelijke! Want zeker vroeger ging ik graag naar de Blokker of Action om leuke opbergmeubels te kopen. En daarná ging ik dan opruimen. Maar Judith adviseert om éérst op te ruimen. Volgens haar verplaats je de rommel anders alleen maar.

eenvoudige opruimtips
Je kunt het!

Lees nu mijn eigen handige opruimtips!

 1. Heeft je kind veel knuffels? En slingeren die overal rond? Plak een stuk klitteband tegen de muur, en plak de knuffels daar tegenaan! Makkelijk, en het staat nog leuk ook.
 2. Ik koop nog wel eens een rol cadeaupapier, en  vervolgens valt dat ding steeds om! Een handige manier om rollen cadeaupapier netjes op te ruimen is door een touwtje tegen de muur te spannen. Zet de rollen cadeaupapier er achter, en ze blijven keurig staan! Huisvlijt bezoeker doet het zo: Voor het cadeaupapier kocht ik een mooie roze vaas in Ikea met bredere hals en daar kunnen ongeveer 12 rollen in. Bij ons staat het op de kast in de bureau en ik vind het erg leuk ogen. Straffer nog. Ik kijk uit naar een tweede vaas want ik heb veel verschillende inpakpapier en kaftpapier!
 3. Heb je dochters met lange haren, of maak je zelf gebruik van schuifspeldjes? Schuifspeldjes hebben net als knuffels de neiging om rond te gaan zwerven. Koop zo’n magneet in de vorm van een lineaal en bevestig die aan de muur. ‘Plak’ de schuifspeldjes er aan vast. Zo kun je ze ook makkelijk pakken.
 4. Ken je die witte dingetjes waarmee  broodzakken worden dichtgehouden? Die kun je gebruiken om verschillende snoeren te identificeren! Schrijf op het ‘witte broodzakdingetje’ de naam van het snoer, en bevestig het aan dat snoer!
 5. Heb je kleine  kinderen in de basisschoolleeftijd? Dan word je waarschijnlijk bedolven onder de kindertekeningen en kunstwerkjes. Weggooien is ook zo wat, maar het is vaak zo veel dat het ook niet te doen is om het allemaal op te hangen. Kies 1 muur uit en noem dat de Tentoonstellingsmuur. Hang daar de mooiste werkjes op. En als ze plaats moeten maken voor nieuwe, zet ze dan eerst op de foto! Zo behoud je alle werkjes van je kind voor later, in klein en efficiënt formaat!
 6. Geef je kinderen taakjes. Je kind laten helpen huis is een staaltje goede opvoeding. Zo leren ze verantwoordelijkheid en huishoudelijke vaardighden. Een kind van 6 kan bijvoorbeeld al best alle jassen en tassen ophangen.
 7. Maak opruimen makkelijk: doe zoveel mogelijk spullen die je niet meer gebruikt weg. Doe dit zónder je kinderen! Want zij zullen echt alles willen houden. Doe de spullen van je kinderen die je wilt weggooien in een vuilniszak en zet die op een verborgen plek. Wacht nu een maandje rustig af, of je kind om die spullen vraagt. Is dat zo, dan geef je het speeltje. Wordt er niet om gevraagd: dan kan de zak naar de kringloop.
 8. Zorg dat het duidelijk is waar iets moet liggen. Ik had bijvoorbeeld een doos voor kinderboeken, voor duplo en voor knutselspullen.
 9. Verzamel 1 keer per maand alle alleenstaande sokken, en speel sokkenmemory met het hele gezin. Wie de meeste paren kan vinden heeft gewonnen!
 10. Gebruik de eierwekker voor huishoudelijke taken die je blijft uitstellen. Bedenk van te voren: ‘Hoeveel tijd zou dit me kosten?’ En beloof jezelf iets leuks als de taak af is. Zet de wekker, en ga aan de slag. Zo maak je de drempel lager.

Opruimtips: samenvattend

In deze post las je 4 opruimtips van Judith Crillen uit haar boek Detox je huis. Het zijn opruimtips met een waarschuwing: ze leggen je uit wat mogelijke valkuilen zijn bij het opruimen.

Wil je meer opruimtips?

Lees dan het boek Detox je huis van Judith Crillen.Het is een overzichtelijk motiverend boek vond ik. Ik kreeg er tenminste een drang om te gaan opruimen van. En dat vind ik een goed teken. Maar de titel is dus een beetje misleidend vind ik. En ook de boeken van De Huishoudcoach raad ik van harte aan.

Ik vind dit een boek met opruimtips. Niet een detox boek.

opruimtipsZie ook mijn post over boeken opruimen en Tijdschriften opruimen! en over opruimliedjes.

Wat zijn jouw top 3 opruimtips?

Similar Posts

71 Comments

 1. Wat toevallig, ik heb het voorbije weekend echt heel goed opgeruimd!
  Heel de bureau!
  Alle kasten, alle lades… en goh dat voelt toch weer goed hè.
  Ik heb wel spullen van anderen opgeruimd. Van de kinderen van mijn man ook… tja…

 2. haha misschien wel eens een boek voor mij om te lezen. Alhoewel af en toe heb ik van die opruim buien en dan gooi ik weer meer weg dan ik eigenlijk wilde, maar meestal bewaar ik te veel.

 3. Ik hou van opruimen, maar het vervelende vind ik dat het elke week weer een zooitje is… die rommel blijft niet opgeruimd. Wij hebben een eettafel die altijd door ons volgekwakt wordt met zooi. Heel vervelend!

 4. Mijn belangrijkste tip: klein beginnen! Vooral als je een rommelig type bent is het veel te overweldigend om alle keukenkastjes in één keer op te ruimen, of de hele zolder. Dan heb je kans dat je de chaos alleen maar groter maakt. Begin met één plank of éen hoekje en doe steeds een stukje.

 5. Ik blijf altijd bezig met de zooi van Mn vriend opruimen. Zelf maak ik minder rommel en ruim altijd alles achter me zelf op. Bram daarentegen is een mega sloddervos.

 6. ik hou van opruimen! ik ben dol op ontspullen. Moet ook wel, ik heb een man die alles opbergt met het idee: jeweeetmaarnooit…
  om dit artikel heb ik echt heel erg gelachen…

 7. De allerbelangrijkste tip: geen nieuwe dozen op opbergmaterialen kopen. Vaak heb je nog oude schoenendozen of dozen van laptops (ik noem maar wat:) en daar kan je perfect flesjes of iets dergelijks opbergen. Maar dat beginnen met opruimen. Man o man. Ik wil teveel. Eerlijk gezegd vind ik de boeken van Marie Kondo (of die andere Japanse goeroe waar je eerder over schreef) veel beter. Dat zet mij in ieder geval meer aan tot opruimen…

 8. dat er zoveel boeken over opruimen bestaan zeg. Grappig. Volgens mij is het gewoon een kwestie om goed te kijken wat je nu echt nodig hebt. Jaar niet gebruikt/aangeraakt – weg ermee. Tenzij het bepaalde items zijn die je echt niet weg wil doen. Zo heb ik zelf een doos met jeugdherinneringen, die gaat dus echt niet weg.

 9. Interessant om te lezen. Ik verplaatste eigenlijk altijd maar dingen en liet het heel lang liggen… Soms is het de kunst van weggeven of weggooien denk ik en vooral ook om niet te snel en teveel dingen te kopen…

  Groeten vanuit Laos,

  Sander

  1. Niet teveel kopen helpt zeker ook. Er zijn mensen die voor elk ding dat ze kopen zichzelf verplichten om 1 ding uit huis weg te doen. Zo voorkomen ze te veel spullen in huis.

 10. Ik laat mij graag inspireren door bv gerlinde uit noorwegen, maar ook theperfectpantry.com :-)
  Mijn persoonlijke tip, ga met de flow van jezelf, soms/opeens is het me teveel dan kan ik enorm goed opruimen en wegdoen, daar maak ik tegenwoordig dankbaarder gebruik van, eerder ging ik dan foeteren :-)

 11. Haha elke keer als ik je blog lees, dan herken ik mezelf er zo in! Je hebt waarschijnlijk nu al door dat ik geen opruimwonder ben! Haha Al probeer ik elke avond toch weer alles terug te zetten, waarvan ik het die dag heb gepakt!

 12. Ik denk dat hier in huis punt 1 en 2 veel voorkomen. Als mijn dochter thuis is dan ontstaat er altijd een spoor van dingen die zij rond laat slingeren en die ik dan automatisch opruim. En dat bewaarderige daar heeft mijn man last van. Ik kan steeds beter afstand nemen van spullen.

 13. ik heb niet echte opruim tips, maar misschien handig voor je zelf te plannen om een opruim middag of ochtend te doen. dat ook werkelijk gaan doen en erna iets leuks plannen.

 14. Ik vind dat het werkt als ik een doos in de garage heb staan met spullen om weg te doen. Het blijf maximum 1 maand staan dus niet eruit gepakt? niet gemist dus!
  Ook een top tip is als je samen een frustratie hebt zoals hier ik laat mijn schoenen rondslingeren een vaste plek in die ruimte te zoeken want het betekend dfat het voor de éné gemakkelijker is om die spullen daar te laten ipv een plek die jij hebt gekozen :p

 15. Mijn vriend en ik zijn dit weekend begonnen met het opruimen van onze werkkamer. Altijd grappig om te zien hoeveel spullen er in een boekenkast belanden…. Heel veel boeken zijn naar de kringloop.

 16. Hier moeten de jongens zelf hun kamers opruimen. Ik zeg altijd dat als ik het moet doen de grijze container vol zat komen te zitten. ;) Die ruim ik écht niet op dus. Voor kleding in mijn eigen kast geldt: een jaar (seizoen) niet gedragen, dan weg naar de kledingbank. Werkt goed. Mijn vriend heeft dat niet en die kast puilt dan ook uit. (zucht) Verder vind ik het ondankbaar werk, als alles weer glad is, is het na een paar dagen alweer een zooitje. :D

 17. Haha dat herplaatsen daar ben ik ook super goed in! Ik begin tegenwoordig in de ene hoek en ga zo de kamers rond. Verplaats ik ook maar als het rondje af is dan moet ik de overgebleven spullen daadwerkelijk opruimen

 18. opruimen is niet helemaal mijn ding, maar ik hou wel van een opgeruimd huis.
  Ik ben voor mijn gevoel altijd ander mans troep aan het ruimen haha. Afgelopen weekend had ik zin om op te ruimen en dat ook maar gelijk gedaan. Bewaar teveel, moet meer weg doen.

 19. De tweede valkuil vind ik een goede, want ik herken het probleem maar al te goed. Ik gooi of teveel, of te weinig weg. Die gulden middenweg moet ik nog zien te vinden, hehe.

 20. Ik heb ook alles opgeruimd dit weekend, nouja opgeruimd….in de kast verplaatst hahahahaha :D Ik mag er echt niet om lachen. Eigenlijk is het heel slecht.

 21. Sinds ik op mezelf (samen met mijn vriend) woon in een fijn huisje, ben ik schoonmaken en opruimen best wel belangrijk gaan vinden. Ik ben best wel een beetje een schoonmaak freak, haha! Heerlijk inderdaad als je je huis “detoxt”. Lekker de ramen open om te luchten, afstoffen, lekker veel zuiverende planten in huis ook. Goede tips weer!

 22. Ik ben echt een hele slechte opruimer. Voor ik het weet zit ik weg te dromen tussen al mijn rommeltjes omdat ik alles uitgebreid aan het bekijken ben, haha.

 23. Hier nog steeds de hele jaar door hier en daar moet opgeruimd worden tot heden. Ik word moe van. Dit netjes en moet nog andere opgeruimd. Het gaat zo maar door. Hopelijk gaat alles snel nu overal opgeruimd :D

 24. Ja, m’n mans rommel opruimen is bijna een dagtaak, dus daar begin ik niet meer aan haha! Dat scheelt mij heel veel opruimen. Goede tip dus.

 25. Dingen bewaren omdat ik zo ‘ooit eens zou kunnen nodig hebben’ doe ik eigenlijk niet echt. Ik ben dan eerder iemand die te impulsief bepaalde (wss toch bruikbare zaken) weggooi! Oeps :-)

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.