Schuifspeldjes: gebruik jij ze goed? 4 veelgemaakte fouten!

schuifspeldjes

Als tiener wisselde ik jaarlijks van kapsel: mijn haar was net een jojo. Kort, lang, kort, lang. In de periodes dat ik mijn haar wanhopig weer lang wilde laten groeien, gebruikte ik graag schuifspeldjes om de boel in toom te houden.

Die haarspeldjes noemden we trouwens meestal 'spleetjes'.

Daar dacht ik toen niets van.

Schuifspeldjes altijd verkeerd gebruikt!

Maar wat blijkt nu?! Ik heb die haarspeldjes altijd verkeerd gebruikt! Je moet namelijk de geribbelde kant ónder doen. Voor mijn gevoel dus 'op de kop'. En de reden hiervoor is dat het geribbelde gedeelte dan meer grip heeft op je haar. Eigenlijk heel logisch dus.

Het rare is dat schuifspeldjes met een bloemetje of een andere versiering verkeerd gebruik promoten: zo'n ornamentje zit namelijk aan de geribbelde kant!

Haar vastzetten met schuifspeldjes

In onderstaand filmpje wordt uitgelegd hoe je met slechts één haarspeldje je haar kunt opsteken!

Schuifspeldjes: veelgemaakte fouten

Blijkbaar ben ik niet de enige die dit eenvoudige haarspeldje verkeerd gebruikte. Op de website van Elle noemen ze een aantal veelgemaakte fouten.

 1. De geribbelde kant niet onder doen.
 2. De kleur past niet bij je haar. Blijkbaar is het idee dat je zo'n schuifspeldje niet mag zien. Dus dan is het belangrijk dat de kleur past bij je haarkleur. Maar goed, dat is ook wel een kwestie van smaak vind ik.
 3. Bobby pins gebruiken waarvan dat bolletje aan het eind heeft losgelaten. Dan moet je ze eigenlijk weggooien, want ze kunnen dan je haren beschadigen.
 4. Teveel haar proberen vast te steken met 1 speldje.

N.B. Ik vind het vaak pijnlijk om zo'n speldje uit te doen. Er blijven altijd wat haren in steken en dat doet zeer!

Schuifspeldjes kopen

Je kunt deze haarspeldjes bijna overal wel kopen. Denk aan drogisterijketens maar ook aan de supermarkt zoals Albert Heijn. Bij de Action koop je er maar liefst 72 voor 99 cent! Duur zijn ze dus niet.

Je kunt overigens ook zoeken op bobby pins. Dat is de Engelse benaming voor deze haaraccessoire.

Inspiratie: 8 kapsels met 'bobby pins'

Yana Irbe benadrukt ook dat de geribbelde kant omlaag moet!

Leestips

Gebruik jij schuifspeldjes voor je haar of voor het haar van je dochter?

Similar Posts

14 Comments

 1. nou dat lukt mij echt niet met het dikke en nogal springerig en wilde haar waarmee oudste dochter en ik gezegend zijn, een zo'n speldje, whahahahahahaMaar t zier er leuk uit dat wel ;-)

 2. Ik heb bijna 20 jaar geleden (oeps, ik word oud) op de kapperschool gezeten en dan moesten we ook kapsels opsteken en wij gebruikten deze speldjes zoals jij ze ook gebruikt. Dus met de gladde kant naar beneden. Ik heb dan ook nooit geweten, en school dus ook niet, dat dat niet juist is. Het is ook veel makkelijker om het op onze manier te doen, zeg maar.

 3. Ik gebruik ze soms als mijn haar voor mijn ogen zit en het me irriteert omdat ik moet schoonmaken of zo iets. Maar 10 minuten later gooi ik ze er weer vloekend uit en zet een pet op mijn hoofd of zo.

 4. Eerlijk gezegd geloof ik er nix van dat de ribbels naar beneden moeten, dan steekt dus het opstekende eindje altijd ergens vervelend in je hoofdhuid.

  Ik kocht laatst schuifjes, zoals ze ze hier in het zuiden noemen, bij de Jumbo, omdat ik een asymetrische staart wilde en er steeds een bosje haar uit bleef glijden.
  Dat heb je met lang stijl haar.
  Die schuifjes waren met 1x gebruik totaal uitgebogen.
  Dus ik ga weer terug naar de clipjes.

  1. Het komt weer helemaal in hoor! Mijn odchter van 12 gebruikt ze. Scheve scheiding en dan een hele rijd ( 4 ofzo) schuifjes. Maar welke kant ze boven doet. Ik zal voor je kijken.

  2. Beetje haarlak eroverheen spuiten. Of droogshampoo.. dan blijven de speldjes beter zitten

 5. Apart zeg, mn kapper doet het bij mij zoals ik zelf ook altijd doe, ribbels boven. Ik gebruik zelf ook altijd de stroeve schuifjes. Als je die eenmaal hebt gebruikt wil je de gladde niet meer, ideaal. Ze zijn iets duurder dan de gladde, maar door het fijne effect heb je er minder van nodig ook..

 6. Ik vind het al zo leuk dat het schuifspeldje eigenlijk Bobby Pin heet. Maar de ribbeltjes gingen altijd boven ook bij de Grace Kelly rol van oma.

  1. Ja leuk hè?! Ik vind Bobby Pin ook zo'n grappige naam. Ik heb het eens even opgezocht, want ik dacht dat dit schuifje dan misschien wel door ene mevrouw Bobby Pin is bedacht, maar dat is niet zo.

   De Bobby Pin kwam op toen vrouwen hun haren in een boblijn gingen dragen. De Bobby Pin werd gebruikt op de boblijn in het gareel te houden.

 7. Ik gebruik bijna dagelijks een schuifspeldje in mijn haar, maar ook altijd met de gladde kant beneden. Kan me niet voorstellen dat andersom prettig zit, maar ik ga het morgen proberen!

 8. Krijg ik ook een dochter bij het filmpje waarop ik het mag uitproberen? Die van mij begint al te huilen als ik haar haren kam. Ik mag een half staartje maken en heeeel soms een paardenstaart. Het idee van opsteken geeft nog meer tranen. Maar dit idee is zo gaaf!!!!

 9. Dat verhaal van de haarspeldjes is klets. Als je versierde schuifspeldjes koopt zit de versiering aan de kant van de knik. Volgens het verhaal hier zou dat dan andersom moeten zijn

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.