Grijs worden: 7 x hoe doe je dat een beetje elegant?

grijs wordenGrijs worden.

Grijze haren krijgen is een teken dat je ouder wordt. Niks mis mee, maar toch bedekken veel vrouwen hun (eerste) grijze haren onder een laagje haarverf. In Saar magazine kwam ik een artikel tegen over grijs worden getiteld: ‘En toen werd ik grijs’. Ik vond dat erg interessant!

Want hoe kun je het beste grijs worden? Ik weet natuurlijk ook wel dat grijs worden vanzelf gaat, maar hoe kom je optimaal door de overgangsfase van half grijs naar helemaal grijs?

Van lange bruine haren naar kort en grijs

Mariëtta, de schrijfster van het artikel, ging van lange, bruin geverfde haren naar een kort, grijs kapsel. Aanleiding was het feit dat haar haren begonnen uit te vallen door het jarenlange verven met haarverf.

Via een vriendin kwam ze bij een kapper die zich had gespecialiseerd in het verven van vrouwen die wilden stoppen met verven. Maar het hele proces zou 2 jaar duren, en kostte maar liefst 200,- per 6 weken. En al die tijd zou Mariëtta’s haar beschadigd blijven. In een impuls zei ze: ‘Knip het maar kort.’

Terugkijkend daarop schrijft Mariëtta:

‘Mijn advies aan de lezers die hetzelfde overwegen: niet doen! Je bent van het ene op het andere moment een totaal ander mens.’

De óvergang van geverfd naar grijs haar is het probleem

Volgens Mariëtta is het vooral de overgangsfase van geverfd naar grijs haar die het probleem is. Als je 10 centimeter grijze uitgroei hebt, ben je volgens haar net ‘een toverbal’. Inmiddels heeft Mariëtte weer lang en gezond haar, maar dan grijs. Dat duurde twee jaar.

7 x Grijs worden makkelijker maken

Er zijn diverse artikelen te vinden over grijs worden, en hoe je de lastige overgangsfase door kunt komen. Hieronder de meest genoemde aanpakken:

 1. Stop gewoon met verven, en laat je haar natuurlijk uitgroeien.
 2. Laat de uitgroei een paar centimeter groeien, en laat het vervolgens radicaal kort knippen.
 3. Nog radicaler: scheer alles af.
 4. Wil je je haren niet afknippen? Laat de uitgroei 6 tot 8 weken ontstaan. Zo wordt goed duidelijk wat je natuurlijke haarkleur is, en de uitgroei is nog te doen. Vervolgens vraag je de kapper om high- en lowlights aan te brengen in de kleur van je originele haarkleur. Dit houd je net zolang vol tot je helemaal grijs bent.
 5. Heb je je haren altijd heel donker geverfd? Dan kun je het laten ontkleuren bij de kapper en er een ‘asblonde kleurspoeling’ over heen laten doen.
 6. Je hebt tegenwoordig ook allerlei uitgroeisprays. Die spuit je op je grijze haren, en dat blijft dan zitten tot de volgende wasbeurt.
 7. Blended grey wil zeggen dat jouw natuurlijke haarkleur wordt gemixt met grijstinten. Je probeert dan dus niet meer je grijze haren te verven, maar verwerkt ze als het ware in je haren. Dat kan met een zogenoemde balayage of met high lights. Blended grey wordt aangeprezen als een mooie tussenoplossing naar helemaal natuurlijk grijs worden.

Wat heb ik nu geleerd over grijs worden?

Op dit moment verschijnen mijn grijze haren vooral bij de slapen. Ik ga in ieder geval mijn haren niet verven met permanente verf, want dan krijg ik dat gedoe met uitgroei. Als je eenmaal begint met verven, is de weg terug erg lastig. Daar heb ik geen zin in. Op dit moment gebruik ik bij tijd en wijle een kleurspoeling die je in 6 weken weer uit je haar wast. Die koop ik bij de DM drogist in Duitsland voor een habbekrats.

Maar eerlijk gezegd spreekt methode 1 voor grijs worden me het meest aan: gewoon maar laten gebeuren, en geen gedoe.

8 manieren om mooi grijs te worden

In onderstaand filmpje spreekt een knappe zilverharige vrouw over grijs worden. Ze geeft 8 manieren om de transitie naar grijs haar zo makkelijk mogelijk te maken en

Grijs worden samenvattend

Grijs worden gaat vanzelf, maar de periode waarin je half grijs – half niet grijs bent vinden veel vrouwen lastig. Je kunt ervoor kiezen om je haar gewoon radicaal kort te knippen, dan ben je er in één keer vanaf. Maar wil je dat liever niet, dan kun je in overleg met je kapper langzaam maar zeker je haarkleur aanpassen aan het grijs. Zo verloopt de overgang naar grijs haar soepeler.

Het goede nieuws is dat, eenmaal helemaal grijs, je er prachtig uitziet.

Op Plusonline staat ook een handig stappenplan voor mooi grijs worden vind ik.

Wat als je liever niet grijs wilt worden?

Toch zijn er ook goede redenen om (nog) niet grijs te willen worden. Voor mijzelf is een belangrijke reden dat grijs haar je onwillekeurig toch ouder doet lijken. Bij mannen vind ik grijzende slapen best mooi, maar bij mezelf? Niet zo erg. Om die reden gebruik ik toch regelmatig een haarspoeling of haarverf om de eerste grijze haren te verdoezelen.

En collega blogger Rachel vindt grijs haar simpelweg onverzorgd staan.

Lees ook mijn post over zelf een scrunchie maken!

Hoe denk jij over grijs worden? En over haren verven?

Similar Posts

77 Comments

 1. Oeh!! Kaal scheren, brrrrt mag er niet aan denken. Ik ben bija 32 en voorlopig geen grijs haar te zien. Maar ik kleur mijn haar blond en ik heb dat ook al gedacht: je ziet enkel aan je uitgroei of je grijs begint te worden. Ik denk dat ik het gewoon blijf kleuren tot ik me een omaatje voel hahaha

 2. Kaal scheren is wel erg drastisch, ik word al van men 18 grijs aan de zijkant. Ik zou graag volledig grijs worden maar helaas de natuur wil niet mee haha :-)

 3. Dat gedoe met uitgroei is dus waarom ik nog steeds niet begonnen ben met verven. Ja, ik word grijs, maar ik wil gewoon niet over een x aantal jaar dat gedoe met stoppen met verven. Tot nu toe gaat de natuur dus z’n gang. En de ene dag valt het grijs meer op dan de andere;).

 4. Ik heb al vanaf dat ik 25 was, grijze lokken en eerst verfde ik het altijd, maar ineens was ik dit zat en knipte het kort. Het grijs stond prima, Ik durfde het niet meer te laten groeien, maar nu doe ik dat toch weer en ook nastaat d grijze lokken eigenlijk prima. Zelfs zo dat men me wel eens vraagt of ik dit expres heb gedaan :)

 5. Mijn haar is nu een mix van middenblond met grijs/wit. Het ziet er veel beter uit dan toen ik nog niet grijs werd, steviger ook.Er is mij wel gevraagd of ik het zo heb laten verven !! Ik heb dus echt mazzel. En laat het gewoon grijs worden zo.

 6. Ik ben grijs geworden na chemo toen mijn haar weg was en grijs terug kwam,het was wennen in het begin maar om op mijn leeftijd nog terug met verven beginnen zag ik niet meer zitten

 7. Toen ik 44 was ben ik gestopt met het verven van mijn korte haar.In de vakantietijd mijn haar flink laten uitgroeien,daarna de rest laten blonderen en zo had ik al snel een grijze haardos, waar ik nooit spijt van heb gehad.Na 8 jaar krijg ik nog regelmatig complimenten over mijn haarkleur en de vraag of het mijn eigen kleur is.

  1. Hier net zo. Alleen maar complimenten én de vraag waar ik mijn haar laat kleuren. Grote verbazing als ik zeg dat het puur natuur is.

 8. Een tijd terug ook gestopt met de grijze lokken rond mijn slapen (alleen daar eigenlijk) te kleuren (deed dat altijd zelf) en dat bevalt prima. Niet kort laten knippen, maar inderdaad kijken hoe je speels naar een andere (grijs) kleur kan toegroeien. Las in Saar ook een artikel van een journalist die het totaal niet beviel dat grijze haar en dus toch maar weer ging verven.

  Denk ook aan wat voor kleur kleding goed past bij je nieuwe kleur haar. Als je altijd chocoladebruin haar had en nu grijs is je uitstraling anders.

  1. Helemaal mee eens, als je ouder wordt vind ik het belangrijk om er verzorgd uit te zien en je niet te laten verslonzen.

 9. Een vrouw die zwanger is/wil worden wordt geadviseerd om de haren niet meer te verven. Dit omdat de kleurstoffen via de huid in de bloedbaan komen en naar de foetus gaan. Als dat zo is wat doet het dan bij de mensen die jarenlang hun haren verven.. de huid van het hoofd neemt het op, gaat via de fijne bloedvaten van de hersenen naar de grote bloedvaten..

  Daarnaast is het een hele zware belasting voor het water en waterzuivering, waar ze weer drinkwater van maken.

  Ik ben er van overtuigd dat het verven van het haar eerder grijs laat worden. Ik kom uit een gezin met 5 meisjes. Ik ben als enige nooit begonnen met verven. Mijn zussen waren allemaal voor hun 40e grijs. Ik ben nu 60 en heb wat grijze haren bij de oren. Ik vind het prima en voel me helemaal niet ouder dan mijn geverfde zussen.

 10. Ik verf het al jaren goudblond, Ik ben 51 en mijn uitgroei valt niet zo op (gekken grijzen niet) ik vind maar bij weinig vrouwen het natuurlijke grijze haar mooi, het maakt gewoon oud vind ik.

 11. Ik ben aan de voorkant wit(grijs), aan de achterkant niet. Aan de achterzijde heb ik nu geblondeerde hele dunne plukjes er tussen. Daardoor is het verschil met voor kleiner. En nu wachten tot ik volledig wit ben.

 12. Vooral als iemand een warme haarkleur heeft is het een vreemd contrast met grijze haren erdoorheen. Dat grijs betekent dat je ouder wordt is een beetje een misvatting. Er zijn veel vrouwen die in hun twintigerjaren al grijs worden. Ikzelf (39) heb nog geen grijze haren, mijn moeder (62) ook nog niet veel, dus hopelijk erfelijk belast.

  Ik denk dat je juist met verf een mooie overgangsperiode kan creëren om van je eigen haarkleur mooi naar grijs te gaan. Wat ik echt heel lelijk vind is vrouwen die met pakjes hun oude haarkleur willen vasthouden en dan zo’n massief kapsel krijgen in één (te) donkere kleur. Kleur is complex, het advies van een goede kapper is hier heel waardevol. Maar ja, daar moet je wel in willen investeren.

  Ik vond het trouwens leuk om te zien dat Carry Tefsen een stuk mooier is met grijswit haar, dan met dat enge rode.

 13. Ik ben bijna 58 en nog geen grijs haartje te bekennen. Nog nooit geverfd en ook niet van plan om dat te gaan doen denk ik. Mijn man echter is al vanaf zijn 24ste steeds grijzer aan het worden. Er wordt inderdaad anders tegen grijze mannen aangekeken dan tegen vrouwen volgens mij

 14. Ik ken verschillende oudere dames die hun haar niet meer kleuren en het gewoon grijs hebben laten worden. Vaak in combinatie met het eerst (as)blond te verven. Ik vind het altijd prachtig staan!

 15. Het hangt er ook van af of je warme of koele ondertonen in je haar hebt. En of je mooi verspreid grijs wordt. Mijn zus heeft prachtig peper en zout haar, heel schitterend. Ikzelf heb alleen een witte kuif, dat is toch minder attractief.
  Voor vergrijzen is er geen one size fits all.

 16. Mooi grijs is niet lelijk, maar begrijp wel dat het een gevoelig punt is.
  Ik ben blond en heb veel grijs, maar door de blonde kleur zie je het niet echt snel. Hans

 17. Heb mijn haar wel eens geverfd, niet omdat ik grijs werd maar omdat ik een ander kleurtje wilde.
  En als, ik ben het nog helemaal niet, maar als ik grijs word laat ik het lekker zijn gang gaan.

 18. Mijn eerste witte haren kreeg ik toen ik 26 was. Nu (46) heb ik veel aan de voorkant en zijkant. Het maakt me heel oud en bleek omdat ik van nature heel donkerbruin, bijna zwart haar heb. Als ik het te lelijk vind, verf ik het met henna, rood of donkerbruin. Dan heb je je niet de nadelen van permanente verf en het lijkt natuurlijk. Ook hoef je het niet vaak te verven, 4 x per jaar of zo.

 19. Ik heb alle kleuren van de regenboog in mijn haar gehad maar altijd gezegd, zodra ik grijs word, stop ik met verven.

  Ondertussen ben ik al jaren geleden gestopt met verven, maar met het grijsworden wil het niet zo lukken.
  Nou ja, ik ben blij met mijn eigen kleur.

 20. Ja inderdaad, grijs haar is de trend. Maar half grijs begrijp wel dat dat het lastig maakt, dan kan je niet zonder haarverf. Fijme tips geef je.

 21. Grijs kan best heel mooi zijn, maar ik vind mezelf er nog wel te jong voor en gebruik dan ook regelmatig een kleurspoeling om de grijze haartjes te verdoezelen.

 22. Ik snap niet wat vrouwen met haar hebben. Ik heb kort en inmiddels grijs haar waar nog nooit verf aan te pas is gekomen. En ik heb nog nooit iemand een opmerking over mijn haar horen maken…

 23. Ik heb zelf al een paar grijze haartjes maar ik ga het echt niet verven of kort knippen haha. Misschien jaren later dat ik het dan grijs ga verven, maar voorlopig lekker zo laten.

 24. Dit artikel komt op het juiste moment. Ik heb mijn haar net weer geverfd en word al aardig grijs, zag ik aan de uitgroei. Ik ben bang dat asblond mij niet staat misschien is lichte stroken een goede optie. Ik denk er nog even over na.

 25. Hier gelukkig nog lang niet grijs, maar sla de trend van mn lieve moeder in en ga het dan ook verven haha..

  Al vind ik grijs worden helemaal niet erg.. wellicht vind ik het dan wel mooi en laat ik het zo?

 26. Ik heb bayalage in mijn haar, maar nu begin ik toch weer grijze haren te zien bij de uitgroei. Over een tijdje maar weer laten verven.

 27. Ik ben juist kort geleden begonnen met verven. Toen ik jong was verfde ik amper, ik geloof 2 of maximaal 3 keer gedaan tot mijn 45ste. Maar dit jaar, nu ik dus 45 ben, kreeg ik opeens enorme moeite met mijn grijze haren. Zit ook vooral bij mijn slapen en ik vind dat het me veel ouder maakt dan ik me voel (wil voelen?) en ik vind het ook onverzorgd overkomen. Dus ik ben gaan verven. Ik verf nu eens in de 2 à 3 maanden. Voorlopig ben ik er ok mee en dan kijk ik volgend jaar weer hoe ik me voel ;)

 28. Ik dacht dat ik al had gereageerd op dit artikel, maar ik zie mijn reactie er niet tussen staan… misschien heeft iemand anders onlangs over hetzelfde onderwerp geschreven en ben ik in de war. Enfin.

  Al vanaf mijn tienerjaren ben ik grijs. Niet grijs grijs. Maar met de jaren een paar sliertjes erbij en vanaf mijn 20ste kwamen er steeds meer bij. Inmiddels ben ik 40 en ben ik grijs. Ik verf mijn haar. Ik ben er nog niet aan toe om mijn grijze manen te tonen. Het is wel een gedoe om 6-wekelijks naar de kapper te gaan, maar ik doe het toch.

 29. Hier een enkele grijze haar (die gek genoeg alleen mijn dochter opvalt). Maar ik ga ook voor optie 1, hoor. Wat een gedoe, zeg. Maar ik kan me wel voorstellen dat je er iets aan doet als je heel jong al grijs wordt.

 30. Ik ben 59 en heb mijn (blonde en heel lange) haar gewoon helemaal natuurlijk grijs laten worden, het is nu een mengeling van grijs en blond, nergens een rare overgang, ziet er heel natuurlijk uit. grijs worden vind ik een interessant proces om te volgen, en ik vind nu mijn haar grijzer ipv blonder is veel zachter van kleur, en het past perfect bij de kleur van mijn huid. Ik ben blij met grijs haar, ik pieker er niet over het te verven. IK ben in 35 jaar niet naar de kapper geweest en ben dat nu ook niet van plan, dat geld en dat tijdverlies :-)

 31. ik verf mijn haar al sinds mijn tienertijd met henna. Ik heb veel haar en henna is goed voor je haar. Het zorgt voor een mooie glans en is gezond voor je haar. Inmiddels ben ik 40 jaar verder, en de henna pakt niet goed meer. De lokken langs mijn gezicht zijn na 1 wasbeurt weer wit. Ik verf het sinds 2 jaar met henna bruin. Maar deze kleur wordt dof. Ik wil stoppen met henna, want het gaat niet meer. Wel zie ik er enorm tegenop: tegen het uitgroeien van de henna. Misschien laat ik het wel kort knippen. Mijn moeder heeft mooi grijs haar. Misschien krijg ik dat ook wel. Maar eerst………

  1. Dat heb ik inderdaad ook altijd begrepen: dat je haren een plezier doet met henna. Wat jammer dat het nu niet meer goed pakt. De periode van uitgroei lijkt mij ook lastig om te overbruggen.

 32. Makkelijk praten als er enkele grijze haren tussen je lichte haardos tevoorschijn komen! Ik verf mijn donkerbruine/zwarte haren al zo’n 40 jaar, eerst voor de variatie en de laatste decennia gewoon omdat het grijs wordt en ik de uitgroei (een landingsbaan voor een Boeing bovenop mijn kruin!) heel erg lelijk vind. Nu in de corona tijd en veel in huis opgesloten zitten, heb ik het enkele maanden laten uitgroeien. Als ik een uitje had dan gebruikte ik een spray of een haar-mascararoller voor de uitgroei. Ik heb morgen een afspraak bij de kapper om mijn krullenbol een stukje korter te knippen (niet té kort!) en highlights te zetten zodat het natuurlijk kan uitgroeien. Ik vind het heel eng, want niemand geeft me mijn 61 jaar en iedereen denkt dat ik mijn natuurlijke haarkleur nog heb. Maar ik wil van dat constante verplichte verven af zonder een Ma Flodder te zijn.

 33. Ik ben sinds 3 maanden mijn haar aan het laten uitgroeien. Helaas moest ik wel. Heb jaren mijn haar geverfd. Maar de kwaliteit van mijn haar holde achteruit door een chemo kuur en immuuntherapie. Gelukkig viel het niet uit. Maar toen ik op internet de bijwerkingen zag, stond daar dat ik mijn haar niet mocht verven tijdens mijn behandeling. Toen ik advies ging inwinnen bij een kapsalon die voornamelijk met natuurlijke producten werkt, kreeg ik te horen dat ik tot zes maanden na mijn laatste behandeling mijn haar niet mocht verven. Dus helaas geen andere mogelijkheid dan laten uitgroeien. Gelukkig is het geverfde deel behoorlijk opgelicht van donker blond naar licht blond. Ik zou pas in november weer mogen verven. Maar ga ik niet doen. Als de ziekte de kop weer opsteekt, die kans is er, moet ik weer immuuntherapie hebben en stoppen met verven. En misschien staat grijs haar mij wel heel mooi. De kleuren van mijn kleding een beetje aanpassen. Geen beige en bruin meer. En met twee keer per dag borstelen gaat het grijze haar ook mooi glanzen.

  1. Dankjewel voor je ervaring Marja! Ik kan me voorstellen dat je aan verven dan liever niet meer begint, en gaat voor een duurzamere oplossing. Fijn dat het geverfde deel van je haar al wel lichter is geworden. Anders lijkt de uitgroei me zo lastig….

   1. Dank je voor je reactie. Ik had best wel moeite met het idee van grijs haar. Maar op mijn leeftijd is grijs haar heel normaal. Toen ik mijn haar nog donkerblond verfde, werd ik vaak 10 jaar jonger geschat. En dat is heel leuk als je 70 plus bent. Ik heb gelukkig een heel gladde huid met weinig rimpels. Dus ik zal zeker niet ouder geschat worden.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.