Grijs worden: de ultieme gids! Met updates van mijn transitie naar grijs t/m augustus 2023

grijs wordenGrijs worden.

Grijze haren krijgen is een teken dat je ouder wordt.

Niks mis mee, maar toch bedekken veel vrouwen hun (eerste) grijze haren onder een laagje haarverf. In Saar magazine kwam ik een artikel tegen over grijs worden getiteld:

‘En toen werd ik grijs’.

Ik vond dat erg interessant!

Want hoe kun je het beste grijs worden? Ik weet natuurlijk ook wel dat grijs worden vanzelf gaat, maar hoe kom je optimaal door de overgangsfase van half grijs naar helemaal grijs? Wat doe je bijvoorbeeld als je grijze uitgroei bij donker haar hebt?

Van lange bruine haren naar kort en grijs

Mariëtta, de schrijfster van het artikel, ging van lange, bruin geverfde haren naar een kort, grijs kapsel. Aanleiding was het feit dat haar haren begonnen uit te vallen door het jarenlange verven met haarverf.

Via een vriendin kwam ze bij een kapper die zich had gespecialiseerd in het verven van vrouwen die wilden stoppen met verven. Maar het hele proces zou 2 jaar duren, en kostte maar liefst 200,- per 6 weken.

En al die tijd zou Mariëtta’s haar beschadigd blijven. In een impuls zei ze: ‘Knip het maar kort.’

Terugkijkend daarop schrijft Mariëtta:

‘Mijn advies aan de lezers die hetzelfde overwegen: niet doen! Je bent van het ene op het andere moment een totaal ander mens.’

De óvergang van geverfd naar grijs haar is het probleem

Volgens Mariëtta is het vooral de overgangsfase van geverfd naar grijs haar die het probleem is. Als je 10 centimeter grijze uitgroei hebt, ben je volgens haar net ‘een toverbal. Inmiddels heeft Mariëtte weer lang en gezond haar, maar dan grijs. Dat duurde twee jaar.

7 x Grijs worden makkelijker maken

Er zijn diverse artikelen te vinden over grijs worden, en hoe je de lastige overgangsfase door kunt komen. Hieronder de meest genoemde aanpakken:

 • Stop gewoon met verven, en laat je haar natuurlijk uitgroeien.
 • Laat de uitgroei een paar centimeter groeien, en laat het vervolgens radicaal kort knippen.
 • Nog radicaler: scheer alles af.
 • Wil je je haren niet afknippen? Laat de uitgroei 6 tot 8 weken ontstaan. Zo wordt goed duidelijk wat je natuurlijke haarkleur is, en de uitgroei is nog te doen. Vervolgens vraag je de kapper om high- en lowlights aan te brengen in de kleur van je originele haarkleur. Dit houd je net zolang vol tot je helemaal grijs bent.
 • Heb je je haren altijd heel donker geverfd? Dan kun je het laten ontkleuren bij de kapper en er een ‘asblonde kleurspoeling’ over heen laten doen.
 • Je hebt tegenwoordig ook allerlei uitgroeisprays. Die spuit je op je grijze haren, en dat blijft dan zitten tot de volgende wasbeurt.
 • Blended grey wil zeggen dat jouw natuurlijke haarkleur wordt gemixt met grijstinten. Je probeert dan dus niet meer je grijze haren te verven, maar verwerkt ze als het ware in je haren. Dat kan met een zogenoemde balayage of met high lights. Blended grey wordt aangeprezen als een mooie tussenoplossing naar helemaal natuurlijk grijs worden.

Wat heb ik nu geleerd over grijs worden?

Op dit moment verschijnen mijn grijze haren vooral bij de slapen. Ik ga in ieder geval mijn haren niet verven met permanente verf, want dan krijg ik dat gedoe met uitgroei.

Als je eenmaal begint met verven, is de weg terug erg lastig.

Daar heb ik geen zin in.

Op dit moment gebruik ik bij tijd en wijle een kleurspoeling die je in 6 weken weer uit je haar wast. Die koop ik bij de DM drogist in Duitsland voor een habbekrats.

Maar eerlijk gezegd spreekt methode 1 voor grijs worden me het meest aan: gewoon maar laten gebeuren, en geen gedoe.

8 manieren om mooi grijs te worden

In onderstaand filmpje spreekt een knappe zilverharige vrouw over grijs worden. Ze geeft 8 manieren om de transitie naar grijs haar zo makkelijk mogelijk te maken en

Wat als je liever niet grijs wilt worden?

Toch zijn er ook goede redenen om (nog) niet grijs te willen worden. Voor mijzelf is een belangrijke reden dat grijs haar je onwillekeurig toch ouder doet lijken.

Bij mannen vind ik grijzende slapen best mooi, maar bij mezelf? Niet zo erg. Om die reden gebruik ik toch regelmatig een haarspoeling of haarverf om de eerste grijze haren te verdoezelen.

En collega blogger Rachel vindt grijs haar simpelweg onverzorgd staan.

Lees ook mijn post over zelf een scrunchie maken!

Haar grijs laten worden: rolmodellen

Toen ik opgroeide had je twee soorten oma’s: de soort met zo’n krullenpermanent, en de soort met een knotje. Ik had er van allebei één!

Mijn kinderen hebben een oma met kort geknipt grijs/wit haar. Oma’s met krullenpermanent zijn er geloof ik helemaal niet meer, en met een knotje zie ik ze ook nog maar zelden.

Soms denk ik wel eens na over hoe ik hoop oud te worden, afgezien van ‘in goede gezondheid’ natuurlijk.

Deze week las ik een interview met Mensje van Keulen met een foto van haar er bij, en toen dacht ik: ‘Zo wil ik er later ook wel uit zien!’ Met nog steeds lang, krullerig haar.

Weliswaar grijs, maar toch niet te meisjesachtig. Zo ben ik toch nog mezelf, alleen in een oudere versie! Zo wil ik wel ouder worden. Rolmodellen voor mooi grijs worden zijn voor mij Andie McDowell en Mensje Keulen.

Update: ik ga mijn haren grijs laten worden!

Inmiddels heb ik besloten om mijn haren grijs te laten worden, en ze niet meer te verven. Zie ook mijn post: Grijze haren.

Zal ik wel of zal ik niet?

In juni 2022 was mijn laatste keer verven. Ik laat regelmatig foto’s zien van mijn vooruitgang!

Grijs worden september 2022

grijs worden transitie

Op de dag dat mijn leven compleet veranderde, had ik de dinsdag ervoor een post ingepland voor woensdagmiddag over grijs haar.

Die ging gewoon live, terwijl ik heel ergens anders was.

Letterlijk en figuurlijk.

De post ging over het onderwerp grijs worden. Ik vroeg me af of ik mijn haren grijs zou laten worden of dat ik het toch weer zou verven.

Grijs haar: van probleem naar kans

Inmiddels zijn we 4 weken verder sinds die blogpost. Ik heb mijn haren nog NIET weer geverfd. De laatste keer dat ik (zelf) mijn haren verfde was op 19 juni.

Ergens vind ik het ook wel een mooie markering van de dag dat alles anders werd. Bovendien is nu mijn nieuwsgierigheid gewekt!

Hoe zullen mijn grijze haren eruit zien?

Ergens doet het me denken aan Berthold Gunsters omdenken van problemen. Volgens hem is een teken van het succesvol omdenken van een probleem, dat je er juist meer van wilt hebben.

Nieuwsgierig: grijze uitgroei bij donker haar

Sinds ik heb besloten dat ik mijn haren niet meer ga verven, voel ik een zeker ongeduld. Ik kan bijna niet wachten tot er meer grijze haren zichtbaar worden!

In plaats van dat ik verzucht: ‘Ik zie steeds meer grijze haren. Ik moet het verven!’ denk ik nu: ‘Oh leuk! Het wordt al meer! Ik ben benieuwd hoe het zich verder ontwikkeld.’

grijs worden

Grijze uitgroei na 11 weken

Grijs haar transitie op Huisvlijt

Omdat ik heb ontdekt dat ik het zelf erg leuk vind om te zien hoe andere vrouwen grijs worden, dacht ik dat het misschien wel leuk is om mijn ‘transitie’ naar grijs op Huisvlijt te delen. Mijn plan is om elke maand een foto te plaatsen met een update.

November 2022

grijs worden

Dat grijs worden gaat langzaam zeg!

Ik moet steeds aan Berthold Gunster denken die zegt dat als je een probleem omdenkt je er meer van wilt hebben. Ik geloof dat ik het probleem van mijn grijze haren iets te goed heb ‘omgedacht’.

Nu ik mijn grijze haren omarm, vind ik het namelijk zwaar tegenvallen hoeveel ik er van heb en krijg!

Grijs worden 17 weken update

Hieronder een foto om het povere resultaat na ± 17 weken te laten zien.

grijs worden

Mijn man heeft me al wel ‘een oud vrouwtje genoemd’.

Maar weet je… het is zooo raar, dat helpt dan weer helemaal niet ; )

Grijs haar versnellen

Er zijn ook mensen die denken: ‘Als ik dan toch grijs word, dan maar snel!’ En je kunt grijs haar versnellen als je dat wilt.

Bijvoorbeeld door bij de kapper je haren grijs te laten verven. Een andere methode is om je hoofd gewoon praktisch kaal te scheren zodat je meteen alleen nog maar grijs haar hebt.

Transitie naar grijs haar in beeld

grijze haren krijgen

Grijze haren krijgen we allemaal.

De één wel een stuk jonger dan de andere.

Een vriendin van mijn kreeg bijvoorbeeld al grijze haren toen ze pas in de twintig was. Zelf kreeg ik mijn eerste grijze haren ergens in de veertig. De gemiddelde leeftijd ligt ergens tussen de 30 en 35 jaar.

Transitie naar grijs haar: wat ik tot nu toe heb geleerd

 1. Lichtval maakt enorm veel uit! Ik heb een paar foto’s op Huisvlijt gezet van mijn grijze haren. Die foto’s maakte mijn dochter Teuntje in de keuken. Daarop zie je eigenlijk heel weinig grijze haren. Maar als ik tijdens het hardlopen buiten een foto maak, dan is er ineens wel heel veel grijs!
 2. Ik dacht dat grijze haren krijgen betekende dat mijn haar egaal lichtgrijs zou worden. Maar ik heb ontdekt dat grijs ook best donker kan zijn. Er zijn vele tinten grijs ; )

Haar grijs laten worden in beeld 2022 – 2023

2 september

Screenshot 2022 11 03 at 12.34.43

6 september

Screenshot 2022 11 03 at 12.33.14

10 september

Screenshot 2022 11 03 at 12.41.35

28 september

Screenshot 2022 11 03 at 12.44.04

3 oktober

Screenshot 2022 11 03 at 12.45.22

12 oktober

Screenshot 2022 11 03 at 12.47.19

19 oktober

Screenshot 2022 11 03 at 12.49.59

20 oktober

Screenshot 2022 11 03 at 12.50.58

18 november

IMG 7275 1

15 december 2022

grijs worden

29 december 2022

Het blijft bizar hoeveel lichtval doet!

IMG 8240

21 januari 2023

grijze haren krijgen

22 januari 2023

grijze haren

Zondag 29 januari 2023

grijze haren krijgen

10 februari 2023

Nee ik moet niet nodig naar de kapper, dit is een keuze ; )

Inmiddels vind ik dat ik behoorlijk wat grijze uitgroei heb, en ziet het er niet meer uit alsof ik vergeten ben mijn wortels bij te werken. Net zoals je de eerste drie maanden van een zwangerschap soms niet weet of iemand wat is aangekomen of zwanger is, zo is het nu hopelijk duidelijk dat ik niet laks ben maar ervoor gekozen heb mijn natuurlijke kleur te laten groeien.

Het leuke vind ik dat ik mijn haar nu prima kan dragen met twee haarknippen. ‘Vroeger’ droeg ik meestal maar 1 haarknip omdat ik vond dat met twee haarknippen mijn grijze uitgroei zo snel zichtbaar werd. Nu me dat niet meer kan schelen is dat wel bevrijdend.

One year to the ear

In de Facebookgroep van mensen die hun haren niet meer verven doet de vuistregel: ‘One year to the ear’ de ronde. Dat wil zeggen dat het ongeveer 1 jaar kost voordat je natuurlijk haarkleur je oren bereikt. Ik ben goed op weg.

transitie naar grijs haar

grijze uitgroei

Op mijn achterhoofd heb ik veel minder grijs haar:

57a85930 0f63 4c87 afa9 91933e6f3e48

30 maart 2023

grijze haren krijgen

18 mei 2023

transitie naar grijs haar

25 mei 2023

grijs haar transitie

Ik zal deze post regelmatig aanvullen met nieuwe foto’s.

29 juli 2023

grijs worden

Hieronder een poging van mij om mijn eigen achterhoofd te fotograferen door op mijn kop te gaan hangen:

grijze uitgroei

6 juli 2023

grijs worden

24 augustus 2023

grijs worden

Grijs worden reacties

 • Dat gaat niet zo hard inderdaad. Maar dat geeft niet; kun je er mooi aan wennen. Toen mijn ex eens zei dat ik grijze haren kreeg, zei ik “Ik héb nog haar” :-) (Nicky)
 • Ik voel me een toverbal. Ben nu grijzer dan een paar maanden geleden. Ik was lichtblond van nature, werd steeds donkerder en dat ging ook vanzelf. Heb de fout gemaakt naar een kapper te gaan, die het blonde haar wegknipte en een paar happen uit mijn haardos wegnam waardoor ik nu ongelijke lengte heb. De kleur verdwijnt uit mijn haar, maar het wordt niet lichtblond zoals vroeger.
  Verf het blond, hoor ik zeggen. Maar hoe gaat dat er dan uitzien? Dan krijg je een lelijke uitgroei en net zo goed een kleurverandering. Misschien highlights, dacht ik. Dat kan ik zelf doen. Maar ik zag iemand die highlights liet zetten in zwart haar. Dat vond ik lelijk. Misschien moet ik maar gewoon de natuur laten beslissen wat het wordt. Als je haar niet geverfd is wordt niet alleen het nieuwe haar grijs, maar trekt de kleur langzaamaan uit de hele haren. Het ziet er anders uit dan de uitgroei van geverfd haar. In de spiegel kijkend weet ik niet of ik grijs of blond ben.
  Grijze haren zie ik, witte haren, blonde haren en donkerblonde haren. Maar hoe mijn huidige haarkleur omschreven moet worden weet ik niet. Het zal wel geleidelijk steeds grijzer worden of wit. Ik ben benieuwd hoe het gaat worden.(Vlierbloesem)
 • Jij wordt gemêleerd grijs, mijn zusje heeft dat ook. Ik werd grijs tot wit aan de voorkant, en dat ging steeds verder naar achteren. Hierboven zei iemand: asblond verven. Zoiets heb ik ook gedaan. (Judy)
 • Grijs worden hoort bij het leven. Ik heb er geen moeite mee. Iemand vroeg mij of ik mijn baard er niet af ging halen nu er grijs in kwam. Nou ja, waarom dan? (John)
 • Het staat je prachtig! Ik had best wel moeite met de eerste rimpel maar grijs worden; daar verheug ik mij wel op. Ik vind het zoooo mooi! (Claire)
 • Zo ziet het er bij mij ook uit! Bovenop meer dan onderaan, lekker zo laten en het wordt vanzelf een keer helemaal grijs. (Mevrouw Niekje)
 • Niet over nadenken, gaat allemaal vanzelf. (Sjoerd)
 • Dit is niet veel inderdaad. Toch grappig hoe snel je het dan nu toch gaat omarmen. (Naomi)
 • Word langzaam grijs, maar dat geverfde (vooral in één kleur, vaak zelf gedaan) vind ik echt nog goedkoper staan. Ik ben gewoon een zeikerd qua geld vrees ik. Het hoort erbij. Soit! (Paquita)
 • Hier hetzelfde probleem. Ik besloot twee!! jaar geleden om mijn haar te laten vergrijzen. Nu nog steeds ziet her er uit als het jouwe…Het is aan de achterkant zelfs donkerder geworden. Ik weet ook niet wat ik moet doen. Volgende week is het weer kapper tijd; misschien weet zij een oplossing. NB Ik ben net 72 geworden ;-0 (Dorien)
 • Grijs worden begint bij mij ook ietsje. Niet zoveel als jij. Maar grijs is mode. Niet slecht bij jou. Alleen je voelt wel anders haar. Verven doe ik allang niet meer. Ik vind algemeen slecht voor de haar en de huid. Fijne dag verder. (Yova)
 • Anderhalf jaar geleden heb ik dezelfde stap gezet. Toen heb ik wel mijn haren volledig laten kort scheren omdat ik gewoon terug mooie gezonde haren wou. Maar een weekje geleden heb ik ze terug geverfd, ik had gewoon weer zin in wat kleur en was wat uitgekeken op mijn natuurlijk grijze haren. (Evendelen.be)
 • Uiteindelijk komen we allemaal op dit punt,ik struggle ook al jaren met wel of niet,en iedere keer doe ik het wel,omdat je het gevoel hebt er jonger uit te zien,de maatschappij praat het je ook aan dat we eeuwig jong moeten blijven,op den duur moeten we gaan accepteren dat dat niet kan,en ouder worden is een enorme zegen van God. (Linda)
 • Toen de eerste coronamaatregelen begonnen ‘moest’ ik mijn haar verfen. Ik besloot dat niet meer te doen. Ik ben nu grijs maar niet knalgrijs. Ik vind het prima zo. Ik wil het nog wel mooi leren opsteken. (Jascha)
 • Kleur zelf al jaren mijn haren niet meer. Heerlijk! Maar echt grijs ben ik nog niet. (Neeltje)
 • In die tussenfase heb ik highlights gehad. Maar ik heb het pas uit laten groeien toen ik zeker wist dat ik (bijna) helemaal grijs was. Ik had op m’n 20e al grijze haren en vanaf m’n 30e verfde ik. Op m’n 50e besloot ik dat het genoeg was. Nooit spijt van gehad. (Hermieneke)
 • Ik verf al jaren niet meer. Het grijs staat me vele malen beter. Dik tevreden mee. Aangezien jij je haar lang draagt zal uitgroeien wel even duren. Het staat je vast goed. (Ferrara)
 • Ben blond door de zon en dan valt het grijs niet zo op ;) (Rebbeltje)

Lees ook deze posts over mijn reis naar grijze haren:

Haar grijs laten worden samenvattend

Je haar grijs laten worden gaat vanzelf. Het is de transitie naar grijs, oftewel de periode waarin je half grijs – half niet grijs bent die veel vrouwen lastig vinden.

Je kunt ervoor kiezen om je haar gewoon radicaal kort te knippen, dan ben je er in één keer vanaf.

Maar wil je dat liever niet, dan kun je in overleg met je kapper langzaam maar zeker je haarkleur aanpassen aan het grijs. Zo verloopt de overgang naar grijs haar soepeler.

Het goede nieuws is dat, eenmaal helemaal grijs, je haar er prachtig uitziet.

Op Plusonline staat ook een handig stappenplan voor mooi grijs worden vind ik.

Hoe denk jij over grijs worden? En over haren verven?

81 Comments

 1. Louloudi
 2. simonne
 3. Evi
  • MyriamC
 4. An
  • Mar
  • Mar
 5. Bieke
 6. Mar
 7. Suuz
 8. conny
 9. Amy
 10. anoniem
 11. Jouvence
 12. Mand
 13. Olga
  • Olga
 14. Beautyn0te
 15. Wanda
 16. Anja
 17. Frederique
 18. ingrid
 19. Gerd
 20. Mieke | Miek's Mind
 21. Connie
 22. Joke Hienekamp
 23. Marja
  • Marja Dijkman
 24. Ingrid
  • Ingrid Klerx

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.