Grijs worden: de ultieme gids! Met updates van mijn transitie naar grijs sinds 2022

grijs wordenGrijs worden.

Grijze haren krijgen is een teken dat je ouder wordt.

Niks mis mee, maar toch bedekken veel vrouwen hun (eerste) grijze haren onder een laagje haarverf. In Saar magazine kwam ik een artikel tegen over grijs worden getiteld:

‘En toen werd ik grijs’.

Ik vond dat erg interessant!

Want hoe kun je het beste grijs worden? Ik weet natuurlijk ook wel dat grijs worden vanzelf gaat, maar hoe kom je optimaal door de overgangsfase van half grijs naar helemaal grijs? Wat doe je bijvoorbeeld als je grijze uitgroei bij donker haar hebt?

Van lange bruine haren naar kort en grijs

Mariëtta, de schrijfster van het artikel, ging van lange, bruin geverfde haren naar een kort, grijs kapsel. Aanleiding was het feit dat haar haren begonnen uit te vallen door het jarenlange verven met haarverf.

Via een vriendin kwam ze bij een kapper die zich had gespecialiseerd in het verven van vrouwen die wilden stoppen met verven. Maar het hele proces zou 2 jaar duren, en kostte maar liefst 200,- per 6 weken.

En al die tijd zou Mariëtta’s haar beschadigd blijven. In een impuls zei ze: ‘Knip het maar kort.’

Terugkijkend daarop schrijft Mariëtta:

‘Mijn advies aan de lezers die hetzelfde overwegen: niet doen! Je bent van het ene op het andere moment een totaal ander mens.’

De óvergang van geverfd naar grijs haar is het probleem

Volgens Mariëtta is het vooral de overgangsfase van geverfd naar grijs haar die het probleem is. Als je 10 centimeter grijze uitgroei hebt, ben je volgens haar net ‘een toverbal. Inmiddels heeft Mariëtte weer lang en gezond haar, maar dan grijs. Dat duurde twee jaar.

7 x Grijs worden makkelijker maken

Er zijn diverse artikelen te vinden over grijs worden, en hoe je de lastige overgangsfase door kunt komen. Hieronder de meest genoemde aanpakken:

 • Stop gewoon met verven, en laat je haar natuurlijk uitgroeien.
 • Laat de uitgroei een paar centimeter groeien, en laat het vervolgens radicaal kort knippen.
 • Nog radicaler: scheer alles af.
 • Wil je je haren niet afknippen? Laat de uitgroei 6 tot 8 weken ontstaan. Zo wordt goed duidelijk wat je natuurlijke haarkleur is, en de uitgroei is nog te doen. Vervolgens vraag je de kapper om high- en lowlights aan te brengen in de kleur van je originele haarkleur. Dit houd je net zolang vol tot je helemaal grijs bent.
 • Heb je je haren altijd heel donker geverfd? Dan kun je het laten ontkleuren bij de kapper en er een ‘asblonde kleurspoeling’ over heen laten doen.
 • Je hebt tegenwoordig ook allerlei uitgroeisprays. Die spuit je op je grijze haren, en dat blijft dan zitten tot de volgende wasbeurt.
 • Blended grey wil zeggen dat jouw natuurlijke haarkleur wordt gemixt met grijstinten. Je probeert dan dus niet meer je grijze haren te verven, maar verwerkt ze als het ware in je haren. Dat kan met een zogenoemde balayage of met high lights. Blended grey wordt aangeprezen als een mooie tussenoplossing naar helemaal natuurlijk grijs worden.

Wat heb ik nu geleerd over grijs worden?

Op dit moment verschijnen mijn grijze haren vooral bij de slapen. Ik ga in ieder geval mijn haren niet verven met permanente verf, want dan krijg ik dat gedoe met uitgroei.

Als je eenmaal begint met verven, is de weg terug erg lastig.

Daar heb ik geen zin in.

Op dit moment gebruik ik bij tijd en wijle een kleurspoeling die je in 6 weken weer uit je haar wast. Die koop ik bij de DM drogist in Duitsland voor een habbekrats.

Maar eerlijk gezegd spreekt methode 1 voor grijs worden me het meest aan: gewoon maar laten gebeuren, en geen gedoe.

8 manieren om mooi grijs te worden

In onderstaand filmpje spreekt een knappe zilverharige vrouw over grijs worden. Ze geeft 8 manieren om de transitie naar grijs haar zo makkelijk mogelijk te maken en

Wat als je liever niet grijs wilt worden?

Toch zijn er ook goede redenen om (nog) niet grijs te willen worden. Voor mijzelf is een belangrijke reden dat grijs haar je onwillekeurig toch ouder doet lijken.

Bij mannen vind ik grijzende slapen best mooi, maar bij mezelf? Niet zo erg. Om die reden gebruik ik toch regelmatig een haarspoeling of haarverf om de eerste grijze haren te verdoezelen.

En collega blogger Rachel vindt grijs haar simpelweg onverzorgd staan.

Lees ook mijn post over zelf een scrunchie maken!

Haar grijs laten worden: rolmodellen

Toen ik opgroeide had je twee soorten oma’s: de soort met zo’n krullenpermanent, en de soort met een knotje. Ik had er van allebei één!

Mijn kinderen hebben een oma met kort geknipt grijs/wit haar. Oma’s met krullenpermanent zijn er geloof ik helemaal niet meer, en met een knotje zie ik ze ook nog maar zelden.

Soms denk ik wel eens na over hoe ik hoop oud te worden, afgezien van ‘in goede gezondheid’ natuurlijk.

Deze week las ik een interview met Mensje van Keulen met een foto van haar er bij, en toen dacht ik: ‘Zo wil ik er later ook wel uit zien!’ Met nog steeds lang, krullerig haar.

Weliswaar grijs, maar toch niet te meisjesachtig. Zo ben ik toch nog mezelf, alleen in een oudere versie! Zo wil ik wel ouder worden. Rolmodellen voor mooi grijs worden zijn voor mij Andie McDowell en Mensje Keulen.

Update: ik ga mijn haren grijs laten worden!

Inmiddels heb ik besloten om mijn haren grijs te laten worden, en ze niet meer te verven. Zie ook mijn post: Grijze haren.

Zal ik wel of zal ik niet?

In juni 2022 was mijn laatste keer verven. Ik laat regelmatig foto’s zien van mijn vooruitgang!

Grijs worden september 2022

grijs worden transitie

Op de dag dat mijn leven compleet veranderde, had ik de dinsdag ervoor een post ingepland voor woensdagmiddag over grijs haar.

Die ging gewoon live, terwijl ik heel ergens anders was.

Letterlijk en figuurlijk.

De post ging over het onderwerp grijs worden. Ik vroeg me af of ik mijn haren grijs zou laten worden of dat ik het toch weer zou verven.

Grijs haar: van probleem naar kans

Inmiddels zijn we 4 weken verder sinds die blogpost. Ik heb mijn haren nog NIET weer geverfd. De laatste keer dat ik (zelf) mijn haren verfde was op 19 juni.

Ergens vind ik het ook wel een mooie markering van de dag dat alles anders werd. Bovendien is nu mijn nieuwsgierigheid gewekt!

Hoe zullen mijn grijze haren eruit zien?

Ergens doet het me denken aan Berthold Gunsters omdenken van problemen. Volgens hem is een teken van het succesvol omdenken van een probleem, dat je er juist meer van wilt hebben.

Nieuwsgierig: grijze uitgroei bij donker haar

Sinds ik heb besloten dat ik mijn haren niet meer ga verven, voel ik een zeker ongeduld. Ik kan bijna niet wachten tot er meer grijze haren zichtbaar worden!

In plaats van dat ik verzucht: ‘Ik zie steeds meer grijze haren. Ik moet het verven!’ denk ik nu: ‘Oh leuk! Het wordt al meer! Ik ben benieuwd hoe het zich verder ontwikkeld.’

grijs worden
Grijze uitgroei na 11 weken

Grijs haar transitie op Huisvlijt

Omdat ik heb ontdekt dat ik het zelf erg leuk vind om te zien hoe andere vrouwen grijs worden, dacht ik dat het misschien wel leuk is om mijn ‘transitie’ naar grijs op Huisvlijt te delen. Mijn plan is om elke maand een foto te plaatsen met een update.

November 2022

grijs worden

Dat grijs worden gaat langzaam zeg!

Ik moet steeds aan Berthold Gunster denken die zegt dat als je een probleem omdenkt je er meer van wilt hebben. Ik geloof dat ik het probleem van mijn grijze haren iets te goed heb ‘omgedacht’.

Nu ik mijn grijze haren omarm, vind ik het namelijk zwaar tegenvallen hoeveel ik er van heb en krijg!

Grijs worden 17 weken update

Hieronder een foto om het povere resultaat na ± 17 weken te laten zien.

grijs worden

Mijn man heeft me al wel ‘een oud vrouwtje genoemd’.

Maar weet je… het is zooo raar, dat helpt dan weer helemaal niet ; )

Grijs haar versnellen

Er zijn ook mensen die denken: ‘Als ik dan toch grijs word, dan maar snel!’ En je kunt grijs haar versnellen als je dat wilt.

Bijvoorbeeld door bij de kapper je haren grijs te laten verven. Een andere methode is om je hoofd gewoon praktisch kaal te scheren zodat je meteen alleen nog maar grijs haar hebt.

Transitie naar grijs haar in beeld

grijze haren krijgen

Grijze haren krijgen we allemaal.

De één wel een stuk jonger dan de andere.

Een vriendin van mijn kreeg bijvoorbeeld al grijze haren toen ze pas in de twintig was. Zelf kreeg ik mijn eerste grijze haren ergens in de veertig. De gemiddelde leeftijd ligt ergens tussen de 30 en 35 jaar.

Transitie naar grijs haar: wat ik tot nu toe heb geleerd

 1. Lichtval maakt enorm veel uit! Ik heb een paar foto’s op Huisvlijt gezet van mijn grijze haren. Die foto’s maakte mijn dochter Teuntje in de keuken. Daarop zie je eigenlijk heel weinig grijze haren. Maar als ik tijdens het hardlopen buiten een foto maak, dan is er ineens wel heel veel grijs!
 2. Ik dacht dat grijze haren krijgen betekende dat mijn haar egaal lichtgrijs zou worden. Maar ik heb ontdekt dat grijs ook best donker kan zijn. Er zijn vele tinten grijs ; )

Haar grijs laten worden in beeld 2022 – 2023

2 september

Screenshot 2022 11 03 at 12.34.43

6 september

Screenshot 2022 11 03 at 12.33.14

10 september

Screenshot 2022 11 03 at 12.41.35

28 september

Screenshot 2022 11 03 at 12.44.04

3 oktober

Screenshot 2022 11 03 at 12.45.22

12 oktober

Screenshot 2022 11 03 at 12.47.19

19 oktober

Screenshot 2022 11 03 at 12.49.59

20 oktober

Screenshot 2022 11 03 at 12.50.58

18 november

IMG 7275 1

15 december 2022

grijs worden

29 december 2022

Het blijft bizar hoeveel lichtval doet!

IMG 8240

21 januari 2023

grijze haren krijgen

22 januari 2023

grijze haren

Zondag 29 januari 2023

grijze haren krijgen

10 februari 2023

Nee ik moet niet nodig naar de kapper, dit is een keuze ; )

Inmiddels vind ik dat ik behoorlijk wat grijze uitgroei heb, en ziet het er niet meer uit alsof ik vergeten ben mijn wortels bij te werken. Net zoals je de eerste drie maanden van een zwangerschap soms niet weet of iemand wat is aangekomen of zwanger is, zo is het nu hopelijk duidelijk dat ik niet laks ben maar ervoor gekozen heb mijn natuurlijke kleur te laten groeien.

Het leuke vind ik dat ik mijn haar nu prima kan dragen met twee haarknippen. ‘Vroeger’ droeg ik meestal maar 1 haarknip omdat ik vond dat met twee haarknippen mijn grijze uitgroei zo snel zichtbaar werd. Nu me dat niet meer kan schelen is dat wel bevrijdend.

One year to the ear

In de Facebookgroep van mensen die hun haren niet meer verven doet de vuistregel: ‘One year to the ear’ de ronde. Dat wil zeggen dat het ongeveer 1 jaar kost voordat je natuurlijk haarkleur je oren bereikt. Ik ben goed op weg.

transitie naar grijs haar

grijze uitgroei

Op mijn achterhoofd heb ik veel minder grijs haar:

57a85930 0f63 4c87 afa9 91933e6f3e48

30 maart 2023

grijze haren krijgen

18 mei 2023

transitie naar grijs haar

25 mei 2023

grijs haar transitie

Ik zal deze post regelmatig aanvullen met nieuwe foto’s.

Grijs worden reacties

 • Dat gaat niet zo hard inderdaad. Maar dat geeft niet; kun je er mooi aan wennen. Toen mijn ex eens zei dat ik grijze haren kreeg, zei ik “Ik héb nog haar” :-) (Nicky)
 • Ik voel me een toverbal. Ben nu grijzer dan een paar maanden geleden. Ik was lichtblond van nature, werd steeds donkerder en dat ging ook vanzelf. Heb de fout gemaakt naar een kapper te gaan, die het blonde haar wegknipte en een paar happen uit mijn haardos wegnam waardoor ik nu ongelijke lengte heb. De kleur verdwijnt uit mijn haar, maar het wordt niet lichtblond zoals vroeger.
  Verf het blond, hoor ik zeggen. Maar hoe gaat dat er dan uitzien? Dan krijg je een lelijke uitgroei en net zo goed een kleurverandering. Misschien highlights, dacht ik. Dat kan ik zelf doen. Maar ik zag iemand die highlights liet zetten in zwart haar. Dat vond ik lelijk. Misschien moet ik maar gewoon de natuur laten beslissen wat het wordt. Als je haar niet geverfd is wordt niet alleen het nieuwe haar grijs, maar trekt de kleur langzaamaan uit de hele haren. Het ziet er anders uit dan de uitgroei van geverfd haar. In de spiegel kijkend weet ik niet of ik grijs of blond ben.
  Grijze haren zie ik, witte haren, blonde haren en donkerblonde haren. Maar hoe mijn huidige haarkleur omschreven moet worden weet ik niet. Het zal wel geleidelijk steeds grijzer worden of wit. Ik ben benieuwd hoe het gaat worden.(Vlierbloesem)
 • Jij wordt gemêleerd grijs, mijn zusje heeft dat ook. Ik werd grijs tot wit aan de voorkant, en dat ging steeds verder naar achteren. Hierboven zei iemand: asblond verven. Zoiets heb ik ook gedaan. (Judy)
 • Grijs worden hoort bij het leven. Ik heb er geen moeite mee. Iemand vroeg mij of ik mijn baard er niet af ging halen nu er grijs in kwam. Nou ja, waarom dan? (John)
 • Het staat je prachtig! Ik had best wel moeite met de eerste rimpel maar grijs worden; daar verheug ik mij wel op. Ik vind het zoooo mooi! (Claire)
 • Zo ziet het er bij mij ook uit! Bovenop meer dan onderaan, lekker zo laten en het wordt vanzelf een keer helemaal grijs. (Mevrouw Niekje)
 • Niet over nadenken, gaat allemaal vanzelf. (Sjoerd)
 • Dit is niet veel inderdaad. Toch grappig hoe snel je het dan nu toch gaat omarmen. (Naomi)
 • Word langzaam grijs, maar dat geverfde (vooral in één kleur, vaak zelf gedaan) vind ik echt nog goedkoper staan. Ik ben gewoon een zeikerd qua geld vrees ik. Het hoort erbij. Soit! (Paquita)
 • Hier hetzelfde probleem. Ik besloot twee!! jaar geleden om mijn haar te laten vergrijzen. Nu nog steeds ziet her er uit als het jouwe…Het is aan de achterkant zelfs donkerder geworden. Ik weet ook niet wat ik moet doen. Volgende week is het weer kapper tijd; misschien weet zij een oplossing. NB Ik ben net 72 geworden ;-0 (Dorien)
 • Grijs worden begint bij mij ook ietsje. Niet zoveel als jij. Maar grijs is mode. Niet slecht bij jou. Alleen je voelt wel anders haar. Verven doe ik allang niet meer. Ik vind algemeen slecht voor de haar en de huid. Fijne dag verder. (Yova)
 • Anderhalf jaar geleden heb ik dezelfde stap gezet. Toen heb ik wel mijn haren volledig laten kort scheren omdat ik gewoon terug mooie gezonde haren wou. Maar een weekje geleden heb ik ze terug geverfd, ik had gewoon weer zin in wat kleur en was wat uitgekeken op mijn natuurlijk grijze haren. (Evendelen.be)
 • Uiteindelijk komen we allemaal op dit punt,ik struggle ook al jaren met wel of niet,en iedere keer doe ik het wel,omdat je het gevoel hebt er jonger uit te zien,de maatschappij praat het je ook aan dat we eeuwig jong moeten blijven,op den duur moeten we gaan accepteren dat dat niet kan,en ouder worden is een enorme zegen van God. (Linda)
 • Toen de eerste coronamaatregelen begonnen ‘moest’ ik mijn haar verfen. Ik besloot dat niet meer te doen. Ik ben nu grijs maar niet knalgrijs. Ik vind het prima zo. Ik wil het nog wel mooi leren opsteken. (Jascha)
 • Kleur zelf al jaren mijn haren niet meer. Heerlijk! Maar echt grijs ben ik nog niet. (Neeltje)
 • In die tussenfase heb ik highlights gehad. Maar ik heb het pas uit laten groeien toen ik zeker wist dat ik (bijna) helemaal grijs was. Ik had op m’n 20e al grijze haren en vanaf m’n 30e verfde ik. Op m’n 50e besloot ik dat het genoeg was. Nooit spijt van gehad. (Hermieneke)
 • Ik verf al jaren niet meer. Het grijs staat me vele malen beter. Dik tevreden mee. Aangezien jij je haar lang draagt zal uitgroeien wel even duren. Het staat je vast goed. (Ferrara)
 • Ben blond door de zon en dan valt het grijs niet zo op ;) (Rebbeltje)

Lees ook deze posts over mijn reis naar grijze haren:

Haar grijs laten worden samenvattend

Je haar grijs laten worden gaat vanzelf. Het is de transitie naar grijs, oftewel de periode waarin je half grijs – half niet grijs bent die veel vrouwen lastig vinden.

Je kunt ervoor kiezen om je haar gewoon radicaal kort te knippen, dan ben je er in één keer vanaf.

Maar wil je dat liever niet, dan kun je in overleg met je kapper langzaam maar zeker je haarkleur aanpassen aan het grijs. Zo verloopt de overgang naar grijs haar soepeler.

Het goede nieuws is dat, eenmaal helemaal grijs, je haar er prachtig uitziet.

Op Plusonline staat ook een handig stappenplan voor mooi grijs worden vind ik.

Hoe denk jij over grijs worden? En over haren verven?

Similar Posts

81 Comments

 1. Oeh!! Kaal scheren, brrrrt mag er niet aan denken. Ik ben bija 32 en voorlopig geen grijs haar te zien. Maar ik kleur mijn haar blond en ik heb dat ook al gedacht: je ziet enkel aan je uitgroei of je grijs begint te worden. Ik denk dat ik het gewoon blijf kleuren tot ik me een omaatje voel hahaha

 2. Kaal scheren is wel erg drastisch, ik word al van men 18 grijs aan de zijkant. Ik zou graag volledig grijs worden maar helaas de natuur wil niet mee haha :-)

 3. Dat gedoe met uitgroei is dus waarom ik nog steeds niet begonnen ben met verven. Ja, ik word grijs, maar ik wil gewoon niet over een x aantal jaar dat gedoe met stoppen met verven. Tot nu toe gaat de natuur dus z’n gang. En de ene dag valt het grijs meer op dan de andere;).

 4. Ik heb al vanaf dat ik 25 was, grijze lokken en eerst verfde ik het altijd, maar ineens was ik dit zat en knipte het kort. Het grijs stond prima, Ik durfde het niet meer te laten groeien, maar nu doe ik dat toch weer en ook nastaat d grijze lokken eigenlijk prima. Zelfs zo dat men me wel eens vraagt of ik dit expres heb gedaan :)

 5. Mijn haar is nu een mix van middenblond met grijs/wit. Het ziet er veel beter uit dan toen ik nog niet grijs werd, steviger ook.Er is mij wel gevraagd of ik het zo heb laten verven !! Ik heb dus echt mazzel. En laat het gewoon grijs worden zo.

 6. Ik ben grijs geworden na chemo toen mijn haar weg was en grijs terug kwam,het was wennen in het begin maar om op mijn leeftijd nog terug met verven beginnen zag ik niet meer zitten

 7. Toen ik 44 was ben ik gestopt met het verven van mijn korte haar.In de vakantietijd mijn haar flink laten uitgroeien,daarna de rest laten blonderen en zo had ik al snel een grijze haardos, waar ik nooit spijt van heb gehad.Na 8 jaar krijg ik nog regelmatig complimenten over mijn haarkleur en de vraag of het mijn eigen kleur is.

  1. Hier net zo. Alleen maar complimenten én de vraag waar ik mijn haar laat kleuren. Grote verbazing als ik zeg dat het puur natuur is.

 8. Een tijd terug ook gestopt met de grijze lokken rond mijn slapen (alleen daar eigenlijk) te kleuren (deed dat altijd zelf) en dat bevalt prima. Niet kort laten knippen, maar inderdaad kijken hoe je speels naar een andere (grijs) kleur kan toegroeien. Las in Saar ook een artikel van een journalist die het totaal niet beviel dat grijze haar en dus toch maar weer ging verven.

  Denk ook aan wat voor kleur kleding goed past bij je nieuwe kleur haar. Als je altijd chocoladebruin haar had en nu grijs is je uitstraling anders.

  1. Helemaal mee eens, als je ouder wordt vind ik het belangrijk om er verzorgd uit te zien en je niet te laten verslonzen.

 9. Een vrouw die zwanger is/wil worden wordt geadviseerd om de haren niet meer te verven. Dit omdat de kleurstoffen via de huid in de bloedbaan komen en naar de foetus gaan. Als dat zo is wat doet het dan bij de mensen die jarenlang hun haren verven.. de huid van het hoofd neemt het op, gaat via de fijne bloedvaten van de hersenen naar de grote bloedvaten..

  Daarnaast is het een hele zware belasting voor het water en waterzuivering, waar ze weer drinkwater van maken.

  Ik ben er van overtuigd dat het verven van het haar eerder grijs laat worden. Ik kom uit een gezin met 5 meisjes. Ik ben als enige nooit begonnen met verven. Mijn zussen waren allemaal voor hun 40e grijs. Ik ben nu 60 en heb wat grijze haren bij de oren. Ik vind het prima en voel me helemaal niet ouder dan mijn geverfde zussen.

 10. Ik verf het al jaren goudblond, Ik ben 51 en mijn uitgroei valt niet zo op (gekken grijzen niet) ik vind maar bij weinig vrouwen het natuurlijke grijze haar mooi, het maakt gewoon oud vind ik.

 11. Ik ben aan de voorkant wit(grijs), aan de achterkant niet. Aan de achterzijde heb ik nu geblondeerde hele dunne plukjes er tussen. Daardoor is het verschil met voor kleiner. En nu wachten tot ik volledig wit ben.

 12. Vooral als iemand een warme haarkleur heeft is het een vreemd contrast met grijze haren erdoorheen. Dat grijs betekent dat je ouder wordt is een beetje een misvatting. Er zijn veel vrouwen die in hun twintigerjaren al grijs worden. Ikzelf (39) heb nog geen grijze haren, mijn moeder (62) ook nog niet veel, dus hopelijk erfelijk belast.

  Ik denk dat je juist met verf een mooie overgangsperiode kan creëren om van je eigen haarkleur mooi naar grijs te gaan. Wat ik echt heel lelijk vind is vrouwen die met pakjes hun oude haarkleur willen vasthouden en dan zo’n massief kapsel krijgen in één (te) donkere kleur. Kleur is complex, het advies van een goede kapper is hier heel waardevol. Maar ja, daar moet je wel in willen investeren.

  Ik vond het trouwens leuk om te zien dat Carry Tefsen een stuk mooier is met grijswit haar, dan met dat enge rode.

 13. Ik ben bijna 58 en nog geen grijs haartje te bekennen. Nog nooit geverfd en ook niet van plan om dat te gaan doen denk ik. Mijn man echter is al vanaf zijn 24ste steeds grijzer aan het worden. Er wordt inderdaad anders tegen grijze mannen aangekeken dan tegen vrouwen volgens mij

 14. Ik ken verschillende oudere dames die hun haar niet meer kleuren en het gewoon grijs hebben laten worden. Vaak in combinatie met het eerst (as)blond te verven. Ik vind het altijd prachtig staan!

 15. Het hangt er ook van af of je warme of koele ondertonen in je haar hebt. En of je mooi verspreid grijs wordt. Mijn zus heeft prachtig peper en zout haar, heel schitterend. Ikzelf heb alleen een witte kuif, dat is toch minder attractief.
  Voor vergrijzen is er geen one size fits all.

 16. Mooi grijs is niet lelijk, maar begrijp wel dat het een gevoelig punt is.
  Ik ben blond en heb veel grijs, maar door de blonde kleur zie je het niet echt snel. Hans

 17. Heb mijn haar wel eens geverfd, niet omdat ik grijs werd maar omdat ik een ander kleurtje wilde.
  En als, ik ben het nog helemaal niet, maar als ik grijs word laat ik het lekker zijn gang gaan.

 18. Mijn eerste witte haren kreeg ik toen ik 26 was. Nu (46) heb ik veel aan de voorkant en zijkant. Het maakt me heel oud en bleek omdat ik van nature heel donkerbruin, bijna zwart haar heb. Als ik het te lelijk vind, verf ik het met henna, rood of donkerbruin. Dan heb je je niet de nadelen van permanente verf en het lijkt natuurlijk. Ook hoef je het niet vaak te verven, 4 x per jaar of zo.

 19. Ik heb alle kleuren van de regenboog in mijn haar gehad maar altijd gezegd, zodra ik grijs word, stop ik met verven.

  Ondertussen ben ik al jaren geleden gestopt met verven, maar met het grijsworden wil het niet zo lukken.
  Nou ja, ik ben blij met mijn eigen kleur.

 20. Ja inderdaad, grijs haar is de trend. Maar half grijs begrijp wel dat dat het lastig maakt, dan kan je niet zonder haarverf. Fijme tips geef je.

 21. Grijs kan best heel mooi zijn, maar ik vind mezelf er nog wel te jong voor en gebruik dan ook regelmatig een kleurspoeling om de grijze haartjes te verdoezelen.

 22. Ik snap niet wat vrouwen met haar hebben. Ik heb kort en inmiddels grijs haar waar nog nooit verf aan te pas is gekomen. En ik heb nog nooit iemand een opmerking over mijn haar horen maken…

 23. Ik heb zelf al een paar grijze haartjes maar ik ga het echt niet verven of kort knippen haha. Misschien jaren later dat ik het dan grijs ga verven, maar voorlopig lekker zo laten.

 24. Dit artikel komt op het juiste moment. Ik heb mijn haar net weer geverfd en word al aardig grijs, zag ik aan de uitgroei. Ik ben bang dat asblond mij niet staat misschien is lichte stroken een goede optie. Ik denk er nog even over na.

 25. Hier gelukkig nog lang niet grijs, maar sla de trend van mn lieve moeder in en ga het dan ook verven haha..

  Al vind ik grijs worden helemaal niet erg.. wellicht vind ik het dan wel mooi en laat ik het zo?

 26. Ik heb bayalage in mijn haar, maar nu begin ik toch weer grijze haren te zien bij de uitgroei. Over een tijdje maar weer laten verven.

 27. Ik ben juist kort geleden begonnen met verven. Toen ik jong was verfde ik amper, ik geloof 2 of maximaal 3 keer gedaan tot mijn 45ste. Maar dit jaar, nu ik dus 45 ben, kreeg ik opeens enorme moeite met mijn grijze haren. Zit ook vooral bij mijn slapen en ik vind dat het me veel ouder maakt dan ik me voel (wil voelen?) en ik vind het ook onverzorgd overkomen. Dus ik ben gaan verven. Ik verf nu eens in de 2 à 3 maanden. Voorlopig ben ik er ok mee en dan kijk ik volgend jaar weer hoe ik me voel ;)

 28. Ik dacht dat ik al had gereageerd op dit artikel, maar ik zie mijn reactie er niet tussen staan… misschien heeft iemand anders onlangs over hetzelfde onderwerp geschreven en ben ik in de war. Enfin.

  Al vanaf mijn tienerjaren ben ik grijs. Niet grijs grijs. Maar met de jaren een paar sliertjes erbij en vanaf mijn 20ste kwamen er steeds meer bij. Inmiddels ben ik 40 en ben ik grijs. Ik verf mijn haar. Ik ben er nog niet aan toe om mijn grijze manen te tonen. Het is wel een gedoe om 6-wekelijks naar de kapper te gaan, maar ik doe het toch.

 29. Hier een enkele grijze haar (die gek genoeg alleen mijn dochter opvalt). Maar ik ga ook voor optie 1, hoor. Wat een gedoe, zeg. Maar ik kan me wel voorstellen dat je er iets aan doet als je heel jong al grijs wordt.

 30. Ik ben 59 en heb mijn (blonde en heel lange) haar gewoon helemaal natuurlijk grijs laten worden, het is nu een mengeling van grijs en blond, nergens een rare overgang, ziet er heel natuurlijk uit. grijs worden vind ik een interessant proces om te volgen, en ik vind nu mijn haar grijzer ipv blonder is veel zachter van kleur, en het past perfect bij de kleur van mijn huid. Ik ben blij met grijs haar, ik pieker er niet over het te verven. IK ben in 35 jaar niet naar de kapper geweest en ben dat nu ook niet van plan, dat geld en dat tijdverlies :-)

 31. ik verf mijn haar al sinds mijn tienertijd met henna. Ik heb veel haar en henna is goed voor je haar. Het zorgt voor een mooie glans en is gezond voor je haar. Inmiddels ben ik 40 jaar verder, en de henna pakt niet goed meer. De lokken langs mijn gezicht zijn na 1 wasbeurt weer wit. Ik verf het sinds 2 jaar met henna bruin. Maar deze kleur wordt dof. Ik wil stoppen met henna, want het gaat niet meer. Wel zie ik er enorm tegenop: tegen het uitgroeien van de henna. Misschien laat ik het wel kort knippen. Mijn moeder heeft mooi grijs haar. Misschien krijg ik dat ook wel. Maar eerst………

  1. Dat heb ik inderdaad ook altijd begrepen: dat je haren een plezier doet met henna. Wat jammer dat het nu niet meer goed pakt. De periode van uitgroei lijkt mij ook lastig om te overbruggen.

 32. Makkelijk praten als er enkele grijze haren tussen je lichte haardos tevoorschijn komen! Ik verf mijn donkerbruine/zwarte haren al zo’n 40 jaar, eerst voor de variatie en de laatste decennia gewoon omdat het grijs wordt en ik de uitgroei (een landingsbaan voor een Boeing bovenop mijn kruin!) heel erg lelijk vind. Nu in de corona tijd en veel in huis opgesloten zitten, heb ik het enkele maanden laten uitgroeien. Als ik een uitje had dan gebruikte ik een spray of een haar-mascararoller voor de uitgroei. Ik heb morgen een afspraak bij de kapper om mijn krullenbol een stukje korter te knippen (niet té kort!) en highlights te zetten zodat het natuurlijk kan uitgroeien. Ik vind het heel eng, want niemand geeft me mijn 61 jaar en iedereen denkt dat ik mijn natuurlijke haarkleur nog heb. Maar ik wil van dat constante verplichte verven af zonder een Ma Flodder te zijn.

 33. Ik ben sinds 3 maanden mijn haar aan het laten uitgroeien. Helaas moest ik wel. Heb jaren mijn haar geverfd. Maar de kwaliteit van mijn haar holde achteruit door een chemo kuur en immuuntherapie. Gelukkig viel het niet uit. Maar toen ik op internet de bijwerkingen zag, stond daar dat ik mijn haar niet mocht verven tijdens mijn behandeling. Toen ik advies ging inwinnen bij een kapsalon die voornamelijk met natuurlijke producten werkt, kreeg ik te horen dat ik tot zes maanden na mijn laatste behandeling mijn haar niet mocht verven. Dus helaas geen andere mogelijkheid dan laten uitgroeien. Gelukkig is het geverfde deel behoorlijk opgelicht van donker blond naar licht blond. Ik zou pas in november weer mogen verven. Maar ga ik niet doen. Als de ziekte de kop weer opsteekt, die kans is er, moet ik weer immuuntherapie hebben en stoppen met verven. En misschien staat grijs haar mij wel heel mooi. De kleuren van mijn kleding een beetje aanpassen. Geen beige en bruin meer. En met twee keer per dag borstelen gaat het grijze haar ook mooi glanzen.

  1. Dankjewel voor je ervaring Marja! Ik kan me voorstellen dat je aan verven dan liever niet meer begint, en gaat voor een duurzamere oplossing. Fijn dat het geverfde deel van je haar al wel lichter is geworden. Anders lijkt de uitgroei me zo lastig….

   1. Dank je voor je reactie. Ik had best wel moeite met het idee van grijs haar. Maar op mijn leeftijd is grijs haar heel normaal. Toen ik mijn haar nog donkerblond verfde, werd ik vaak 10 jaar jonger geschat. En dat is heel leuk als je 70 plus bent. Ik heb gelukkig een heel gladde huid met weinig rimpels. Dus ik zal zeker niet ouder geschat worden.

 34. Ik ben nu bijna 59 jr.. en heb binnenkort een afspraak weer bij de kapper. Ben heel erg aan het twijfelen wat voor mij goed is. Ik heb dun fijn haar en heb het bijna altijd in een bob geknipt gehad. En jaren rood geverfd( ben v nature donkerblond).. tot een paar jaar geleden in de rouw kwam te zitten.. heb ik het zwart met blauwe gloed geverfde( wilde ik ooit nog x gedaan hebben zo mooi).. stond ook goed.. maar nu.. zeker laatste half jaar word mijn uitgroei steeds grijzer.. heb het nog 1 x kort geknipt en opnw zwart geverfd.. maar eigenlijk wil ik niet meer .. ik heb Fybromyalgie en veel last v schouders handen en meer. En die verf is er binnen paar mnd alweer uit. Ook wil ik het liever niet weer opnw gelijk kort knippen, de laatste x had de kapster dit veel te kort en met mes gedaan en ik voelde me afschuwelijk. Het liefst wil ik t weer laten groeien tot een kin of hooguit lange wilde bib. Die niet geföhnd hoeft te worden. Maar als ik hier lees men ook weer de “tussenstap” met grijstinten doet.. ben ik nog aan t verven.. en ja ik weet.. het groeit weer aan en ja de kleur komt er weer uit..ik hoop dat ik uiteindelijk over een wk de juiste keus kan maken. Bedankt voor alle tips mbt grijs worden. Helpt me zeker ook. Als er nog meer specifieke tips zijn hoor ik dit graag.

  1. Ik snap je helemaal Ingrid. Het is ook best een lastige keuze! Zelf heb ik besloten voor de simpelweg laten uitgroeien, en dan niet kort laten knippen. Ik wil mijn haren gewoon lang houden. Wat mij erg helpt is de Facebookgroep Silver Sisters.

   https://www.facebook.com/groups/welcometosilversisters

   Daar vind je allemaal vrouwen die hun haren grijs laten worden. Ze plaatsen veel foto’s van het proces en voor en na. Dit helpt erg goed om niet toch weer naar de verf te grijpen.

   Voor je haren is het denk ik beter om te stoppen met verven.

   succes met je beslissing Ingrid, en kom je nog vertellen wat je hebt besloten?

   1. Nadat ik hier kwam op deze forum met de vraag omtrent mijn haar wel/niet kort knippen en wel/niet meer zwart verven.. kreeg ik hier de tip om op de FB groep: Silver Sisters te gaan kijken. Ik heb daar ook mijn verhaal verteld en kreeg al gauw tips en leuke reacties op mijn kapsel. Dit heeft er toe geleid dat ik id 2-12-2022 opnw naar de kapper ben gegaan: maar dit keer Alleen de puntjes geknipt en niet meer zwart geverfd. Ik ga dit ook niet meer doen. En wil mijn haar weer laten groeien tot schouderlange bob ik al vaker had. En waar ik me lekker bij voel. En .. ik merk ik me nu ook goed voel over het grijs wat wr nu steeds meer doorheen komt. Ook gebruik ik nu, op advies v d kapper zilvershampoo. En ik heb het idee dat mijn grijze haren er door gaan “stralen”🥰.. dus ja.. nogmaals super bedankt voor deze tip en reply. Het heeft mij enorm geholpen. 🫶🏻

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.