Silver hair: a handbook voor grijs worden

grijs haar silver hair

Krijg je grijs haar?

Overweeg jij om je grijze haren niet langer te bedekken met verf?

Om ze gewoon te laten groeien?

Dan is het boek Silver hair: a handbook leuk voor jou! Je vindt er onder andere tips voor grijs haar opleuken.

Silver hair a handbook voor grijs haar

Ooit waren krullen ‘not done’ schrijft Lorraine Massey, auteur van Silver hair, a handbook. Lorraine Massey heeft zelf krullen, en schrijft dat als ze vroeger bij de kapper kwam het uitgangspunt was: ‘Je wilt natuurlijk van die krullen af!’  Maar krullen zijn inmiddels helemaal geaccepteerd, en worden zelfs omarmd.

Volgens Lorraine is er iets soortgelijks aan de hand met je haren grijs laten worden.

Heel lang was grijs haar ‘not done,’ of een teken dat je het als vrouw had opgegeven.

Maar ook daarin zijn dingen aan het verschuiven. Zo zijn er diverse filmsterren die hun grijze haren omarmen zoals Jamie Lee Curtis en Andie MacDowell.

Ben jij er klaar voor om je grijze haren te omarmen?

Aarzel je of je jouw grijze haren zult omarmen? Lorraine geeft een aantal handige vragen die jezelf kunt stellen om het antwoord op deze vraag te vinden.

 1. Verf jij je haren automatisch? Omdat het een gewoonte is geworden?
 2. Heb je het gevoel dat je meer tijd doorbrengt bij de kapper dan bij je vrienden en familie?
 3. Hoeveel geld geef je per jaar uit aan je haren verven?
 4. Wordt de tijd tussen de verfbeurten van je haren korter? Kon je eerst 6 weken wachten, maar worden je wortelt nu soms al zichtbaar bij 3 weken?
 5. Krijg je een slecht humeur als het weer tijd is om naar de kapper te gaan om je haren bij te kleuren?
 6. Vervaagt de kleur soms al in de eerste week?
 7. Heb je het gevoel dat je leven bepaald wordt door kappersafspraken en je zichtbare uitgroei?

Als je op de meeste vragen ‘Ja,’ antwoord schrijft Lorraine, is het wellicht tijd om je eigen haarkleur een kans te geven.

Vooroordelen en zorgen over grijs worden

Als het gaat over grijze haren, zijn er een aantal bekende problemen die vrouwen noemen. Hieronder twee van de zorgen die vrouwen hebben die Lorraine behandelt.

My grijze haren hebben geen mooie kleur/textuur

Meestal is dit een kwestie van hydratatie volgens Lorraine. Daarnaast is het de eerste 3 maanden vaak een kwestie van even doorbijten als je denkt dat je kleur lelijk is. Als je grijze haren meer centimeters zichtbaar worden, ziet de kleur er vaak beter uit.

Mijn kapper zegt dat ik niet genoeg grijs haar heb om te stoppen met verven

Volgens Lorraine moet je je grijze haren 3 maanden de kans geven om te groeien om een goed beeld te krijgen van de kleur. Het is onzin om te zeggen dat je onvoldoende grijs haar hebt om niet meer te verven, aldus Lorraine.

Grijs haar opleuken

Als je een aantal centimeters uitgroei of grijze haren hebt kan dit lijken op een ‘landing strip’. Een manier om dit te verzachten is door een scherpe scheiding in je hare te mijden. Laat je haar natuurlijk vallen of kies voor een zogenoemde kris-kras scheiding. Andere manieren voor grijs haar opleuken is werken met sjaaltjes en hoedjes.

Inmiddels ben ik lid geworden van een Engelstalige Facebookgroep voor mensen die hun haar grijs laten worden. Daarin zie ik veel tips voor grijs haar opleuken.

 1. Gebruik een sjaaltje om de grens tussen grijs en je oude haarkleur te verdoezelen. Bij sommigen is de overgang tussen grijs en de oude haarkleur een enorm contrast. Het wordt zelfs wel eens een landingsbaan geoemd! Als je dat vervelend vindt, kan een sjaaltje helpen om de overgang in je haar te verdoezelen of te verzachten.
 2. Grijs haar kan soms wat gelig lijken. Een goede shampoo voor grijs haar kan die gele gloed verwijderen. Zilvershampoo heet dat. Maar kijk uit, want bij sommige krijgt je haar vervolgens een paarse gloed, en dat wil je natuurlijk ook niet.
 3. Grijs haar opleuken doe je ook door bijvoorbeeld niet een hele strakke scheiding te trekken. Zo’n strakke scheiding vergroot namelijk het contrast tussen grijs en je oude haarkleur. Je kunt kiezen voor een zogenoemde ‘crisscross scheiding’ of je scheiding naar beneden schuiven.
 4. Hoedjes en petjes kunnen grijs haar opleuken in het eerste halve jaar van je transitie naar grijs haar.
 5. Grijs haar opleuken kan ook met behulp van een bepaalde styling van je haar. Afhankelijk van het effect dat je wilt hebben, kun je je haren bijvoorbeeld kunstig invlechten of opsteken.
 6. Omdat grijs haar vaak wat stugger is, wordt een goede conditioner belangrijker dan ooit. Je kunt grijs haar opleuken, maar als het vervolgens pluizig is doet dat het effect van je inspanningen te niet.
 7. Steek je haar op met een haardonut

Zelf draag ik mijn grijzen haren met knipjes, opgestoken aan de zijkant. Deze manier maakt de grijzige uitgroei juist erg zichtbaar, maar dat vind ik niet erg. Ik vind het een leuke haarstijl, en bovendien wil ik mijn grijze haren omarmen.

De opzet van het boek Silver hair

The glories of Being Silver: your true color

In dit hoofdstuk schrijft Lorraine over de voordelen van je eigen haarkleur omarmen

Enlightened: letting nature lead the way

Dit hoofdstuk gaat over je haar simpelweg laten uitgroeien. Gewoon stoppen met verven dus. Deze methode vergt veel geduld en doorzettingsvermogen.

The highs and lows of transitioning

Als je helemaal gek wordt van je uitgroei kun je de overgang naar grijs haar wat makkelijker maken met behulp van zogenoemde highlights, lowlights, blending en toning.

Silver streaks

Dit hoofdstuk gaat over de keuze om bepaalde delen van je haar grijs te laten. Of zelfs maar 1 stook haar. Dit kan een dramatisch effect hebben.

Pixie Magic: A shortcut to great style

Heb je de eerste lastige 3 maanden overleefd? Dan zou je kunnen kiezen voor een kort pittig kapsel… Op die manier ben je in één klap grijs, zonder verdere uitgroei. Zelf zou ik deze methode niet gauw kiezen, want ik wil mijn haren niet afknippen.

Dyeing to be silver

Word je nog helemaal niet grijs, maar wil je wel graag grijs haar? In dit hoofdstuk beschrijft Lorraine hoe je je haren grijs kunt verven. Zelf vond ik dit een beetje een apart hoofdstuk, na alle genoemde voordelen over niet meer naar de kapper hoeven om je haren te verven…

Gloriously gray to stay

In dit hoofdstuk vind je handige recepten voor verzorgende middelen voor je grijze haren die je gewoon thuis kunt maken.

Silver wear: the right clothes, makeup and accessories

Welke kleren staan goed bij grijze haren? En welke make-up is geschikt? Ik werd een beetje moe van dit hoofdstuk maar dat komt omdat ik geen zin heb om mijn kledingstijl te veranderen, en makeup draag ik nooit. Als je hiervoor wel interesse hebt, is dit een heel informatief hoofdstuk.

Metamorfoses naar grijs haar

Heel belangrijk, en één van de belangrijkste redenen dat ik dit boek zo leuk vind: er staan lekker veel metamorfoses van vrouwen in die hun haren grijs hebben laten worden! Met hun persoonlijke verhalen erbij. Je ziet via de foto’s echt het proces in beeld. Hieronder een voorbeeld van de overgang naar grijs haar van Lorraine zelf:

grijs worden

Mijn conclusie over Silver hair

Silver hair is zowel een informatief als een fijn kijkboek! Je vindt er informatie en inspiratie over je grijze haren laten groeien en lekker veel foto’s. Als je overweegt om je haren niet langer te verven is dit bovendien een fijn boek om de zaken op een rijtje te zetten. Het is bovendien heel motiverend om de sprong te wagen : )

Silver hair kopen

Je kunt dit geweldige boek over grijze haren voor maar 7,45 kopen via bol.com. Ik vind dat niet duur voor wat dit boek te bieden heeft.

silver hair

Similar Posts

10 Comments

 1. toen ik een paar jaar het moe werd om mijn haren elke 5 weken te verven heb ik gezegd, gewoon grijs, eerst wilde de kapster niet mee, ik zou er ouder uitzien enz, ik heb mijn haren toen laten ontkleuren en er grijs opgezet, dat was het gewoon, nadien is er nooit geen verf meer op gekomen en iedereen denkt dat ik mijn haren salt en pepper verf ;-)
  .Een fijn weekend en hier is een @->- voor jou.

 2. Mijn grijze haren groeien er gewoon tussendoor en ik vind het prima. Dit boek lijkt me wel grappig, vooral vanwege de plaatjes. Altijd leuk om ‘metamorfoses’ te kijken.

 3. Ik heb zo’n twintig jaar geleden besloten om het niet meer te verven, slecht voor het milieu en voor mijn portemonnee. Ik deed het lang zelf, maar toen ik wat meer verdiende deed de kapper het. Nu heb ik grijze haren door mijn donkerbruine haren en wordt het steeds iets grijzer. Ik vind het prima zo! (Als je nieuwsgierig bent kan je mij zien op mijn profielfoto op mijn blog.)

 4. Ik had her en der grijze plukken in mijn korte haar, toch steeds een kleurtje er door heen.
  Na chemo geen haar en na het stoppen hiervan: een kop grijs haar, nooit meet geverfd en nog steeds blij met de kleur ( kapper wil mij niet meer knippen als ik het ga verven 🤣)

 5. Ik vond het verven van mijn lange haar te duur worden. En helemaal toen de kapster zei dat ze mijn eigen kleur had gedaan en ik toch nog uitgroei kreeg. Nu heb ik een paar banen grijs haar als ik mijn haar in een paardenstaart doe. Ik noem ze ‘mijn snelheidsstrepen’ en daar moeten dan weer veel mensen om lachen.
  Doe mij maar lekker mijn eigen kleur met dat beetje grijs. ;)

  1. Leuke naam geef je eraan Monique : )
   Is het niet wonderlijk hoe dat grijze haar groeit? Ik heb inmiddels ook begrepen dat dit heel wisselend kan zijn. De een heeft alleen een lokje voor, een ander strepen en weer anderen worden helemaal grijs.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.