Reacties

Korte kapsels: kortpittig — 64 reacties

 1. Bij mij is lang haar letterlijk en figuurlijk geen gezicht. Altijd al zo geweest.
  In het dorp waar mijn man is opgegroeid is een tijd een kapsalon geweest en daar werd de norm gecreëerd: kort, verschillende kleuren. Kortom een prijzig geheel. De sociale omgeving is natuurlijk van invloed. Maar ook de portemonnee. En we willen ook nog steeds behagen en bekoorlijk zijn, toch?

  • Ik heb nog steeds halflang tot lang haar. Ik heb het een tijd in laagjes gehad zodat het krulde. Nu heb ik het aan de voorkant iets korter en voor de rest op een lengte.
   Vroeger af en toe kort haar gehad. Ik word er zo niet blij van. Het past niet bij me.
   Ik ben nu zoals Heleen voorheen zei ‘al een aantal jaren vijftig’, maar heb nog mooi vol haar en weinig grijs haar. Kleuren doe ik niet aan. Ik zal ook eerder gaan voor een knot dan voor afknippen. Met een knot kun je speelse lokken langs je gezicht hebben wat zachter staat.
   Zo’n pittig kapsel als in het artikel gaat hem nooit worden.
   Ik weet dat het een oud artikel is, maar wellicht is het binnenkort weer mode.
   Ik verwacht dat veel vrouwen juist langer haar nemen, omdat dit minder geld kost.

 2. Als kind zijnde had ik kort haar, in de pubertijd lang haar en aan het einde van de kappervakschool had ik het kort. Zoals de leerkrachten al voorspeld hadden in de eerste week van het eerste schooljaar. Want met kort haar kun je veel meer en op school was het allemaal gratis want oefenen op elkaar. Dus mensen die beweren dat kort haar makkelijk is hebben vast geen kort haar, want ik moet het elke dag wassen, fohnen in model, wax gebruiken en idd elke 6 weken naar de kapper. Maar dat vind ik niet erg, want dat is ook gewoon een uitje voor mij. Even bijkletsen want ga altijd naar dezelfde persoon.
  En toen ik het nog lang had was het een staart of vlecht, want los laten hangen stond vreselijk en zo onhandig elke keer het haar voor je ogen.
  Mijn man vind langer haar wel mooier maar zolang als ik hem ken kent hij mij alleen van foto's met lang haar. Het is alleen wel zo dat onze dochter het haar er niet af mag knippen terwijl ik de babyharen er graag uit wil knippen zodat er weer even een model in komt in plaats van zo slonzig.

  • Ik snap helemaal wat je bedoelt Janneke: kort haar is vaak meer werk! Dat geloof ik graag. Het lijkt me best gezellig zo'n kappersopleiding. Had iedereen tijdens die opleiding op een gegeven moment dan kort haar? En hoe moest je dan oefenen op lang haar?

  • Heel veel meiden hadden aan het einde van de opleiding kort haar of een heel stuk korter, doordat ze bijv heel erg lang haar hadden en dan naar net onder de schouders toegingen.

 3. Mijn haar viel na de geboorte van de tweede ook heel erg uit. Maar mijn haar kort knippen: in geen 100 jaar. Gelukkig groeide het ook weer aan ;) Er zijn mensen bij wie het leuk staat maar meestal vind ik het echt zonde bij anderen als ze hun haar afknippen! En het lijkt me inderdaad erg onpraktisch; elke keer met gel en ander kleefspul, constant bijwerken en bijverven.
  Hier in Noorwegen zie je wel meer oudere vrouwen met lang haar dan in Nederland.

  • Interessant dat in Noorwegen meer oudere vrouwen zijn met lang haar dan in Nederland. Kleden ze zich ook chiquer? Nederlandse vrouwen staan bekend om hun comfort kleding.

  • Nee, totaal niet. Geen idee waarom ze hier nette kleding en hakschoenen verkopen want ik zie ze er nooit mee ;)
   Vrouwen lopen hier vooral in: makkelijke schoenen zoals kaplaarzen, gympen, sportschoenen of wandelschoenen. Daarboven een skinny broek of legging. Een lange dikke trui. Een parka / windjack / fleecejack en en muts op. Als het beneden de 15 graden is dan. Het is wel heel erg praktisch...

  • Nou ik vind Noorwegen wat dat betreft nog wel veel praktischer gekleed gaan. De schooldirectrice loopt er ook zo bij en bij de belastingdienst zit een baardige dikke man met een verwassen Harley Davidson shirt achter de balie. Zulke dingen. Leuk :)

 4. Ook mijn haar is kort en pittig, omdat het mij veel mooier staat dan lang haar en dat is niet alleen mijn eigen mening. Het is tamelijk blond, met wat hulp van de kapper. Zo ongeveer elke vijf jaar probeer ik het weer eens te laten groeien, maar zodra het in de buurt van m'n schouders komt, heb ik er weer schoon genoeg van en gaat de schaar erin.
  Het is waar dat je met kort haar elke zes weken naar de kapper moet, maar dat heb ik graag voor over. Ben 's morgens trouwens in drie minuten klaar en als ik het was (max. twee keer per week) doe ik er in totaal zo'n tien minuten over, incl. wax en lak.

  Ik zie wel wat culturele/regionale: hockeymeisjes hebben meestal lang blond haar, waar ze ook wonen. In 't Rotterdamse (waar ik van 2006 t/m 2013 gewoond heb) zijn de wat volksere dames (en dat bedoel ik niet denigrerend) vaak hoogblond en in Brabant (waar ik vanaf 2014 woon) hebben heel veel meisjes (lang haar) en vrouwen (kort haar) een zwart of diep donkerrood geverfd koppie, wat een enorm 'hard' uiterlijk geeft, waarbij je de uitgroei zo erg ziet. Ik vind beide niet mooi, maar iedereen moet maar lekker doen waar hij zichzelf het best bij voelt. Een krullebol wil graag glad haar, ik heb fijn, glad haar en zou best natuurlijke krullen willen en zo heeft iedereen wat te wensen, maar niet alles is voor iedereen mogelijk.

  Enneh.....Marianne Zwagerman is een zuurpruim, ik hoor haar regelmatig als gastjournalist op NPO1 en dan komt er niets als kritiek uit haar mond, dus aan haar mening hecht ik geen enkele waarde.

  • Lokatie speelt dus duidelijk een belangrijke rol Gerda. Interessant dat bepaalde types vaak voor een bepaalde haarstijl gaan. Ik zie hier in de Achterhoek ook veel meisjes met allemaal hetzelfde lange, blonde haar.

   Wat dat betreft vind ik Maxima en prinses Laurentien interessante tegenpolen. De één heeft lang blond haar en de ander draagt het haar kort en pittig.

 5. Ik vind niet zoveel van huisvrouwen met lang of kort haar. Voor alle vrouwen vind ik lang grijs haar toch al snel onverzorgd staan. Toen ik het nog langer droeg had ik er veel meer werk aan: vaker wassen, kammen, ontklitten, opsteken... Ik heb gelukkig makkelijk haar, vind ik nu: helemaal grijs, maar het springt en staat wél recht overeind. Ik vind dat het daardoor niet zo oud lijkt... Ik moet inderdaad om de 6 à 8 weken naar de kapper, maar verder hoef ik het 's morgens alleen te kammen. En om de paar dagen wassen, that's all!

  • Ook los kan het natuurlijk best mooi zijn, maar ik vind wel dat je er extra goed op moet letten - en daar ben ik zelf te gemakzuchtig voor. Ik zie er met lang(er) haar al snel uit als Madam Mikmak, en / of ik lijk dan erg op mijn moeder - en eigenlijk wil ik dat allebei voorkomen!

 6. Ik had lang haar, tot na de zwangerschap. Als er door een baby aan je lange haar wordt getrokken, is dat niet heel prettig hahaha. Ik vond het vooral inderdaad makkelijker.
  Momenteel doe ik een poging om ze weer te laten groeien, maar de overgangsfase ziet er niet uit, vind ik zelf. Even doorbijten en als het niet (meer) staat zoals vroeger, kan het er altijd weer af ;)

 7. Ik houd er echt niet van en hoop ook dat ik - als ik het ooit doe - er zelf voor kies en niet gedwongen word door omstandigheden. Overigens heeft mijn lang en grijs mijn voorkeur ook niet speciaal, tenzij ik 70 ofzo ben. Tot die tijd denk ik dat het gewoon lang blijft en mogelijk bijgeverfd wordt als ik het er niet meer verzorgd uit vind zien. Ik heb het overigens wel eens kort gehad en dat vond ik helemaal niet makkelijk! Ik kreeg het nooit zoals de kapper het deed, het is al snel te lang en eigenlijk kun je er (vond ik dan) ook geen drol mee. Dus nogmaals: ik hoop dat ik voorlopig niet hoef.

  • Dat herken ik ook. De kapper maakt kort haar leuk, en vervolgens krijg je het zelf nooit meer zo. Ik heb jarenlang lang haar en kort haar afgewisseld, en dat was echt lastig.

   Nu draag ik het al zo'n 10 jaar lang. Na mijn laatste bevalling heb ik het weer laten groeien, en ben daarna niet meer terug gevallen.

 8. Doe mij mijn lange haar maar. 2 keer per dag een borstel erdoor en het zit goed haha. Ik ga om de paar maanden naar de kapper om het model er weer strak in te laten knippen of bij te punten en that's it. Ik heb een tijdje kort haar gehad maar dat was veel meer werk elke ochtend. Daar heb ik echt geen zin in nu ik mama ben. Heb ik gewoon geen tijd voor!

 9. Ik heb het lang, en vaak ook lang gehad. Ik kan knot indoen, invlechten bij mezelf. Heel prettig.
  Maar met de menopauze ben ik in de rui.Niet een beetje, het huis ligt vol haar. Badkamer, bed, bank, wasmachine, aanrecht! Overal waar ik kom is haar.
  Bah...ik ben het zat. Dus ik laat het kort pittig knippen...en zie wel of ik het weer lang laat groeien.
  Maar de reden om het te kortwieken is dus niet de mode, of de plaats waar ik woon, maar de overlast van de lange haren overal.

  Groet,Greet

 10. ..ik heb nu halflang haar en de bedoeling is het te laten groeien totdat ik het lekker rommelig kan opsteken. Momenteel zet ik het met een klem vast. Tot mijn 63e heb ik het altijd vrij kort gehad en regelmatig geverfd. Mijn haar is nu grijs gestreept ( mijn eigen kleur, niet geverfd) en omdat ik opgestoken grijs haar geweldig leuk vind, in tegenstelling tot loshangend grijs haar :-( laat ik het groeien!

 11. Ook ik heb diverse lengtes gehad in de diverse periodes van mijn leven. Kort, jongenskapsel - hetzelfde als mijn broers, toen ik jong was, daarna mocht ik het eindelijk laten groeien en dat was gewoon lang en saai. Daarna in de jaren 70 een Purdey-kapsel, permanent (hallo Conny vandenBosch!), lang, superkort (stekels), daarna weer langer en permanent, toen was kort en pittig in de mode, ook ooit een kastanjekleur erin gegooid, maar te hard en te namaak, kort met plukken, langer laten groeien en weer kort en nu weer tot op mijn schouders. En de grijze uitgroei bij mijn slapen kleur ik zelf bij in een natuurlijke kleur, dus niet hard.
  Langer haar is makkelijker want je bent er minder kapperstijd aan kwijt, ik kan het lekker opsteken als ik in de tuin werk of als het warm is, als ik sport, dus nu kies ik weer voor lang. Gelukkig staat het me allemaal goed, maar je moet er inderdaad ook maar net het haar en gezichtsvorm voor hebben.

 12. Mijn haar is nu middenblond/grijs, maar het grijs valt niet zo op. Haarkleur is mooier dan toen het alleen maar middenblond was, Het is stijl en op 1 lengte tussen schouders en kin ongeveer.. Niet kort en pittig dus ! Ik vind trouwens kort haar lang niet altijd pittig. Kort kan ook sloom staan. En te rood of te donker geverfd , vaak gecombineerd met kleurige bril en felle lippenstift,dat staat ook maar weinig vrouwen. Nou ja, ieder haar smaak natuurlijk ! Om de website moest ik erg lachen !!

 13. Ik heb lang haar en ik heb het in een handomdraai opgestoken met een grote klem. Ik draag het nooit los. Toen de kinderen klein waren was het erg onhandig en nu vind ik het helemaal niet fijn meer om het los te dragen. En mijn man vind het opgestoken juist veel mooier en vrouwelijker... Dus doe ik hem dat plezier graag!!

 14. Ik merk het heel erg in de peuterspeelzaal dat er echt een verschil is tussen de 'lange-haar-moeders' en die met kort haar. Die met kort haar hebben negen van de tien keer al minstens drie kinderen bij de peuterspeelzaal gehad (ik woon op de Veluwe). Overigens heb je hier ook weer SGP- moeders die wél heel lang haar hebben, maar die doen er nooit iets mee en dat ziet er op een bepaalde leeftijd ook echt niet meer leuk uit.

  En er zijn natuurlijk ook genoeg meiden met kort haar die er verder heel leuk hip uitzien.

  In dit thema moet je overigens op YouTube ook eens zoeken op Jan Roos op de Libelle Zomerweek. Daar ziet hij alleen maar vrouwen met kort haar en een bril, echt hilarisch.

 15. Ik ga voor de grijze knot; ik ken een paar voorbeelden in mijn omgeving en die vind ik poepchique. Gecombineerd met rokken. Ik hou niet van die eenheidsworst en vind het jammer dat zoveel dames zwichten voor het keurslijf spijkerbroek-kort jack-kort kapsel-hoekmoedel bril.
  Ook ik had het na kind 1 praktisch kort. Maar daarna heb ik het weer laten groeien en nu ze pubers zijn, heb ik het weer (heel) lang en ik steek het vaak op.

 16. Van lang naar extra kort gaan is echt een uitdaging...
  Maar je kan er echt mooi mee zijn!
  Spijtig dat het zo snel bijgroeit... Je zit al snel terug bij de kapper
  die er dan natuurlijk steeds weer op verdient...

 17. Ik woon in het Westland (kom zelf uit Den Haag) en daar is het kohabri-troef (raden wat die afkorting betekent). Inderdaad in Den Haag veel meer (leuke) vrouwen met lang en opgestoken haar. Ik zal nu wel worden afgeschoten maar ik denk ook dat het met niveau te maken heeft, ahum.
  En alle jonge meisjes allemaal lang haar en zelfde kleding, kloontjes. Ik denk dat het in elk dorp in Nederland moed vergt om als oudere vrouw lang haar en als jong meisje kort haar te dragen. Ik draag het zelf schouderlang op mijn 57e, steek het af en toe op en voel mij er heerlijk bij. Maar ik ga wel weer naar Den Haag verhuizen :-)

 18. Nou, ik ben nu 47 en heb eigenlijk al vrijwel mijn hele leven vrij kort haar. Als jong meisjes wel eens staartjes gehad maar ik heb dun haar en het was en is gewoon niet zo mooi. Ik zou er voor tekenen, hoor, mooi lang haar, maar ik heb het dus niet. Ooit wel een nagedacht over extensions, maar nee, te veel gedoe en duuuuuuuur. Dus kort. En pittig, kennelijk. Het is wat me het beste staat. Ik zie er zelf geen trend in qua leeftijd of woonomgeving.

 19. Kort kan zeker heel mooi zijn, bijvoorbeeld bij presentatrice Annechien Steenhuizen. Ik haak altijd een beetje af bij die roodtinten, van een touch of red tot tomaatrood. Rood flateert mensen gewoon vaak niet en het contrast met zo'n grijze uitgroei wordt enorm!
  Ik vind het ook wel een verschil of je een mooi goedgeknipt kort model draagt, of zo'n rattenkoppie die vooral 'makkelijk' is.

  Ik draag een Franse bob - nadrukkelijk zónder opgeschoren stuk achter - en die is heel makkelijk. Eens in de vijf dagen wassen, beetje volumespul erin en het zit altijd netjes, soms licht rommelig. Tot een paar maanden geleden was het nog lang, maar was er even klaar mee. Mij kennende laat ik het over een tijdje wel weer groeien. Qua leeftijd vind ik er niks van. Soms staat een kort koppie leuk bij een jonge vrouw, soms staat lang haar prachtig bij een oudere dame. Verzorgd is het sleutelwoord. Iedereen met onverzorgd haar 'wat maar hangt' ziet er slonzig uit.

 20. Kort is zeker weten meer werk dan lang. Toen ik lang haar had (lees: lang genoeg om in een staart te doen) kon ik het 's morgens vastbinden en klaar was ik. Toen ik het weer afknipte (niet eens kort pittig, maar ongeveer boblengte, maar wel met laagjes) was die pret voorbij. Nu moet ik elke morgen föhnen om het volume er een beetje in te krijgen. Geeft niet, want dit staat me beter dan lang, maar het is zeker meer werk inderdaad.

 21. Ik heb ook verschillende keren (zeer) lang haar gehad. Je wilt dan graag lang haar hebben, maar ja wat doe je er mee. Elke keer een staart, of opsteken, of een vlecht, gaat ook vervelen. Ik heb het nu al weer een aantal jaren kort, en dat bevalt me prima. Het is makkelijker wassen en drogen, ik fohn het elke dag. Ik ga elke vier weken naar de kapper, dat vind ik heerlijk. En ik erger me altijd aan mensen op de tv waar steeds die haarlokken in hun ogen vallen, en die niets anders doen dan die dan weer achter hun oor stoppen of met hun hoofd schudden. En ik vind: vrijheid-blijheid. Iedereen moet zelf doen wat hij of zij of hen leuk vindt. Ik vind lang of kort haar nou verder niets iets zeggen over je innerlijk.

 22. Toevallig heb ik dit jaar in de zomer mijn lange haar ook kort laten knippen
  Al is het nog wel op mijn schouders. Maar met kleine kinderen vindt ik dit zoveel praktischer.

 23. Ik denk dat het bij de types met zo'n kort pittig kapsel vaker over het type gaat dan over het kapsel. Maar inderdaad; iedereen moet dat lekker zelf weten. Ik vind kort haar ook enorm veel werk, niks voor mij.

  • Ik vind kort haar alleen goed staan bij vrouwen die een heel mooi gezicht hebben zoals Annechien van het journaal. Bij oudere vrouwen met lang haar vind ik het mooi als ze het opsteken, los staat dan vaak zo slordig.

  • Ik heb kort haar,lang haar, opgeschoren zijkanten en alle kleuren van de regenboog gehad. Kort staat bij mij ook wel leuk maar het is toch iets teveel werk in de ochtend. Doe mij maar lekker lui een elastiek hoppa, klaar voor de dag !

 24. Wat een leuke tip van John Frieda ! Ik hoef het zelf niet uit te proberen, ik had in mijn tienerjaren namelijk 2x een kort kapsel en heb daarna besloten dat kort haar mij gewoon echt niet staat. Dus niet eens, maar tweeds en nooit meer.

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Ontdek meer van Huisvlijt

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder