Wat doet baking soda met azijn?

baking soda met azijn

Naar aanleiding van mijn post over schoonmaken met baking soda met azijn reageerde Willemien dat dit een broodje aap verhaal is.

Heeft ze gelijk?

Wat doet baking soda met azijn?

De combinatie baking soda + azijn wordt vaak genoemd als het gaat over schoonmaken met baking soda. Maar wat doet baking soda met azijn? Heel simpel:

er ontstaat een reactie met de baking soda en de azijn gaat enorm schuimen.

Willemien merkt in de comments hieronder het volgende op:

‘Het mengen van bakingsoda en azijn levert geen werkzame combinatie op, het reageert tot CO2 en water. Het bruist leuk maar dat is alleen de CO2 die ontsnapt het doet verder niets.’

Baking soda met azijn flauwekul?

Willemien heeft gelijk dat baking soda en azijn elkaar als het ware ‘opheffen’. Als je ze mengt, houd je daarna water over en zout. Maar het moment dat de twee een bruisende reactie hebben heeft wel degelijk effect! Maar dit effect is dus wel tijdelijk, en het is zaak om er dus snel bij te zijn. Is het uitgebubbeld? Dan is het weinig effectief meer.

Waar kun je baking soda met azijn dan wel voor gebruiken?

Gebruik de combinatie baking soda + azijn bijvoorbeeld voor een verstopte gootsteen. Aangezien je daar zelf niet goed bij kunt, kun je hier een poging doen met de combinatie. Met een beetje geluk zorgt het bruisende effect ervoor dat de boel weer loskomt.

In onderstaande video zie je het effect:

De combi is dus ook erg leuk voor een kinderfeestje thuis ; )

Wat doet baking soda met azijn? Samenvattend

Baking soda met azijn gaan samen bruisen. Op dat moment is het even effectief wat betreft schoonmaken.. Daarna is het gewoon water met zout.

Gebruikte bronnen onder andere: Apartmenttherapy, Chemistry Cachet, Express

Met dank aan Willemien voor de inspiratie : )

Similar Posts

9 Comments

  1. Als de stortbak van de WC blijft nadruppelen is het tijd om te ontkalken. Het kraantje dichtdraaien en de WC doorspoelen. Vervolgens gooi ik een vaatje van 5 liter in de stortbak en laat dat een dag of drie staan zodat de kalk grotendeels verpulvert. Vervolgens gooi ik er een half pakje baking soda overheen wat een heftig bruisen veroorzaakt. Dat krachtige bruisen verwijdert de meeste kalk uit de hardnekkige naden en kieren. Het werkt uitstekend.

  2. Ik ben sowieso altijd wat huiverig voor het combineren van schoonmaakmiddelen. Ik deed het ooit met twee verschillende flessen wc-eend (achtig iets;)), omdat de ene leeg was. Ik ging zo ongeveer van m’n stokje van de damp die dat veroorzaakte.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.