Schoonmaken met baking soda: 34 do’s en 9 dont’s

schoonmaken met baking soda

 Schoonmaken met baking soda?

Baking soda is een fijn, wit poeder. Je kunt het gebruiken voor bakken, persoonlijke verzorgen en je kunt er mee schoonmaken!

Lees nu waarom!

Waarom kun je schoonmaken met baking soda?

Baking soda is een fijn, wit poeder. Je kunt het gebruiken voor bakken, persoonlijke verzorgen en je kunt er mee schoonmaken! Het is een zogenoemd mild basisch zout, en heeft een pH van 9. Even voor de context: een pH van 7 is neutraal. Een glas water heeft bijvoorbeeld een pH van 7. Baking soda is dus heel mild.

Als je het voelt met je vinger, dan voelt het lekker zacht. Het is echt poeder. Anders dan bijvoorbeeld suiker of zout, waarbij je de korreltjes voelt.

Baking soda ontvet, ontzuurt, ontkalkt en absorbeert geurtjes. Je kunt het bovendien gebruiken als licht schuurmiddel.

Hieronder een handig overzicht tips en tricks voor schoonmaken met baking soda zoals die te vinden zijn op het wereldwijde web!

Kanttekening!

Ik zeg er even bij dat het volgens mij niet altijd het meest effectieve middel is. Soms is een gespecialiseerd schoonmaakmiddel krachtiger. Maar als je bereid bent om je een beetje in te spannen, duurzaamheid belangrijk vindt en houdt van goedkope schoonmaakmiddelen, dan is baking soda multifunctioneel.

Schoonmaken met baking soda tips en tricks

1. Makkelijk rubberen handschoenen aan doen voor het schoonmaken

Wil je rubberen handschoenen aandoen om je handen te beschermen tijdens het schoonmaken? Als je er een beetje baking soda in doet kun je ze veel makkelijker aantrekken.

2. Vieze haarborstels schoonmaken met baking soda

Zijn je haarborstels viezig geworden, en wil je ze goed schoonmaken? Meng drie kopjes warm water met twee theelepels zuiveringszout en laat de borstel daarin weken. Zie ook haarborstel schoonmaken.

schoonmaken met baking soda

3. Vloeren dweilen

Geen allesreiniger of groene zeep in huis om je vloeren schoon te maken? Meng een halve kop baking soda met een emmer met warm water en gebruik dat.

4. Muren schoonmaken

Hebben je kinderen op de muur getekend? Maak een doek vochtig en doe daar wat baking soda op. Wrijf zachtjes over de kindertekening. Vettige vingerafdrukken op het behang verwijder je met een papje van 1 eetlepel zuiveringszout en 1 theelepel water. Brengt het mengsel op de vetvlek aan, en laat dat 5 tot 10 minuten intrekken. Veeg het daarna met een vochtige spons weg.

5. Gootsteen schoonmaken + ontstoppen

Meng baking soda met azijn om een verstopte gootsteen schoon te krijgen. Dat doe je door eerst een kopje baking soda in je gootsteen te gieten. Vervolgens giet je er een kopje schoonmaakazijn achteraan. Zie ook Baking soda met azijn! Laat dat een paar minuten inwerken en giet er dan nog kokend heet water achteraan. Herhaal indien nodig. Je kunt het ook maandelijks gebruiken om verstoppingen te voorkomen. Om problemen te voorkomen adviseer ik trouwens ook een gootsteen zeef.

Zie je gootsteen er vies uit? Laat de Cif staan, en kies in plaats daarvan voor schoonmaken met baking soda. Het werkt namelijk ook als een schuurmiddel. Strooi wat baking soda in de gootsteen en wrijf het vervolgens goed uit. Daarna goed naspoelen.

9. Oven schoonmaken

Strooi wat baking soda onderin je vieze oven en spuit er water overheen zodat het een zachte pasta wordt. Laat een nachtje intrekken en maak de volgende dag goed schoon. Bij schoonmaken met baking soda is het vaak zaak om geduld te hebben. Zelf vond ik de oven schoonmaken met zuiveringszout teleurstellend. Ik heb het één keer gedaan, maar was helaas niet onder de indruk van het resultaat.

schoonmaken met baking soda

10. Stinkende knuffels

Toen mijn kinderen nog klein waren, hadden we enorm veel knuffels in huis. Eerlijk gezegd vond, en vind ik het enorme stofnesten. En zeker als de kinderen luizen hadden vond ik die knuffels een ramp. Maar het goede nieuws is dat je knuffels kunt schoonmaken met baking soda! Strooi het rijkelijk over de muffe knuffels heen, laat een paar uur intrekken, en klop ze daarna buiten flink uit.

IMG 7454

Spoiler alert: het helpt niet tegen luizen!

11. Matras schoonmaken met baking soda

Is je matras muf en viezig? Bijvoorbeeld nadat je met griep in bed hebt gelegen zweten en woelen? Een matras kun je ook schoonmaken met baking soda. Haal je bed af, en strooi een dun laagje baking soda over je hele matras. Laat de baking soda vervolgens een paar uur haar werk doen. Stofzuig daarna de matras.

12. Aangekoekte pan schoonmaken

Heb je de aardappels of groentes laten aanbranden en zit er nu een vieze dikke bruine laag onderin je pan? Strooi flink wat zuiveringszout over de bodem van de pan en voeg daarna water bij totdat alle viezigheid onder water staat. Breng aan de kook, en als het goed is kun je de pan daarna makkelijk schoonmaken.

13. Stoffen bank

Vlekken uit bank met baking soda! Een vlek in je bank of kleed? Maak een pasta van water met baking soda, en wrijf daarmee over de vlek. Dat doe je met 1 eetlepel in een koffiekopje lauw water. Daarna goed zuigen. Zelf heb ik een Ektorp bank. Als de bank vies wordt, doe ik de hoes eraf en gooi hem in de wasmachine.

14. Stinkende kliko

Je kliko schoonmaken? Doe er daarna wat baking soda in om eventuele vieze geurtjes weg te krijgen.

15. Badkamer schoonmaken

Kalk is een grote viesmaker in de badkamer. Dit kun je verwijderen met soda. Op driehoekzeep.nl adviseren ze om 4 scheppen soda te mengen met 1 schep groene zeep. Dit papje breng je vervolgens aan op de kalkaanslag, en laat je even inwerken. Daarna spoel je goed na met helder water.

In de badkamer en keuken krijg je soms zwarte voegen door schimmel. Ik heb hier helaas last van in mijn keuken. Ik heb geprobeerd dit weg te krijgen met een mengsel van heet water en baking soda. Het idee is dat de combinatie van schurende werking en de zuiverende werking van de soda helpen. Maar bij mijn zwarte voegen had het helaas weinig effect.

schoonmaken met zuiveringszout

16. Bloedvlekken in lakens en/of kleding schoonmaken met baking soda

Heb je ‘s nachts een bloedneus gehad? Of is je maandverband verschoven en is er daardoor bloed in het laken gekomen? Haal het laken meteen van je bed en doe het in een bak met koud water en baking soda. Laat een paar uur staan, en doe het laken daarna in de wasmachine.

17. Tandenborstel schoonmaken

Heeft één van de kinderen of huisgenoten per ongeluk jouw tandenborstel gebruikt. Die kun je prima schoonmaken met baking soda. Vul een glas met water, doe er een paar flinke eetlepels baking soda bij, en laat een uur of twaalf staan. Spoel ze daarna goed uit.

schoonmaken met baking soda

18. Vloerkleed schoonmaken

Kan jou vloerkleed niet in de was, maar wil je het wel even een goede beurt geven? Kies dan voor schoonmaken met baking soda. Net als bij een matras, strooi je een dun laagje baking soda over het hele vloerkleed en laat je dat een paar uur intrekken. Daarna goed stofzuigen. Ik heb gelukkig een Ruggable vloerkleed. Dat kan gewoon in de wasmachine. Ik wil nooit meer wat anders!

19. Vieze handen schoonmaken

Heb je in de tuin gewerkt, en is het vuil helemaal in je handen getrokken? Je kunt je handen dan schoonmaken met baking soda! Doe een beetje baking soda op je handen en wrijf ze tegen elkaar. Spoel je handen daarna goed af.

20. Haren schoonmaken

Wist je dat je ook haren kunt schoonmaken met baking soda? Er zijn mensen die nooit meer shampoo gebruiken. Neem 1 eetlepel baking soda en een koffiekopje met water. Meng de baking soda in het water en gebruik de pasta om je haren te wassen.

21. Vieze luiers schoonmaken met baking soda

Toen de kinderen nog klein waren gebruikte ik katoenen luiers voor ze. Vooral in de hoop dat ze dan sneller zindelijk zouden worden en daarnaast vanwege het milieu. Maar het viel niet altijd mee om de vlekken uit de luiers te krijgen. Maar ook luiers kun je schoonmaken met baking soda! Doe een koffiekopje baking soda bij in de luieremmer, en laat het haar werk doen. Of maak een pasta en wrijf daarmee de vlekken in.

22. WC schoonmaken

Stinkende of vieze wc? Mik een koffiekopje vol baking soda in de wc pot, en gooi er vervolgens schoonmaakazijn over heen. Het gaat dan flink bruisen waardoor het vuil loskomt. Ga 10 minuten wat anders doen, en ga daarna met de toiletborstel flink door de wc pot. Zie ook wc schoonmaken. Over deze tip is niet iedereen het eens. Zo vindt Poetsprins dat je beter een ‘echt’ schoonmaakmiddel kunt gebruiken voor je wc.

23. Vieze aanslag in kopjes schoonmaken

Heb jij dat ook wel eens dat er nog een vieze thee aanslag in je kopjes of mokken achterblijft? Die aanslag kun je schoonmaken met baking soda! Doe een theelepel in het vieze kopje en laat het een nachtje staan. Als je het de volgende afwast veeg je de viezigheid zo weg.

24. Snijplank schoonmaken

Een veelgebruikte snijplank kan een beetje onfris worden. Je maakt een snijplank hygiënisch schoon met jawel, baking soda! Strooi er simpelweg wat baking soda op, laat even intrekken, en wrijf de plank daarna goed schoon. Zo doet schoonmaakgoeroe Marja Middelkoop het ook.

25. Kleding schoonmaken

Ook kleding kun je schoonmaken met baking soda. Gebruik de helft van je gewone waspoeder en vul de andere helft aan met baking soda. Dit geeft extra schoonmaakkracht!

26. Groente en fruit schoonmaken met baking soda

Maak je je zorgen om bestrijdingsmiddelen op je groente en fruit? Je kunt het dan eerst schoonmaken met baking soda. Was groenten en fruit in een pan koud water met 2 a 3 eetlepels zuiveringszout. Of neem een vochtige doek met een beetje baking soda en wrijf daarmee je appels, citroenen etc. schoon. Daarna goed afspoelen met water.

27. Ramen schoonmaken

Ook je ramen kun je schoonmaken met baking soda. Doe een beetje baking soda op een vochtige doek en veeg daarmee je raam schoon. Haal het daarna weg, en veeg het raam glanzend.

Maar let op: er zijn ook mensen die waarschuwen dat je baking soda niet moet gebruiken op glas, omdat het krassen kan veroorzaken. Wees dus voorzichtig hiermee.

28. Vaatwasser schoonmaken met baking soda

Je kunt je vaatwasser schoonmaken met een speciaal vaatwasmiddel, maar het kan ook met baking soda. Strooi een kopje baking soda op de bodem van je vaatwasser en draai een kort programma.

Supertip: zijn je vaatwastabletten op, en heb je wel een volle vaatwasser? Dan kun je ook twee theelepels soda gebruiken. Die doe je in het vakje voor je vaatwastablet!

29. Douchegordijn schoonmaken met baking soda

Is je douchegordijn vettig en vies geworden van doucheschuim, shampoo etc? Maak een doek vochtig, dep er wat baking soda op, en maak vervolgens je douchegordijn daarmee schoon.

Ben je van de grote stappen snel thuis? Dan kun je ook een beetje baking soda in je wasmachine doen en daarmee je douchegordijn wassen. Controleer wel eerst even het wasvoorschrift van je douchegordijn, of het in de wasmachine mag.

30. Babyflessen en spenen schoonmaken

Een goede manier om babyflessen en spenen goed schoon en fris te houden is door de flessen 3 minuten uit te koken in een pan met water met daarin 3 eetlepels zuiveringszout.

31. Thermosfles met aanslag

Huiver je als je in je thermosfles kijkt? Zie je allemaal bruine aanslag van thee of koffie? Meng een half kopje baking soda met 1 liter water en doe dat in je thermoskan. Als je een flessenborstel hebt kun je daarmee even flink door de thermoskan gaan. Laat vervolgens een nachtje staan. De volgende dag gooi je hem leeg en spoel je goed na.

32. Schoonmaakdoekjes en schuursponsjes

Ik houd me aan het advies om schoonmaakdoekjes elke dag te vervangen en ze te wassen op minstens 60 graden. Maar je kunt ze ook een nacht laten weken in een bak water met 2 eetlepels zuiveringszout, een paar druppels afwasmiddel in anderhalve liter warm water.

33. Kleding schoonmaken van babyspuug

Toen mijn kinderen nog klein waren liep ik om de haverklap met witte vlekken op mijn schouders omdat ze daar een beetje gespuugd hadden. En dat rook dan ook nog best een beetje. Ook dit kun je schoonmaken met baking soda.Maak een washandje vochtig, strooi er wat zuiveringszout op en dep daarmee de vlek. Zo verdwijnt zowel de vlek als de zurige geur van babyspuug.

34. Gelige piano toetsen schoonmaken met baking soda

Heb je een mooie piano maar zijn de toetsen vergeeld? Maak een mengsel van 1/4 zuiveringszout in 1 liter water. Doe wat op een doekje en maak hiermee de toetsen voorzichtig schoon.

35. Aangebrande pan schoonmaken

Heb jij net als ik wel eens dat je even ‘afgeleid’ raakt tijdens het koken, en dat het eten dan aanbrandt? Je kunt een aangebrande pan schoonmaken met baking soda. Meng baking soda en water/citroen sap tot een papje. Doe dat in de aangekoekte pan, en laat hem een nachtje staan. De volgende ochtend maak je hem eenvoudig schoon. Kijk hier voor nog meer tips voor een aangebrande pan schoonmaken!

aangebrande pan

36. Wasbak schoonmaken baking soda

Je wasbak schoonmaken met baking soda? Ruim je wasbak eerst helemaal leeg. Verwijder rondslingerend vuil of spullen. Pak een schuursponsje en maak die vochtig.

Strooien en poetsen

Strooi vervolgens baking soda door de hele wasbak. Dat kan met een lepel of rechtstreeks vanuit de doos. Zorg dat je de hele wasbak goed bedekt, en vergeet ook de zijkanten niet te besprenkelen. Pak nu je vochtige schuursponsje en maak poets met draaiende bewegingen je wasbak.

Schoonmaakazijn in de wasbak gieten

Als je de hele wasbak goed gehad hebt, pak je een fles schoonmaakazijn. Het handigste is een fles met een sprayspuit, want daarmee kun je de schoonmaakazijn goed verdelen. Heb je dat niet, sprenkel dan gewoon de schoonmaakazijn door de wasbak met de baking soda.

Je zult zien dat het nu heel erg gaat bruisen. Hierdoor komt eventueel vuil extra goed los!

Spoel tot slot na met heet water!

N.B. dit werkt ook nog goed om een verstopte gootsteen te voorkomen!

Radar maakt schoon

In onderstaand filmpje zie je een aantal toepassingen van schoonmaken met baking soda.

Wat moet je beslist NIET schoonmaken met baking soda?

Gebruik nooit baking soda op:

 • Aluminium pannen
 • Marmer. Maak er dus niet je marmeren aanrechtblad mee schoon!
 • Servies met een mooi gouden randje schoonmaken met baking soda is ook een grote don’t! Het goud zal aangetast raken.
 • Zilver. Geen zilverpoets in huis, maar is je zilver zwart uitgeslagen? Lange tijd was het advies: maak een pasta van 3 delen zuiveringszout op 1 deel water en veeg het daarmee schoon. Daarna goed afspoelen en drogen. Als het goed is glimt het daarna weer. Maar tegenwoordig wordt gewaarschuwd dat de glanslaag van het zilver wordt aangetast door baking soda. Niet doen dus.
 • Poreuze gesteenten als ongeglazuurd aardewerk, zandsteen. Praktisch voorbeeld: Portugese tegels! Behandel die niet met baking soda!
 • Kwetsbare stoffen zoals zijde.
 • Houten vloeren. Echte houten vloeren zijn vaak in de was gezet. Die werkt als een beschermlaag. Die wil je er niet afschuren met je baking soda!
 • Keramisch fornuis
 • Houten meubels

Baking soda kopen

Wil je nu meteen baking soda kopen om aan de slag te gaan? Dat is heel eenvoudig. Je vindt het gewoon bij de supermarkt. Denk bijvoorbeeld aan Albert Heijn en Jumbo. Het kost ongeveer 1,70. Voor huishoudsoda kun je ook terecht bij de Action en Kruidvat.

Lees hier alle verkoopadressen van baking soda.

Baking soda AH schoonmaken

Baking soda vind je bij Albert Heijn bij de bakspullen! Zoek naar de spullen voor appeltaart bakken en citroencake en dergelijke en je vindt daar ook de baking soda bij AH.

Wil je vooral baking soda bij AH kopen voor schoonmaken? Dan zou ik adviseren om gewoon de soda te kopen. Albert Heijn verkoopt Tricel soda en Driehoek soda. Tricel soda is goedkoper.

Allebei vind je bij de schoonmaakmiddelen, en zijn geschikt voor schoonmaken.

Tot slot

In deze post las je wat je allemaal kunt schoonmaken met baking soda en wat niet. Een wat ‘hardere’ versie van baking soda is gewone soda, ook wel huishoudsoda of kristalsoda genoemd. Ook daarmee kun je schoonmaken. Het is wel wat agressiever dan baking soda.

Omdat al die verschillende namen verwarrend zijn, heb ik een printable gemaakt waarin alles overzichtelijk staat!

baking soda

Wees altijd voorzichtig! Als je twijfelt of het veilig is, doe je eerst een heel klein stukje om te kijken wat het effect is.

N.B. Baking soda is ook verwerkt in The Pink Stuff!

Gebruikte bronnen onder andere: Wikipedia, Duurzaam thuis, Wikipedia, Ensie, Oma weet raad, RTLNieuws, Libelle, Huishoudplaza, Alledaagse dingen buitengewoon gebruikt en mijzelf.

Als je nog toepassingen van schoonmaken met baking soda mist, vertelt het dan in de comments hieronder.

Similar Posts

20 Comments

 1. Ik heb een gietijzeren theepot, na verloop van tijd komt daar een zwarte theeaanslag in, schepje baking soda erin en even laten koken, dan kom alle aanslag los en hoef je deze alleen nog maar na te spoelen.

 2. Zwarte voegen ,schimmel ,in badkamer e.d insmeren met bleekmiddel .
  Halfuurtje laten intrekken en naspoelen of met spons en water afnemen.
  Niet milieu vriendelijk maar heel effectief.
  Zwarte voegen en schimmel is niet gezond, dan maar zo.

  1. Tip 1 niet doen! Neem liever talkpoeder dat is beter voor je handen. Dit verstoort de balans op je huid niet wat bakingsoda wel doet.
   Gebruik het ook niet om je handen te wassen, neem gewoon handzeep en eventueel een nagelborstel als je wil schuren.

   Ook het mengen van bakingsoda en azijn levert geen werkzame combinatie op, het reageert tot CO2 en water. Het bruist leuk maar dat is alleen de CO2 die ontsnapt het doet verder niets. Je kunt om te ontstoppen beter gewone soda laten inwerken en dat doorspoelen met heet water. De verstopping is meestal vet en dat reageert met de soda tot zeep. Heet water maakt dat dat oplost en dat vet smelt.
   Het broodje aap van het mengen blijft maar herhaald worden maar daardoor wordt het niet minder een broodje aap.

  2. Het is inderdaad waar dat door de combinatie azijn en baking soda het zijn werking daarna verliest, maar het bruisende effect kan wel degelijk helpen is mijn ervaring.

 3. De tip van de stinkende kliko ga ik onthouden! Ik wist niet dat soda daar ook een goed middel voor was

 4. Jeetje, wat kun je er toch veel mee! Ik ga het onthouden voor in de badkamer. We gebruiken daar nu een super agressief goedje voor van HG, dat elke keer op de longen slaat van mijn man. Thank youuuuuu xxx

 5. Ook hier hebben we het altijd wel in huis en wordt het regelmatig gebruikt, vooral om inderdaad de badkamer schoon te maken, ideaal spul.

 6. Wat een fijn overzicht! Magisch spul dat baking soda! al durf ik het niet meer in mijn baksels te doen sinds ik weet wat voor krachtpatser het is.

 7. Ik gebruik het vooral op het werk of thuis. Bij de gootsteen, oven. In de badkamer heb ik het nog niet geprobeerd. Bang ook om iets te beschadigen.

 8. Ik had ooit gehoord dat je er je matras goed mee kan schoonmaken dus dat wil ik nog steeds een keertje doen. Ik kocht het destijds bij de lokale toko. Goed om te weten dat je het bij veel meer plekken kan aanschaffen.

 9. Ik heb het soms in huis maar ik gebruik het eigenlijk zelden. In veel gevallen vind ik het niet goed werken. Behalve als ik de voegen in de badkamer schoonmaak. Daar werkt het wel bij.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.