Vim schuurmiddel: nostalgie in een bus + praktische informatie

vim schuurmiddel

Mijn oma had het vroeger: zo’n gezellige bus Vim schuurmiddel. De bus was van karton, en bovenaan zaten gaatjes. Daarmee kon je makkelijk het Vim schuurmiddel uitstrooien.

Ik had het jaren niet meer gezien, tot mijn man ineens thuiskwam met een bus Vim schuurmiddel.

Onmiddellijk werd ik bevangen door een golf van sentimentele nostalgie, en ging in plaats van de gootsteen schrobben foto’s maken van mijn bus Vim.

Het droevige verhaal van Vim

Daarna vond ik dat de gootsteen nog best wat langer kon wachten, en verdiepte ik mij in de droevige geschiedenis van Vim.

Want waarom is die leuke Vim eigenlijk uit beeld verdwenen? En wat heeft Cif daarmee te maken?

Waarom Vim schuurpoeder werd vervangen door vloeibare Cif

Wikipedia vertelt dat de naam Vim afkomstig is van het Engelse woord vim, dat fut of energie betekent! Dat vind ik meteen al leuk gevonden. Vim schuurmiddel kwam in 1904 op de Engelse markt. In Nederland werd het verkocht vanaf 1921. De slogan van Vim was: ‘Vim schuimt en kan niet krassen.’

Hieronder een advertentie in het tijdschrift Moeder uit 1947 voor VIM:

vim schuurmiddel

Helaas bleek die slogan niet helemaal te kloppen… Het silicaat dat moest zorgen voor het schurende effect van Vim bleek ‘niet geheel krasvrij,’ aldus Wikipedia. Lekker dan.

Vandaar dat in 1971 het vloeibare schuurmiddel Jif op de markt kwam. Daarin was silicaat vervangen door het zachtere calciet. Jif heet inmiddels overigens Cif. Hieronder de reclame voor Jif van destijds, waarvan ik me de witte kunstschaats herinner!

Waarom Vim schuurmiddel toch weer te koop is

Het merk Vim is tegenwoordig eigendom van multinational Spotless Group SAS. Producten onder de merknaam Vim zijn weer in Nederland geïntroduceerd door Spottles Benelux (voorheen Citin Home Care Products).

Ik heb er natuurlijk mijn bus met Vim even bijgepakt om te kijken wat de ingrediënten zijn. Zit er bijvoorbeeld nog silicaat in? Want ik wil liever geen krassen in mijn gootsteen. Hieronder een overzicht van de ingrediënten van Vim schuurmiddel:

 • <5 % anionogene oppervlakte actieve stoffen
 • chloorbleekmiddelen
 • Bevat ook: parfums, limonene.

Ik zie silicaat er niet tussen staan.

Anionogene oppervlakte stoffen

De anionogene oppervlakte stoffen heb ik gegoogled en worden als volgt beschreven op de site Waar zit wat in?:

‘Oppervlakteactieve stoffen voorkomen druppelvorming, zodat bijvoorbeeld je wasgoed, de vaat en je haar goed bevochtigd raken. Daarnaast weken oppervlakteactieve stoffen vuil los van bijvoorbeeld je wasgoed, de vaat en je huid. Ook zorgen ze ervoor dat het vuil opgelost blijft in het water.’

Vim schuurmiddel in de praktijk: met voor en na foto’s

Nadat ik klaar was met het fotograferen en researchen van mijn Vim schuurmiddel, besloot ik het te gebruiken waarvoor het bedoeld is: schoonmaken. Ik strooide wat in mijn gootsteen, en sloeg aan het schuren. Hieronder de voor en na foto’s.

Voor

vim schuurmiddel

Nagootsteen schoonmaken

Mijn conclusie over Vim schuurmiddel

Vim schuurmiddel werkt prima om je gootsteen blinkend schoon te maken. Het leukst aan Vim vind ik het nostalgische gevoel dat het bij mij opwekt. Overigens kun je ook prima de gootsteen schoon schuren met baking soda!

Maar dat zit dan weer niet in zo’n leuke bus met gaatjes aan de bovenkant.

Een gemiste kans : )

Praktische informatie over Vim schuurmiddel

Vim schuurmiddel kun je eenvoudig bij de supermarkt kopen. Bij Albert Heijn kost een bus 1,15. Bij de Jumbo betaal je maar liefst 9 cent meer: 1,24! Niet zo slim van Jumbo.

Maar, als je een vloeibaar schuurmiddel van 750 ml koopt van bijvoorbeeld het huismerk van Albert Heijn betaal je maar 69 cent!

vloeibaar schuurmiddel

Dus dat is voordeliger dan een bus Vim van 500 gram.

Het goedkoopst ben je uiteindelijk uit met een vloeibaar schuurmiddel van een huismerk, dus niet met Vim schuurmiddel.

Een ander nostalgisch en handig middel is Epsom zout!

Hoe maak jij jouw gootsteen schoon? En herinner jij je Vim?

Similar Posts

57 Comments

 1. Leuk om het verhaal achter Vim te lezen! Maar hoe komt jouw gootsteen zo vies? Ik maak hem elke dag even schoon met een doekje en beetje afwasmiddel. Ik heb geen schuurmiddel nodig.

  1. Dag Liesje.
   Ik heb dus met Vim een probleempje.
   Een tuintafel schoonmaken lukte. Maar bij het verplaatsen van de gebruikte spullen is er een spat op een zwarte jas terechtgekomen.
   Niet meteen gezien, ingedroogd, en nu krijg ik hem er niet meer uit.
   Googelen op vim en vlek levert, natuurlijk, eerst 10000 meldingen van vlekken verwijderen MET VIM, en niet ‘van’ vim.
   O ja, in die 10000 zitten er nog veel meer van ‘bij mij kan je het kopen’

   Ik vraag me af of die vlek er nog uit kan.
   Waarmee?
   Heeft er iemand een idee?

   Ja, voor mij ook nostalgie.
   ‘Thuis’ hadden we trouwens ‘blauwe en groene vim’. Die eerste vind ik niet in de handel, en de groene heeft inderdaad bleekmiddel.
   Hopelijk is die (bijna zuiver witte?) vlek dan niet gebleekt.
   Je ziet er nog zwarte draden in/onder de vlek.
   Kan dat wit ‘tussen de zwarte draden’ er nog uit?
   Liefst zonder mij pappa’s oplossing : met genoeg Oostindische inkt zie je geen vlekken meer, zeker niet op zwart’.

 2. Ja, ik herken die ouderwetse Vimverpakking ook! En het vloeibaar schuurmiddel noem ik nog steeds ‘Jif’. Maakt niet uit welk merk ik heb. Ik zal die nieuwe Vim niet kopen, ik wil geen bleekmiddel. Met een beetje gespetter heb je druppeltjes op je kleding en bleekt het uit.
  Mijn gootsteen is ook snel vettig. Ik heb er waar ik nu woon meer last van dan in mijn vorige woonplaats. Misschien omdat we hier zulk hard water hebben en dat de kalkaanslag vet aantrekt.
  Ik gebruik regelmatig een schoonmaakmiddel dat ik van een vriendin kreeg. Dat is van Amway. Bevalt me goed en voor de geur voeg ik wat etherische olie toe. Ik kreeg een fles met geconcentreerde vloeistof waar ik voor een spuitflacon met water maar een beetje hoef toe te voegen. Ik kan er nog jaren mee voorui. Als het op is, wil ik gaan experimenteren met zelfgemaakte schoonmaakmiddelen.

 3. En of ik me de Vim nog herinner en ik weet ook nog dat Jif, Cif werd, Ik noem het nog steeds Jif, al gebruik ik een ander merk, ik ben er dol op voor mijn gootsteen, het maakt echt glanzend schoon.

 4. Dat werkt prima, zo te zien. Ik gebruikte Vim ook in verf als ik een raamschildering maakte. Het schijnt dat de verf dan beter blijft zitten. Of het dankzij de Vim is, weet ik niet, maar in ieder geval bleven mijn raamtekeningen een jaar zitten én kon ik er dan voorzichtig overheen zemen…

 5. Leuk verhaal met n vleugje nostalgie! Echt leuk om te lezen. Zelfs als je net als ik niet zo van de poets bent haha

 6. Goh, ik kende Vim helemaal niet. Jif en Cif wel, maar ik denk dat Vim nog weer net voor mijn tijd is ;) Ik gebruik dus ook altijd Cif voor mijn gootsteen. Heerlijk, wanneer het weer zo blinkt!

 7. Volgens mij werd de slogan van Vim destijds in de volksmond veranderd in: ‘Krast wel en schuimt niet’.

 8. Ik ben helemaal niet zo van de schuurmiddel, mijn grote liefde is dasty van de wibra…k weet dat dat eigenlijk ontvetter is…maar helpt voor alles

 9. Zou haast zeggen dat ik tot de generaties hoor die met Vim schuurmiddel zijn opgegroeid.
  Maar het moest makkelijker dus kwam er de vloeibare uitvoering. Hans

 10. VIM, we hadden vroeger niets anders, als ik nu bij Appie door de schoonmaakmiddelen loop staat er zoveel dat je geen keuze kunt maken.

 11. Ja herken het voor de tegeltjes in de wasbak…grijs/zwart/wit en erna een scheut chloor erdoor om de witte weer mooi te maken.
  En nee ik gebruik het niet maar heb wel herkenning
  Groetjes

 12. mijn schoonmoeder was nogal een hamsteraar. Toen zij haar huis uit moest en er dus opgeruimd moest worden,kwamen 6 flessen versteende Jiff te voorschijn. Het is spreekwoordelijk geworden in de familie

 13. Toen ik de foto zag dacht ik gelijk ‘he, dat is oud’. Ik heb geen idee waarom ik me dat herinner, want waarom ken je als kind Vim?

 14. Oh ja, echte nostalgie, mijn oma gebruikte het inderdaad. Wel grappig trouwens want ik keek niet goed naar de foto en toen leek het net of je van een oude vim-bus een bloemenvaas had gemaakt.

 15. Ik herinner me nog een bus Vim dat breder en lager was. Ben ik oud of niet (-:
  Het maakte anders wel krassen.
  Graag verbeter ik de wereld en begin bij mezelf: ik gebruik alleen biologische reinigingsmiddelen. Zelfs voor het toilet geen chloor. M’n moeder wel, die ontsmet álles tot in den treuren. Mevrouw Helderder van Pluk van de Petteflat was er niets bij.
  Fijn weekend!

 16. Jazeker herinner ik mij Vim nog! Als de dag van gister! Jif/Cif heeft Vim indertijd van de troon gestoten.
  Hoewel ik nu pure bleek gebruik om de gootsteen schoon te maken. Niet omdat hij zo goor is maar pure bleek werkt vele malen sneller en je hoeft ook niet eindeloos met een schuurspons te boenen,
  Per dag een paar druppeltjes op een zeer warm vochtig vaatdoekje, in de gootsteen wrijven, goed naspoelen en je hebt elke dag een glanzend mooie schoonsteen! Wel altijd even je mouwen opstropen en een schort voor vanwege eventuele spetters.
  Ik vind dat een schone gootsteen en een glanzende kraan het visitekaartje is voor je keuken!

  1. Dat heb je mooi gezegd N8W8: de gootsteen als visitekaartje voor je keuken! Dat doet me denken aan Flylady met haar devies: ‘Shine your sink’.

 17. Mijn moeder gebruikte vroeger ook Vim. Als zij het roestvrijstalen aanrechtblad ging schuren, mocht mijn barbiepop daarop schaatsen. Het was trouwens geen Barbie maar een Cindy! En ze had echte schaatsjes! Zelf maakt ik mijn gootsteen elke dag even schoon met afwasmiddel.

 18. Brings back memories! Mijn moeder had dit ook altijd thuis, ik heb het zelf nooit gekocht, meestal gewoon het huismerk van de supermarkt waar ik op dat moment de boodschappen doe.

 19. Hmm, dit zegt mij als 20 jarige niks haha! Mijn ouders kennen het vast. Maar als ik die foto’s zie, is het goed spul!

 20. Nog nooit van gehoord, ik ken enkel CIF, dat stond altijd in het kastje van mijn moeder standaard.

 21. Jaaa VIM, mijn moeder had het altijd en ik heb ook n bus staan, werkt supergoed voor aangekoekte restjes op mijn kookplaat en pannen, effe een beetje Vim op een schuursponsje en weg is het. Op de een of andere manier vind ik het fijner als de vloeibare schuurmiddelen van welk merk dan ook.

 22. Ik gebruik meestal gewoon een simpel schuurmiddel van eigen merk voor mijn gootsteen. Voor de natuur zou ik liever bakingsoda gebruiken maar dat vind ik vaak teveel werk. Niet voor de tijd maar ik krijg snel pijn in mijn handen.

 23. Mijn schoonmoeder van 96 zeurt al lang over haar lege bus Vim.
  In België vond ik het niet , maar wel in AH & Jumbo.
  Opgelost dus, maar bakingsoda bestaat wel in handige strooibussen hoor. Leuke gaatjes 😀😉

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.